Jump to content


Hifista sistem


hifista

Recommended Posts

13 hours ago, prophet said:

Kabineti izrađeni na taj način jesu čvršći. I tačno je, ima mnogo otpada, za moj ukus i previše.  Greota drveta. Nekada se u tehničkim školama učilo da se otpad pri obradi smanji na minimum.

Mislim da treba izbegavati koncepte gde masivnost, krutost kabineta igra preveliku ulogu. Tu nije neobično da mase idu i preko 100kg  pa i više.

A svakako treba imati u vidu da su ti klasični koncepti  (BR, kompresija) problematični za smeštaj (kutija u kutiji tj. sobi), gde u ogromnoj većini slučajeva  soba radi protiv zvučne kutije.

Gabaritnost i pozicioniranje u sobi su zaista veliki problem. Od kompaktnih sistema meni RAAL Requisite deluje kao najbolji odnos dinamickog potencijala i gabarita koji sam ikad video. Nemam nikakvog iskustva sa omnidirekcionim pristupom (tu ne racunam OB i ostalo sto koristi pozadinsku radijaciju drajvera) da bih mogao da dam misljenje o kompletnom dizajnu.

Link to comment
Share on other sites

17 sati ranije, hifista said:

To sa secenjem debele sperke i slaganjem u horizontalnim slojevima mi izgleda izvodljivije jer ne zahteva posebnu izradu skeleta na koji se montiraju zakosene stranice. Medjutim tu ima mnogo otpada kod secenja i dosta smirglanja kabineta. Verovatno kosta jedno 5 puta vise nego da napravis klasican sanduk. 

Mozda bi tako mogao da napravim kutijicu za RAAL-a u projektu "Sumadijski Bluz", a za celu kutiju kad bude projekat  "California Blues" :)

To teoretski jeste tako, međutim nakon leplenja dolazi do problema izvlačenja pravilnih stranica.
Svaki sloj šperke pobegne prilikom lepljenja u stranu, to su vrednosti do 0,5 mm, međutim u zavisnosti od broja slojeva, ta cifra se množi.
Onda se postavlja pitanje kako sve to izravnati. Običnim šmirglanjem je nemoguće, obzirom na nemogućnost da se zadrži pravilan oblik kabineta. Onda dolazi do potrebe za komplikovanim alatima za kvalitetno skidanje viška sa strana...

Been there, done that...

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, nackom said:

To teoretski jeste tako, međutim nakon leplenja dolazi do problema izvlačenja pravilnih stranica.
Svaki sloj šperke pobegne prilikom lepljenja u stranu, to su vrednosti do 0,5 mm, međutim u zavisnosti od broja slojeva, ta cifra se množi.
Onda se postavlja pitanje kako sve to izravnati. Običnim šmirglanjem je nemoguće, obzirom na nemogućnost da se zadrži pravilan oblik kabineta. Onda dolazi do potrebe za komplikovanim alatima za kvalitetno skidanje viška sa strana...

Been there, done that...

Znaci jos teze. Ima na youtube kako umetnici vajari oblikuju tako spojene sper ploce koristeci rucnu brusilicu i testeru. Koja kolicina truda i piljevine.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Definitivno u vrhu simpaticnih JBL "ludjaka", izvesni gospodin K iz Tokija, ima malenu sobu, i na 4 zida 4 razlicita JBL sistema:

- Veliki plavi JBL 4350 studo monitori sa 2x15" basom po kanalu (ima 3x3" prave bas reflex cevi po drajveru, model naslednik 4355 ima 1x5 3/8 " zakrivljenu cevku)

- JBL Paragon (sta reci a ne zaplakati)

- JBL 4344 plavi studio monitori sa jednim 15" basom

- JBL 4520 pozadinske horne sa 2x15", i HL88 ogromnim acoustic lens hornama na vrhu. Plus je izmedju umetnuo 1x76cm EV subwoofer.

JBL 4350 initial type white cone modelJBL 4350 initial type white cone modelJBL 4350 initial type white cone modelJBL 4350 initial type white cone modelJBL 4350 initial type white cone model

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Konacno sastavio finalnu skretnicu sa integrisanim RAAL visokotoncem.

