Jump to content


Dilema - SPDIF sa PC-a, ili preko USB/SPDIF konvertera na DAC


Djole & Petar

Recommended Posts

Imam Emotiva DAC XDA-1 koji podržava 192/24 konverziju na SPDIF ulazima, ali na USB ulazu ide samo do 48/16 i nekako mi zvuči tanko (puštano samo sa mog notebook-a preko običnog USB kabla dužine 1metar i WinAmpa - operativni sistem Windows 10).Imam dosta snimljenog materijala u formatu 96/24, tako da sam i na taj način uskraćen pri reprodukciji.

Planiram da nabavim neki zgodan multimedijalni računar star par godina koji bi mi služio za puštanje muzike i filmova

Da li bih nešto dobio nabavkom SPDIF konvertera sa USB 2.0 na SPDIF ili je dovoljno da nabavim računar koji ima SPDIF izlaz na ploči. Da li ima razlike u kvalitetu SPDIF izlaza na računarima (voleo bih da je izlaz optički jer sam sve koaksijalne ulaze na DAC-u iskoristio) i šta bi ste mi preporučili. Čitao sam takođe da optički ulaz ne hvale previše u odnosu na koaksijalni, ali izbor mi je malo limitiran.

Nemam nameru da trošim neke nenormalne pare na sve, pa kad već kupujem računar za koji bih izdvojio do 150EUR, da ne dajem još dodatnih stotinak na USB-SPDIF konverter. Ako je odgovor računar sa SPDIF izlazom, da li mini računari zadovoljavaju i da li imaju kvalitetan SPDIF izlaz koji nije **zaprljan** audio karticom?

Kakvu mi kombinaciju preporučujete u slučaju mog DAC-a, budući da nemam nameru da menjam DAC. Odgovara mi njegova funkcionalnost, veliki broj digitalnih ulaza, zvuk je sasvim OK, koristim balansirani izlaz ka pojačalu i što je najlepše ima daljinski:wub:

Link to comment
Share on other sites

Ako je rezolucija USB ulaza 16/48, znači da je u pitanju rana implementacija ovog interfejsa i nije iznenađenje što zvuči kao ste vas dvojica opisali. Kod novijih generacija konvertera, stvari su se dosta preokrenule, pa tako ne samo da USB više nema tkav zvuk nego po kvalitetu zvuka od najboljeg naniže idu USB, TOSLINK pa S/PDIF.

Ako želite da zadržite taj DAC, onda bi vam najbolje rešenje bio Musical Fidelity V-Link 192 koju pretvara USB u S/PDIF, sjajna i hvaljena sprava.

Link to comment
Share on other sites

Hvala to je dobar predlog, kao što vidim on ima i XLR digitalni izlaz što mi savršeno odgovara. Doduše opcija nabavke tog uređaja je izgleda jedino preko grane, sem ako neki forumaš nema šta da ponudi, a ne treba mu.

Doduše to je dodatna investicija, jer sam mislio da nabavljam i računar za muziku, pa rekoh ako ima SPDIF dobar izlaz da ne trošim pare i na konverter.

Link to comment
Share on other sites

Možeš i nešto ovako dodati na PC ako nije baš neki minijaturni, obično imaju SPDIF konektor na ploči, proveriš pre kupovine. Teoretski taj SPDIF bi trebalo da  bude bolji nego konverzija SPDIF signala sa ploče na USB pa onda opet USB na SPDIF.

https://www.aliexpress.com/item/SPDIF-Optical-and-RCA-Out-Plate-Cable-Bracket-for-PC-Motherboard/32798447755.html

Da bi imao coax i optical out, na ploči treba da bude SPDIF konektor sa tri pina, znači da ima SPDIF signal (dva pina, jedan je signal drugi GND) i treći +5V. Ako je konektor sa dva pina to je samo SPDIF (signal + gnd), može i to ali treba naći negde još posebno +5V kako bi radio i optical.

 

Link to comment
Share on other sites

Da znam za to u slučaju klasičnog PC-a, ali me interesuje, šta je bolje takav PC ili eksterni konverter sa USB-a. Da li SPDIF izlaz sa svake ploče dolazi do 192/24. Da li ja na svom sistemu uopšte mogu primetiti razliku ako je ima (THULE IA 150B sa QUAD 22L zvučnicima, Audioquest Type 8 zvučni kabl,  i Emotiva XDA-1 Dac sa Mogami balansiranim kablom do pojačala).

