Jump to content


Nožice za gramofon


Recommended Posts

Želeo bih da na svoj gramofon CEC BD-1000 stavim nožice i odignem ga malo od podloge, kako zbog vibracija tako i zbog estetike. Da li mi možete preporučiti neke gumene nožice, odstojnike ili kako već koje mogu da kupim u Srbiji? Ne mora striktno da su namenjeni za hifi,  bilo šta što će završiti posao.

 

P.S. Ne planiram da dajem neke velike novce. Čisto da podignem malo i da koliko toliko lepo izgleda.

Link to post
Share on other sites

Hm, pa nije lepota u pitanju vec funkcija - izolacija gramofona od vibracija. A predlozeno nije za to, makar ne za gram.

Stari provereni izolator jeste polu-naduvana guma od poni ili slicnog bicikla manjeg precnika. Za estetiku napravi ram

iste velicine kao plint gramofona, na jednoj strani probusi rupu gde ces provuci ventil - spolja dodati maticu da ventil

ne bezi unutra i da mozes lako da dodajes/oduzimas vazduh. Odozgo ploca od ne rezonantnog materijala pa gramofon.

 

 

Link to post
Share on other sites
7 sati ranije, siroma said:

ili poseta bljuvaku i kupovina nekog krša koji ima lepe nogice

Na primer, nije loša ideja.

 

6 sati ranije, dj.nik said:

polu-naduvana guma od poni ili slicnog bicikla manjeg precnika

Iskreno, jeste možda dobar izolator što se tiče vibraija, ali mi se ta ideja ne sviđa. Nisu neke vibracije u pitanju, ne sluša se glasno tako da...

 

Pogledaću i na aliexpressu čega sve ima, možda i tamo našem nešto.

Link to post
Share on other sites

Imas par nekih resenja :

Metalni diskovi izmedju kojih se nalazi kuglager, anti vibracione nogice koje idu ispod aparata, pravi neki covek kod starog Merkatora.

Ikea bambus daske za secenje ( mada.. lepo izgleda ali ima kanal okolo i moguce da je knap )

Wooby House guma/pluta razni podmetaci kruznog tipa, vise njih ispod svake postojece nogice ( kako ce izgledati ne bih komentarisao, verovatno najjeftinije resenje )

A mozes i da iseces neke vrlo lepe debele letve od spera u kocke pa stavis ispod, Japanci to vole da guraju ispod JBL zvucnika.

Link to post
Share on other sites
5 sati ranije, Krca44 said:

Metalni diskovi izmedju kojih se nalazi kuglager, anti vibracione nogice koje idu ispod aparata, pravi neki covek kod starog Merkatora.

Verovatno odlično rešenje u zvučnom smislu ali još nisam imao prilike da isprobam i potvrdim ovu novu seriju. Poseduje dva reda kuglagera za razliku od donje slike. Zaboravih  dal mi čovek reče 40e za komplet od 3 ili 20e po komadu. Komplet 3 šiljaka sa donje slike sa podloškama je 33e.

IMG-59ae6ebec436f84bbc1d466200ff6ff6-V.thumb.jpg.9959c7a997bbce1d3819c13d769813c3.jpg

Ovo dole jesam probao i nešto je jeftinije od ovoga gore i radi odlično ispod gramofona. Takođe je sa kuglagerom, ali jednim. Trenutno su mi ispod gramofona. Izuzetno stabilni samo podmetnuti, a dodatno ih je moguće fiksitari za donju ploču uređaja duplo lepljivom trakom.

IMG_20180824_215111.thumb.jpg.34c576bb2ba2acd0602f95b5df8e6238.jpg

Link to post
Share on other sites

Arhitekte i Gradjevinci (staticari pogotovu) su uvek u svadji. Jedni gledaju estetiku drugi stabilnost. Tako i ovde.

Ni jedan direktan kontakt sa policom nece doneti boljitak, samo ce se vibracije preneti iz jednog u drugo frekventno podrucje. Dva su pravca smanjenja vibracija: odvodjenje ili apsorpcija. Konstruktori gramofona su se pobrinuli za  sam uredjaj, ostaje da se pobrinemo za podlogu na kojoj gramofon sedi. Dobro resenje jeste zidni nosac ili podloga koja upija i ne prenosi vibracije dalje.

Svidja - ne svidja je estetika. Funkcija je nacin razmisljanja. Skoro sam kod prijatelja video konstrukciju slicnu mom prvom predlogu, gde je elasticni ili 'mrtvi' medij - pesak. Kuckanje po polici (uzivo dok se vrti ploca) ne utice tj. ne cuje se u reprodukciji. Kuckanje po ploci 'poklopcu' tog izolatora se jasno (i glasno) cuje.

Jednu vrstu elasticne veze cu pokazati ispod, namenjena je za citavu audio policu ali skalirana moze biti vrlo dobra i za izolaciju gramofona. Jednostavno a efektivno. Inace, najbolji izolator bi bila kadica sa vodom i lagana, cvrsta a plivajuca podloga. Slobodno mozes/te da se smejes/te. Dok malo ne ukljucite vijuge - ko ih ima.

Rack3.jpg.738d52c63655a969b6f8880bc2bbd2ef.jpg

Link to post
Share on other sites

Vrstu takvih nogica sa upotrebom silikona (slicno sorbothan-u) je patentirala firma 'NuPrime' ali nisam siguran u efektivnost.