Nesa Napijalo je uradio projekat i kalemove,  davsi mi zadatak da neke vrednosti u odredjenom opsegu sam prilagodim svom sistemu sto se pokazalo kao jako vazno. Cela skretnica (Tannoy+RAAL) ima samo jedan otpornik (3R3 PathAudio najviseg moguceg kvaliteta). Ostalo je da skretnicu propisno povezem i spakujem u neku lepu kutiju, kao i RAAL visokotonac kome treba neka minimalna kutijica.

Jako sam zadovoljan rezultatom. Plasio sam se da cu imati problema sto mi RAAL svira iznad glave (centar Tannoya je oko visine usiju) pa ce biti potrebno neko naginjanje na dole. To naginjaje se nije pokazalo kao kriticno za susret oko 9.5Khz, ali je time alignment jako bitan, RAAL je pomeren 14cm unazad u odnosu na prednju plocu Tannoya. Jako je vazno i da sam ribbon vertikalno bude sto blize Tannoy drajveru, tako da ce RAAL ici u neku minimalu kutijicu cisto da nebude go.

RAAL je najbolji visokotonac koji sam ikad cuo, ne suska ne cicka, i pored izuzetne dinamike ne skrece previse paznju na sebe (sem u slucaju nekog divljeg udarca cinjele), disperzija je takva da ubija osecaj zvucnog zida koju tipicno prave velike kutije, dobija se prirodnija otvorenost. Integracija sa Tannoyem je odlicna, osecaj je da sve dolazi iz centralnog drajvera sem kod nekog divljackog udarca cinjele koji otkriva prisustvo RAAL-a. Potpis Tannoy visokotonca je izbrisan, nema bimovanja iz centra drajvera, ni koloracija usred breakupa metalne membrane.

raal-tannoy1.thumb.jpg.d167e52eb0b0b14a9fe8b6ff362bfda6.jpg

Link to comment
Share on other sites

Tannoy je 1947 izumeo dual concentric koaksijalni drajver. Na tom konceptu je izgradjena legenda i skoro je svaki koaksijalni Tannoy do pre koju godinu bio evolucija ili varijacija na taj osnovni dizajn. Sad prodaju visokotonac na drsci, poput mnosva drajvera koji se ugradjuju u kola. Tannoy brend je tradicija i kult, nesto kao Wimbledon, tuzno je kad ga lepe na sve zivo a prezentuju kao tradicionalnu vrednost (kao engleski pub na slici)

Link to comment
Share on other sites

5 sati ranije, anubisgrau said:

ne znam, meni su te komercijalne serija tanoja vec 30 godina svejedno goli penis u poređenju sa klasikom ali s obzirom da je brend preživeo za razliku od mnogih koji su se qrčili jako i do samog kraja (altec na primer) nemam šta da zamerim realno.

ma sve je to djubre prvorazeredno,u kojem neki mozda i uzivaju...:lol:

IMG_0028.JPG

IMG_0038.JPG

Link to comment
Share on other sites

23 minuta ranije, anubisgrau said:

Bio sam vlasnik 605 tako da pisem odgovorno. Uzivanje je najlakse, samo zamislite da li bi se okrenuli da na kutijama pise Heco.

 jedna 605-ca od drugara je u mom slucaju odnela JBL L-90 na giljotinu..poklonio mu pisane Woven Hand CDove sto sam nabavio oridji (Blush Music recimo),poslusali kod njega,i otisla jebela niz Dunav u kratkom roku...:1038:

 

Link to comment
Share on other sites

18 sati ranije, paja959 said:

ma sve je to djubre prvorazeredno,u kojem neki mozda i uzivaju...:lol:

IMG_0028.JPG

IMG_0038.JPG

 

 

 

Odgovarao sam sa telefona pa nisam video slike, ovo je nesto iz D serije (500, 700)? Procitaj ponovo sta sam napisao pre nego sto se sledeci put nadjes prozvanim, pomenuta je komparacija sa Tanoj klasikom i nista vise od toga. Tanoj klasika: Devon, Cheviot, Berkeley, Arden i slično. Sami za sebe ovi zvucnici sa slike usrecuju hiljade sirom planete, narocito ako je muzicki izbor sveden na ampifikovanu muziku (rok, dzez i slicno), znaju se dobitne kombinacije sa kojim ampom upariti. Medjutim postoje limiti: tamo gde je ultimativni kvalitet tona cilj, plasticne membrane nemaju sta da traze. Ali da ne otkrivamo vrucu vodu sada.

