Jump to content


Braun Atelier


ZoranBG

Recommended Posts

Kupih pre Nove godine sebi poklon: Braun Atelier liniju. Osrednje ocuvana, na deku fali klik/klak taster za kontrolu nivoa snimka, ogrebotine tu i tamo, tehnicki cini mi se sasvim zadovoljavajuca.

Kako sam samo gledao ovo u reklamnim materijalima prodavaca... davno bese.

Pre neki dan citam na nemackom forumu raspravu o tome odakle ta fama oko Braun-a i da li zaista valja ili ne... i misljenja su podeljena, od toga da se probio samo zbog dizajna do toga da se radi o ozbiljnim spravama...

Uredjaji na slici su: CC4 tjuner/preamp (fakticki oguljena verzija R4 risivera), PA4 pojacalo snage (2x150 W na 8 oma), C4 dek i to je najbolje sto je Braun imao da ponudi. CD je 2/3, dakle poslednja generacija koju su pravili (sve vreme su se drzali klasicnih multibitskih DAC-ova) i od njega su postojala jedan ili dva skuplja i kvalitetnija. Uz sve ide i daljinac koji je smehoteka sa dansnjeg stanovista, a uredjaji poseduju i bus za internu komunikaciju, tj. prenos komandi daljinca.

Ergonomija je vrlo dobra, dizajn vanvremenski a opcije retkost u to vreme... Sistem sam slusao ali necu jos da pricam o tome.

IMG_20181222_124740.thumb.jpg.eef6386d7f82bb776ae4142811102141.jpg

Link to comment
Share on other sites

10 sati ranije, zflazar said:

lepa kombinacija. Koja ti se najviše dopala od ovih komponenti?

Tjuner/preamp i snagas, mislim da imaju kapacitet da se mere sa danasnjim ozbiljnijim uredjajima, a mislim da cu im raditi i upgrade. Jos moram da ih slusam, nisam ih imao ranije (sem R4 risivera koji je kao preamp isti CC4). Ono sto je interesantno je neutralan zvuk sa vrlo snaznom dinamikom iako se unutra koriste jevtina operaciona kola (u to vreme su bila verovatno u vrhu).

CD solidno zvuci ali je to eonima daleko od danasnjih uredjaja (mislim i na DAC-ove i strimere). Kostao je oko 1.600 DEM. Zato mi je uvek smesno kada vidim neke Sony/Philips/Marantz CD plejere stare 30 godina koji ovi nasi prodaju za velike sume po oglasima, nazivajuci ih high end komponentama :).

Dek je tehnicki i funkcionalno veoma elaboriran, ali od ranije se secam da je meni bolje svirao C3.

Braun Atelier sam prvenstveno uzeo da unapredim svoj B sistem koji koristim za testiranja dekova, a i da se malo igram. Jedno vreme cu ga slusati pa ide u moj radni deo... takav je plan.

Link to comment
Share on other sites

Meni je jako interesantno da ste njihov zvuk ocenili kao neutralan jer moje iskustvo je sasvim suprotno,imao sam cak i Atelier a2 integralno pojacalo,u sustini zvuk je sve samo ne neutralan mada mozda su moje komponente zbog starosti izgubile  svasta nesto ,licno vise mi se svideo zvuk starijih komponenti tipa REgie 520......:thumbsup2

Link to comment
Share on other sites

U pravu ste!

Nisam se dobro izrazio, mislio sam samo na CC4, ne na kombinaciju preamp/snagas, u brzini nisam jasno napisao. Kombinacija preamp/snagas na mojim zvucnicima (Elac FS210A) naginje toploj reprodukciji i to poprilicno, delom zato jer imaju meku, nenaglasenu reprodukciju visokih a delom zbog basa pojacala koji uplivava i van svog podrucja, dobre rezolucije ali nije utegnut kao kod novijih uredjaja, tj. vrlo je prijatan za uho ali bez apsolutne kontrole (za razliku od T und A novijih integralaca, recimo). To moze da bude i od starenja elektrolita. U ovakvom stanju trebalo bi koristiti neke neutralne ili svetlije zvucne kutije kako bas ne bi dao negativni efekat. Naravno, sve sam slusao bez ukljucenih tonskih kontrola (i loudness-a). Mada, primetio sam da ima ljubitelja (prvenstveno starijih uredjaja) koji vole bas ovakav zvuk.

U sustini me je CC4 prijatno iznenadilo jos dok sam koristio R4 risiver (imam ih tri komada, nazalost svi otkazali i treba da ih sredim) jer, recimo, putem Revox B285 risivera nisam mogao da dobijem adekvatnu sliku o zvuku odredjenih kvalitetnih dekova, dok se uz CC4 to moze... da ne ulazim u detalje sta i kako, samo da napomenem da mi je B285 omiljeni risiver :).

