Jump to content


Samsung plazma PS42C450 - audio codec?


dragec

Recommended Posts

Jedno pitanje, imam ovu plazmu, služi odlično već 6 godina, jeste da je to zastarela tehnologija i nije ni HD televizor, ima samo 1024x768 pixela rezoluciju ali ne bih da je menjam dok ne crkne jer ima zaista lepu sliku, meni bar vrši posao, e sad problem je što ja gledam filmove preko usb-a, snimim film i titl, pustim preko medija plejera i to radi savršeno, čita i ćirilicu, ima i č, ć, dž, š, sva naša slova.

Problem je jer u poslednje vreme ne može da pusti zvuk, da li ovi novi filmovi sa torrenta imaju neki novi audio codec, uglavnom slika i titl idu normalno ali zvuka nema, izbaci samo upozorenje audio codec not supported i to je to.

Poslednji software za taj ovu plazmu je izašao davne 2011. godine, da li može da se nađe negde neki upgrade, ja sam tražio i nema nigde.

Hvala unapred ako se neko javi sa bilo kakvim savetom.

Link to comment
Share on other sites

Najverovatnije novi filmovi dolaze sa DTS kodekom, koji je u to doba proizvodnje televizora bio nocna mora sto se licenciranja tice, pa su ga mnoge kuce izostavile. Jedino ti preostaje da skidas fimove sa AC3 (takodje poznat kao DolbyDigital ili DD) ili sa AAC zvukom/kodekom.

Neki filmovi dolaze i sa FLAC kodekom, on i ako je najkvalitetniji od svu decu, uglavnom nije bio podrzan jer je open source, tek par godina kasnije je usao hardwerske vode.

 

Tako da ti ne gine neko konvertovanje ili nalazenje drugog izvora.

Link to comment
Share on other sites

Nisam to konkretno radio jer trazim upravo izdanja sa DTS i hi-res zvukom, ali ima dosta tih alata - nema razloga da ne rade.

Radio sam druge stvari - recimo, od 720p DTS i 1080p AC3 MKV-ova sam pravio 1080p DTS. Za to je odlican MKVToolNix. I ovde mozes njime da izdvojis audio stream, konvertujes ga i vratis.

Iliti - google search "convert dts to ac3" :)

Link to comment
Share on other sites

Pored novih zvučnih codec-a, stižu i novi video codec-i. I moj noviji TV ne pušta sada veoma čest 265 kodek.

Najbezbolnija verzija jeste kupovina nekog Android box-a. Sada su ih zaista usavršili, a i cene su normalnije za valjane primerke. POored toga što su dobri player-i, mogu i da cast-uju YT, muziku, vuku multimediju sa kućne mreže, i još svašta nešto...

Link to comment
Share on other sites

3 sati ranije, dragec said:

Neki program za to koji bi poslužio?

Mislim da ce ti trebati vise programa, pogotovu sto danas imamo vise kontejnera za skladistenje (MKV, MP4, TS i M2TS su najcesci) Takav fajl bi prvo morao da demuxujes na elementarne fajlove (streamove) i da dobijes Video, audio itd.. onda bi audio morao da provuces kroz encoder (eac3to mislim da je najbolji za tu namenu, a i koristi kvalitetni AC3 encoder ili pak mozes u AAC da konvertujes.) i zatim ti treba pomenuti MKVToolnix da to sve vratis u kontejner ili ti jedan fajl u MKV formatu, ili koriscenjem drugih multipleksera mozes dobiti i MP4, TS, M2TS ako ima potrebe

Verovatno ima i neki software (one click) ali treba traziti. Takodje kod takvih programa treba obratiti paznju, da ne rade reencode video sadrzaja, jer taj proces vec traje par sati i smanjuje dodatno kvalitet.

Link to comment
Share on other sites

Probao sam danas neki konverter i samo je uništio rezoluciju slike, moram neki drugi da nađem, s tim što je to dosta dugo trajalo ( oko 17 minuta) a ja sam praktičan čovek, ako ću non stop da se mučim sa time i da gubim vreme zaista nemam dvojbu nego ću odmah kupiti mini pc ili android box da se ne patim više.

Link to comment
Share on other sites

Ako ti je konvertovao sliku, onda nešto nisi dobro čačkao. Ako te muči zvuk, treba da konvertuješ samo zvuk.

ALI! Sve te konverzije su prevelika petljancija, kao što si i sam zaključio. Pa još posle shon3i-jevog posta... :D

Odavno sam odustao od pokušaja konvertvanja. Tražim fajlove koje moj TV podržava. Kada se ne budu mogli naći, menjaću TV, ili uzeti Android box.

