Jump to content


Povratak preležanoj bolesti


Filipescu

Recommended Posts

@somilenko

Aj' ponovo procitaj moj post. Ovaj put malo pazljivije.

Uz to, da li si video sta radi membrana SVS-a u driver-u od 26 kg koju mozes sutirati nogom i neces je ni mrdnuti?

Aj' to uporedi sa Harbeth-om sa snimka. Naravno da Harbeth ima mnogo manju max ekskurziju, ali 500W bi ozbiljno prodrmalo taj Harbeth i to bi se JAKO dobro videlo na snimku.

 

Link to comment
Share on other sites

@Delija

To što taj drajver ne iskoči na niskim fr kao SVS sub ne znači da ta struje ne prođe kroz njega, znači samo da je manje efikasan u tom opsegu od SVS-a. Opet, ako povuče tu struju iz ampa, izaziva ozbiljan udar za napajanje ampa osim ako ne postoji neki high pass filter koji će to da spreči, tj da mu ne dozvoli da isisa struju na niskim fr, i taj udar se čuje u vidu izobličenja i kompresije na drugim manje zahtevnim delovima spektra, osim u slučaju da amp ima dovoljno rezerve u snazi. Srećom, u dosta muzike se koristi high pass filter u samoj produkciji i verujem da su planski birali muziku koja će izazvati tolike pikove u snazi u cilju demonstracije sile i opet i ja sam rekao da je u pitanju vršna snaga, ne tvrdim da je RMS u pitanju kao i da je istina, po meni, bliže videu sa Harbeth-ima nego multimerom meren muzički program, opet naglašavam reč "bliža" ne da jeste i da je merač verovatno malo fingiran da pokazuje veće brojke, ne znam koliki mu je sampling rate, što je veći, veće će pikove pokazati.

Dodatno, kao što i sam znaš, u idealnim uslovima, bez refleksija (što ovde svakako nije slučaj) spl opada 4 puta, tj -6 dB za svako poduplanje rastojanja, pa bi u slučaju od 90 dB na 1 m, na 4 m to već bilo 78 dB, a kako zvučnik najviše snage povlači na fr na kojima je najmanje efikasan (bass), razumljivo je da treba snage, tako da bi ja u tvrdnjama da ne može ostavio dosta rezerve, zato što je u slučaju kutija četvrtog akoustičkog reda, rollof nakon "tjun" frekvencije 24 dB/oktavi + sam pad efikasnosti drajvera, pa ako je tjun fr nekih 40-ak Hz, znači da će SPL na 20 Hz biti makar 24 dB ispod ostatka spektra a ako se tu doda još min 10 dB rollof-a samog drajvera, mi smo na -34 dB, ako tu dodamo još -6 dB (da uzmemo u obzir da ima refleksija pa da neće biti -12 na nekih 4 m) mi smo na -40 dB. Da bi se -30 dB nadoknadilo treba 1000 W snage, tako da mi je jasno gde se "saspe" tolika snaga a da niko ne ogluvi, još dodatno uzimajući u obzir da taj deo spektra ne čujemo nego osećamo vibracije, ali upravo to isisavanje struje iz ampa izaziva modulacije u ostalom, čujnom delu spektra.

Opet, nije mi cilj da se do besvesti prepucavamo, upravo je tvoj sub naveden u cilju ilustracije da baš taj niskotonski opseg traži najviše.

Link to comment
Share on other sites

Дакле, како год да окренемо, појачала у првом видеу не показују заправо снагу коју реално испоручују звучницима, већ некакве пикове који трају у милисекундама, али зато се дисплеј не враћа на 2-3 вата у периодима када тих пикова нема, већ практично остаје на задњој максималној вредности. Самим тим, видео је ипак манипулативан. Кључно питање је да ли ми уопште можемо да чујемо могућност или немогућност појачала да испоручи 500 вати при тим кратким транзијентима, ако прихватимо да је то уопште толико драстично изражено како се приказује на видеу.

Link to comment
Share on other sites

Naravno da su tranzijenti i naravno da je primer ekstrema. Da bi se tako nešto izazvalo, treba imati i produkciju koja nije rezana skroz do dole, ali nije meradavno ni merenje multimerom napona u složenom signalu, multimer za to nije namenjen i greške mogu biti jako velike, tako da su po meni oba videa manipulativna, svako navlači na svoju vodenicu a istina je negde između, kao i uvek. Samo je suština da se tolika snaga može sasuti u zvučnik a da niko ne ogluvi i da u tim uslovima može imati efekta na ostatak spektra, kao i da ozbiljni proizvođači zvučnika očekuju takve scenarije što dokazuju njihove specifikacije.

