Jump to content


Strujni kablovi - konstrukcija


jager

Recommended Posts

2 hours ago, golum said:

Imaju I to mnooooogooo razlicitih (uglavnom precnika)...osnova ili bakar ili srebro u pamuku sa uljem :wub:

Sigurno, ali oni nemaju fabriku za pravljenje "zice". Blokove legura, peci za zagrevanje, masine za izvlacenje itd. Najverovatnije porucuju gotovu zicu od nekog renomiranog proizvodjaca. A i ako ima nekeve obrade onda je to tehnoloski jednostavniji tretman. Naravno ipoliranja, lakiranja, izolacije i ostalo sto je potrebno da bi se od zice napravio kabl - rade. I to veoma uspesno :)

 

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, Father said:

Vidi, ako ti je žica uzemljenja van širma (kao što je kod mene) i ako ti uređaj nema pin za uzemljenje ili nije uopšte vezan unutar uređaja za šasiju ili gde već ko vezuje unutra, onda tako izvedena žica za uzemljenje samo može dodatno da poboljša performanse šildinga i nema štetnih efekata.

Ako se odabere ili namenski pravi kabl sa osmica konektorom bez uzemljenja onda je opet bolje imati žicu uzemljenja, kako bi se u nekoj budućoj nameni mogao kabl iskoristiti i za IEC utičnicu.

Svakako mislim da je žica uzemljenja unutar šilda i u direktnom upletu sa nulom i fazom loš izbor. Pokazalo vreme i probe, da unosi maglu i manjakavost u slojevitosti tonova. Zato sam jedno vreme pre 3-4 godine sve uređaje napajao sa strujnim bez uzemljenja. Ideja se bazirala na pretpostavci da je uzemljenje direktni put štroke cele zgrade i instalacija do naše šasije koja može biti u kontaktu direktno ili preko nekog posrednika sa signalnom masom na štampanoj ploči.

Moje iskustvo je pokazalo da je moguće da uređaj uleti u neki neobjašnjivi "tilt :blink:" što izgleda tako da uređaj prestane da reprodukuje zvuk. Palio ga ili gasio nekoliko puta on ostaje u tom stanju. Tek kada sam vezao kabl sa vodom uzemljenja, zvuk se vratio kao magičnim štapićem. Desilo mi se na KORATO Anniversery Phono preampu izazvano skidanjem headshella i postavljanja drugog dok je uređaj bio upaljen. Od tog iskustva svaki kabl radim sa izvodom uzemljenja i uvek izvan šildinga koji je dobro dilatiran i izolovan od centralnog snopa konstrukcije nule i faze.

Ne umem kratko, sorry. :huh:

Slično je predlagao i chris vezano za zicu za uzemljenje , samo se konstrukcija razlikovala za i ne(uzemljene ) komponente . Po tvome od viška glava ne boli ;)

Link to comment
Share on other sites

54 minuta ranije, jagermaister said:

Po tvome od viška glava ne boli ;)

Paaa, ne mora biti vezana u IEC utičnici ako se insistira na ne uzemljavanju uređaja koji poseduje izvod za uzemljavanje, ali je svakako bolje vezati. Ako se radi o uređaju koji nema potrebu za uzemljenjem, opet je bolje imati žicu uzemljenja pa čak i izolovanu i ne vezanu nigde. Ovde govorim o kablu koji ima neku vrednost i kvalitet pa se možda poželi iskoristiti u nekoj budućoj ulozi sa drugim konektorom ili uređajem.

Svakako žica uzemljenja dalje od faze i nule i van šilda ako postoji. To je moja preporuka, ne kažem da fabrički kablovi ne valjaju jer imaju tri žile u jezgru, samo mislim da su time hendikepirani.

Čistoća bakra (ionako upitna) nije od presudnog značaja za kvalitet kabla.

Link to comment
Share on other sites

3 minuta ranije, Father said:

Paaa, ne mora biti vezana u IEC utičnici ako se insistira na ne uzemljavanju uređaja koji poseduje izvod za uzemljavanje, ali je svakako bolje je vezati. Ako se radi o uređaju koji nema potrebu za uzemljenjem, opet je bolje imati žicu uzemljenja pa čak i izolovanu i ne vezanu nigde. Ovde govorim o kablu koji ima neku vrednost i kvalitet pa se možda poželi iskoristiti u nekoj budućoj ulozi sa drugim konektorom ili uređajem.

Svakako žica uzemljenja dalje od faze i nule i van šilda ako postoji. To je moja preporuka, ne kažem da fabrički kablovi ne valjaju jer imaju tri žile u jezgru, samo mislim da su time hendikepirani.

