Jump to content


Koji gramofon (polovan) + phono box do oko 500eur


milos

Recommended Posts

  • 3 weeks later...

Malo novosti, konačno sam uzeo novu iglu i glavu...

fSn1E1h.jpg

Pakovanje je baš predobro. Koštala 177eur sa poštarinom u Beč i onda mi neko doneo odande. Namerno sam uzeo ovako u paketu jer je fabrički naštelovana i spremna. Iovako mi je trebao novi headshell i na kraju bi me izašlo slično i još bi se mučio da sve sklopim i podesim. A hteo sam da headshell ima baš visok ovaj jezik za prst da može lakše da se manevriše i ova se savršeno uklopila.

Sada japanski gram ima i japansku iglu i razlika je ogromna. Uporedio sam istu ploču sa starom i sa novom i još iz sećanja utiske dok sam slušao staru...

Nova je barem duplo glasnija na istoj jačini zvuka na pojačalu

Nova nema uočljivu sibilancu na vokalima kao stara koja je malo parala uši po tome

Nova ima daleko bolju stereo separaciju, na staroj nije bilo ni blizu toliko jasno odakle šta dolazi

Nova je mnogo jasnija i instrumenti se čuju baš odvojeno, svaki je jasan za sebe. Stara je nekako sve mutila.

Razlika je stvarno nebo i zemlja. E sad ne isključujem da je stara igla istrošena ili ima neki drugi problem pa je zbog toga markantno lošija, naravno kako je došla sa gramofonom i još je original koja je dolazila iz fabrike moguće je da nikad nije ni menjana. Planiram da uzmem novu iglu za staru glavu ako uspem da nađem, da imam za ploče sumnjivog stanja. Na kraju sam prezadovoljan i gramofonom i iglom, i živeo auto-return!

a29vM8v.jpg

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, milos said:

Namerno sam uzeo ovako u paketu jer je fabrički naštelovana i spremna. Iovako mi je trebao novi headshell i na kraju bi me izašlo slično i još bi se mučio da sve sklopim i podesim.

Gde si pronašao informaciju da su Japanci podesili zvučnicu na tom headshellu za geometriju tvoga Akai gramofona, koja je 205+15mm=220mm efektivne dužine sa ofset uglom od 22°30' (kako preporučuje proizvođač) ? :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Gde si pronašao informaciju da su Japanci podesili zvučnicu na tom headshellu za geometriju tvoga Akai gramofona, koja je 205+15mm=220mm efektivne dužine sa ofset uglom od 22°30' (kako preporučuje proizvođač) ? :rolleyes:

Htedoh nesto slicno da pitam...🙄

Sent from my SM-A520F using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

http://www.nagaoka.eu/index.php?item=nagaoka-mp-110h&action=article&group_id=10000005&aid=50&lang=en

Ovi gore ne daju nikakve podatke ali neki tip na VE kaze da je igla montirana na 49mm razdaljine od montaze shella i da je za 1210 morao da pomeri na Techinih 52mm... e sad odakle njemu taj info, da li je merio i zasto bi Nagaoka izabrala bas 49mm ?   Mislim bilo je japanskih gramofona koji su imali vrh igle montiran na toj distanci, pa i na 50mm ( mislim na je takav onaj moj rezervni ITT/Mitsubishi ).

Kako bi se 49mm uklapalo na Akai rucku nisam racunao.

https://www.vinylengine.com/cartridge_reviews.php?make=Nagaoka&model=MP+110

vidi ko zeli post by Jimiz za 49 mm

P.S.  Akai bi u manualu trebao davati razdaljinu ili neki drugi podatak a moze da se proveri i sa univerzalnim protraktorom

Edited by Krca44
Link to comment
Share on other sites

Prvo sam uporedio stari i novi headshell i proverio da je igla na istoj razdaljini od mounta.

Takođe fabrički gumeni podmetač od gramofona ima oznake za overhang na njemu koje sam takođe koristio po uputstvu od gramofona. Sve u svemu ova Nagaoka je fabrički na dobroj razdaljini

Onda sam koristio stupid protractor sa vinylhub-a, ali nisam baš precizno jer mi malo frka da spustim iglu na štampani papir pa sam je samo lebdeo iznad papira. Moraću to preciznije i detaljnije da pogledam i da naštelujem ako treba, možda da laminiram ovaj protractor pre toga.

Nisam primetio nikakve distorzije do sada i zvuk je primetno bolji od stare glave i od starog gramofona sa AT-95E glavom. Ali svakako moram još da se igram sa protractor-om. Nemam ni dobru libelu pa sam i to gledao sa aplikacijom na mobilnom. Težinu sam proverio vagicom (barem nešto što imam, hvala aliexpress-u) i podesio na 1.6, ne znam baš gde da stavim jer po uputstvu ide 1.5 - 2.0 za nagaoku.

Evo iz uputstva od Nagaoke šta piše a da nije na sajtu u specifikacijama.

b1vque5.jpg

Link to comment
Share on other sites

12 sati ranije, milos said:

Malo novosti, konačno sam uzeo novu iglu i glavu...

Ja sam nekad davno imao takav gramofon , samo bez automatike zvao se  SL D1. To je malo ružniji ali praktično identičan model ovom SL1900, isti tanjir, pogon, ručica pa čak i ta originalna glava. Kasnije je slušan sa Nagaoka MP11 boron i još kasnije sa Ortofon MC10 Super. Solidna sprava,  pazi da nema lufta u ležajevima ručice nakon toliko godina (mislim da može da se podesi). Malo je bio mikrofoničan zbog te silne tanke plastike, ja sam ga iznutra oblepio bitumenom (neke samolepljive bitumenske ploče su bile, kao za kola što se koriste sa Al folijom, ne sećam se naziva) i nabavio neke bolje nožice što ga je znatno unapredilo. Zbog konstrukcije mora da ima neku dobru podlogu, recimo izolaciona podloga sa peskom. 

