Jump to content


AVR + 5.1 do 500e, eventualno 600e?


Mil@n

Recommended Posts

Kao prvo, pozdrav svima, moj prvi post :)

Ukratko, dugo već razmišljam da uzmem nešto ovakvo. Ono za šta mi uređaj treba je da nakačim smart TV na kome strimujem video sadržaj sa kompa, preko servio-a, i da pojačalo može da čita 5.1 ili koji je već audio format, još CD i to je eventualno to, osim naravno, pristojnog zvuka i kvaliteta cele priče. Tu su i Netflix, HBOgo, Amazon prime video koje takođe koristim preko tv-a. Takođe, bitno mi je da AVR podržava što više formata i da ne moram da ga menjam za tipa godinu dve.

Ono što mi je uvek kao bila neka prva opcija je onkyo 5.1 sistemi + risiveri, mislim da je poslednji aktuelan HT 3900. U playeru imaju 3800B:

https://www.player.rs/surround-sistemi/soundbars/onkyo-ht-s3800-b/pro/9410

Zanima me vaše mišljenje o ovom modelu, kao i svaki drugi predlog za pomenute pare kao i ideja, možda uzeti samo risiver pa zvučnike uzimati sam polako, ali sam iskreno pre u fazonu da završim sve od jednom...

Hvala Vam svima unapred :)

Link to comment
Share on other sites

23 sati ranije, Mil@n said:

AVR podržava što više formata

taj što si okačio ne podržava DTS:X i Dolby Atmos

23 sati ranije, Mil@n said:

sadržaj sa kompa, preko servio-a

Ovo znači da će TV slati audio na AVR preko HDMI tj. ARC-a, što znači da ako TV i AVR ne podržavaju eARC (a verovatno ne podržavaju), maksimum koji ćeš moći da šalješ na AVR je običan DTS i običan Dolby Digital i verovatno Dolby Digital Plus. Napredniji i daleko bolji DTS-HD MA i Dolby TrueHD audio formati neće biti mogući. Ovo znači da ti treba neki media player nakačen na AVR, sa koga će da se pušta sve to što puštaš šreko Servio, i onda će moći da se šalju napredni audio formati. A na TV-u ćeš nastaviti da koristiš Netflix, HBOGO itd...

23 sati ranije, Mil@n said:

U playeru

tipično kod nas, prodaju sistem iz 2016 po ceni kao da je iz 2018, batali to i gledaj nešto novije od mađara, uz neke polovne zvučnike

 

pročitaj ovu temu ako već nisi

 

Link to comment
Share on other sites

Hvala Miloše :)

Pročitao sam kolegin topik... Odprilike sam i u startu imao ideju da je bolje polako sklapati sve, ali u prirodi čoveka je da želi sve i želi odmah, što bi rekli :)

Nije mi problem ni da čekam ni da krenem tim putem, bitno mi je da je put pravi i da se uklapa u budžet...

Što se tiče zvuka, stvarno verujem da će mi sve biti potaman u tom smislu. Bitnije mi je da AVR podržava što više formata i da bude što je više moguće future proof, tako da kažem.

Vidim da je kolega uzeo DENON AVR-X 540BT, u playeru je za 250e spušten sa 320 i nešto, deluje kao povoljno? Mada o tom, kao o bilo kom drugom avr-u ne znam praktično ništa :)

Možda je bolje da za početak pomognete da odaberem neki AVR koji će da mi radi posao i bude prava stvar, pa posle da vidim šta sa zvučnicima... I dalje bih da uzmem neki 5.1 u paketu, majku mu, da odmah uživam u čarima filmova (uživanje u video sadržaju mi je prioritet). 

Što se tiče servia sa tv-a, ja sam planirao da samo zvuk šaljem na AVR, ali to neće da može a da se čitaju svi formati? Bedak, ne mlati mi se još sa dodatnim hardwerom :( 

 

Edit: ovaj jedan denon što gledam jeftiniji na KP 200e od Playera :D Jel realno da su tolike razlike u ceni... Konkretno: AVR-X2400H

Link to comment
Share on other sites

AVR-X 540BT je najosnovniji model njihov, 5.1 je i nema DTS:X i Atmos, ja bih ga lično zaobišao.

Naravno da je player preskup, taj AVR-X2400H je prošlogodišnji model, imaš već AVR-X2500 na KP-u, ovi naši ga naravno nemaju i naravno da prodaju stari model po suludoj ceni.

