Jump to content


Trijest u škembetu


anubisgrau

Recommended Posts

 OK, Prvo, @Willi Studer poznao si Deliju na sajmu, i ja sam, upoznao nas Ljuba. :) Drugo, on je, ako se secam, iz Vrsca, a tamo prave dobru lozu - imam par drugara iz tog kraja. Ajde da smirimo strasti?

 Da se vratimo na temu: @Delija, nije bitno sta je on probao ili nije, bitno je da li je u pravu - a jeste. Ma kako "improvizacija" zvucala kao opravdanje - zapravo je lose. Postoji bar 5-6 proizvodjaca konjaka (namerno ga poredim sa lozom, jer su slicni), koji svi imaju vrlo slican, standardizovan proces - a opet se svi ti konjaci razlikuju u ukusu. Nije standardizacija procesa problem - i ne sprecava ona da pice bude vrhunsko, niti pravi neki silni "teret" u improvizaciji.

 Uvedes standarde: Procenat alkohola 40%. Pecenje samo u pecarama tipa X (ove koje se vec koriste). Zrenje minimum 2 godine u hrastovom buretu. Inicijalno previranje X dana. Grozdje samo sorte A, B i C (obavezno bar jedna autohtona sorta). Pri destilaciji zabranjeno dodavati bilo sta, a posebno secer. Posle odlezavanja dozvoljeno dodati samo destilovanu vodu i X za boju (recimo karamelu, nebitno).  Eto, uveo si standard, zasnovan na onome sto se realno radi, bar kod normalnih proizvodjaca, nikog nisi ogranicio - a opet si sprecio idiote da se prave pametni, plus si napravio neki red da kupci znaju sta kupuju. Ne mislim da je @sondek u pravu da "sve" treba da bude dozvoljeno, ako ti se pravi brlja, pravi je, ali ne smes da je prodajes kao rakiju. Ako hoces da se zove "rakija" (a ne "raki" - zastiti se ime na srpskom) ne smes da stavljas secer, ili tako neke budalastine. Siguran sam da ni on ne zeli da vidi "secerusu" na trzistu - a cilj standarda je samo da spreci to.

 Je'l ovo ono o cemu pricas, Willi? Jesam na pravom putu? Ako se secam, Delija je IT-evac, kao i ja - ti si ekspert za marketing, je'l ovo na dobrom putu da se napravi "brend"? Standardi, konkretni procesi, zasticeno ime.... Mislim da bi to resilo i probleme sa "glavoboljom" i slicne. Sto je najgore, imas eksperte na poljoprivrenom u Zemunu, koji se godinama bave time vrlo ozbiljno i koji se zalazu za to isto - samo dzaba kad nema sluha da se uradi brendiranje, zastiti ime i sve ostalo - a da se "proizvodjaci" raznih "domacih pica" prisile na neko drugo. Mislim da kad bi to proslo, a kad bi sve ostalo moralo da se prodaje pod drugiom imenom (svidja mi se "brlja") da bi se i trziste malo sredilo. 

Link to comment
Share on other sites

Ala komplikujete. Rakija (grožđe, šljiva, kruška, dunja, kajsija ... lubenica) su voćne rakije koje se prave u domaćinstvu i moraju da budu različite. Samo voće će se razlikovati iz godine u godinu i rakija će biti drugačija. Poredite ih sa viskijem/konjakom/vodkom koji pravi ultra/mega/giga fabrikama koje imaju obavezu da im proizvod bude isti bez obzira kakva je bila godina te ih 'obogaćuju' sa ko zna čime a uz to to su derivati žitarica/krompira (ok konjak nije). Neuporedivo. Domaća rakija se ne 'pravi' da bude ista nego kao i vino varira s ukusom. Da me ne shvatite pogrešno konzumiram u malim količinama sve i jedino bitno je ukus. Poredite Rubinovu peticu ili XO sa crnim ili zelenim šetačem.