Kako rekoh ranije, za izolaciju samog uredjaja se pobrinuo proizvodjac. Nase je da se pobrinemo o podlozi, polici ili sta vec.

NuPrime nogica:

694182256_NuPrimefeetpatent.jpg.f063c006e07f745dc0dcae465fe6494b.jpg

Link to post
Share on other sites
26 minuta ranije, zbrujic said:

Ima li dobrih/loših iskustava s sorbothane-om kao podlogom za gram? 

DSCF4385.jpg

ima...odlicnih.Linn je neverovatno dobro sorbotanskim nozicama resio povratnu spregu kod aksisa.Neverovatno kako je taj gramofon akusticki mrtav,a bez subsasije...Samo pogledajte kolike su i pogledajte im polozaj da ne bude zaletanja.

Vidim da se nudi i opcija naduvane gume od bicikla.Ni najgorem neprijatelju ne bih preporucio tako nestabilnu podlogu.Gramofon treba da je na cvrstoj,stabilnoj i precizno nivelisanoj podlozi.Najbolje na zidnoj konzoli ako je moguće,ako je zid od pune cigle.

Vibracije i osetljivost na povratnu akusticku spregu trebalo bi da budu resene sto bolje od strane proizvođaca,a ne da se korisnici dovijaju podlogama.Meni je prvi test gramofona da kucnem plinth,podlogu i armboard.Tri potpuno razlicita nivoa treba da se cuju.Jako dobar gramofon nećete čuti ni na plinth-u.

Link to post
Share on other sites
22 minuta ranije, sondek said:

... Vidim da se nudi i opcija naduvane gume od bicikla.Ni najgorem neprijatelju ne bih preporucio tako nestabilnu podlogu ...

To su trikovi matorih gramofondzija, nista moja slobodoumna izmisljotina. Nije naduvana vec polu-naduvana guma. Tako je svoj gramofon drzao pok. Nikola Vukusic - metalna zidna konzola i guma od bicikle izmedju. Podloga je dovoljno stabilna a nije problem uspostaviti horizontalnost iste.

Link to post
Share on other sites

Ja sam sa originalnih gumenih zvono nogica, prešao na medical grade silicon i konačno završio na šiljku s klikeri. :D

Svakako ću probati i ove nove buriće sa dva reda lagera. U mom slučaju, sa beltašem, gradacija preciznosti tonova i odstranjivanja distorzija je tekla navedenim seldom, gde je šiljak dopunjen 6mm kliritnim matom apsolutno izdominirao sve ranije postavke.

Preciznost i jasnoća tonova je sa šiljkom neuporedivo bolja nego sa mekanim oslanjanjem, gde se dosta toga slepi i uveže u blago resku distorzivnu smešu subjektivno doživljenju kao prskavija visina.

Link to post
Share on other sites

Možeš kontaktirati Božu iz Novog Sada (pravi police, ima ga na KP), on ima drvene šiljke sa podloškama i drvene polulopte za male pare. Dobiješ i navoj. A obične plastične sa gumom, kao što je predložio Siroma u drugom postu, mislim da imam ja negde, skinute sa starog deka. Iste takve stoje i ispod mog gramofona i sasvim su dovoljne za to što tebi treba.

Link to post
Share on other sites
2 sati ranije, zbrujic said:

Ima li dobrih/loših iskustava s sorbothane-om kao podlogom za gram? 

 

1 sat ranije, sondek said:

ima...odlicnih.Linn je neverovatno dobro sorbotanskim nozicama resio povratnu spregu kod aksisa.Neverovatno kako je taj gramofon akusticki mrtav,a bez subsasije...

Ја сам код себе употребио траке Сорботана између скелета полице и самих полица, које су од мермера. Ножице грамофона преко подлошки директно належу на мермерну плочу - грамофон и полица су заједно дизајнирани као јединствени склоп.

Саме ножице користе т.з. принцип "kinematic bearing" и свака је склоп 4 индивидуалних керамичких лоптица.

Илустрација (колико може да се види):

1665270635_ImagefromiOS.jpg.c89f235cf174dfff112249248c0322ac.jpg

46 minuta ranije, Father said:

Ja sam sa originalnih gumenih zvono nogica, prešao na medical grade silicon i konačno završio na šiljku s klikeri. :D

Кугелагери - је ли то уствари оно што Енглези зову roling bearing? Класични затворени лежај са лоптицама?

А не индивидуалне лоптице као, рецимо, код Finite Elemente-a?

Link to post
Share on other sites
14 minuta ranije, InSides said:

Кугелагери - је ли то уствари оно што Енглези зову roling bearing? Класични затворени лежај са лоптицама?

А не индивидуалне лоптице као, рецимо, код Finite Elemente-a?

Mislim da da, klasičan kuglager sa 6 ili 8 čeličnih kaljenih kuglica. Nisam otvarao niti mi pade na pamet da pitam sa koliko klikera je lager u šiljku. Pitaću čoveka u nekom momentu, pa javim.

Link to post
Share on other sites

Sada gledam nešto slike klasičnih "roling bearing" Znam da je spominjao da se gornja ploča oslanja na kuglice koje prenose težinu na donji deo šiljka. Dakle klikeri vire bočno, a prsteni ih drže na okupu, pretpostavljam!?

Link to post
Share on other sites
 • 3 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 • Forum Statistics

  • Total Topics
   26,898
  • Total Posts
   358,722
×
×
 • Create New...