Jump to content


Bolji zvuk sa računara


Iznogud

Recommended Posts

Intona konceptualno vrsi istu funkciju kao i uptone ISO-REGEN V1.4.

ALI potpuno drugacijim sredstvima.(&Reklo bi se klanje vola za 2 kile mesa.) Medjutim kada je intona izbacila svoj uredjaj Silanna nije jos uradila kompaktan chip za USB izolaciju 480mb. Tako da je jednostavno to moralo biti izvedeno na ovaj nacin. (Intona je predvidela ovaj uredjaj u kontekstu medicinske opreme i raznih merenja gde je potrebna mislim da je i cena istog uredjaj bila duplo veca pa je pojavom drugih priozvodjaca cena prepolovljena, tako nesto nisma siguran 100%...)

Ovo je komplikovan sistem gde su sa svake strane i upstream i downstream uredjaja postavljena Xilinx Spartan FPGA chipa. Sama izolacija je izvedena klasicnim ISO chipovima by Silicon Lab. Xilinx FPGA kontrolisu dvosmerni USB protokol preko jedne fizicke magistrale i odvajaju ga na 2 zbog toga postoje jasno vidljiva 2 klasicna izolatora i jasno odvojene "mase" na sredini plocice... To je slicno kao kada postoji jedan kolosek a vozovi idu u oba smera, jedan smer mora biti zaustavljen skretnicom kada ide onaj iz suprotnog smera... Da sada ne duzim...

intona-07.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 179
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Tema glasi "Bolji zvuk sa računara".

To znaći da neko treba da da predlog šta je on čuo od uređaja pa predlaže da se to proba / kupi.

Nije mi jasno ovo nasumice nabacivanje kineskih pločica sa aliexpressa. Valjda bi trebalo naznačiti sa čime se sličnim upoređivalo pa se onda navede - ovo ima bolji zvuk od ovog i ovog, ili ima bolji odnos cenu kvalitet u sličnoj klasi.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Ne bi da otvaram novu temu jer je ova veoma slična onom što želim da kažem.

Ja ne slušam cele albume već pojedine pesme. Moja fonoteka su pesme u digitalnom formatu na mom laptopu (flac-ovi). Fonoteka je nastala tako što sam upoređivao svaku verziju pesme koju sam našao na internetu: prvo, drugo, remaster, vinil rip, sacd, HD Tracks..... Pa ostavljao ono što mi se najviše dopada.

Zadnjih dva meseca regenerišem folder gde mi se nalazi muzika 80ih. Predhodno sam se opskrbio vinil rip izdanjima koje radi amerikanac PBTHAL. Davnih dana je postavljao ripove na rutrackeru, sad ima svoj blog, a logovanje je samo preko poziva nekog člana. Već godinu dana ripuje ploče na ovaj AD konverter.

https://www.musicdirect.com/accessories/SweetVinyl-Sugarcube-SC2

Od kad je prešao na ovaj konverter, kvalitet fajlova mu je drastično skočio. Koga interesuje u attachu sam stavio ostatak njegove opreme. Iz setupa se vidi da mnogo polaže na antivibracionim merama. Tu je stavio akcenat.

Ova mera se veoma oseti u ripu. Upredjivao sam njegove vinil ripove sa ostalim vinil ripovima na internetu i on je bez premca. Šta više, nailazio sam na dosta skuplje setupe ali on je uvek pobeđivao. Samo je jednom izgubio, mislim da mu ploča nije bila najsrećnija.

Prvenstveno bi istakao upotrebu ovog AD konvertera kao okosnicu. Drugo zbog antivibracionih mera. Njegovi snimcu su dosta prostorniji zbog ovog. Pogotovo po Y osi, slika je dosta razvučenija po visini. Uprkos tome što neki imaju skuplju opremu, njihovi snimci su ravni kao daska u odnosu na njegove. Da dodam i da amer ima jako dugu istoriju ripovanja, sa preko 7000 ripova, i da je promenuo dosta toga u setupu tokom svih ovih godina. Ovo je možda najbitnije, iskustvo. Tu su i iskusni slušaoci koji ga prate, komentarišu njegov rad, a on posle sve to koriguje.

Ono što sam hteo da istaknem u ovom javljanju jeste da su me cd ripovi posebno razočarali. Ne bi da pričam o cd-ovima koji su remasteri jer su oni obično đubre. Ovde pričam o cd izdanjima iz tog vremena, 80ih i 90ih. Prvo, između njih samih ima velikih razlika. Moj utisak posle odslušanih stotine diskova, da ne kažem na hiljade (jer sam predhodmo sredjivao 60 i 70e), je da se uopšte nije vodilo računa o tome kako će ispasti krajnji proizod. Imam utisak da im je moto bio: "Ma dobro je to, kome ide to - to je dobro". Ako na ovo dodam i kako se čuju neki snimci sa magnetofona prebačeni u fajlove onda je stav još čvršći. Magnetofon i cd rip je kao Epic / EMI ploča protiv PGP RTB.

