Jump to content


NS sektaš


No1Livz4Ever

Recommended Posts

Posle kratkog nagovaranja od strane nekih članova foruma, odlucio sam se da predstavim svoj skromni “sektaski” sistem:

Izvori: Naim CD5; no name trash/slash kineski dac koji mi služi za preslusavanje albuma na Deezeru i Tidalu, i kako reče Sondek, zvezda - modifikovani Technics 1210, sa Nagaoka MP110 zvucnicom. O gramofonu malo više reci kasnije.

Amplifikacija: Naim 112/150x combo, phono preamp Schiit Mani

Zvucnici: Naim SBL

Kablovi: pa naravno, Naim i Flashback interkonekti, Naim NAC A5 zvucnicki, 2x5m.

Sistem je u poslednjih par godina pretrpeo nekoliko izmena, pre svega sam menjao zvučnike, a sa poslednjom kupovinom SBL kutija mislim da sam miran na duži vremenski period.

Kad je u pitanju Technics, na istom su izvršene neke modifikacije koje ga cine manje DJ a više Hi-Fi gramofonom. Izbačena je pitch kontrola i target light, na njemu je bila Micro Seiki MA701 ruckica, i o tome mogu više da kažu neki članovi foruma koji su bili upoznati ili ukljuceni u rad na gramofonu (Bujodrag, Zeon). Od kada je kod mene izbačeno je napajanje van gramofona i unapredjena je regulacija voltaže (by Nikomi) po shemi

https://theartofsound.net/forum/showthread.php?28607-DIY-PSU-amp-Regulator

Promenjene su originalne, stavljene Origin Live nogice. Poslednji i jasno cujni upgrade je promena žica u ručici by Zeon.

Technics je postavljen na debelu masivnu drvenu mesarsku dasku iz Ikee, napravljenu od više slojeva bambusa (Aptitlig mislim da se zove i košta 2000 DIN) koja lezi na vibrostop sorbotanskim nogicama.

Planirani upgrade: ADC Mg headshell sa AT 6101 headshell žicama (kupljeno, stiže), KAB kadica, i eventualno promena mata.

Takođe plan je upgrade/promena phono preampa, pre svega MC sekcije. MM jako dobro radi na Schiit-u ali bih voleo da imam i vrlo sposobnu MC sekciju.

Od ostalih planova tu je Flatcap za Naim, i upgrade preampa ...

Evo par slika sistema u sadasnjem obliku:

 

6b56ec0e701740f4a03a0c053984854a.jpg

 

e4e2ed20149f82a08f443c3dddff2305.jpg

 

38dfa0524233f8ed931704af3aaa9578.jpg

 

da7e9bab1d412c7999112eac16eb7387.jpg

 

b4b67853166781a1939149b12a7cdf44.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ovaj “deo” u kojem se sedi je 23kvm. Levo od njega je nastavak u trpezariju koja je jod nekih 17kvm. Slikano je iz pozicije troseda. Sondek i ja smo se usaglasili da je idealna pozicija nekih 1m ispred sedećeg položaja u trosedu. Tako da imam i posebnu “audiofilsku” fotelju za kritično slušanje. Desno je prozor i vrata sa zavesama, dole je tepih (otprilike pocinje tu gde se fotka završava). Ima dosta nameštaja, slika, zavesa tako da ne zveci. Ali prostorija je skoro kvadratnog oblika i pojačava bas u poziciji troseda tako je neohodno izaći nekih 0.5-1m ispred za najbolji zvuk.

Link to comment
Share on other sites

Baš lepo izgleda, a verujem da odlično i svira! :listen

Gramofon je na počasnom mestu, a to i zaslužuje :D

Pitam se samo da li je trebalo da zvučnike malo odaljiš od zadnjeg zida? Verujem da si to detaljno već razmatrao, ali eto da priupitam...

Sledeća stanica je pretpostavlljam Naim ND5 XS2... a možda i neki NDX ... tačno nekoga od njih čeka upražnjeno mesto u polici iznad CD5   :D

Pozzzz, NL.

 

Link to comment
Share on other sites

Hvala. Ne. SBL je predvidjen da svira close to wall. Do 4 inča udaljenosti. Kod mene su na oko 7-8 cm, koliko mora, zbog kablova itd. Nemam nameru da trošim na strimer veliki novac, uglavnom je upgrade orjentisan na gramofon i phono preamp. Ja strimujem sa iPad-a ili iPhone-a preko Apple TV-a na djubre DAC. Tako da će DAC u nekom momentu ići u upgrade. Uzecu Flatcap ili Teddy DualCap ako budem pri parama.