AVR-X2400 / X2500 ti je 2 nivoa iznad onog osnovnog 540BT, imaš i osnovni ali bolji od 540BT a to je X1400 / X1500, taj je sasvim solidan za to što ti trebai preporučujem te osnovne a dobre verzije radi uštede, ja imam X1200 što je stariji model. Ovi su 7.1 nisu 5.1 što ti omogućava i ATMOS zvučnike jednog dana ili drugu zonu za muziku u drugoj sobi, i podržavaju sve novo od HDR-a do novih audio formata. Vredi pogledati i druge brendove čisto da vidiš, Yamaha mi je ok jer mi je prethodni AVR bio Yamaha i odlično se pokazao.

servio sa TVa pa radiće ti to preko ARC-a, na AVR-u izabereš TV AUDIO a na TVu pustiš šta hoćeš i zvuk ide na AVR, ali nećeš moći da šalješ napredne audio formate na AVR, to je jedini problem.

Link to comment
Share on other sites

Hvala Miloše, mislim da sam jedno siguran, da neću ići na ništa što ne podržava atmos i dts:x. 

Nego, jel ima player alternativu kod nas? Nije valjda da nemaju konkurenciju nikakvu :)

Što se tiče brendova, ne robujem ničemu, tako da svaki predlog je dobrodošao, pogledaću i te yamahe. Nije baš ni na kp da ih ima previše, video sam svega par njih da prodaje i to su uglavnom grupni oglasi... 

Meni rekoše da će tv moći preko optičkog kabla da šalje bilo kakav zvuk na AVR ali izgleda da je to false information? :)

Link to comment
Share on other sites

59 minuta ranije, Mil@n said:

Meni rekoše da će tv moći preko optičkog kabla da šalje bilo kakav zvuk na AVR ali izgleda da je to false information?

na žalost ne može, " Like coaxial, one of the issues with optical is that it doesn’t have enough bandwidth for the lossless audio formats such as Dolby TrueHD or DTS-HD Master Audio soundtracks found on most Blu-rays. " https://www.whathifi.com/advice/coaxial-vs-optical-vs-hdmi-which-is-the-best-audio-connection-to-use

Zato sam i preporučio da razmišljaš o nekom Android Media Box-u kao jeftinom alternativom, uz LibreElec (KODI) na njemu je mnogo bolji a i lepši od drugih rešenja za listanje i gledanje svoje kolekcije filmova

 

Za uređaje imaš i 4audio koji drži Yamahu https://shop.4audio.rs/kategorija-proizvoda/av-risiveri/

ali svakako preporučujem KP i te objedinjene oglase; ili možda čak i da se strpiš da nešto polovno izleti

Link to comment
Share on other sites

To sa nadolazećim formatima na AVR ovima je prava igranka. Ne znam jer nisam probao, ali mi se nešto javlja da je razlika između recimo Dolby surround koji ja najviše slušam u filmovima i novih formata od prilike kao, prolazi ti džip preko ekrana sa leva na desno i gubi se negde iza tebe... u daljini.... E sa novim formatima ti čuješ i da mu je zadnja leva guma ćelava. Msmm..................:D
Kupi neki veliki i težak, i da nije previše star brte........... i uživaj.

Link to comment
Share on other sites

Ogromna je razlika između lossy (DTS, Dolby Digital) i lossless formata (DTS-HD MA, Dolby TrueHD).  To je kao razlika između mp3 i FLAC-a.

Posle toga nije tolika razlika sa njih na ove najnovije object-based formate (DTS:X, Dolby Atmos), a još manje nama koji nemamo novce za silne Atmos zvučnike i risivere sa gomilom kanala.

Link to comment
Share on other sites

23 minuta ranije, gvlada said:

Јеси пробао филм са хд форматима?

Разлика са и без горњих звучнике јесте приметна.

Nisam. Vlado ti si napredan korisnik. Moji komentari su služili onima koji bi da se otisnu ali ne znaju kako. Pa otisnite se, krenite.  Pogrešićete sigurno, ali te greške neće biti katastrofalne.
Ja jasno odvajam slušanje muzike od gledanja filmova, gde nisam toliko zahtevan (msm nisam da budem iskren ni kod slušanja muzike). Ipak muziku ne slušam u MP3 formatu niti sam ikad!

Link to comment
Share on other sites

Разлика код нових и половних авр са и без хдми више није велика. Dolby TrueHD i DTS HD Master су у употреби преко 10 година. Ако се жели Atmos и DTS:X већ се треба гледати ка новијим моделима. Најбитније код авр је добра оптимизација звука према просторији. Тешко је "на суво" ускладити стерео систем а камоли суроунд.

