Jump to content


Strujni kablovi - konstrukcija


jager

Recommended Posts

Ipak sam prekinuo usviravanje Tornada jer sam shvatio da to nije karakter zvuka koji sam tražio. Ne treba mi dodatno otvaranje sistema, što na moju nesreću ovaj kabal izgleda radi dobro. 

Nego sam posle silnih muka namontirao 'glavnu zvezdu' Yarbo  SP-8000PW i da, to je odprilike ta `mast` koja mi pomalo nedostaje od kako sam promenio zvučnike, zbog čega sam i krenuo da se igram za početak sa strujom. Dobro da nije ispalo i za kraj :)obzirom na poznavanje materije. 

 

Koliko sam u stanju od umora da registrujem za sada je sa yarbom ipak previše basa a premalo svega ostalog, ali sviđa mi se nagoveštaj zvučne slike koja bi trebalo da se 'probije' za neko uobičajeno vreme? 

Ako nekoga bude zanimalo javiću. 

Laku noć 

 

 

Link to comment
Share on other sites

4 sati ranije, sokoll said:

Koliko sam u stanju od umora da registrujem za sada je sa yarbom ipak previše basa a premalo svega ostalog, ali sviđa mi se nagoveštaj zvučne slike koja bi trebalo da se 'probije' za neko uobičajeno vreme? 

Da li si okretao fazu. Mislim šuko u utičnici. Obično kontra faza daje baloniran bas i manjak fokusa, sa izvesnom "razrokisti" u stereo slici.

Link to comment
Share on other sites

9 sati ranije, sokoll said:

Malo izrazeniji sibilanti za sada, izgleda nisu dovoljan motiv za pesnicko ushicenje ;)

 

Kao ni nesto povecana ostrina :lol:

 

Ali ako prosvira...

Bice junackih pesama kao i lirike naravno.

Plus youtube review

Sa sve pantomimom  :rolleyes:

 

 

 

Ja ti rekoh koja je kombinacija dobra , probana na više sistema a ti stavljaš kineze koji vrište . Pusti da radi 4-5 dana , čemu žurba .

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

pre koji dan zavrsih strujni za cd player. rezultat (uz ne malo muke) za moj sluh vrhunski. vec duze vreme sam pokusavao da eliminisem smetnje iz sistema i nekako sam dosao do zakljucka da je najverovatniji problem u izvoru. da ne duzim evo opisa konkretnog kabla.
razvojni put
ideja je bila da kabel ne bude previse skup, jer sam cd kosta oko 100 eur, ali da komponente budu pazljivo odabrane. zbog ogranicene ponude na nasem trzistu za fazu sam odabrao vbs zicu debljine 1mm, a za nulu 2x1,2mm OCC posrebreni bakar u teflonu sa KP. posto uredjaj nema uzemljenje, za isto sam upotrebio zice od starog usisivaca, povezao na sukou, a na strani uredjaja izolovao i ostavio da vise. suko je sa vbs pinovima.
rezultat je da sam po prvi put dobio vrlo jasno definisane niske tonove, vokali prirodni, visoki cisti, ali srednji tanki i povuceni. zvucalo je odlicno, ali za ljubitelja gitarske muzike nedovoljno. skontam da nedostaju licne u fazi. na diy forumu naletim na Teflon zica AWG 22 za ozicenja pojacala. 
6xawg 22 bude nula, a faza vbs + occ. povrate se srednji, ali visoki dobiju blagu distorziju i vokale kao kroz ćebe. slicno kao i duelund, samo u manjoj meri. 

 

dobitna kombinacija
obrnem occ i awg 22 (ovaj awg 22 ima tanje i finije licne u odnosu na occ) i dobijem nirvanu, zvuk za koji sam mislio da necu nikad imati. podigao sam ga za klasu iznad. sve je jos sveze, mozda ce se vremenom neke stvari promeniti, ali iz dosadasnjeg iskustva mogu da zakljucim da je u sustini gotovo. javicu ako posle mesec dana primetim neke promene.
o konstrukciji necu da pisem jer sam uradio protivno svim pravilima. poceo sam kako treba, ali sam posle silnog prepravljanja i na kraju vrlo zadovoljavajuceg rezultata dosao do zakljucka da je u mom slucaju kljucan odabir zica, a ne konstrukcija. verovatno da ona unosi nijanse, ali nisam imao vise motiva da se time bavim.


na kraju, dosao sam do cifre od skoro 100 eur, ali vredi svaki dinar, tj eur.

