Jump to content


Subwoofer za AVR


NL.

Recommended Posts

Hvala ti za link koji si mi gore poslao, objašnjenja su ludilo! Svakome preporučujem da ih pročita i prouči. Pa oni moji Dirac grafikoni su školski primer dip-a izazvanog SBIR-om... A u objašnjenju logično stoji da room correction software ne može nikako oko toga da pomogne, već da su jedina 2 načina pomeranje zvučnika od zidova toliko da se dip nađe u rasponu frekvencije koju zvučnik ne može da reprodukuje - što sa mojim malim zvučnicima ne bi trebalo da bude teško, jer se očigledno ne snalaze ispod 70Hz... a drugi način je akustički tretman prostorije.

Kada sam video u gornjem emailu da piše SBIR... pomislih možda je greška, verovatno treba da piše zbir.... :D pa razmišljam kakav sad zbir? zbir čega? :D

Sutra ću da se igram celo poslepodne sa pomeranjima zvučnika i merenjem!  :D

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 88
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

13 sati ranije, nkrgovic said:

 Linux (Unix) is the worlds most user-friendly operating system. It's just picky about it's friends... :)

 

kaže meni jedan prijatelj koji je IT struke, a ima svoju firmu koja na puno mesta po Srbiji ima "maloprodajne objekte", u kojima su naravno i računari sa poslovnim aplikacija na njima: svi računari su pod Linux-om, em radi stabilnije, em zaposleni te računare ne čačkaju van potreba posla... kada vide Linux. :D   

Link to comment
Share on other sites

17 sati ranije, NL. said:

Razumem te sada... nažalost... :(  Znači, još jedan sub. Da li bi bilo bolje da sub bude idetičan, pa da ih priključim u stereo modu i pozicioniram levo i desno u policu ili pored police, simetrično... ili da nabavim veći?

Neki minimum je bar 2 suba, sto vise to bolje, ali i teze za implementaciju. Subovi mogu biti razliciti, sto se tice velicine a i tipa, BR/kompresija ili nesto trece, sve jedno. U principu, sto veci, ako je aktivan-vece snage, to je bolji, ali i skuplji. Koliko para toliko i muzike.

Tako je po teoriji Dr. Geddes-a, sa kojom se u potpunosti slazem. Daje najveci efekat shodno ulozenom novcu. Prema njemu, glavni zvucnici se ostavljaju u fulu, dakle bez HP filtera, jer i oni indukuju neke modove koji mogu biti od koristi. Od subova su obavezna 3 komada, jedan pozicioniran u uglu sobe, ostala dva “random” ili, kako se najbolje uklapaju sa ostatkom.

Druga glavna multisub teorija je Harmanova, gde je glavni baja Dr. Floyd E. Toole, koji zastupa upotrebu 4 suba simetricno rasporedjenih u sobi. Glavni zvucnici su odseceni HP filterom a subovi su mono.

Ako su subovi u simetricnoj prostoriji, i simetricno rasporedjeni, levi i desni daju gotovo istovetan odziv. To znaci da sobne modove koji su neizbezni, dobijamo duplirane, IME, tu je prednost Geddes-ovog sistema koji sa samo 3 dobro pozicionirana  suba, daje bolji efekat.

Kako imam 4 suba, koristim stereo konfiguraciju, delom zbog aktivnog sistema tako mi vise odgovara, mada, slusne razlike u basu mono/stereo je tesko razaznati. BTW, ovaj deo akustike malih prostora jos nije dovoljno istrazen, svaka soba je slucaj za sebe.

Link to comment
Share on other sites

10 minuta ranije, damic said:

Subovi mogu biti razliciti, sto se tice velicine a i tipa, BR/kompresija ili nesto trece, sve jedno. U principu, sto veci, ako je aktivan-vece snage, to je bolji, ali i skuplji. Koliko para toliko i muzike.

Ovo tehnicki nije tacno.

Razliciti sub-ovi imaju razlicit fazni pomeraj na razlicitim frekvencijama, tako da je za njih nemoguce optimalno podesiti rastojanje (kasnjenje) i fazni pomeraj - na nekim frekvencijama ce biti ok, dok ce se na drugim cancel-ovati.

To je pogotovo izrazeno kada se kombinuju BR i kompresioni sub-ovi.

I to sve bez ikakvog uticaja prostorije.

Ne treba praviti dodatni problem bez potrebe.

Link to comment
Share on other sites

Naravno da jesam citao.

Ali, dozvolices mi da mi se ne svidjaju metode pokusaja i popusaja :) u kojima ucestvuje X razlicitih sub-ova razbacanih po sobi i gde se molis da ces posle 1000 popusaja da utrefis pozicije na kojima ce se svi zajedno dovoljno dobro usrednjiti - medjusobno i sa room mode-ovima.

Link to comment
Share on other sites

Al vi momci umete čoveka da odbijete od subwoofer razmisljanja.Taman pomislim na to,cujem na sajmu da to fino pomogne glavnim zvucnicima.Pa ubedim sebe kako bi mozda negde "uturio" jedan...a onda krenete sa 2,3,4 ...

Sto bi rekle babe u Banatu ...da idete u peršun :D

Link to comment
Share on other sites

Ma nema kod mene vise mesta ni ni za jedan,pomislio da dvosed zamenim foteljom pa da tu smestim neki manji,Rel mi se svideo u radu,kad ono nista bez 2.Doduse pitanje da li bi to mesto odgovaralo.Nije uopste lako uklopiti stanovanje i nas hobi

Link to comment
Share on other sites

NIsam još izmerio, a i ne dam se tako lako... frontovi su još uvek na stalcima :D

Sub sam pomerio u ugao. Uskoro ću da premeravam, pa javljam.

Unmik-1 je veoma osetljiv, prilikom merenja hvata zvukove napolju, iako sam zatvarao sva vrata i prozore, koji btw dobro dihtuju. Zato mi je zgodnije da merim uveče...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...