Link to comment
Share on other sites

19 minuta ranije, Djole & Petar said:

Da znam za to u slučaju klasičnog PC-a, ali me interesuje, šta je bolje takav PC ili eksterni konverter sa USB-a. Da li SPDIF izlaz sa svake ploče dolazi do 192/24. Da li ja na svom sistemu uopšte mogu primetiti razliku ako je ima (THULE IA 150B sa QUAD 22L zvučnicima, Audioquest Type 8 zvučni kabl,  i Emotiva XDA-1 Dac sa Mogami balansiranim kablom do pojačala).

Vidi ovako, čak i na jeftinim sistemima čuje se razlika kad promeniš jedan kabal, tako da će se čuti i ovo sigurno. PC + SPDIF bracket je jeftino rešenje kao nadogradnja na postojeći PC. Stvarno dobri USB to SPDIF konverteri su relativno skupi osim ako nije neka DIY varijanta. Ja koristim ovaj http://luckit.biz/ ugrađen u DAC (nema optical), ali može i u posebnu kutijicu da se smesti. Ima i drugih, zaboravih kako se zove onaj bugarski (valjda JLsounds)?

PS ovaj

http://jlsounds.com/i2soverusb.html

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Djole & Petar said:

Da li SPDIF izlaz sa svake ploče dolazi do 192/24.

Ja sam imao staru Intelovu ploču sa Atom D2700 procesorom u mini varijanti sa optičkim SPDIF i išao je na 192/24 DAC bez problema (koristio Foobar, AIMP, JRiver).

Link to comment
Share on other sites

Možda lupim, ali kako da znam unapred koji optički SPDIF ne radi resample i podržava 192/24? Na DAC-u nemam prikaz trenutnog rada, a i da imam tada je već kasno. Nisam video da proizvođači bilo šta deklarišu na računarima.

OK sad imam jedan tip Intel-ploča sa Atom D procesorom . verovatno mali Asus računari su OK, ako se već ne odlučim i ne naletim na neki USB-SPDIF konverter

Link to comment
Share on other sites

Djole imenjace, pazljivo slusaj to jes' citaj pa posle prenesi Petru:

Generator digitalnog audio sigala (kao i analognog) je neki audio chip koji se nalazi na maticnoj ploci. Ako je operativni sistem Win, udji u 'Control panel' pa sekciju 'Sound' i tu ce na prvom jezicku ('Playback') biti naveden chip ili makar proizvodjac, najcesce ce to biti 'Realtek' a ne mora da bude, zavisi od matericne ploce.

Stanes na izbor 'Digital Output' pa kliknes 'Properties' pa jezicak 'Advanced'. Tu ce biti izlistane sve opcije koje audio chip podrzava. Najcesce stoji 2 kanala, 16/48 (DVD quality) pa izlistane sve ostale opcije bitova i brzine semplovanja. Ako stoji 24/192  i nije zasivljeno tj. mozeas da ga odaberes, onda audio chip podrzava i slanje visoko rezolutnog signala do 24 bita 192Khz. Pored listinga imas i dugme 'Test' pa ako je Emotiva DAC ukljucen i povezan na (ukljuceno takodje jelte) pojacalo/zvucnike, neki djavo od test signala tipa Dingl-dongl (neizoblicen) bi trebao da cujes. Ako ne cujes, idi nize dok ne bude pravilnog tona. Oprez sa glasnocim, smanji jer ces kod ne podrzanih bitova/frekvencije dobiti pistav i mozda glasan shum. Ili bezbednije, idi od nize ka visoj vrednosti.

Tako si utvrdio sta Emotiva zaista prima i podrzava. Po tim rezultatima podesavas i neki audio plejer ali molim te bezi od Winamp-a. Nekada izuzetno popularan nazalost je ostao kljakav. Foobar i recimo Wasapi izlaz je nesto sto bi trebalo da korektno zvuci pa posle ides na naprednije stvari (ASIO npr.).

Po zavrsetku testa stavi da osnovni izlaz 16/44 a ne 16/48, to je podesavanje za filmove (DVD). Potrebne vrednosti ce izmeniti plejer kada se to od njega trazi.

Pozz.

 

Link to comment
Share on other sites

Resempling ne bi smeo da se desava - resempling je promena baze semplovanja od npr. 44 na 48 ili 88 na 92(sve u KHz) itd a 'upsempling' ili apsempling - mislim da tvoj DAC to automatski radi, procitaj njegove karakteristike. Tu onda nema promene na non-apsempling - dok ne promenis DAC :) Najcesce se apsempling naziva i oversempling - pa tako onda i pise na nekom DAC-u: NOS (Non-Oversampling)

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...