 

ideju sam dobio citajuci o mokrim carapama. hvala  @Dražo na nesebicnoj pomoci i sugestijama.

 

Link to comment
Share on other sites

13 minuta ranije, surferlola said:

@jager znam za tvoje zanimanje kablovima pa sam svoje iskustvo podelio nadajuci se da ce ti pomoci u nekoj daljoj izradi.

pozdrav

Što se tiče strujnih kablova mislim da sam zaokruzio priču za sada ;) Duelund je na strujnoj letvi zalemljen direktno na bakarnu šinu (konekciju) , na pojačalu takoodje duelund a na izvor belden koji je dobio drugara u vidu osigurača sinergistic research sr 20 koji je unjeo dodatni napredak izvoru . I naravno , svi konektori u sistemu su VBS uključujući i interkonekt od VBS zice .

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
10 minutes ago, siroma said:

Izbegni IEC ako ga već nema  i ugradi kabl direktno kao i proizvodjač. Prođeš jeftinije i izbegneš jedan par kontakata

Pa nema...ne bih ja nista ni da diram...nego pitam hipoteticki...na mom risivieru kabl ide direktno iz njega, bez uticnice ( koji je onako uzgedbudireceno, mrsav kao i svi fabricki kablovi) ...a ja posjedujem jedan ozbiljan strujni kabl koji sam dobio od prijatelja, mislim da je DIY kako vi kazete ali izgleda super kvalitetno sa pozlacenim konektorima na uticnicama, masivan, pa zbog toga pitam...ili da ga cuvam za drugu neku komponentu ako bude.Inace , u pitanju je risiver koji je relativno nov (Yamaha, stara koji mjesec) pa mozda bolje da nista ne prckam :)..Uostalom, pitanje da li bi to uopste pasalo i imalo kakvog uticaja...

Link to comment
Share on other sites

Све је боље од фабричког струјног кабла за лампу. То што је у гаранцији, губиш је.

Ако је велики кабл тешко да га можеш лако увести на плочу. Утичница је елегантније решење.

Link to comment
Share on other sites

22 sati ranije, Klops said:

Malo pitanjce...kad prozivodjac nije predvidio da se strujni kabl moze promjeniti, tj izlazi kabl direktno iz , u ovom slucaju, risivera (dakle nema uticnice na njemu)...ima li tu kakvog rjesenja ili bolje ne pipkati nista :) Hvala.

Najbolje je ne dirati fabriku osim ako znaš šta radiš . 

Link to comment
Share on other sites

On 3/26/2021 at 6:50 PM, jager said:

Najbolje je ne dirati fabriku osim ako znaš šta radiš . 

Ma ne diram nista...em gubim garanciju em veliko je pitanje da li bi uopste bilo nekog dobitka...ostaje kabl za neku drugu komponentu...

Sad samo glasno razmisljam...kad vec stavljaju tako obicne kablove, mogli su ih napraviti sa uticnicama da korisnik moze nekad u buducnosti da se apgrejduje ako zeli bez nekih vecih problem i zahvata..Ali dobro...takva im politika vjerovatno.

Link to comment
Share on other sites

Menjaćeš ti to kad prođe garancija siguran sam, Obvezno IEC konektor  stavi, da se mogu probati razni kablovii jer ne daju svi svuda isti rezultat.

Zahvajujući tim smešnim fabričkim napojnim kablovima većina nije nikad čula kako im stvarno zvuče uređaji. To je  mnogo usko grlo i ozbiljna degradacija zvuka. Ako je SMPS napajanje možda i nije toliko, ali za klasično jeste svakako.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...