Jump to content


Na gramofonu..


Aurelijano Buendija

Recommended Posts

Ja juce na berzi konacno naleteh na jednu legendarnu plocu iz mladosti koju lovim.Album prvenac koji je osvojio odprilke sve sto se moze,najbolji album ,najbolja pevacica,najbolja pesma...6 Gremija...retko se desi za prvenac.Na gramofonu bio cesto ali ne na ovako dobrom izdanju koje brutalno zvuci vec domacici,suzijevoj.Kupim plocu i krenem do sledeceg prodavca ...a on "Ma odakle ti ovo,cekam godinama da naleti" ,stari prodavac koji je uvek na.berzi sa zenom.Kaze zeni,"ma ovo je bre remek delo,evo bila ploca ovde do nas"...na kraju se dogovorimo da mu donesem domacicu...a inace dodjoh u zadnjih pola sata berze,vec krenuli da iznose ploce...bas mi bila sudjena.

Mslm nije neka nenabavljiva ploca,ima je skoro svaki audiofil,ali stvarno ne nalece na berzi.

One and only Tracy Chapman !

220px-Tracy_Chapman_-_Tracy_Chapman.jpg

Link to comment
Share on other sites

Haha ...stvarno sam ...za proveru.Oce to kad po secanju pises,a proverivo na klik.Sve u svemu jos jedna proca za koju sam mislio da se moze i na domacici slusati i da je zvuk odlican.

Zakljucak svaku iole dobro snimljenu Yu plocu treba zamenuti stranim izdanjem.Imam vec spisak u glavi od barem 10-15kom.Ne moraju to biti neka nova fensi izdanja,vec upravo obicna stara strana izdanja.Ovaj primerak je recimo nemacko izdanje u Near mint stanju,i omot i ploca kao iz radnje.

Na neke od tih ploca smo otpadali kako dobro zvuce.Ti albumi iz '80.tih nisu cesto uopse skupi na discogs pa doplata uopse ne mora biti velika,dosta naslova je 5 ili manje eura i za toliko se moze i domacica prodati.Recimo da je shiping i carina minus,ako se nadje od istog prodavca taj se minus svede na nesto malo.

Recimo da je prvi na spisku Avalon Sunset,Van Morisona

Link to comment
Share on other sites

kao okorelom KeithJarrettofilu Brad Mehldau mi se ukazao kao pijanista sa rafinmanom muzičara sa klasičnim muzičkim pristupom savremenoj muzici koja je izvan žanra i džeza i savremene klasike.

Ima tu i šećera i površinskih kopova lignita ali ni u jednom trenutku nije upitan integritet celog koncerta koji se otvara sa trajlalajla temama pa se nastavlja sa dosta uvrnutim stvarčicama (Cole Porter: from this moment). Zatim opet laganica piano-bar muzika, pa pamparampampam Monk's Dream (Thelonious Monk).

Sve u svemu: ako ti je Keith Jarrett Sun Bear Concerts suviše težak a želiš da ga izložiš igli i živcima, Brad Mehldau je odlična kondiciona priprema za njega.

Kao da se pentraš po Fruškoj Gori pre nego što kreneš na Staru Planinu.

Uz svo poštovanje i prema jednom i prema drugom koncertu/ciklusu koncerata.

IMG_20200129_59443.jpg

Link to comment
Share on other sites

davna želja mi se ostvarila, nabavio sam prelepo izdanje Seviljskog berberina.

Teldec (Telefunken/Decca) tada -sredina '60-ih - razvijena"Royal Sound Stereo" tehnika snimanja.

Muzika fenomenalna, meni po redosledu najbolji Grof Almaviva- Ugo Benelli, pa Basilio- Nikolai Ghiaurov, zatim Figaro- Manuel Ausensi. Rosine- Teresa Berganza onako-onako...kao da treba da peva u Mozartovoj a ne Rossinijevoj operi.

Ako imate predlog za bolje-a-navavljivo izdanje za Bricoju, javite.

Dotle ću ovog da trčim.

IMG_20200201_47183.jpg

Link to comment
Share on other sites

iz nekog razloga volim Grieg-ov koncert u a-molu.

Volim i to kako ga Artur Rubinštajn svira.

Primerak je nemačko izdanje iz 70' godina. Nije da se onesvestiš od audiofilije ali muzika debelo kompenzuje pomalo vriskav snimak/otisak. Nemam američko izdanje da ih uporedim ali ko zna? Možda i naleti u nekoj skorijoj budućnosti.

IMG_20200203_3637.jpg

IMG_20200203_089.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...