Jump to content


Jazz is dead ?


DejanM

Recommended Posts

U predzadnjem broju Stereophile-a moze da se pronadje interview sa legendom jazza Wayne Shorter-om, povodom njegovog poslednjeg albuma Emanon (No Name citano otpozadi). Interview je veoma zanimljiv i preporucujem ga svakom ko se interesuje za muziku. Wayne Shorter je svakako ziva legenda jazza i jedan od poslednjih (ima 85 godina) zivih muzicara koji su svirali u zlatnom dobu jazza.

Tokom tog interview-a je izneta konstatacija da se u Amrici, od celokupne prodaje svih muzickih izdanja godisnje, na jazz otpadne svega 3% !?  Wayne Shorter je to prokomentarisao kao novu mogucnost, priliku, da dodje do novog razvoja, posmatrajuci ovaj problem gotovo dijalekticki. Ali podatak jeste porazavajuci za jazz.

Sa druge strane, slusajuci ove nove americke jazz muzicare, ne mogu da se otrgnem utisku da mozda nikada u istoriji jazza na sceni nije nastupala obrazovanija generacija muzicara. Istovremeno njihovo vladanje instrumentom je gotovo zaprepascujuce, s obzirom da je vecina njih veoma mlada. Ti novi klinci zbilja ulivaju nadu da jazz nece isceznuti ili da se nece pretvoriti u nekakvu poppy mesavinu, koja osvezava a ne goji ...

Link to comment
Share on other sites

Podaci su zbilja (za mene) zaprepascujuci. Nije toliko bitno da li se radi o 3 ili 1,2 % - to su toliko beznacajne cifre da se postavlja pitanje sta se onda stvarno kupuje: hip-hop, house, rap, ... ? Nijedan moderni muzicki pravac nema takvu tradiciju kao jazz, a ove cifre ukazuju zapravo na to da jazz prakticno vise i ne postoji.

Link to comment
Share on other sites

On 17.12.2018. at 11:14, DejanM said:

Wayne Shorter je to prokomentarisao kao novu mogucnost, priliku, da dodje do novog razvoja, posmatrajuci ovaj problem gotovo dijalekticki.

Ovo naopako korporativno razmišljanje koje je prodrlo i u ličnu sferu da je očigledan poraz zapravo nova šansa nije utemeljeno ni u čemu. Džez nepovratno odlazi u istoriju muzike jer više ne odgovara potrebama niti ukusu novih generacija. Iako lično nisam ljubitelj džeza iz više razloga, ovde problem ne leži u žanru nego u mladoj publici. Znam da omladina ne valja još od Sokrata ali današnjoj omladini prija što bezličnije, androidnije, sa što manje stvaralačkog, idejnog i bilo čega drugog što zahteva engagement. Džez im je komplikovan i težak. Jeste, jazz is dead.

Link to comment
Share on other sites

8 minuta ranije, Willi Studer said:

Džez im je komplikovan i težak. Jeste, jazz is dead.

Moj mlađI sinak od 10g mi juče u TC Stadion kaže, onako sa visine ... Bio neki dečiji hor koji je pevao dečije pesmice, vrlo lepo i prigodno, a ova moja bitanga mi kaže, ... Tata meni su dečije pesme bezveze Jazz je super. Mi hteli da ga zabodemo ispred hora i da malo išopingujemo neke sitnice, kad on Jazz je Cool :blink:. Mali pametnjaković :D

Link to comment
Share on other sites

Meni su rezultati prodaje takođe poprilično iznenađenje, iako o tim rezultatima nisam ni razmišljao. Pretpostavljam da je do okruženja, stvarnog/forumskog, gde se itekako sluša džez.

Priča o tome kako je džez mrtav aktuelna je već decenijama, pa se na takve opaske ne treba ni obazirati.

Zaista zabrinuti bi morali da budemo kada bi počele da pristižu informacije o ukidanju festivala, zatvaranju škola, itd...

Link to comment
Share on other sites

ma nije 1% uopste malo.To znaci da moze da se napuni arena samo od beogradskih jazzera :wink: ...a ima nas i kojima 70km nije daleko. Meni prija biti u takvoj manjini,a i u manjini bilo kakve vrste kad vidis sta je ovde većina.Interesantno mi je da je sastav recimo novosadske publike - vrlo sarolik na jazz festivalu.Bas iznenađujuće puno mladih ljudi.Bio sam na par desavanja neke Nomimasemove ekipe ...kad ono sve mlađe od mene 15-20g.Sad sto nisu napunili sportsku halu na spensu...koga briga.