Link to comment
Share on other sites

Odlicno uklopljen sistem u predivnom zivotnom prostoru od koga hifi nije napravio audiofilski cirkus već ga ostavio u svojoj osnovnoj zivotnoj nameni-dnevni boravak mesto okupljanja porodice.Closse to wall sistem je neprevaziđen u tome kako dobiti audiofilski kvalitetan zvuk a da soba ne postane hifi freak show.Kompresioni bass je cist i jasan,a kutija u velikoj meri resena vibracija jer se dobar deo bassa dobije od zida kao osmisljeni audio dizajn.Manji boom basa od sobe koji je Miljana brinuo nije previse izrazen ali kako on tako i ja sam shvatio vrlo brzo gde je dobar zvuk.Dosetio sam se da se na metar ispred mesta gde se sedi u pravilni trougao kad se ozbiljno slusa moze staviti neka manja fotelja za slusanje i to je to.Sacuvan zivotni prostor i audionirvana.Sistem je dosta uravnotezen,prijatan za slusanje i uz Technics izrazito ritmican...,mada SbL ima maltene neogranicen upgrade potencijal i svaki će upgrade biti cujan...od boljeg izvora,do apgrejda preampa kao i aktivnih akrobacija...pa do vrlo jednostavnih zahvata tipa pozicioniranja(vrlo menjaju zvuk na samo par cm).

Imam skoro sve od mogućih apgrejda pa se to sve moze vremenom probati.Nikad mi u lokalu nije bilo tesko nesto staviti pod misku od svojih sprava.

Jos da pohvalim narocito izuzetno posvećenicki odnos da se zvucnici dovedu u top vizuelno stanje novim grilovima i jos vaznije precizno podese od cega sustinski zavisi zvuk.

Link to comment
Share on other sites

Ovo sa podesavanjem je posebna priča, nešto sam već napisao u republikanskom forumu, a ako neko ima ili hoće da uzme SBL vrlo rado ću mu pomoći. I sam sam bio malo isprepadan, ali sam brzo shvatio da se i uz pomoć stapa i kanapa mogu ove kutije namestiti “u brucu” sto se kaže. SBL je kutija na kojoj se jasno čuje kvalitet izvora (to je za sada jedino na čemu radim, pa mogu da uporedim). I mai upgrade se čuje, ali isto tako ako je izvor loš (kao moj dac), onda je i zvuk isti takav ...

Link to comment
Share on other sites

:DKutije su "potpuno bolesne" po tom pitanju osetljivosti od ostatka sistema.Blago je reći da su me izluđivale svih ovih godina po tom pitanju zavisnosti od ostatka sistema.Pretvaraju zivot u raj ili pakao u zavisnosti od toga...sta da ti kazem nego "drž' se" lopta je sad u tvom dvorištu :P

Link to comment
Share on other sites

Bockacu te ja apgrejditisom dok jedan dan ne cujem aktivu...negde da mi naleti povoljno IXO skretnica ako je sad nebi kupio samo da isprobam bar kod tebe aktivu kad vec kod sebe nisam...inace ne mogu da prezalim sto nisam kupio jos jednu boltdown 160-ku vec kupio ovu glupost od 250.Ta 250-ka je klasicna naim bandera na koju sam i sam naleteo... 160je njihov amp koji u grob treba poneti ...ostalo se sve da prezaliti.

Link to comment
Share on other sites

i da obradujemo gospodju ...jos jedan par kablova. :D:D:D

Ma realno jedino sto nam fali za probu je IXO ili neka od drugih tipova aktivnih skretnica.Ja Ixo pominjem iako je najlosija jer joj jos i ne treba napajanje(ima ga u sebi).Mada ja imam tih napajanja kolko oces u kuci,3 dupla i jedno decje.Tako da... cim se neko javne sa skretnicom moze da se proba sa mojim nap-om.Doduse u proteklih 30 godina naimovanja ni jedno na balkanu nisam video.Ixo mi se jos svidja jer ima spoljne pot-ove pa se lako igrati,a u dugim su skretnicama dobro sakriveni.Razliciti ampovi nisu problem...bolji na visoke i vozi.

Link to comment
Share on other sites

21 minuta ranije, No1Livz4Ever said:

Može. Ja sam za. Znaci fali IXO i 160. Ostvarivo ... :)

ima jedna boltdown 160-ka na pfm za 450 ...cenim da nece duze od dva dana trajati ponuda...a ima i jedna specificna 160-ka u blizoj okolini( oko 400km).Ne volim zimi da vozim van grada al prs' mi je na obaracu.Voleo bi da se kurtalisem 250-ke ...taj uredjaj me strasno nervira...da nije bojlera i zenskog deteteta koji ga prazni i puni se kamencem bio bi prvi na hejt listi  u kuci.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...