Jump to content


Koji gramofon (polovan) + phono box do oko 500eur


milos

Recommended Posts

12 sati ranije, No1Livz4Ever said:

Da, pa?

Pa eto, biće ga skorije nego što si mislio, a verovatno i puno bolje od 1/1 klona. Još da mu cena bude do 1000e ima da samle sve pred sobom. GR košta manje od pola cene G, tako da tom logikom postoji šansa, osim ako nije skroz isti GR ali za dj-e pa da mu i cena bude ista.

Link to comment
Share on other sites

Konačno sam se usrećio, pazario sam AKAI AP-306C sa oglasa danas za 120eur. ovaj sa KPa

Neke moje fotke ovog lepotana

Ehumzz0.jpg

lvAI0qU.jpg

lwWuVDs.jpg

Stanje mi deluje kao da je jedva korišćen, osim poklopca nema skoro nikakvih većih tragova korišćenja, sve radi besprekorno, i auto-return naravno. Quartz lock bez problema, bez njega radi pitch kontrola. Podesio ga i zvuči odlično, mnogo bolje od mog prethodnog belt-drive plastikanera.

Jedino ovu zvučnicu verovatno treba promeniti,  šta je uopšte Induced Magnet to nisam ni znao da postoji kod zvučnica, povezao sam na MM ulaz na phono preampu i deluje mi da je možda malo tiše nego što bi trebalo da bude.

DGev9qg.jpg

SPBO2pH.jpg

 

S obzirom da sam od 500eur budžeta potršio samo 200eur na gramofon i preamp, imam komotno prostora za neku dobru zvučnicu, ali ne bih išao preko recimo 100-150eur, samo koju? I verovatno bi i nova glava bila poželjna?

Link to comment
Share on other sites

Za te pare to ti je, rekao bih, sasvim dobra kupovina. Slušao sam pat tih Akai gramofona, kum ima jednog, i svi su bili korektni za igračke i ručka mi je izgledala traljavo. Ovaj tvoj ima moćniji tanjir pa kontam da su se i oko ručke više potrudili, tj. preciznije je izradili. Siguran sam da ni hvaljeni technicsi SL D2 i D3 ne zvuče bolje a višestruko su skuplji. 

Ova zvučnica što je preporučuje nasmešeni Dart bi bila odlična za taj gram. Šteta što je i AudioTechnica kao i Ortophon pre nje prešla na Dark side pa sad prodaju iste sprave pod novim nazivom ali za veće pare. Ta zvučnica je dobra stara AT 120, pre nešto godina je čak i kod Tome iz Kruševca koštaka 80 evra.

No, svakako, dobra zvučnica. Radi sve što i hvaljena AT 95E ali malo bolje a ima i lepši zvuk, topliji. Tracking OK, artikulacija OK.

Link to comment
Share on other sites

3 sati ranije, Patolog said:

Razmotriti i zvucnicu Nagaoka MP-110 (cca 140 eura na KP, 129 US$ na LP Gear) .

Takodje, pored MP-110 i pomenute AT ( dobar tip takodje ), tu su i Ortofon i Grado zvucnice u tom cenovnom rangu.

 

3 sati ranije, No1Livz4Ever said:

Možda ću ja prodavati svoju MP110 za neke sasvim ok novce, a malo je radila. Neću da reklamiram, ali vrlo dobar Cartridge. Samo moraš znati da li ti se uklapa da ručicom. Tj moraš da znaš težinu ruckice.

Nikako  mi se nije ukazala prilika da poslušam te Nagaoke a nije da nije bilo prilika nego sam bio lenj. Svi ih hvale, često i u Technics kontekstu.

Meni se prilično nisu svidele Grado zvučnice, od Black do Gold modela ali to ništa ne znači jer ih hvale eminentniji od mene. Treba i njih uzeti u obzir. Grado Black je popularna na Audiosarmi i u tim Amerikama.

Link to comment
Share on other sites

15 sati ranije, Bujodrag said:

Za te pare to ti je, rekao bih, sasvim dobra kupovina.

I meni se tako činilo, stanje je besprekorno i miriše na novo, original headshell i zvučnica koja dolazi sa njim iz fabrike, naravno ne mogu da znam da li je stylus menjan ili ne. Video sam na hifishark idu i do 250eur, i ovaj crni 306C model je malo ređi i meni lepši od običnog srebrnog 306. Ručka izgleda da je ista kao na 206 modelu koji deluje identično po specifikacijama samo što nema quartz lock kao ovaj. Da li sam mogao bolje? svakako! Da li sam mogao bolje za ove novce? sumnjam.

15 sati ranije, Patolog said:

Razmotriti i zvucnicu Nagaoka MP-110 (cca 140 eura na KP, 129 US$ na LP Gear) .

Ako gledam šta se piše po internetu, izgleda kao da svi živi preporučuju Nagaoka MP110 kao sveti gral u tom cenovnom rangu, i čak "kažu" da je dosta bolja i od malo skupljih AT-a kao što je VM-530EN.

15 sati ranije, No1Livz4Ever said:

Samo moraš znati da li ti se uklapa da ručicom. Tj moraš da znaš težinu ruckice. 