Ono što me najviše zaintrigiralo jeste: zašto nema tog prostora na CD izdanjima? Kao logičan odgovor mi se nameća - a na kakvim uređajima su oni to ripovali? Verovatno na nekom običnom desktopu ili laptopu misleći kao i ovi iz produkcijskih kuća - ma dobro je to. Za neko šire objašnjenje napraviću jednu digresiju.

Ne tako davno mi je konstruktor Dimovski (Majda) napravio linearno napajanje za moj laptop. Tu je bilo i obavezno neiskusno komentarisnje mudrijaša / cinika sa ovog foruma koji su mi poručili da je to bespotrebno i da tu nema razlike. Razlika je ogromna. Napajanje je ubilo digitalan šum koje je emitovalo predhodno svičersko. Dobio sam više analogan zvuk, veći prostor i bolji tonski balans. Ovaj krivi tonski balans ništa ne može da ispegla. Na napajanje sam stavio kasnije neki bolji strujaš, što je dodatno poboljšalo situaciju.

Ujedno sam stavio ispod laptopa i napajanja podloške sa duplim kugličnim ležajevima. Ovo je dodatno proširilo prostor, bolji tonski balans i utegnutiji bas. Ove podloške su zamenile predhodne stare kupaste sa jednim kugličnim ležajem.

Ako na ove dve stavke dodam da mi zvučni izvor, pa i svi uređaji, kače na strujni filter, da je DAC sjajan, da su svi kablovi / utičnice / osigurači / .... u istom kvalitetu - onda je jasno koliko ove mere moraju da utiču i na sam rip. Jer ako kod mene sve ovo utiče, onda to isto mora da se prenese i na sam rip. Sve ovo nemaju oni koji su ripovali diskove. To su amateri, a ove u studiju bole rara.

Sve ovo se da proveriti. Uzmeš media plejer koji ripuje CD-ove. Prvi rip napraviš sa gore iznetim merama, a drugi bez ičeg od tog. Slušaš ripove sa boljim setupom da bi bolje uočio razliku. Ja nažalost nisam u mogućnosti da uradim ovo jer nemam takav plejer. Ujedno vas pozivam da iznesete šta bi vi predložili od setupa, uređaje i kablove, za dobar cd rip. Cocktail audio ? Linearno napajanje je obavezno u riperu.

Dalje. SACD-ovi su me takođe razočarali. To su remasteri prilagođeni da se lepo čuju kod nekog matorog audiofila koji je istresao puno para za svoje uređaje. Osnovna karakteristika tonskog balansa je da je zvuk nenasilan. Ništa ne štrči, ništa te ne napada - sve je umiljato i blago-ugodno. Penzionerski zvuk. Čak i ako je u originalu nešto napadno, ovde toga nema. Na nekim izdanjima su toliko iskarikirali pesmu da su napadne / isturene gitare potpuno pomerili unazad u sceni i potom ih izbrusili. Ovako su na nekim izdanjima potpuno izmenili suštinu pesama.

Ovo poliranje muzike me podseća na one stare crno-bele filmove koje su kasnije farbali. Vidiš boju kože da je roza, ali nema ipak one prirodnosti u tonu kože. SACD su upravo to. Njihova prednost je ta što su nivoi snimaka dobri, pa imaju prednost u odnosu na današnje remastere na cd-ovima.

HD Tracks je smeće kao i današnja cd izdanja. Današnja vinil izdanja, koji su remasteri, mogu solidno da zvuče.

Mala napomena. Muziku koju sam slušao nije jazz i klasika, tako da se neko ne oseti prozvanim. Iz iskustva znam da je tamo situacija daleko bolja.

lineage.txt

Link to comment
Share on other sites

Da imaš pristojan CD-plejer, dao bih ti par skoro objavljenih diskova da poslušaš. Nije džez, nije klasika.

HD Tracks nije smeće. 

Za sud o bolu u nekim delovima tela onih u studiju je potrebno nešto više od ripova kao reference. Postoje lošije izvedeni remasteri, podlegli trci za glasnoćom, ali to nije pravilo i nezgodno je generalizovati.

Slažemo se da postoje loši ripovi.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Čovek pitao da li će dobiti nešto prelaskom sa integrisane na dac, u čemu je razlika između eksterne zvučne i dac, a vi razvukli o visoko tehnološkoj nauci... i prodajnim promocijama. Nije dobio odgovor na pitanje - ma koliko članovima ono besmisleno zvučalo.

Mislim, stvarno... 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

https://www.kupujemprodajem.com/Kompjuteri-Desktop/Zvucne-kartice/CREATIVE-Sound-Blaster-ZxR--65864737-oglas.htm

Jel ima neko iskustva sa ovakvom zvucnom karticom? Koliko sam shvatio moze da radi i kao dac i adc.

