Jump to content


4K Sony Alpha A6300


Father

Recommended Posts

Kako isti video izgleda na monitoru? Ili na nekom drugom televizoru? Probaj i na nekoj low budget 32" skalameriji.

A inače, mislim da bi najbolje odgovore mogao dobiti  na forumima koji se bave baš ovom tematikom.

Probaj na dizajnzona.com

Bili su ubedljivo najbolji sajt za fotografiju i video kod nas. Sada su malo zamrli, ali u arhivama i dalje ima prežvakano gotovo sve.
A i veoma stari tekstovi, i dalje mogu da se čitaju. :P

Stariji članovi se pojave s' vremena na vreme da pomognu.

Takođe, probaj da tražiš informacije i na benchmark.rs forumu.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 75
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

18 minuta ranije, NShappy said:

Kako isti video izgleda na monitoru? Ili na nekom drugom televizoru? Probaj i na nekoj low budget 32" skalameriji.

Paaa, na monitoru njihov na Youtube-u ide glatko, a moj ima treperenje vertikala, jer monitori ne rade interpolaciju progressivescan individualnih frameova.

Ako gledam svoj snimak na TV-u sa uključenom opcijom True motion, onda on izgleda glatko u pokretu kao njihov movie bez uključene True motion opcije. Naravno ovde se zapaža da ja snimam iz ruke, a oni levitiraju sa gimbalom. To je jasno. Znači isključivo govorim o treperenju vertikala i horizontala u linearnim pokretima.

Hvala za usmeravanje. Pročačkaću malo te linkove. Iskreno, jako sam zadovoljan videom koji proizvodim sada kada koristim True Motion, ali crv mi radi, a opet mi se ne koristi gimbal, ma koliko mali ili pristupačan on bio.

Skupljam parice za onaj Sony 24-105mm f/4 G OSS objektiv i nadam se da ima još kvalitetniju stabilizaciju pokreta od kit lensa koji sada imam.

Trenutno se igram sa nekim cheep polarizujućim CPL filterom i dopada mi se kako to radi. Uskoro će more i biće potreban svaki redak znanja i utreniranosti jer ... When the going gets rough the tough get going :)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Da se pohvalim kompletiranom tehnikom u ovom delu sopstvenih interesovanja.

Napokon, nakon gomile izgriženih noktiju i neizdrža došao sam konačno u posed objektiva koji sam na prethodnoj strani bistrio i izdvojio kao Allrounder Lens za moje skromne privatne video ambicije.

Lutka od objektiva. Izvanredno saradljiv i lak za korišćenje sa izvanrednim autofokus performansama.

Sony SELP18105G E PZ 18-105mm F4 G OSS

2469987_dsc09191.jpg

efbdfd72076ad9a79dace74d1e9c1fe4.jpg

Link to comment
Share on other sites

Nisam stigao da ga valjano proverim. Ali to što sam probao me je oduševilo. Tek sam ga juče preuzeo i imao pun dan gostiju, pa ne stigoh da ga više probam.

Idem danas na Adu pa ću malo da fotkam jezero. Mislim da je izvanredan i da trebam malo da se naviknem na njegovu težinu. U kući sam probao video i tu se baš oseti šta znači veće i kvalitetnije staklo. Snimao video sa ISO 800 …. Ludnica.

Biće slika obećavam … Hvala na komentarima.

Link to comment
Share on other sites

 Skoro sam video EF 24-70 f/2.8L, drugar nesto fotkao.... deluje kao vrhunsko staklo na papiru, i strava fotke pravi, a nije ni problem jer on ima 1.9m i 140kg, ali da to nosi neko standardnih gabarita bilo bi zanimljivo. Stvarno Canon, da ne kazem Top.... Ogromno.

 Nije uvek dobro biti svestran, negde mora da se naplati.... Ovaj Sony 18-105 deluje da je nesto manji, sto mi se svidja. Bolje f/4 nego nosati unaokolo objektiv od kilo.

Link to comment
Share on other sites

45 minuta ranije, nkrgovic said:

 Skoro sam video EF 24-70 f/2.8L, drugar nesto fotkao.... deluje kao vrhunsko staklo na papiru, i strava fotke pravi, a nije ni problem jer on ima 1.9m i 140kg, ali da to nosi neko standardnih gabarita bilo bi zanimljivo. Stvarno Canon, da ne kazem Top.... Ogromno.