Link to comment
Share on other sites

Ok, ništa onda, najjeftinija opcija mi je da dokupim neki mini PC i da ga povežem preko HDMI ulaza pa tako da gledam filmove, to je nekih 70-ak EUR ulaganja, jer ako menjam plazmu to mi je dosta skuplje. Hvala na odgovorima.

Jok, ne bacaj pare, ako ti je samo do filmova ova sprava ce ti zavrsiti posao, od video formata pusta sve, ne baguje, ima dva usb prikljucka i mozes da mu steknes eksterni hard, titlove uredno otvara sa kvacicama, cita i flac ako bi eventualno slusao i muziku.

https://www.kupujemprodajem.com//TV-i-Video/Media-plejeri/WD-media-player--72010779-oglas.htm

Sent from my SM-A520F using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

WD TV je vremešna igračka za ovakve stvari. Kupi Android TV box, gledaj da je noviji procesor, noviji android, podržava h265 (x265), 4k rezoluciju (ne treba ali duže će ti služiti) i slične stvari. Pročešljaj iskustva ljudi oko kvaliteta, stabilnosi, grejanja i sl.

Link to comment
Share on other sites

Mini PC, bežični miš i tastatura mi je najbolje rešenje. Tu nema da se razmišlja o codecima i to je na duže staze pogotovo što sledeći tv ne planiram uopšte da bude smart pa će mi ostati taj setup i dalje. Cene na kp su dosta povoljne, nije to nešto preskupo, do 100 eur ima da se bira Asus, Acer, Lenovo, Dell...

Link to comment
Share on other sites

Pa i Android box je kompletan mini računar, samo što ne radi pod Windowsom nego pod drugim operativnim sistemom, Androidom.

Al', ok, i MiniPC je cool rešenje, i jeste univerzalniji. Samo računaj da su ti najjeftiniji zapravo vrlo slabe mašine, ono, minimum da se Win uopšte vrti, i brzo ćeš doći u situaciju da nešto ne može da potera. Mislim, i Andorid box brzo zastari, ali je i značajno jeftiniji, pa upgrade manje košta.

A inače, i na Android box se kače tastatura i miš. Njima lepo leže ovakve nekakve kombinacije miša i tastature u jednom. Ova je moj favorit: http://www.wayteq.hu/measy-rc12-air-mouse

Link to comment
Share on other sites

On 2.2.2019. at 16:45, RingeRaja said:

Handbreak.

Odličan!

Instalirao sam i radi! Konverzija filma od 2 sata traje 39 minuta na kompu i7, 16 GB ram, nije neko preterano cimanje ali od mkv fajla mi je napravio mp4, a zvuk je sada AC3, ne znam kako da podesim da video ne dira nego da samo obradi zvuk, verovatno ima u podesavanjima, uglavnom mogu za sad i tako da se igram, dakle samo sam u opcijama stavio da zvuk bude AC3 i pritisnuo convert, drugo nista nisam dirao. Skinuo sam i "A star is born" i "Bohemian rapsody" i oba mi plejer na plazmi čita bez problema, i video i audio, nisu baš svi novi filmovi u DTS codec-u snimljeni.

Mali off: @RingeRaja, Dac koji koristim je FiiO D3, onaj što si mi nabavio pre 5-6 godina, extra radi! Ima neki wolfson čip u sebi, zvuk je odličan!

Link to comment
Share on other sites

Mislim da je ono sto je @shon3i predlozio sa stanovista zadrzavanja kvaliteta slike najbolja varijanta, izvuci audio stream, konvertovati u zeljeni format i sa MKVToolnix-om vratiti u kontejner fajl.

A to bi cak i vremenski trebalo da je najoptimalnije i najmanje zahtevno.

Handbrake je odlican, ali ne znam da li moze da odradi to sto je trazeno bez konverzije i video stream-a.

EDIT:

Evo ovaj program npr, izgleda bas kao ono sto vam treba.

https://www.videohelp.com/software/MKV2AC3

MKV2AC3 is a simple tool that converts MKV with DTS to MKV with AC3 Audio. Does batch conversion. It only accepts MKVs sources ( for now ) and transforms : DTS -> AC3 AAC -> AC3, AC3 -> AC3 ( normalized ).

 

Ili ovaj proces:

1. uzvuci audio stream sa gMKVExtractGUI ili MKVCleaver

2. konvertovati DTS u AC-3 sa MeGUI

3. vratiti u mkv fajl sa MKVToolnix

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...