Jump to content


Khadas Tone Board


Rosuljac

Recommended Posts

  • Replies 207
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

@vladat1 

Meni je spojen istovremeno na USB i Coax i ništa mu ne fali, šaljem signal na koji god hoću izborom u Windowsu. Meni na Coax nijansu bolje (življe) zvuči a zašto ne znam, možda mi je prosto taj kabal malo bolji od USB iako je i taj neki generički sa Alija. 

Inače sam zbog dužine umesto fabričkog stavio ovaj od 2m i sve radi najnormalnije. 

Sad kad sam čuo pomoću FTA Callisto kako i koliko USB kabal može da menja zvuk, možda se nakanim na pravljenje nekog DIY USB-a za Khadas ako budem dokon. Znanja oko toga nemam puno ali imam internet pa mogu barem da se igram malo... a i šta god da složim teško da će biti gore od ovog tankog fabričkog i ovih od 1.5 $. Još da naručim šaku Oscona za to produženo trajanje tona i imam par meseci sa čime da se igram. :D 

Link to comment
Share on other sites

Što se tiče pravljenja USB kabla, nije nuklearna fizika, ali treba dosta znanja i još više iskustva. Recimo da je upravo Zoki FTA najbolji primer kako se stiže do dobrog USB kabla, strpljivo i uz dosta rada.

Uz dopunu da ovaj Callisto što si slušao nije njegova perjanica, tj. u pitanju je “mlađi brat” pravog Callista koji pravi dar-mar na svetskoj Hi-End sceni.

Link to comment
Share on other sites

Znači to je ta ranija verzija. Čitao sam sa je dorađivan nakon prvih korisničkih utiska. Ja stvarno i ne pomišljam da će to što bih sam pravio da bude na ne znam kakvom nivou, a i ne treba. Uz malo truda i prikupljanja tuđih znanja i iskistava nadam se da bude bolje od ovih generičkih kablova koji mi sad služe i to je to.

Link to comment
Share on other sites

Ja sam svog skutijao ali nešto u žurbi pa sam zbrzao i napravio krivu rupu za USB pa dok je širio napravio još veći haos... mada ću da isturpijam to lepo kad stignem da makar bude urednog oblika i zatvoriću višak rupe iznutra nečim pa će biti malo lepše. :unsure: 

47540765032_9bfa8e4d3e.jpg 32651319357_26d75f49a5.jpg 47540764772_c66bb5dfc3.jpg

Kinez je kutijicu inače upakovao jako lepo, a uz nju poslao i lepljive gumene nožice kao i 8 prohromskih imbus šrafova. Svaka čast. 

Link to comment
Share on other sites

Uspeo sam odvojiti pola sata da uporedim Khadas tone board u originalnoj varijanti i sa izmenjenim kondovima i zapazanja su sledeca:

1. khadas i za 100 dolara je i dalje odlicna kupovina kad se posmatra segment kineskih dac-ova u izvornoj varijanti. Daleko je bolji takav cak i od dosta fabrickih uredjaja koje necu imenovati da ne rusim vlasnicima cenu.

2. zvuk nemodifikovanog je kao sto sam vec naveo sa malo manje basa pa sve zvuci cistije i tonovi bi nijansu duze trebali trajati. Sa izmenom kondova dobio se malo duzi ton, dobilo se u basu. nije se izgubilo na cistini ali sveukupno gledano zvuk ne zvuci sterilno vec vise analognije zbog popunjenosti spektra. Tako i glasovi dodju puniji i bolje popune prostor izmedju zvucnika.

3. pitanje da li se isplati zamena kondova? Svakako. Uloziti deset evra na 100 i dobiti zvucno kompletan uredjaj je za mene bez razmisljanja. Na zalost jako se tesko menjaju pa treba naci servis sa dobrom lemilicom. I odgovor koje sam kondove stavio https://www.digikey.de/products/en?keywords=P18930CT-ND 

4. lose kod Khadasa je sto ne ostavlja mnogo prostora za modifikaciju jer je sve suvise sitno pa nista ne moze da se promeni proizvoljno a i napajanja su odradjena sa smd komponentama pa nema bas prostora da se na jedva vidljive vodove nesto lemi.

Mogao bih jos dosta pisati o prednostima i manama iz mog ugla gledanjaa li zakljucak bi bio: ulozite jos koji evro u zamenu kondova i imacete odlican uredjaj.

I na kraju, sve sto sam napisao gledao sam iz ugla naprednijeg audiofila. Iz mog ugla ja imam dac-ove koje sam modifikovao i koji rade znatno bolje od fabricke varijante khadas-a ali sa oscon-ma se khadas jako priblizi mojim uredjajima. Necu ga prodavati jer je malih dimenzija, prenosiv a zadovoljavajuceg zvuka za sva grupna okupljanja sa prijateljima, da ne vucem vece komponente.

Link to comment
Share on other sites

Dobra kupovina za ne mnogo novca. Ima i svojih nedostataka. Medju njima je recimo vrlo glasan 'plop' u zvucnicima  ako se PC gasi/restartuje a pojacalo ostane ukljuceno. Tu je i cudno ponasanje kontrol panela bar trenutne verzije Thesycon-ovog drajvera za Windows: cas prepoznaje uredjaj cas ne, cas prihvata promenu jacine, cas nece. Slicno i sa podesavanjem velicine bafera, pogotovu ako se ide na (naj)nize latencije.

Link to comment
Share on other sites

Vec sam napisao ranije ali je verovatno promaklo, nisam uspeo da zamenim sam bez obzira na sve lemilice koje imam. Zamenio sam dva komada i to je bilo sa mukom. Nije problem unistiti stari kond vec je problem ako se unisti stampa. Nosio sam kdo prijatelja ostalih pet kondova na Pace pincete i on je zamenio.

Link to comment
Share on other sites

Ne znam za cene u Bg ali prijatelj je utrosio jedan sat da ih zameni ukljucujuci i ciscenje plocice. Ovde u So bi realna cena bila do 1500 dinara za ruke i ako bi se neki servis prihvatio da nabavi kondove na vecu kolicinu pa dobije nizu cenu, mislim da bi 20 evra bila adekvatna naknada za uradjen posao zajedno sa kondovima. Pretpostavljam da i u bg ima servis akoji ogu da odrade. Problme je sto je sve jako sitno. kada stavim tanki vrh ne mogu da zagrejem dovoljno da odlemim kond jer stampa odvlaci temperaturu. Neko sa JBC lemilicom bi to verujem jako lako uradio ali treba istovremeno obe nogice grejati pa zbog toga treba pinceta https://www.paceworldwide.com/products/handpieces/tweezers/tt65-thermotweez-sensatemp

Verujem da servisi koji se bave popravkom laptopova imaju takav alat

Link to comment
Share on other sites

Upravo tako. Prijatelj se i bavi popravkom maticnih ploca (njegov je prvi modifikovani akai cd79) ali i sa dobrim alatom trebao je skoro sat da se sve obavi kako treba. Nakon odlemljivanja je cistio plocu pletenicom i propanolom. pa je nakon lemljenja opet cistio. Koristio je vrhunski fluks za lemljenje. Probao na racunaru. Kad se sve to sitno skupi, vreme brzo prodje

Link to comment
Share on other sites

Pa da se uredno plate ti kondovi sa npr. Farnella i ruka nekome... Ako se dobije duže trajanje tona, vredi. Sve je to ukupno i dalje vrlo niska cena za sasvim korektan zvuk.

Ja naručujem kondove sigurno a odlučiću kasnije da li da tražim servis ili da se cimam sa seckanjem polako...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...