Elem, prvo zakasnele čestitke za sina, pa onda čestitke na Freya-i i na povratku na Luxman-a.

Link to comment
Share on other sites

Tu ti je jedan od potencijalnih problema to što Freya, kao i svaki lanpaš ima sprežne kondove koji su high pass filter sami po sebi, ima ih verovatno i na baferu i u Luxman-u, pitanje je kakav će biti rezultat ali će sigurno biti veće vrednosti nego na audiofilskim snimcima. Dodatno, YT ima kompresiju i pitanje je da li reže donje i gornje FR, treba proveriti, da dinamički ograničava snimak to jeste, za rezanje ne znam... Puštaj ga sa neke streaming platforme, ima ga na TIDAL-u, pa javi rezultate.

PS: Snimak ima poprilično niskog bass-a, obazrivo...

Link to comment
Share on other sites

7 sati ranije, somilenko said:

@Delija

...tako da bi ja u tvrdnjama da ne može ostavio dosta rezerve, zato što je u slučaju kutija četvrtog akoustičkog reda, rollof nakon "tjun" frekvencije 24 dB/oktavi + sam pad efikasnosti drajvera, pa ako je tjun fr nekih 40-ak Hz, znači da će SPL na 20 Hz biti makar 24 dB ispod ostatka spektra a ako se tu doda još min 10 dB rollof-a samog drajvera, mi smo na -34 dB, ako tu dodamo još -6 dB (da uzmemo u obzir da ima refleksija pa da neće biti -12 na nekih 4 m) mi smo na -40 dB. Da bi se -30 dB nadoknadilo treba 1000 W snage, tako da mi je jasno gde se "saspe" tolika snaga a da niko ne ogluvi, još dodatno uzimajući u obzir da taj deo spektra ne čujemo nego osećamo vibracije, ali upravo to isisavanje struje iz ampa izaziva modulacije u ostalom, čujnom delu spektra.

Opet, nije mi cilj da se do besvesti prepucavamo, upravo je tvoj sub naveden u cilju ilustracije da baš taj niskotonski opseg traži najviše.

Aj' ti gruni ispod rezonantne frekvencije BR-a bilo kojoj Hi-Fi kutiji 1000W, pa da vidimo kako drajver nece da iskoci ;)

I opet ponavljas ono sto sam vec rekao - da jedina teoretska sansa da uopste upumpaju nesto blizu tih 500W postoji samo u najnizem basu.

Ali, kao sto rekoh vec jedno tri puta - to MORA da se vidi na kretanju driver-a - pogotovo ako je frekvencija niza od gore pomenute rezonantne frekvencije BR-a.

Eto ti savrsen track za test: London Grammar - Hey Now. Ne bi bio ni prvi ni poslednji koji je razvalio zvucnike tim track-om. Video si na snimku sta radi driver na subwoofer-u.

 

Link to comment
Share on other sites

BTW, da li si ikada i na par sekundi sedeo ispred jacih zvucnika prosecne efikasnosti prikacenim na to famozno "500W pojacalo" pojacano na ~max (naravno, pojacalo ima soft clipping) - u prosecnoj sobi, na cirka 2-3m od zvucnika?

Mislis da moze da se razgovara za to vreme - kao sto oni to rade na snimku? :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Svi mi imamo neku svoju "Akademiju" i neki svoj "woofer" :)

Par puta sam se ukomirao oko ozvucenja na glavnoj bini na EXIT-u (reggae stage i ne racunam). Zvonilo mi je u glavi satima - sto zbog muzike, sto zbog alkohola i smesnih cigareta.

Iskren da budem - nedostaje mi to vreme...

Link to comment
Share on other sites

On 10.2.2021. at 23:17, Filipescu said:

извијах најмањег снагаша из нове серије М200

Koja je klasa ovaj Luksmančić? AB, D ili nešto treće?

 

On 10.2.2021. at 23:17, Filipescu said:

шит фреја преамп

Je li to aktualna Freya plus ili ranija generacija?

Link to comment
Share on other sites

Луксман је АБ класа, урађен сјајно, типично Луксмановски, унутра пун ко чеп. Има пот, може да се пребаци прекидач на варијабилни улаз и практично користи као интегралац са једним балансираним и једним сингле-енд улазом. А фреја је прва верзија.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...