Od sveg pomenutog ja bi odabrao da probam kajsiju i ako legne na nepcetu došao do treće/četvrte čašice u retkim situacijama. Glava garant ne boli ako se ne pretera (barem je to moje iskustvo)

Link to comment
Share on other sites

5 minuta ranije, skrstic said:

Ala komplikujete. Rakija (grožđe, šljiva, kruška, dunja, kajsija ... lubenica) su voćne rakije koje se prave u domaćinstvu i moraju da budu različite. Samo voće će se razlikovati iz godine u godinu i rakija će biti drugačija. Poredite ih sa viskijem/konjakom/vodkom koji pravi ultra/mega/giga fabrikama koje imaju obavezu da im proizvod bude isti bez obzira kakva je bila godina te ih 'obogaćuju' sa ko zna čime a uz to to su derivati žitarica/krompira (ok konjak nije). Neuporedivo.

 Ali i konjak varira pomalo sa ukusom u godinama proizvodnje! To i jeste ono o cemu pricam. Mada, pazi, dobar deo ukusa daje tehnologija - burad pre svega, a samo deo je od berbe. Ono sto je isto jako, jako bitno je pravilno koriscenje voca - kod nas se, jako cesto, rakija pravi od otpadnog voca, sto je ogromna greska. Ako je voce kvalitetno, sa istog podneblja, a tehnologija standardizovana te razlike su suptilne, kao kod konjaka - i tako i treba da bude. Da postoje, ali ne da budu "nebo i zemlja".

Link to comment
Share on other sites

Nikola,jbt. upires ko  programer.Do iznemoglosti protivnika i odustajanja.Razumeli smo te,nismo mentalno zaostali.Jasno je da smo svi za cistu i kvalitetnu rakiju bez hemije,secera budzenja,prevare...ali koliko se god to ne uklapalo u tvoje vidjenje rakija ce od proizvodjaca do proizvodjaca i od vocnjaka do voćnjaka , kulturoloskih navika biti razlicita.Tamo gde je ukus da rakija bude jaca,bice.Odlezavanje u buretu nije obavezan deo procesa i nije to poluproizvod. Moze da se odradi i to nosi svakako neki poen vise,nekom, ali obojis li buretom recimo kajsiju nekom to jako nece da se svidi.Pogledas etiketu,probas,pa odlucis sta prija.Ne smaras ljude iskjucivim stavom. 

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, sondek said:

Odlezavanje u buretu nije obavezan deo procesa i nije to poluproizvod. Moze da se odradi i to nosi svakako neki poen vise,nekom, ali obojis li buretom recimo kajsiju nekom to jako nece da se svidi.Pogledas etiketu,probas,pa odlucis sta prija.Ne smaras ljude iskjucivim stavom. 

U poslednje vreme su veliku popularnost postigla vina koja ne idu u bure već direktno u flašu, neku ljudi ne vole barik, kažu da žele ukus vina a ne bureta. To nikako ne znači da su nebarikirana vina poluproizvod, niti da su lošeg kvaliteta. Doduše za razliku od rakije vino stari (sazreva) i u flaši a ne samo u buretu.

Link to comment
Share on other sites

Možemo standardizaciju rakije gledati i kao spremanje jela. U pasulj recimo ide 55g soli, 20g papra, 10 g bibera, kuvanje 98minuta, tako će ga početnik spremiti slično svaki put, profesionalac soli prstima i začin dodaje" od oka", čiji će pasulj biti ukusniji?

Rakija se kod prosječnog našeg domaćina peče generacijama na isti način, i to je jedna vrsta standardizacije.

Kod mene se recimo pravi u starom bakarnom kazanu male zapremine, koji se na stari način dihtuje tijestom (hlebom). Uvjek je domaća rakija bila star prestiža.

Proizvod B ću uvjek prije preporučiti nego proizvod A.

eaec45c94eaff172765fb33460547215.jpg

PS

Sad vidim da domaća ima istu boju kao ova industrijska, iako ne sadrži ni karamele ni vještačke boje.

 

Послато са SM-G960F помоћу Тапатока

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...