Imam neki kusur komp koji mi stoji dosta dugo u prasini.Ima dobru maricnu plocu gigabyte fx990 g1 (koliko se secam imala je fenomenalan zvuk,bolji nego strix ploca od 300+e koju koristim). Ubacio bi tu zvucnu cisto da vidim kako bi se ponasala kao DAC i izvor.

Procesor na njoj je koliko se secam Buldozer fx 8350 sa vodenim hladjenjem i od napajanja imam neki chieftec od 1000w i EVGU 750g3

Stavio bi recimo neku (kusur) grafiku tipa rx 580 8gb posto ploca nema svoju grafiku.

E sad koliko rama bi mi bilo potrebno (16gb mislim da je u njemu sa malom latencijom) i jel ima neki savet za kuciste ili bilo sta sto bi poboljsalo zvuk (SSD ili regularni disk).

Link to comment
Share on other sites

Imam ja. Mogu da je ispljujem. DX je baš bolja od nje. Prodao sam je još na početku. Ona ima samo taj fensi izgled i softver. Moj savet je. Kupi DAC Topping d30. SSD se podrazumeva. Pošto im je spala cena idi na neki 240 GB . Može Kinston UV (5 godina garancije). 16GB rama je mnogo ako nisi gejmer. I 8 GB vrši posao . RX 580 je odlična kartica. Možeš da je kupiš polovnu sa garancijom za oko 120-150€, mada ako ne igraš igre nema potrebe.

Interesanto mi je da napravim drvenu kućište

 

http://blog.skoups.com/?p=272

 

ili

 

https://www.instructables.com/id/Wooden-PC-Case-1/

 

Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, vladat1 said:

Imam ja. Mogu da je ispljujem. DX je baš bolja od nje. Prodao sam je još na početku. Ona ima samo taj fensi izgled i softver. Moj savet je. Kupi DAC Topping d30. SSD se podrazumeva. Pošto im je spala cena idi na neki 240 GB . Može Kinston UV (5 godina garancije). 16GB rama je mnogo ako nisi gejmer. I 8 GB vrši posao . RX 580 je odlična kartica. Možeš da je kupiš polovnu sa garancijom za oko 120-150€, mada ako ne igraš igre nema potrebe.

Interesanto mi je da napravim drvenu kućište

 

http://blog.skoups.com/?p=272

 

ili

 

https://www.instructables.com/id/Wooden-PC-Case-1/

 

Imam drugi komp na kome ponekad odigram neku igricu.

Ram i procesor ploca ,ta grafika i napajanja su mi rezerva pa zato gledam da sklopim kompjuter koji bi mi sluzio za muziku (SSd-a 120 gb imam 10 tak tako da ne bih kupovao nista sem kucista eventualno zvucnu karticu).

Ako je tako kao sto kazes koristio bi za pocetak zvucnu na ploci jer je odlicna cak ima opciju da se menja neki cip i ima opticki izlaz a

kasnije bi uzeo neki krsten dac i tako zavrsio pricu.

Link to comment
Share on other sites

Nemoj da kupuješ za muziku zvučnu karticu. Najbolji po meni DAC do 100€ je Topping d30. Ako hoćeš bolji idi na Topping d50 ili neki SMSL M6 (sa daljinskim). Što se kućišta tiče gledaj neko koje ti se uklapa u prostor. Ja sam na moj prastari HP Elite ušrafio drvene stranice :D Umesto na odpad (soc 775, e8500) sada služi za multimediju.

IMG-20190908-090753.jpg
 

Do Nove godine gledam da uglavim neki Topping d30. Mada mi se ne dopada cena. Jedno vreme je bio 80€ a sada 100€.  SMSL M6 je 130€ (spala mu je drastično cena, bio je oko 200€) a mislim da je bolji. Slušao sam ga odavno i više se ne sećam :)

 

Link to comment
Share on other sites

https://www.thomann.de/gb/behringer_u_phoria_umc22.htm

Potrazi, kod nas je 6500,00 dinara. Sasvim korektno zvuci, cak ima i Midas preamp (u sta iskreno sumnjam, nego su kupili MIdas, pa se hvale). Veza sa kompjuterom je USB kabl koji dobijes u pakovanju i sasvim je pristojnog kvaliteta, izlaz je 6.3mm dzek, sto je profi standard. Za manje od toga ko nadje bolje, neka dodje po kintu kod mene.

Link to comment
Share on other sites

Могу да препоручим овај мој АДИ-2:

https://www.kupujemprodajem.com/Audio/D-A-konvertori/RME-Adi-2-Dac-Reference-Converter-76232252-oglas.htm

А ту је и Акустик Инвејдер од колеге са форума:

https://www.kupujemprodajem.com/Audio/D-A-konvertori/Acoustic-Invader-Dac-82395435-oglas.htm

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...