Zapravo sticajem okolnosti prijatelj kome sam pripomagao u audio emancipaciji je imao evoluciju od nečeg iz te 6xx serije na Berkeley sa sličnim ampom kao ovo sa slike (njegov je Esotec PM-5), izvor TD-125 sa Lustre ručkom i 110 alternativno 1210 sa nekom Ortofon DJ glavom, razlika je ogromna, posebno na slušanju na normalnim kućnim glasnoćama.

Svi znamo da ima more atipičnih sistema koji sviraju odlično. Sad sam skoro bio u Berlinu kod prijatelja i šokirao se koliko dobro zvuči Onkyo pojačalo/CD sa nekakvim Visonik manjim bookshelf 2-sistemcima i prvi Project gramofon, kupljeno negde pre 20+ godina. Jedino što fali je volumen zvuka ali je sve ostalo totalno na mestu.

Link to comment
Share on other sites

@grau:imao sam u kuci 7-8 godina M1, u sinovljevom sistemu,dosta vremena sam provodio slusajuci i taj sistem,mimo toga 14-15 godina mi je ovdasnji Tannoy dealer bio usput..pretezno su prodavali cistu komercijalu od njihovih zvucnika,uz nesto tada aktuelnu TD seriju,svracao do njih nedeljno maltene jednom,dvaput,cekajuci da supruga izadje sa posla..mene odgovaraju tonalno,cak i kod malog M1 se mogu otkriti elementi "house in sound"-a,ako si spreman zanemariti volumen zvuka,i sta je DC drajverski sound..mene licno ne ferma prica papirne membrane vs plastika,bilo kod njih,ili drugih proizvodjaca,siroko nam polje..ne sporim da je serija sixes slaba,pogotovo veci primerci (611/615) ili slabija u odnosu na renome firme,sta su radili nekada,ne mere svako da se izuje za silver,gold,red ili hpd drajver od njih,al je masa korisnika itekako zadovoljna sa njihovim manjim proizvodima-komercijalom..mene dobar drugar koji je 40 godina sa firmom,nakon Eaton,Cheviot,Berkeley,Arden i na kraju sa DIY 500 litarskim 15",zivi sa malim DC2000 (da kazem za ovo postoje objektivni razlozi)..ziv jos i sad..ne isterava svako mak na konac,ili postoje vis maior situacije,gde se jednostavno kaze,bolje ista,no nista ...

B)

Link to comment
Share on other sites

Mogu da preporucim ljubiteljima  Tannoy-a sa manjim budzetom,  CPA-12 i CPA-15 serije za ozvucenje manjih prostora (prodavale se u devedesetim). Imaju 95db osetljive Tulip drajvere sa papirnim membranama i gumenim vesanjem (oznaka drajvera za 12" 3134 i 15" 3836). Mozda nisu dobri kao drajveri iz DMT i SuperDual serija, ali mislim da ne bi trebalo da zaostaju previse, a nisu previse pod radarom kolekcionara pa se moze verovatno naci dobra cena. Mislim da cpa-12 koristi Hart Audio u kompresionoj kutiji podpomognut aktivnom kompresionom sa mnostvom manjih drajvera (slika dole) i to prodaje za velike novce. Stavljali ih ljudi i u klasicne Tannoy kutije tipa GRF horne i raportirali odlicne rezultate. 

U razumnoj kutiji ne moze se izvuci bas iz njih ali ce u kompresiji bez problema pokriti do ispod 100hz za lepu integraciju sa nekim aktivnim subwooferima ili se mogu turiti na open bafle uz bas helpere ko to voli.

Резултат слика за tannoy cpa 1512140614646_6166827135_o-1.jpg

Link to comment
Share on other sites

3134 svira iznenađujuće dobro, nisam imao priliku da ga uporedim sa HPD315 ili 12" Gold, već sa 15" Gold Monitorima takođe u MLTL - 15" su naravno bili bolji.. definisaniji, niži bas, i realističniji srednji su prevagnuli na stranu Gold Monitora.. mada poređenje nije bilo ravnopravno, ona 3" "viška" su nenadoknadiva prednost

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...