Jump to content


Hifista sistem


hifista

Recommended Posts

Sad videh link sto je @Silento naznacio, realizaciju sa Minisharc preko is2 na 8 kanalni DAC integrisanim u cipu ES9038PRO SABRE, dok je kod MiniDSP 2x4  dsp i dac integrisani u istom cipu  ADAU1701. Naravno nije sve u cipu, jako je bitna realizacija. 

U slucaju Nanodigi, koristi se vise spdif izlaza preko kojih eksterni dacovi dele master clock. 

 

Link to comment
Share on other sites

Da još jednom skrenem pažnju na A/D konverziju kod minidsp 2x4...

Kvalitetan, studijski A/D konvertor košta blizu 1k€. Ovde je to takođe integrisano u uređaj, a za taj novac to ne može valjati pa neka je poreklom iz koje god zemlje. Mnogo je spornih tačaka kod pomenutog uređaja. 

Za master klok, možda stoji, a možda i ne. Treba poslušati i takvu implementaciju svakako.

Link to comment
Share on other sites

Mali miniDSP 2x4 je koristan DIY alat. Dilema je do koje mere i u kom sistemu je upotrebljiv za subwoofer management, gde se zbog konfiguracije sistema AD konverzija ne moze zaobici. 

Za ambiciozniji DSP poduhvat, ostaje da se probaju naprednija resenja bez AD konverzije i propisno uradjenim multikanalnim dacom.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
On 20.3.2019. at 16:15, hifista said:

...ali je time alignment jako bitan, RAAL je pomeren 14cm unazad u odnosu na prednju plocu Tannoya...

поздрав колега, можеш ли ми открити како се у твом случају дошло до овог закључка?

занимљиво је да и код мене ово растојање даје одличан резултат :)

Link to comment
Share on other sites

Moje ukrštanje je na oko 9-10khz, sketnica 2 reda na oba drajvera. Tannoy centralni mi je oko visine usiju.  Dizajner skretnice mi je dao preporuku (14cm, raal u kontra fazi), kasnije sam primenio i subjektivnu metodu (http://goodsoundclub.com/Forums/ShowPost.aspx?PageIndex=1&postID=2898#2898 ) eksperimentišući sa raal vezanim u fazi, i sada tako slušam na 15cm. 

Link to comment
Share on other sites

врло занимљиво колики се утицај на резултате презентације постиже овиме, хвала пуно на несебичној помоћи и поучним смерницама.

експериментисао сам дуго и стрпљиво и долазио до сличних закључака.

прва претпоставка ми је била, када сам правио постоља за моје 64-10, да ће ми поред мобилности самог високотонца напред-назад бити потребна функционалност подешавања позиције угла по вертикали у односу на позицију слушања и то ми је био један од приоритета у дизајну да лако и за трен могу тај угао мењати...веома сам се изненадио када сам открио да на позицији (горња равна плоча звучника) на којој се високотонац налази, најбоље звучи без било каквог нагиба по вертикалној оси према позицији слушања. Заправо, моја предња плоча звучника на коју је монтиран ФР драјвер је од врха благо нагнута по вертикалној оси према позицији слушања и плус су уграђени "phase plugin-ovi" усмерени и исправљени у правцу слушаоца и благо укошени према унутра посебно за леви а посебно за десни драјвер тако да гађају отприлике горњи део груди...

затим сам дуго и стрпљиво слушним пробама које нису биле тренутне него на дуже и по неколико дана, некада и недељу пажљиво одвајао сегменте и регистровао промене и приближавао се полако све бољој позицији и презентацији. 

Фантастично је знати да се оваквим поступком и могућношћу померања високотонца може оволико позитивно утицати на један од далеко најбитнијих елемената звука.

Захваљујем још једном на помоћи и дељењу свог стеченог знања. Доста тога што си ми пренео сам и практично и успешно применио чиме је јасно да твоја прича није празна 👍

Link to comment
Share on other sites

40 minuta ranije, ab said:

...врло занимљиво колики се утицај на резултате презентације постиже овиме, хвала пуно на несебичној помоћи и поучним смерницама.

...

Фантастично је знати да се оваквим поступком и могућношћу померања високотонца може оволико позитивно утицати на један од далеко најбитнијих елемената звука.

Ti to ozbiljno? :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...