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Imam neko vreme Braun Regie 528, imao je nekakav problem , kada se pojača pravi veliko izobličenje zvuka(krčanje, šuštanje).Pošto sam ja iz malog mesta, majstora nema , skoro uopšte i tih što ima previše su pametni, te sam poslao uređaj kod majstora u BG, tačnije u Boleč, gde mi je majstor to sve sredio....nisam još probao, sutra stiže Regie.Kako kaže, tri dana ga je pravio i sve to za 12 000 din. Da li je to realna cena popravke takvih uređaja. Hvala i pozdrav.

Link to comment
Share on other sites

Da je mogao jeftinije da se popravi Nemac bi ga popravio. Ne bi ga bacio na ulicu odakle su ga pokupili naši skupljači zapadnog krša.

Zašto se očekuje od uređaja koji se na oglasima prodaje za 79€ u upitnom stanju da se popravi za 30€. Rad i znanje imaju neku svoju cenu u €/satu pa na to dodati delove i brzo se dođe na 100€.

Korektno bi bilo da je majstor pozvao i rekao ima to i to da se zameni to iznosi sa radom 100€, pa ti onda kažeš hoćeš ili nećeš. Ako ne, on onda naplati dijagnostiku 1500 din i zdravo živo.

Popravljati leša starog 50 godina ili nešto moderno je ista stvar što majstorski što cenovno svakom ozbiljnom servisu. Čak ima slučaja da je staro a originalno teže/skuplje nabaviti.

Link to comment
Share on other sites

Za skupog majstora i skupog advokata ne žali, neko reče. Dobro je da si uopšte našao majstora. Ja sam toliko razočaran našim majstorima. Kad mi kažu ne isplati se popravljati sve mi je jasno, radi se o prostim mjenjačima rezervnih djelova.

Čak se razmišljam da prastari tranzistor pošaljem na popravku Panasoniku direktno samo iz inata.

Tako sam recimo poslao sat Longines u Švajcarsku na popravku, jer nisam htio da priznam da se ne može popraviti, i zadovoljan sam njegovim besprekornim radom vec godinama. Čak sam dobio gratis poliranje safirnog stakla.

Link to comment
Share on other sites

Zato sam i reagovao malo oštrije. Naravno ako je majstor korektan i kvalitetan.

Kada se traži oldtimer i taj zvuk, onda se mora otvoriti za autentičnost, ali uz garanciju te autentičnosti. To ovde retko ko od majstora želi da izgovori. Garancija na rad. Zato često cene rada degradiraju sam rad do te mere da je rad postao nepristojno loš i da se u startu oseća nelagodnost pri davanju vrednog sentimentalnog uređaja na servis.

Na zapadu se starudije servisiraju sa velikim uvažavanjem i respektom i izrazito visokom cenom. Oni to znaju i koriste, ali i pošteno urade aplicirajući autentične zamenske delove sa sertifikatima i kojekakvim papirićima da opravdaju visoku cenu bavljenja raritetima i relikvijama koje god fele bili.

Moj očuh voli kuku satove, inače je Švajcarac. Donosi ih kod nas u neki servis isključivo zbog cene, opet na koncu svega zadovoljan je i uslugom, pa je imao sreće i pameti da ga ne šišaju tamo za taj tip usluge.

Link to comment
Share on other sites

Pomislio sam u prvi mah da je mnogo 12 000, ali mu nisam to rekao, verujem da je ovo odličan majstor za raritetne uređaje, ima dobre recenzije i došao sam do njega preporukom. Rekao je da ima garancija, deluje mi skroz prijatno kroz priču, sutra ću sve znati kada stigne  risiver. Imam odlične Braun L8060HE zvučnike, technics sl-23 gramofon i tu ću samo slušati stare vinyle. Samo da se ne razočaram zvukom, tada bi mi bilo krivo, čitav život slušam Harman kardon pojačala i risivere...pa videćemo sutra. Puno ste mi olakšali, slično sam razmišljao, samo mi je trebao neko to potvrditi. Hvala.

Link to comment
Share on other sites

Što se tiče cijene popravke, na nekom drugom forumu bi ti rekli da je dranje platiti popravku više nego što košta uređaj. Međutim, ovdje si pitao likove koji daju mjesečnu platu za običnu bakarnu žicu sa činčevima jer čuju razliku :D

Link to comment
Share on other sites

Hvala vam. Oduševljen sam prijemom radio stanica, mada skala ne ide do 108 nego samo do 104 MHz , bitno da hvata BGD 202. Ima stanica za koje nisam znao da postoje. Što se zvuka tiče, čini mi se da je mekši od harmana (osetljiviji svakako) i lakši za slušanje na duže vreme.Vredi uloženog novca, dobio sam što sam i želeo. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...