 Nije uvek dobro biti svestran, negde mora da se naplati.... Ovaj Sony 18-105 deluje da je nesto manji, sto mi se svidja. Bolje f/4 nego nosati unaokolo objektiv od kilo.

Taj Canon "L" je objektiv za full frame telo, i na APS-C telu, kakvo ima i ovaj Sony, ponaša se kao objektiv ~1.6x veće žižne daljine, odnosno ima značajno uži "angle view" i daje samo deo slike koja se dobija na telu punog formata. Zato se i proizvode odgovarajući objektivi za APS-C tela, što bi u ovom konkretnom slučaju bio objektiv 17-55. Ja recimo imam Tamron 17-50 f/2.8 za Canon (prvi model, bez stabilizacije), i to je ubedljivo najoštriji objektiv koji sam ikada posedovao, uključujući i neke Canon "prime" koje imam od ranije. Taj 18-105 koji pominješ je takozvani "walk around" objektiv, lagan i prihvatljivih gabarita, i pokriva praktično sve što je prosečnom korisniku potrebno, uz neizbežne kompromise koji su za većinu sasvim prihvatljivi.

Link to comment
Share on other sites

Igrao sam se danas po divnom vremenu. Nije težak u radu, ali jeste za oko vrata da se tegli. No, naćiću neki način da olakšam sebi nošenje kada ne snimam. Video sam neki gadžet u radnji kada sam ga preuzimao, koji se zakači na kaiš pa se za njega okači aparat u predelu desnog prednjeg džepa. Nije loša fora, šta znam, nešto tako??

Slike sam pojedinačno malo fotošopirao, smanjio sa 24 mpx na 12 mpx i postavio u Dropbox folder na donjem linku.

Sony A6300 + 18-105 F4 G OSS

Ovu jednu izdvajam kao najbolji kadar. Tehnički nisam bio brilijantan, ali razumećete. :D

14653130_Biciicici.thumb.jpg.bda6575c55fca27739164ff9161f3aed.jpg

Link to comment
Share on other sites

@Susurin

Svaka čast! Mislim da je odličan kombo. Motor objektiva je bešuman, kontrola brzine izvanredna, osim težine, na koju se čovek navikne, skoro da nema mane.

Zapravo samo Đenka :D može da stoji na putu dobre fotografije ili odličnog filmskog kadra.

Prezadovoljan sam i kamerom i objektivom, podešavanja i tehnikalije sam podosta savladao. Moj glavni fokus je na videu i dosta sam eksperimentisao sa color profilima. Nije ni malo naivna tema podešavanje u profilima i iziskuje sate i sate proba i sitnih korekcija. Na neki način svaki filmić koji sam napravio ima svoj kolorni pečat.

Najduže sam se igrao sa Salog2 i kolornim podešavanjima jer mi je video stalno vukao u magentu. Sada sam usvojio Cinema4 i poslednjih 6 meseci eksperimentišem sa podešavanjem boja, Nivoa Crne, u Pro color modu. Pa tu je Knee mode podešavanje, Black Gamma pa Color depth ...

Ono što sam primetio je da 18-105 (prečnik oka 72mm) u odnosu na kit lens 16-50 (prečnik oka 40.5mm) na jakom suncu (bez filtera) snima sa skoro istim parametrima kao kada na mali kit lens postavim polarizacioni filter koji obori blendu za 2-4 f broja.

Nisam poznavalac prelamnja u objektivima, ali kada sam snimao sa Slog2 profilom činilo mi se da se mali lens ne snalazi najbolje sa preporukom da se eksponira kadar u +2 na svetlomeru. Kasnije u postu i kolor korekciji u Premieru imao sam malo washedout premekan i maglovito oštar rezultat. Kao da se dešava nekakva defrakcija unutar sočica kada uđe više svetla u njega. Zato sam i prešao na Cine4 Color Profil i donekle skratio sebi muke u postu, ali dodatno picaneći "skrivena" podešavanja u Color Profilu koji se odnose na zasićenje crne i hajlajta. Kod 18-105 nemam utisak da dolazi do tog "svetlosnog zasićenja".

