Jump to content


Salas MM phono by Impuls


Krca44

Recommended Posts

Dobro vece

Krajem Decembra (2018) Impuls mi je ponudio mogucnost slusanja phono predpojacala, njegovih ruku delo.

U pitanju je prva verzija Salas phono preampa koja tad u SE izlazu jos nije imala CCS. Uradjeno je par izmena na ulazu  i na izlazu sa dodavanjem ccs-a i paralelisanjem izlaznih jfeta. Preamp je ostao radnoj varijanti sa jednostavnom kutijom jos od vremena isprobavanja pre vise godina.

Aparat koji je bio kod mene naizgled "skromna" verzija, kracom prepiskom sa autorom i pretragom foruma dosao sam do podataka da je ovaj dizajn implementiran i u raskosnijim verzijama.

Dimenzija vrlo skromnih, nisam imao nekih posebnih ocekivanja ( sa mozda potajnom nadom da ipak dobijam aparat od izuzetno cenjenog domaceg elektronicara sto nikako ne moze biti lose ).

Buduci da aparat nije radio prethodnih meseci nisam ocekivao nista prvih dana i tu sam se vrlo pozitivno iznenadio kad je u startu proradio odlicno sto se jos dodatno poboljsalo drugog dana.

Za pocetak shumova, brumova, pucketanja i drugih anomalija nije bilo uopste.

 

Prvi utisak je bio zaista odlican, od pocetka sam se zavalio u fotelju sa osmehom na licu, prva misao posle dve ploce bila je....bas lepo svira..... onako bas lepo, da sednes u fotelju i slusas muziku sa uzivancijom.

Reprodukcija je bazirana na basu kao fundamentu na kojem se gradi citava zvucna slika.

Odlican ritam za djuskanje.

Sredina prisutna kao kod cevnih pojacala, sto je bila specificnost aparata kod mene bazirana na ugradjenim elementima.

Zvucna slika ima dubinu i sirinu, vrlo korektno sve zajedno, lepo sortirano ( odvojenost/separacija instrumenata i pozicioniranje u okviru zvucne slike ) sa dobrom atmosferom.

Tonski vrlo cist, lako prenosi razlicite nijanse muskog glasa ( npr ) od milozvucnih ka bogatijim ( i istovremeno otpevanim ), isto se moze reci i za instrumente poput treperenja trube ( razne nijanse su jasnije ).

Odnosi vokala i malog orkestra reprodukovani odlicno, slusa se grupa muzicara koji sviraju zajedno i njihovi medjuodnosi su jasno prikazani.

Jedna karakteristika Impulsove implementacije Salas phonoa ( koji je bio kod mene ) jeste ta da ovaj aparat gradi izuzetno stabilnu zvucnu sliku u prostoru koju potom pojacalo i zvucnici takoreci samo ispracaju tj. rade sa potpuno arhitekturalno pripremljenim zvucnim obrascem koji diktira Impulsov phono.

Kao kuriozitet phono se izuzetno uklopio u sistem, bolje od mog sopstvenog koji se dobro uklapa.

Bez sumnje reprodukcija visokog kvaliteta ( primerka koji je bi kod mene ).

Aparat da lepo sednes i slusas muziku sa uzivanjem.

 

P.S.  Phono se kod mene zadrzao vrlo kratko, slike ne stavljam ( zasad ) jer bi samo pruzile pogresan utisak a aparat nisam otvarao.

Meni se jako dopalo kako radi ovaj phono i ostavio je odlican utisak, nazalost moj phono nisam palio pa nema direktnog poredjenja mada mogu reci da Impulsov aparat realno viseg kvaliteta, tonski cistiji i tacniji, scena je razvijenija a utegnotost i moment koji poseduje ritam su izrazeniji, koherentnost cele zvucne slike je bolja.

Zahvaljujem se Impulsu na prilici da cujem ovaj phono i Simi na brzoj isporuci.

...

Sistem : Technics 1210, Benz Gold, Tango 999 mc trafo ( Anubisov ), Pointe PP EL84, B&M AP17 zvucnjaci.

 

Link to comment
Share on other sites

Krco,

hvala puno na prikazu Dejanovog phono preampa!

cenjeni kolega Milosav Grozni ima Impulsovo viđenje predpojačala sa integrisanom phono sekcijom koje sam slušao nebrojeno puta. Taj preamp i njegov konstruktor praktično dišu zajedno po pitanju ličnih afiniteta korisnika prema pojačanju i harmonijsoj karakteristici. Jednom rečju Impuls je izašao Groznom u susret i podesio pojačanje i "boju zvuka" po njegovom ukusu. Po meni je to najbitnije kad već imaš sistem koji ti se generalno dopada a sa novom komponentom ti se ne izaziva 3. svetski rat do istrebljenja svih lepih i dobrih komponenti. Tako da je Impuls prilagodio tu komponentu vlasničkom ukusu pa i nije čudo što je vlasnik zadovoljan. Nije da nije bilo pokušaja da se tom preampu tera kiselo u smislu donošenja raznih komponenti-udavača ali one su dolazile i prolazile a Impuls-preamp je ostao. Što govori više nego svo ostalo palamuđenje s' moje strane!

Krco, kakvo napajanje ima taj phono?

Link to comment
Share on other sites

Apsolutno tacno,gore napisano,pratio sam razvojni put fono sekcije iz pre ampa

Zadnji odstrel Grozne fono sekcije :D iz pre ampu je bila kineska kopija EAR 834...utepao je ko zeca

PS

Ajd ti majcin sine,ako smes da ne izadjes Groznom u susret,kad nesto krene da zanoveta :D

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, zflazar said:

Krco,

hvala puno na prikazu Dejanovog phono preampa!

Nema na cemu, meni je zao sto nisam mogao napisati nesto vise, phono je zaista kratko bio kod mene a ja sam uglavnom slusao muziku, onako bez neke posebne analize.

Sto se tice napajanja sve je bilo spakovano u jedno kuciste sa Teddy Pardo regulatorima, to je jos jedino sto znam.

Meni se dopalo u meri da nisam hteo preterivati sa pohvalama da ne bude neumereno bas zbog subjektivnog utiska i slazem se da je velika prednost kad Impuls moze prilagoditi aparat ostalim komponentama.

Kod mene se konkretno uklopilo nevidjeno dobro.

Dodatno pretpostavljam da su druge verzije i bolje, ovo je bila da kazem osnovna ( koliko sam shvatio ).

:)

Link to comment
Share on other sites

@Krca44

Najlepše hvala na odvojenom vremenu da preneseš utisak o Impulsovom phono preampu. U jednoj komunikaciji sa njim sam bio takođe ponuđen da ga poslušam, baš taj primerak koji čuva Sima, ali iz razloga što ne koristim pramp u sistemu nisam kontaktirao Simu za eventualnu seansu. Meni je u Phono ugrađen pasivni potenciometar pa na taj način regulišem jačinu phono-a koji je direktno vezan na snagaš.

Možda je bolja opcija u mom slučaju poslušati Milosavov preamp sa integrisnom Phono sekcijom, ako se uopšte radi o istoj konstrukciji phono-a, a i da se ne radi, uvek je izuzetno interesantno poslušati nešto novo.

Sećam se da sam u tom momentu ispratio test Majdinog phono-a koji su preneli @zflazar & @Milosav Grozni , ali sam takođe odustao od probe iz istog, razloga nemanja regulatora jačine između phonoa i pojačala snage.

Ako postoji želja ja sam otvoren za druženje i Phono Karavan.

Pozdrav!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...