E tu imam problem, čitao sam o težini ručke i težini glave/zvučnice i kako ih treba upariti i imam problem jer ne znam težinu ručke i ne vidim kako bih je mogao izmeriti bez de gramofon rastavim. Ovo sam izvukao iz uputstva:

arm length 220mm
stylus pressure 0 to 3g
applicable cartridge weight 4 to 12g
original shell weight 7.8g
original cartridge weight 6.4g

Od headshella mi se sviđa ova Nagaoka HS-180, priznajem zbog nestandardnog oblika, težina 11g, sa MP-110 od 6.5g to je 17.5g, sadašnja fabrička kombinacija je 14.2g, ne znajući težinu ručke ne mogu ništa tu da odlučim ali kad sam balansirao ručku tegić ide baš dosta prema napred dok ne dođe do balansu, tako da verujem da ima prostora za teže kombinacije, ako se to uopšte tako gleda.

I ovo mi je možda čak i bolja plug n play opcija ako gledam mp110, verzija Nagaoka MP-110H koja već ima svoj nagaoka brendiran headshell i izgleda prodaje se uglavnom u japanu u takvoj kombinaciji ali ima i da se naruči u evropi, tu već mogu da budem siguran da je barem ta kombinacija unapred osmišljena od strane proizvođača, težina je u tom kompletu 16g.

Imam priliku za mesec dana da mi se nešto donese iz Austrije pa gledam šta mogu da naručim tamo, jer je barem izbor headshell-a kod nas nikakav, iako zvučnica ima svakakvih.

Link to comment
Share on other sites

Ako je masa headshella 7.8g to je jako slično originalnom Technics headshellu. Naravno to ne znaci da je masa ostatka ručice ista (kod Technicsa ukupna masa je 12g, sto znaci da je sama rucica 4.5g), ali ovo su vrlo lagani headshellovi sto znaci da je vrlo verovatno i rucica u domenu oko 12g, sto spada u neke ručice niže srednje mase. To znaci da je negde idealan partner ovakvoj ručici sa ovakvim headshellom cartrdge čija je komplijansa negde oko 17 (ili 10 po japanskim standardima), a masa negde između 5.5-6.5g, sto možeš da vidiš i po masi originalne glave (kod Technica je EPC205 bila 5.8g). Znaci tako neku sličnu glavu treba da tražiš. Ako ćeš da menjaš headshell obrati pažnju na masu. Glave od 8-9g (Denon 103 npr) traže veću masu, sto se donekle može postići promenom headshella, ali onda možeš da dodjes u situaciju da ne možeš teg da osvrneš dovoljno da bi izbalansirao ruckicu ... Technics je to rešio dodavanjem jednog malog tega, koji ako je potrebno, može da se uvrne u zadnji kraj ručice. Naravno postoje i tezi tegovi od fabričkog ...

Link to comment
Share on other sites

Ćao svima, da počnem sa onom standardnom: "Nov sam ovde, mada pratim forum već neko vreme" :blah

Pošto je Miloš nabavio svoj gramofon, moram da mu ukradem temu malo. Dakle, potpuni sam početnik po pitanju gramofona i konačno sam u mogućnosti (finansijsko/porodično/stambenoj) da sebi priuštim zadovoljstvo nabavke HI-FI uređaja. Planiram da to bude kombinacija nekog A/V risivera koji bi podržavao moderne medije (TV/usb/Chromecast/AirPlay itd), 5.1 zvučnika i gramofona (koji od uvek želim da imam) kao podsećanja na neka stara dobra vremena. Kako sam počeo da istražujem šta i kako, nekako sam se prvo zalepio za gramofone i možda je skroz naopako, ali gamofon je došao prvi na tapet, a za ostalo vas gnjavim kasnije :D Iščitao sam razne teme ovde, puno naučio, ali i dalje je sve to samo teorijski pa mi treba par saveta.

Pre svega, šta želim od gramofona - kvalitetan zvuk (prevashodno za rok), kvalitet izrade i lakoća servisiranja i popravke (u smislu, da mogu da se nađu delovi). Ne mora da ima automatiku, eventualno vraćanje kad stigne do kraja, ali nije obavezno. I naravno što se cene tiče, OK mi je da izdvojim do 300€.

Par primeraka koji su mi interesantni:

SANSUI SR-333 već ga je neko nahvalio ovde (i gramofon i prodavca) - jedino što nema direct drive i

Hitachi HT-67 deluje kao dobro očuvan primerak, Toma ga je nahvalio i zaista ima sjajne karakteristike (78db SNR, 0.025% wow and flutter) Nisam siguran koliko je zgodan za servis...

Technics SL-1900 ovo mi je možda i favorit, deluje baš očuvan, a i Technics je technics :)

Šta mislite? :)

 

 

Link to comment
Share on other sites

33 minutes ago, Miha said:

SANSUI SR-333 već ga je neko nahvalio ovde (i gramofon i prodavca) - jedino što nema direct drive i

Ima Direct Drive i Technis 1900,  a taj Hitachi... automatika, idi begaj,  il' je gomila elektronike ili je izvedena sa gomilom plasticnih velikih zupcanika.

Dart Vader je Hitachi uber alles fun,  ne shvataj ga ozbiljno  :D

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Menjaj iglu, pusti šta kaže prodavac.

Ovde ima ljudi koji će ti reći gde može da se nadje ta igla. Te technics zvučnice zvuče slično kao AT 95e. Ima dva modela, jedan je 270 a drugi valjda 207 ili nešto slično. Ne sećam se koji model je bolji ali jedan je kao AT 95E a drugi je malo bolji. Ako je ta zvučnica išla uz gram, onda verovatno nije taj bolji model pa menjaj zvučnicu u narednih par meseci. Ima je na KP (AT 95) kod proverenog prodavca. Majstor. Svima poznat kao toma iz Kruševca.

 

Kad se zadovoljiš time i naslušaš, dobar apgrejd iz iste vrste je AT 120 koju sad prodaju pod oznakom VM 530

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...