Jump to content


El Nikola Tesla mini 30


StefanStSt

Recommended Posts

Pozdrav drugari, nov sam na forumu i o audio tehnologiji skoro pa da ne znam nista, unapred se izvinjavam ukoliko tema o kojoj imam nekoliko pitanja postoji na forumu i unapres zahvalan svim ljudima dobro volje koji su spremni da mi izadju u susret sa savetima :)

Naime imam gore naveden sistem El tesla mini 30 i imam zamisao da dva para zvucnika ( slika :) ) repariram ako je to prava rec, tj da zamenim dotrajale vufere na njima ( ono vece :D ) nekim normalnim kojima bih dobio zvucnike kojima bih mogao da se sluzim. Za viskotonce mislim da ne trebaju da se menjaju, barem mi na oko tako izgledaju a ako moraju i njih bih zamenio.Zna li neko za pocetak koje bih mogao da kupim? oznaka postojecih je  tonsil GDWK 9/80/1  i gdn 12/30/2.

EI-Nikola-Tesla-Mini-30_slika_O_74337589.jpg

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, StefanStSt said:

imam zamisao da dva para zvucnika ( slika :) ) repariram ako je to prava rec, tj da zamenim dotrajale vufere na njima

Šta je tim vuferima?

Ako je otišlo vešanje, odnesi majstoru da ti zameni vešanje i imaćeš opet zvučnik k'o nov. Jeftinije je opraviti postojeće basiće nego sada tražiti šta bi moglo da se udene u te kutije.

Link to comment
Share on other sites

Moj  ti  je  savet  da  odneses  kompletne kutije  pouzdanom  serviseru zvucnika da ti  izmeni  vesanje .

Nakon  zamene vesanja maleni  sviraju   za  10+.

Hocu  reci  da ti  malci  nisu  ni  malo  naivni, obzirom  na male  dimenzije...:cheers

Svojevremeno  sam u  vikendici  istovremeno  imao  i  njih i  Hitachi  livene mini   HS-1.....

Nislijke (Poljakinje)  su  bile  finijeg  zvuka..

P.S.

Da se nadovezem  na post kolege... U  ove   kutije  tesko  da moze  neki  drugi  bas radi  specificnog  srafljenja i  montaze...

Link to comment
Share on other sites

22 minuta ranije, Father said:

Eto sad kada si ih izvadio lepo očisti kutiju, a basiće odnesi nekom majstorčetu da im namesti novo vešanje (tu gumu okolo što ide) i radosti kraja neće biti, a otac će se ponositi. :thumbsup2

Šta milsiš, da li bi bilo dobro da se zameni ožičenje i ako da, sa kojim ?

Link to comment
Share on other sites

Imam ja jednog vrlo povoljnog, toplo preporučenog majstora u naselju Medaković u BGD. Bio kod njega za neke visokotonce koji su me brinuli, a on mi rekao, nakon kontrole i rastavljanja da im ništa ne fali. Na kraju ispalo da su kondovi unosili neke distorzivne prizvuke... Htedoh reći pošten čovek i ništa nije naplatio konsultaciju. Preporučio mi ga jedan prijatelj.

Kvaka je što sam izgubio kontakt kada mi je stari tel upao u toalet, ali ću pitati prijatelja ponovo za broj telefona, pa javim ovde ako ne iskrsne neka bolja ili ranija preporuka.

Link to comment
Share on other sites

Just now, vladat1 said:

Šta milsiš, da li bi bilo dobro da se zameni ožičenje i ako da, sa kojim ?

Pa iskreno ne verujem da će cela skalmerija pojačalo zvučnici to da nešto osete. Neka on popravi basiće pa onda neka se igra kako nauči tu i tamo po nešto. Korak po korak.

Link to comment
Share on other sites

Eventualno može sa majstorom i o nekom osvežavanju da prodiskutuje i napravi neku cenu za komplet tretman, narano ako cena bude u rangu prihvatljivog.

Siguran sam da je za sada imperativ da prosviraju i probudi se iskra privlačnosti, a kada se to desi i zlatom će da okiti hifi. :D

Link to comment
Share on other sites

Možda za početak obična proba sa malom baterijom od 1.5V da posluša da li krče kada se pobude na ulazu i bass i visoki.

Ako su zvučnici ispravni u električnom smialu, onda će znati da je samo pitanje vešanja i centriranja koje je sastavni deo ove reparacije.

Link to comment
Share on other sites

15 minuta ranije, StefanStSt said:

Kako to mislite da isprobam sa baterijom od 1.5 v , samo da prikljucim krajeve baterije na ona dva pipa basa? :D hvala na preporuci za majstora , danas cu da ga okrenem da popricamo :D

Ма не компликуј него пакуј те звучнике и правац Дорћол.

Link to comment
Share on other sites

Važno!! Ne čačkaj ne diraj sam te basove i membrane. U principu, nisi  ih trebao ni vaditi iz kutija. Ako baš ne znaš tačno šta radiš, sada kada nema elastičnih vešanja, membrana se veoma lako decentrira, pa onda još ako se izgužva ili iskrivi deo sa namotanim kalemom, to je onda od veoma teško do nemoguće popraviti.

Dok je membrana centrirana i kalem čitav i nedirnut, sama elastična vešanja se lako (jeftino) menjaju, ali ipak treba iskustva.

Inače, ove zvučnike vredi poravljati. Ja ih hvalim gde god stignem. :P

Imali smo skoro i temu o tim linijama, uz neizbežnu diskusiju o Yugo nostalgiji i protiv nje. :D

Link to comment
Share on other sites

16 sati ranije, StefanStSt said:

Eto, raspisan je konkurs za majstora dok ne nadjem servis :D kad njih budem sredio javljam se sa daljim pitanjima oko povezivanja, uz njih imam i pojacalo, a dalje kako da pustam muziku pojma nemam, kad bi se mogao auh izvuci to bi bilo idealno :D

Skini i visokotonce, njih takođe treba pregledati.Ja sam našao recimo da su crkli kalemovi  i da su im raspadnute membrane. Pošto bi popravka koštala više od novih divera, ja sam takve kutije opremio SAL driverima, malo  im doterao skretnicu, dodao dampinga i novih žica, uradio servis izgorelog kanala pojačala još pre ihaj godina, i dan danas se sluša na na poslu. Nije nešto osobito lepo na izgled, ali lepo svira sa Loudness-om uključenim.

 

Ei Tesla.jpg

Link to comment
Share on other sites

hvala na savetu ali bih ja pre zadrzao stari izgled zvucnika, eventualno ako ne mogu da se poprave da zamenim, ali to trenutno nije opcija, imam jedno pitanje. Recimo kada bih reparirane zvucnike povezao na pojacalo, ono ima input od 6.5 mm , pa sad pretpostavljam da ima kabal koji moze to da prespoji na klasican auh ulaz od 3.5 mm ?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...