Čistoća bakra (ionako upitna) nije od presudnog značaja za kvalitet kabla.

Radi se o tome da zelim da napravim kabel za izvor koji mogu da zalemim direktno umjesto sadašnjeg belden a da ne bude predebeo jer su pinovi na napajanju prilicno tanki (bio nekad plastični konektor na njih ).

Link to comment
Share on other sites

Imam i ja jedan Mid6.5 koji sam uvukao u NAD Phono preamp koji je sada na klupi za rezevne igrače, kako ga je zamenio Phono Zorana Dimovskog. Svakako ima žicu uzemljneja koja nije nigde vezana, jer NAD ne troši uzemljenje. Sad sam i ja u lomu da li da ga ostavljam u uređaju ili da ga uposlim negde da ne čuči u "tami diskokluba".

Ako posmatraš strujni kabl kao komponentu, kao što ja vidim to, onda je bolje imati više opcija za njega. Ništa nije večno i sve je zamenjivo pa i taj uređaj, ali dobar strujaš je dobar strujaš i treba mu dati tu neku mobilnost i adaptibilnost da bude i višenamenski. :D

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, jagermaister said:

Radi se o tome da zelim da napravim kabel za izvor koji mogu da zalemim direktno umjesto sadašnjeg belden a da ne bude predebeo jer su pinovi na napajanju prilicno tanki (bio nekad plastični konektor na njih ).

Nabaviš jak uvodnik da drži kabl na šasiji stabilno i da može da ga stegne tako da okretanje i manipulacija sa kablom spolja ne utiče na unutrašnje žice koje ulaze u uređaj. Na napajačkoj pločici skineš te pinove u koji je ulazio plastični konektor i burgijom proširiš rupe na štampi dovoljno da prođe žica iz kabla. Eventualno do verovatno moraš malo da ostružeš zaštitu štampe da ostvariš bolji/širi kontakt kada proširiš rupu. Zalemiš kabl direktno za pločicu. Ako si gadljiv na opasne zahvate, samo terminiši krajeve debelih izvoda sa tanjom žicom koja može da se fiksira na pinove bez velike invazije.

Tako bih ja uradio i jesam davno na nekom dvd playeru koji sam koristio pre Oppo-a. Čak sam tada rabio solid core u teflonu ručne izrade. Totalna hardcore prerada.

Link to comment
Share on other sites

Bilo je nekih pitanja oko O i ozemljenja preko nje. Ja imam to isto u mojoj kuči, pa sam probe radi prije nekih 8g na vrtu iza kuče zabio u zemlju 1m dug ozemljitveni kolac i na njega priklopio ozemljenje za audio. Još danas i danas imam tako rješeno ozemljenje. Jedina mana mu je ljetna suša, kad moram češče ič pišat na taj kolac, da uhvati bolji kontakt sa zemljom.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Analogist said:

Još danas i danas imam tako rješeno ozemljenje. Jedina mana mu je ljetna suša, kad moram češče ič pišat na taj kolac, da uhvati bolji kontakt sa zemljom. 

Da to je OK resenje. ALI trebalo bi voditi racuna da se taj "kolac" :)kako si ga nazvao, ipak bude unutar kruga baze gromobrana? Pretpostavljam da je to kod tebe tako posto rece da ti je pored kuce?

Pogledati kupu gromobrana. Visina gromobrana formira kupu, baza kupe je precnika visine? Pogledati preciznije u literaturi. U zapremini te kupe je bezbedno od udara groma, Van te kupe nije. Tako da ako je kolac van te gromobranske kupe on sam moze da izigrava gromobran...

Nezavisni shucko vod ne bi trebalo priljucivati na gromobranski kolac vec dodati poseban. Sigurno da postoji i neka preporucena razdaljina izmedju ta dva uzemljenja i TO obavezno pogledaj i pronadji u literaturi.

Kada se koristi nezavisno uzemljenje najbolje je upotrebiti i izolacioni trafo gde ce uzemljenje sa slepih namotaja (screenova), jezgro i centralni pin sekundara, kao i oklop kutija - svaki ponaosob biti spojeni na to novoformirano posebno uzemljenje. Jedino na taj nacin je postignuta potpuna izolacija od mreze. U svim drugim je delimicna...

1 hour ago, Analogist said:

Ja imam to isto u mojoj kuči, pa sam probe radi prije nekih 8g na vrtu iza kuče zabio u zemlju 1m dug ozemljitveni kolac i na njega priklopio ozemljenje za audio.

