Jump to content


Na gramofonu..


Aurelijano Buendija

Recommended Posts

  • 2 weeks later...

Evgeni Doga - "Cigani lete u nebo" (Евгений Дога – "Табор Уходит В Небо")

Ne pamtim kada sam jedan vinil slusao nekoliko puta uzastopno, kao sto je ovaj. I mogao bih jos, da mi nije pomalo zao vinila (neko nekada rece da vec dva puta uzastopno slusanje AB strana ostecuje vinil, jer se isti prilicno zagreva od tolikog konstatnog trenja...).

Elem, u pitanju je izuzetna muzika iz antologijskog ruskog filma "Cigani lete u nebo" (iz 1975. godine), koju je komponovao i aranzirao nista manje legendarni istocnoevropski (moldavski) kompozitor Evgeni Doga, u izvedbi Moskovskog filmskog simfonijskog orkestra, Moskovskog kamernog hora i gitarskog ansambla (njih cetvorica).

Slusao sam album prvo na strimingu, medjutim to jednostavno ne moze da se meri sa kvalitetom reprodukcije, i povrh svega kvalitetom dozivljaja koji donosi ovaj vinil. Nije u pitanju samo rekreacija scene i ambijenta, vec donosenje emocije kojom je nabijena svaka kompozicija.

Ovo mi je prvo iskustvo sa originalnim ruskim "Мелодия" vinilom, pa ne znam da li je do njegovog produkcijskog i proizvodno-tehnickog kvaliteta. Ako jeste, svaka im cast! A ako nije, svaka cast umetnicima!

S tim da treba pomenuti da je moj primerak exportno izdanje, pa moguce da je za zapad radjeno najkvalitetnije moguce (u odnosu na izdanja za istok).

Sve u svemu, kratko receno - ovo je pravo remek-delo, koje svaki ljubitelj MUZIKE i vinila (ali i audiofil) treba da ima u svojoj kolekciji, bez obzira na zanrovske preferencije. Ovo je jednostavno van svake konkurencije!

P.S.

Dok nisam cuo ovaj album (na vinilu), za mene je referenca za dozivljaj slusanja filmske muzike sa vinila, bila Bregoviceva muzika za "Dom za vesanje" (first press vinil, Diskoton/Kamarad iz 1988. godine). Nema tog gosta u "monokristalnom hramu", kom nisam pustao ovaj vinil, i pre svega "Scenu Djurdjevdana na reci". DZV jeste i dalje ta neka referenca, medjutim "Cigani lete u nebo" su ipak klasa iznad. I pri tom, "Cigani lete u nebo" je originalna muzika, dok je Bregoviceva skoro pa plagijat moldavskog umetnika - jasno se to cuje kada se poslusaju oba vinila, s tim da je original odsviran 1975., a DZV 1988.

image.jpeg.e9fb9f53dabe39501fdec5fa26ae8582.jpeg

Link to comment
Share on other sites

13 sati ranije, Dražo said:

jasno se to cuje kada se poslusaju oba vinila, s tim da je original odsviran 1975., a DZV 1988.

Pa zar i za Rusima da kasnimo baksuznih trinaestak godina? Jedva sam prežalio onih 30 godina za "kolektivnim zapadom", kad eto ti sad ovo.

:lol:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Imam već dugo ovaj snimak sa vinila na kaseti, i nisam se mnogo nadao da ću ovo ikada naći na ploči...prijatelj odselio u Skandinaviju a sa njim i ploča koju sam snimio...jedna od meni omiljenih ploča...ali eto nađe se na neočekivanim mestima, near mint za jednu crvenu 🎯

20231208_224535.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

IMG_1478.thumb.jpeg.9b3770be6203b218d6c2acfa300f3636.jpeg

Stigao mi je pre neki dan Michael Jonasz - Live à la Cigale na ploči, 1st press, near mint.

Le temps passé… upadljivo najbolje zvuči na vinilu… dobija se malo magije u odnosu na digitalnu alternativu koji smo svi puno puta slušali ;)

Topla preporuka… a za razumne pare.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Dve sjajne ploče su se danas zavrtele…

Prva:

IMG_2376.thumb.jpeg.ca4ae90575e413d16ba0558f4cc8caf1.jpeg

IMG_2377.thumb.jpeg.3e9c7c6061e269466f929ead4b7c34de.jpeg

i druga:

IMG_2374.thumb.jpeg.b30f58034305775180c4ca24a2224f79.jpeg

Topla preporuka za obe! Mada je War of the Gods Billy Paula veoma autentično i nesvakidašnje ostvarenje! Imao sam čast i zadovoljstvo da tu ploču čujem na jednom fenomenalnom sistemu sa velikim hornama pre par nedelje… gde sam iskreno ostao bez teksta lepotom prezentacije… odmah sam se bacio na nabavku ploce… nažalost kod mene to ne zvuci ni blizu tako grandiozno :) … ali zvuci jako dobro za moj sistem!

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...