Jump to content


Nikola Tesla Tip-58A


Iznogud

Recommended Posts

Inače pitam ovo zato što kad sam prvi put uključio radio, bez antene, uspeo sam da uhvatim neku radio stanicu u Zagrebu i signal je bio dobar. Posle sam povezao antenu tako što sam ubacio samo središnji kabl u radio. koaksijalni-kablovi-390.jpg.0eb59f9a5a6c07268676e7e96dd6323d.jpg 

I tada sam uspeo da uhvatim samo par rumunskih, jednu rusku i jednu italijansku stanicu, a ove radio stanice iz Zagreba nije bilo. Uz to svaka od ovih stanica je imala dosta smetnji. Pa mi je malo čudno kako sam bez antene uspeo da uhvatim stanicu koja se okej čula, a sa antenom ne mogu. Pa ako može neki savet da li je to do radija, antene ili nečeg trećeg?

Link to comment
Share on other sites

Teorija kaze da je za AM duzina antene 3x10 na 8 podeljeno sa 1x10 na 6, sto je otprilike sredina skale na AM podrucju. Sad, posto se radi o zaista velikoj duzini, koristi se mnogo manja zica ali ispod trideset metara nekako je bez funkcije. Cesto si video u gradovima razvucenu zicu izmedju dva solitera a onda kabl sa sredine ide u neciji stan. To je prava antena. Medjutim, posto je ovo uglavnom nemoguce u prijemnicima koji su bili novije generacije su koristili feritne antene koje su bile kompromis bas zbog nemogucnosti da se izvede prava antena. Dakle, sto duza zica, bolji rezultat. Probaj sa tri metra obicne bakarne licnaste zice ne prevelikog preseka i videces da li radi posao.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...