Da li si iz Vipavskog kraja? Vino Vino :) (a bogami i rakija)... Nemoj pisati na metal :( mozda se stvori neki oksid pa to dodatno napravi jos bolju izolaciju i ponisti dejstvo uzemljenja. Pogledaj pod Amonijak oksid? Najverovatnije ces morati da izvadis taj kolac i da ga ispoliras?

 

 

Link to comment
Share on other sites

Uuuh, ne znam gde da počnem! Izolacioni trafo sam otklopio, jer mi narušava live u musiki. Moram ujedno da napomenem, da je to trafo od 2kw i nije bio u stanju da kontrolira 2 pojačala od 2x50W. Jednoga još nekako dvojicu nikako! Bez obzira na snagu izolacionog trafa, došao sam do saznanja, da taj ne vrijedi ništa! Tek upotrebom dobrih napojnih kabela prevazišo sam problem loše struje u kučnom arhipelagu. Moram da napomenem, da izmjena dovodnih kabela od el. brojila do audio letve nije značila u zvuku baš nešto! Tek dobri kabel na pretpojačalnom stepenu, doprineo je izričito pobolšanje! U to vrijeme to se odnosilo na mc pre i pre. Na izlaznom pojačalu kablovi ne igraju tako velike uloge, jer kvalitetna pojačala več sama po sebi imaju kvalitetan napojni dio. Što je bolji kabel uklopljen u pretpojačalo, to je manja potreba po kvalitetnoj razvodnoj ploči. Nečete vjerovat, ali dobar kabel utječa i na rad gramofona sa elektronskom regulacijom koja napon dobiva iz 220V. U isto vreme moram da napomenem, da su svi moji PC napravljeni po VH receptu, sa jednom razlikom. Bez šhilda, dakle faza i nula prepleteni pa preko njih prepleteno u suprotnom smjeru ozemljenje. Konektori IeGO rhodium, mada mi se čini da pure silver ima koji bod prednosti. Zadnji i najbolji do sad mi je ispao contra namotani nula i ozemljenje. To moram oš malo detaljnije da isprobam.

lp Tom

 

Uhh šeprtlja uopšte ne primetim najbitnije pitanje; Dakle jaka bela vina,koja idu uz ribu proizvodi VINAKOPER, a to so pre svega omalovažuvaječa MALVAZIJA  i  CHARDONAY. Uz teža jela barem u početku dobro dođe REFOŠK vinakoper, a uz pršut i sir je obavezan TERAN, koji je najbolji iz VINAKRAS. Vino REFOŠK i TERAN su proizvod iste trte tj. REFOŠK, tek terarij proizvede TERAN ili REFOŠK.  Za lagana bijela vina koja idu uza sve Štajerci su specijalisti, ima ih toliko da nema smisla da jih nabrajam. CVIČEK je jedno zlostavljeno ime u vinarskom someglieju iako to ne zaslužuje. Vrlo osvežavajuč pogotovo prikladan kad se pije bez nekog jela na programu.

Link to comment
Share on other sites

On 27.6.2019. at 14:46, Father said:

Nabaviš jak uvodnik da drži kabl na šasiji stabilno i da može da ga stegne tako da okretanje i manipulacija sa kablom spolja ne utiče na unutrašnje žice koje ulaze u uređaj. Na napajačkoj pločici skineš te pinove u koji je ulazio plastični konektor i burgijom proširiš rupe na štampi dovoljno da prođe žica iz kabla. Eventualno do verovatno moraš malo da ostružeš zaštitu štampe da ostvariš bolji/širi kontakt kada proširiš rupu. Zalemiš kabl direktno za pločicu. Ako si gadljiv na opasne zahvate, samo terminiši krajeve debelih izvoda sa tanjom žicom koja može da se fiksira na pinove bez velike invazije.

Tako bih ja uradio i jesam davno na nekom dvd playeru koji sam koristio pre Oppo-a. Čak sam tada rabio solid core u teflonu ručne izrade. Totalna hardcore prerada.

Uvodnik sam odavno montirao al mi se nešto ploča ne buši :huh:

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, jagermaister said:

Uvodnik sam odavno montirao al mi se nešto ploča ne buši :huh:

 

On 27.6.2019. at 14:46, Father said:

Ako si gadljiv na opasne zahvate, samo terminiši krajeve debelih izvoda sa tanjom žicom koja može da se fiksira na pinove bez velike invazije.

