Sign in to follow this  
Iznogud

Nikola Tesla Tip-58A

Recommended Posts

Može li neko da mi objasni kako se povezuje ovaj radio? Zanima me da li nešto treba da se radi sa plaštom antenskog kabla pošto ovaj stari priključak ima samo jedan ulaz, a odmah do njega je uzemljenje,koje takođe ne znam gde da povežem?

45475226_49716204_358959548266059_3921683605176188928_n-Copy.jpg.b4db89770f6be969daf91b9c51cecf45.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Inače pitam ovo zato što kad sam prvi put uključio radio, bez antene, uspeo sam da uhvatim neku radio stanicu u Zagrebu i signal je bio dobar. Posle sam povezao antenu tako što sam ubacio samo središnji kabl u radio. koaksijalni-kablovi-390.jpg.0eb59f9a5a6c07268676e7e96dd6323d.jpg 

I tada sam uspeo da uhvatim samo par rumunskih, jednu rusku i jednu italijansku stanicu, a ove radio stanice iz Zagreba nije bilo. Uz to svaka od ovih stanica je imala dosta smetnji. Pa mi je malo čudno kako sam bez antene uspeo da uhvatim stanicu koja se okej čula, a sa antenom ne mogu. Pa ako može neki savet da li je to do radija, antene ili nečeg trećeg?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Neki radio aparati imaju antenu unutra, bas za srednje i duge talase a ponekad i za ukt ( izvinjavam se ako terminologija nije precizna ) a takodje imaju i ulaz za dodatnu antenu.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Malo je pomeren taj poklopac u levu stranu, treba da ima dve rupe 4mm. Jedna za antenu a druga za uzemljenje. Inace, posto se radi o AM talasima, treba ti bas dugacak antenski vod u vidu zice a ne 75-omskog kabla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koliko treba da bude dugačak kabl? Znači ne može koaksijalni, koji imam izvučen do krova preko kog se pre gledala televizija? I sta treba da radim sa uzemljenjem radija? Da ga povežem sa uzemljenjem utičnice?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teorija kaze da je za AM duzina antene 3x10 na 8 podeljeno sa 1x10 na 6, sto je otprilike sredina skale na AM podrucju. Sad, posto se radi o zaista velikoj duzini, koristi se mnogo manja zica ali ispod trideset metara nekako je bez funkcije. Cesto si video u gradovima razvucenu zicu izmedju dva solitera a onda kabl sa sredine ide u neciji stan. To je prava antena. Medjutim, posto je ovo uglavnom nemoguce u prijemnicima koji su bili novije generacije su koristili feritne antene koje su bile kompromis bas zbog nemogucnosti da se izvede prava antena. Dakle, sto duza zica, bolji rezultat. Probaj sa tri metra obicne bakarne licnaste zice ne prevelikog preseka i videces da li radi posao.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 • Forum Statistics

  • Total Topics
   24,972
  • Total Posts
   299,303