Nije jazz mrtav.Dok god su sale pune,sad sto su manje ili su klubovi to je druga stvar.Nije to nikad bila masovna mainstream publika.Uvek su se cepali narodnjaci i kijekakve gluposti.Da se bogu zahvalis sto nisi u takvoj većini i vozi dalje.

Link to comment
Share on other sites

Reci da je dzez mrtav, jednako je besmisleno kao i konstatovati da je ozbiljna/klasicna muzika mrtva. Mozemo pricati o tome koliko je USA dzez u ovom trenutku manje zanimljiv od evropskog, sto je je primera radi neki moj licni utisak. Kada pogledam Londonsku scenu, osecam isto ono o cemu prica @DejanM..  za USA dzez. OK, razumem... Kamasi Vasington je jedinstven...Dakle, nesto evoluira... i samo to treba prepoznati i voleti, odnosno stvar ukusa. Setimo se eksplozije skandinavske dzez scene, italijanska scena je jaka... iz mog ugla, ... jazz nikad bolji :) nove generacije dolaze, klinci razvaljuju, ... puni su energije.

Link to comment
Share on other sites

@ZoranR imas novog Joshua Redmana koji je izvanredan!

Ambrose Akinmusire ciji su mi se trubacki radovi strasno dopali, poslednjim je albumom skrenuo u vode modernog, slobodnijeh izraza kombinovanog sa poezijom. 

Poslednjih dana slusam i vrlodobar hardbop album sada vec veterana Kennyja Barrona.

Brad Mehldau je snimio jos jedan klasican klavirski trio album (onaj drugi, na kome svira Baha nisam ispratio). Mislim da nema danas pijaniste koji na bolji nacin od njega u dzez transkribuje pop melodije (sto je dzez oduvek radio).

Glasper je sa allstar Blue Note snagama ostao zarobljen u vodama Milesove fuzije. Meni je daleko drazi kada se dohvati klavira. Nije mi pri ruci album, ali najbolja traka je bas klavirska.

Novi album Kamasija i ekipe me je u prvo vreme i pored nekoliko posebno posmatranih traka, bas nervirao. Smetalo mi je sto je ponovljena forma i sruktura Epica, pa kao da gledam reprizu. Nakon sto sam odmorio par meseci, vratio sam se slusanju i moram da kazem da skidam kapu- impresivno u svakom pogledu!

Shorterov album je takodje odlican, posebno oni siroviji, zivi snimci bez orkestracije.

 

Od Skandinavaca tu su ponovo sa pank albumom The Thing, koji su razvalili uzivo na dzez festu, a i Fire! Imaju novi album.

The Necks uzivo takodje izvanredni, na albumu dobri.

Link to comment
Share on other sites

Verujem da će se procenat ljubitelja jazz uvek kretati kao i za klasiku.

Stim da neko od njih može da dobije pogrešan dojam da ih ima više jer se kreću obično u istim krugovima. Ja ponekad imam takav utisak kad pogledam koliko dominiraju u predlozima za muziku ovde. Ja inače ne slušam jazz.

Link to comment
Share on other sites

14 hours ago, vdzele said:

Stim da neko od njih može da dobije pogrešan dojam da ih ima više jer se kreću obično u istim krugovima. Ja ponekad imam takav utisak kad pogledam koliko dominiraju u predlozima za muziku ovde.

Ne znam da neko ima taj utisak, jer je nerealno umisliti da je procenat znacajno veci. Glede predloga... pa zamisli da se tema rotira oko SHakire i Shabana :D:) 

PS

Jedino mi upada u oci manjak ljubitelja hevi metal pravca. Tu i tamo... ponekad... :)

Link to comment
Share on other sites

Kod mene jedno nikada nije isključivalo drugo i obrnuto.

Neka digne ruku ko je hevi metal klincima puštao Quadrant 4 od Billy Cobhama :lol: Nisam imao loše reakcije. Naravno da to nije "pravi" džez, ali je trenutak u istoriji kada se sva popularna muzika ukrstila u jednoj tački.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...