Još se nisam igrao sa videom koji sam zabeležio u subotu, ali mi na kratku virku deluje daleko konkretnija i definisanija slika sa značajno boljom dubinskom oštrinom. Distinkcija boja i detalja je očekivana, tako da obrada fotki u PS ostavlja podosta prostora za igru, bez obzira što sve slikam u JPG. Nepraktična mi je i zamorna RAW priča i prevazilazi moje amaterske potrebe.

Link to comment
Share on other sites

On 12.10.2019. at 13:40, Father said:

Sony SELP18105G E PZ 18-105mm F4 G OSS

2469987_dsc09191.jpg

efbdfd72076ad9a79dace74d1e9c1fe4.jpg

Da, sjajan objektiv.

Ali sebi sam uzeo onaj Zeiss 16-70/4, zbog ipak znatno manjih dimenzija.

E sad' on je skoro 1.5x skuplji. Zeiss je precenjen. :(
Da
li je optički bolji, jeste za filozofiranje. Tu su negde.

Na tom 18-105 mi se još nije dopalo što je zoom na motor, i što nije nigde kod nas mogao da se vidi/proba/opipa.
...a Zeiss naišao kao povoljan polovnjak, pa još od poznanika (mislim da je ipak to bilo presudno). :P

A na kraju, prajmovi obavljaju većinu posla. Plitak DOF je ponekad nezamenjljiv.

Link to comment
Share on other sites

Naleteh na Yutube-u na kompaeaciju ta dva. Zeiss 16-70 oštriji skoro na svakoj slici ispod 50mm već na 70 preuzima inicijativu 18-105. Takođe tip primećuje kod Zeiss-a osetno veće prisustvo aberacije ili onog ljubučastog sjaja. Još jedna stavka ne ide u korist Zeiss-u, a to je što se izvlači i menja težište celom aparatu kada ulazi u zum i nema motor za video potrebe.

Osim toga oštrina detalja ispod 50mm definitivno je bolja sa Zeiss staklom. Takođe i boje su u nekoj meri preciznije uz tu oštrinu. 18-105 dominira vrlo ubedljivo iznad 50mm. Itd. tip je u nedoumici koji sada da proda a koji da zadrži, jer je kapirao da će Zaiss 16-70 da deklasira 18-105.

Svakako ostaje preporuka da je za video 18-105 najbolji izbor ispod 600€.

Slikao sam enterijer Beogradskog aerodroma koji sam zajedno sa kolegama radio još pre tri godine i ne odosmo do sada da islikamo. Sve sam slikao iz ruke sa ISO na 150-250 max nekada je bilo i 1/80 iz ruke uglanom f4, ali zbog nekih dubinskih planova sam morao da idem i do 8, pa je bilo onako bez dodatnog svetla i iz ruke baš neizvesno. Osim malo zrna i nakon pažljive obrade u PS nižu se lepi i upotrebljivi kadrovi u 24mpx. Neki zbog veličine dozvoljavaju i mali krop sa rotacijom da se bolje formira kompozicija.

Sve u svemu vrlo stabilan za slikanje na dužim ekspozicijama i izvanredno bešuman i tačan u manuelnom fokusu. OSS je takođe vrlo dobar i mirniji od kit objektiva 16-50.

Sve u svemu u postu i radu sa jpg slikama imam izvanredno puno prostora za manevar sa bojama, zrnom, toniranjem i kontrolom konačnog kadra da sam više nego zadovoljan.

Link to comment
Share on other sites

On 19.10.2019. at 12:15, Father said:

18-105 dominira vrlo ubedljivo iznad 50mm....

...a još je bolji 70-105mm. :P

Da, Zeiss jeste precenjen. Da nije naišao kako je naišao, možda bih i ja uzeo G.

Nego, nešto se ne sećam da sam to čitao, da li mu je brzina tog motornog zooma varijabiljna? Može ono, da zumira sporo/polako u zavisnosti od pomeraja zoom slidera?

...

Kada već pričamo o Sony objektivima, od pojave nedavno, mnogo me žulji novi 16-55/2.8. Ali i tu su ga preterali sa cenom, pogotovo za crop format. Šteta je što kod nas nema mogućnost da se tako nešto iznajmi na par dana da se uverim da mi je potrebno.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...