Link to comment
Share on other sites

18 sati ranije, milos said:

Ogromna je razlika između lossy (DTS, Dolby Digital) i lossless formata (DTS-HD MA, Dolby TrueHD).  To je kao razlika između mp3 i FLAC-a.

Posle toga nije tolika razlika sa njih na ove najnovije object-based formate (DTS:X, Dolby Atmos), a još manje nama koji nemamo novce za silne Atmos zvučnike i risivere sa gomilom kanala.

Nije bas toliko ogromna razlika izmedju DTS i lossless formata. DTS je sasvim solidnih 1536 kbps (postoji i 768 kbps varijanta, ali se bas retko koristi). Veca je razlika izmedju lossless stereo formata i MP3 320 kbps.

AC3 je vec druga prica. 448/640 kbps nije dovoljno.

Link to comment
Share on other sites

Iz mog iskustva razlika je više nego primetna. Ali naravno zavisi i šta gledaš, u nekoj drami gde se samo priča dovoljan je i i običan DTS/DD. Za filmove gde je zvuk jako dobro odrađen i bitan razlika je očigledna. ivanp je spomenuo Master and Commander  koji je popularan za testove sistema na raznim sajtovima. Ja lično koristim Mad Max Fury Road za demonstraciju, gde je razlika između obične DD 5.1 trake i TrueHD/Atmos trake nebo i zemlja.

 

Link to comment
Share on other sites

razlika između DTS i DTS-HD MA možda nije toliko naglašena ali postoji, naročito u pomenutim filmovima i sličnim gde je zvuk u samoj produkciji na vrhunskom nivou i gde ima gomila sitnih detalja koji se gube na običnom DTS-u. E sad da li će ih neko primetiti u normalnom gledanju bez da se trudi da uoči razliku to ne znam.

Cela priča je krajnje subjektivna i zavisi od previše faktora da bi moglo išta konkretno da se zaključi.

 

Link to comment
Share on other sites

Ljudi, posvetimo se meni :D

Ja ne žurim sa ovom pričom u cilju da optimalno iskoristim pare, i dobijem najbolji odnos uloženo/dobijeno.

Posle malo čitanja i gledanja reviewa i sl, malo su mi se iskristalisale neke stvari.

- AVR mora da podržava atmos i dts:x.

- ne isplati se gledati kod nas već kod "Mađara" sa kp, kad smo kod njih, jel neko imao iskustva sa rešavanjem reklamacija preko njih? To je uvek falinka saradnje sa njima...

- To podrazumeva da ću samo za AVR morati da pljunem barem 350ak eura. Ne bih išao preko 400 ako baš ne moram al pružiću se ako ispostavi se da ima smisla. Koliko vidim, ponuda se svodi, a imajući u vidu taj cenovni rang, na Denon, Yamahu... 

- Za sada mi kao best buy deluje Denon AVR-X1500H za 380 na KP. Yamaha RX-V585 je 480e na kp i skupa mi je. Jel imate još neki predlog u tom cenovnom opsegu? Najjeftiniji pioneer je kolik ovidim 480e i to isto kod Mađara...

- šta mislite o ovom kompletu, sa obzirom da uglavnom planiram da konzumiram video sadržaj, možda bude ok za prvu ruku? A ok mi je jer je komplet.. Msm kontam da je to za vas ovde teško *****, al za mene možda bude dovoljno :)

https://shop.4audio.rs/shop/zvucnici/yamaha-ns-p40/

 

Hvala svima! :)

Link to comment
Share on other sites

Just now, Delija said:

Za 500€ hoces i risiver i zvucnike i postavio si taj uslov?

That's the spirit! :)

 

Delija majku mu, ako sam rekao da mi je do sada najbolja varijanta 380e sigurno nisam mislio da ću uzeti zvučnike za 120 :)

Dakle, budžet je probijen, sad samo da vidmo za koliko :)

p.s. budi dobar znam te sa drugih foruma :D

Link to comment
Share on other sites

Ako ne zelis znacajno da povecas budzet, napravi ti pristojan 5.1 za pocetak (mada i za to treba ozbiljan budzet). To treba da ti je fokus.

Te najnize serije risivera nisu nikakvo ulaganje "na duze staze".

Gledaj proslogodisnje serije - budu cesto na ozbiljnom popustu u Madjarskoj, Nemackoj...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...