:cheers

Link to comment
Share on other sites

On 27.6.2019. at 10:19, Majda said:

Western Electric je imao super zice. Uglavnom su bile zavrsno u tekstilnoj izolaciji. Ali mislim da nije imao kalajisanu zicu? Videti sa nekim ko ima iskustva? Te zice izgledau totalno neprivlacno za "audiofile" cak i oni koji su imali slucajni kontakt sa tim materijalima - bacali su ih. Uglavnom ih vise nema jer su citavi koturi zavrsili kao sekundarne sirovine. I domace zice iz tog perioda i radjene po tadasnjim standardima su odlicne. Isprobaj BEZ motanja i uplitanja najpostije kable sa tim zicama. Pa onda uporedi sa drugim kablovima? Mislim da ces biti prijatno iznenadjen :)

Duelund je relativno novija firma ako se ne racuna rad strog Duelunda. I mislim da nisu proizvodili zice? Ako i imaju, nabavljaju ili gotove ili im neko izradjuje custom?

Ja sam koristio Western Electric ali za zvucnicke kablove. i to skoro 15 godina. Ali imam samo jedan par... Pouzdano znam da je original. Na oko je kao za lampu i vecina bi je bacila posle 5min.

Napravio sam jedan od 2.5 mm 2 i bio si u pravu ... potrudio sam se da max ispoštujem konstrukciju po father varijanti i to zvuči odlično :thumbsup2

Faza i nula uvijene i omotane tankim slojem teflon trake , zatim papirnata samolepljiva pa sloj deblje teflon trake pa termo buzir oko kojeg ide alu folija , drain zica i uzemljenje itd itd . Jednostavno i učinkovito :D

Link to comment
Share on other sites

29 minutes ago, jagermaister said:

Napravio sam jedan

Sada ces da vidis kada krenu telefoni. "Jel ima za mene jedan WE.." :) 

Nije trebalo da kazes...

Jel moze neka fotka? I ako moze neka opaska sto se tice zvuka u odnosu na druge kablove kojie si napravio?

Link to comment
Share on other sites

On 25.6.2019. at 19:34, jagermaister said:

Ima više od mjesec dana da sam napravio kabel i to je bilo ono .. aj da sklepam još jednu varijantu i da pauziram malo . Držao ga uključenog u drugoj sobi i prekjuče ga uključih u pojačalo i totalni surprise :o Kabel je 7,5mm2 po vodiču , uzemljenje 5 mm2 u pletenici bez širma . Tri parice i iz svake uzeta po jedna žila od 2,5mm2  za fazu i za nulu . Kad sam pleo pletenicu na dvije parice sam dodao po jednu za uzemljenje i upleo sve u pletenicu . Ispade zvučno jako dobro balansiran bez grama loudnessa ;)

 

65316795_422884691889958_4293839317328986112_n.jpg

Ako je moguće, da napraviš poređenje sa ovim od pre 5-6 dana?

Link to comment
Share on other sites

8 sati ranije, Father said:

A usviravanje, treba li, ili odma može punim gasom? ;)

Kad si ga napravio? Daj neke utiske, kako se ponaša u odnosu na onaj poslednji. Sa njim si bio jako zadovoljan.

Radi 5 dana vec , vidjet cemo kad se dobro usvira ;)

Link to comment
Share on other sites

Treba obratiti paznju na temperaturu u ovim vrelim letnjim danima. Rezultati slusanja ili merenja kablova ce odstupati od onih dobijenih na sobnoj temeraturi.

Zasto i kako? Sa povecanjem temperature samo od sobne 20C do nekih 32C doci ce do povecanja specificne otpornosti materijala a sa njom onda i do povecanja ukupne otpornosti konkretnog provodnika. Neko ce reci da su to male i zanemarljive promene ali, na zalost, nije tako. Promena otpornosti ce biti veca nego da smo provodnik od najfinijeg bakra zamenili onim od srebra. Jasno vam je do kakvih to promena dovodi.

Link to comment
Share on other sites

15 minutes ago, ab said:

:)

...a, brzina prostiranja zvuka pod pomenutim uslovima?

Brzina prostiranja zvuka u vazduhu ce se pri porastu temperature sa 20C na 32C povecati za 7,2m/s.

Kako i zasto ce to uticati na zvuk? Sa povecanjem temperature doci ce do povecanja brzine zvuka a time i do povecanja talasne duzine na cujnim frekvencijama a to ce onda dovesti do cujnih promena zbog promena karakteristike interakcije zvucnih talasa sa preprekama i prostorijom. Ta promena nece biti jednaka u celom opsegu cujnih frekvencija posto se talasne duzine krecu od malo vise od jednog metra na niskim frekvencijama do malo vise od jednog centimetra na visokim.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...