 

Link to comment
Share on other sites

49 minuta ranije, milos said:

Onda sam koristio stupid protractor sa vinylhub-a, ali nisam baš precizno jer mi malo frka da spustim iglu na štampani papir pa sam je samo lebdeo iznad papira. Moraću to preciznije i detaljnije da pogledam i da naštelujem ako treba, možda da laminiram ovaj protractor pre toga.

Nisam primetio nikakve distorzije do sada i zvuk je primetno bolji od stare glave i od starog gramofona sa AT-95E glavom. Ali svakako moram još da se igram sa protractor-om. Nemam ni dobru libelu pa sam i to gledao sa aplikacijom na mobilnom.

 

Obavezno preciznije i detaljnije i sa valjanim protraktrom, bolesno precizno odštampanim!

Velike su razlike u zvuku između različitih podešavanja na identičnoj geometriji ručke, mislim na korigovanje offset ugala i eventualno traženjem boljeg overhanging udaljenja. Najidealnije podešavanje se dobija opsežnom analizom u nekom tabelarnom prikazu, pa kasnijom konstrukcijom protraktora, da li u AutoCad-u ili u nekom generičkom crtaču u koji se unesu podatci. Jeste posao ali je najbolje i najzdravije za iglu, vinil i uši na kraju dana.

Neko bi mogao da primeti distorzije gde ih drugi ne čuju. Svakako da je zvuk bolji sada kada je drugi gramofon i druga glava iz nešto više klase.

Samo da napomenem da je aplikacija na mobilnom ne baždarena i da je potrebno prvo izbaždariti apsolutnu libelu na neki način... Tipa ... neka super ravna daska postavljena na mirnu vodu .... telefon na nju sa upaljenom app .... pa tipnuto na ekran na dugme calibrate. Barem sam ja tako kalibrisao Buble Level app na androidu.

Link to comment
Share on other sites

5 sati ranije, Nixie said:

To je malo ružniji ali praktično identičan model ovom SL1900, isti tanjir, pogon, ručica pa čak i ta originalna glava. podesi). Malo je bio mikrofoničan zbog te silne tanke plastike,

 

Da je ružniji, jeste. Ja sam pre mnogo godina imao SL-1900. Prodao sam ga u nastupu, ne znam ni ja čega. Žao mi je i danas. SL-1900 nije bio od tanke plastike, nikako.:nono Bio je težak 7,8 Kg!!!

Link to comment
Share on other sites

Upravo sam naleteo na ovu temu. Nisam pri kupovini gramofona, taj deo je obavljen.

Zanima me, naprosto, u čemu je štos sa tom fetišizacijom Sansui, Akai, Hitachi i Technics gramofona?

Imam nešto iskustva, možda. Sve od nabrojanog nije, ni pored najbolje želje i namere, hi-fi.

Najosnovniji hi-fi gramofon (dobro podešen) postavlja perspektivu na mesto i trebalo bi da otkloni sumnje o zvučnoj inferiornosti japanskih DD rešenja zanavek. Nikada, ali nikada, nisam iz navedenih gramofona čuo nešto što ne bih prepoznao kao opštu redukciju svih kvaliteta zvučne prezentacije. Za prve susrete sa vinilom je u redu. Ako se zađe u hi-fi i kriterijumi pomalo podignu, postoji toliko kvalitetnijih rešenja u ponudi da je njihovo ignorisanje krajnje nekorisno.

Takav gramofon (nov novcijat) često košta osetno manje od izvikanih polovnih modela navedenih proizvođača.

Vreme Stereoplay-a i evropske fascinacije japanskim spravama iz osamdesetih je zasluženo prošlo, odavno.

Link to comment
Share on other sites

Uh hhhh nosio sam ga kroz ceo Trst ko bebu dok je gospodža preturala po prodavnicama sa krpama. Isteglile su mi se ruke.:D
Kupio sam ga u čuvenoj prodavnici Universaltecnica. Prodavac me je gotovo sa gađenjem (prema Teči) nagovarao da kupim neki Thorens. Nisam popustio. Thorens sam kupio znatno kasnije. I bio je jezivo ružan!

 

Link to comment
Share on other sites

Vidi Nomi, mislim da malko preteruješ. Dobro podešen Teča iz sedamdesetih je sigurno HiFi!! Sve te WC daske, koje su u stvari fetišisirane, su došle kasnije. Izeš gramafon od parčeta iverice koji izgleda ko da su ga deca pravila na časovima OTO. ....... i nije im baš pošlo za rukom.

Link to comment
Share on other sites

ne bih bio isključiv ni po pitanju principa (DD, belt, idler) ni po pitanju zemlje u kojoj se gramofon proizvodi(o).

mislim da je najveća sličnost u zvuku dotičnih gramofona bio cenovni razred u koji su se svojevremeno pozicionirali.

ne bih bio napr gadljiv da imam sreće da koristim studijski gramofon SONY-a u kući. Ako ništa drugo lepši je od bilo kog izvikanog EMT-a.

drugo, čak je i EMT nudio studijske gramofone kako sa idlerom tako i sa direktnim pogonom.

nisam pametan, jedino znam da ne bih u Mediamarkt-u pipnuo one gramofonoide za 100€ ni sa motkom za garnišlu...

f553d4969c806031569e50387795cb1e--televisions-record-player.jpg

10c66a73cd329ca56c7de104e51c38bd.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...