Jump to content


Subwoofer za AVR


NL.

Recommended Posts

Zanima me mišljenje kolega o ova dva suba:

https://shop.4audio.rs/shop/zvucnici/monitor-audio-silver-w12/

https://shop.4audio.rs/shop/zvucnici/martin-logan-dynamo-1500x/

 

Ostatak AV sistema:  Denon avr-x3300w , Bose Accoustimass 10, Linn Majik 109 kao prednji, prostor 50m2

Nisam zadovoljan Bose zvučnicima, pa razmišljam da dodam sub.

Možda bi trebalo da zamenim Bose u celini... još uvek razmišljam.

MA Silver deluje povoljno i dobro, a Martin Logan je moćniji i skuplji, a pri tome i glomazniji...

Drugačije ideje bih takođe voleo da čujem

Pozdrav svima i hvala unapred na odgovorima, NL.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 88
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Mislim da mi je 2500EUR max.

Ali bih za taj iznos mogao možda da kupim još 2 Majik 109, da ih koristim kao zadnje i jedan Majik 112 kao centralni + da stavim gore pomenuti MA Silver w12, ili neki sličan jeftiniji ... a sa Boseom da se pozdravim.

...ili da ostavim Bose i prednje Majik, a da dokupim sub...  

Prostorija je 50m2, ali su AVR, TV i zvučnici u jednom delu koji otprilike ima 30m2... mada prostor jeste otvoren, otprilike je ovakav raspored:    

Soba.thumb.jpg.1355376aeca45aea6beeb00d6b51f95e.jpg

Link to comment
Share on other sites

btw sada me još svrbi i da zamenim AVR, jer ovaj moj nema Tidal, a počeo sam da plaćam Tidal i slušam ga preko hifi sistema koji je u drugoj sobi... pa razmišljam zašto za iste pare ne bih mogao da slušam i na AVR-u... Dovoljno je da kupim noviju generaciju ovog mog, znači avr-x3500h, a on ima mogućnost da se poveže naTidal.... a u stereo modu lepo svira sa Majik 109.

...nikad kraja :plakanje

 

Link to comment
Share on other sites

Prostor ti je takav da sub(ovi) treba da popune 50 m2.

Za sta taj AVR sistem i sub(ovi) treba da sluze? Pretpostavljam da se ciljaju primarno filmovi i eventualno koncerti, posto imas odvojen stereo sistem, a ovde bi samo neobavezno ponekad slusao muziku. Takodje, Denon jedino za filmove i moze da sluzi :)

Kuca ili stan? Ako je stan - kakva ti je zvucna izolacija? Kakve su komsije? Koliko glasno "gledas" filmove?

Da li ti je bitno samo glavno mesto na kaucu ili ceo kauc?

Zeznuto je predloziti ti pravo resenje bez merenja iliti da li ti za taj kauc trebaju 2 subwoofer-a za dobar odziv ili mozes da prodjes sa jednim. Moguce je i da jedan pokrije i ceo kauc, ali vrrrrlo tesko - skoro nemoguce. Morao bi da imas bas mnogo srece.

 

Da ne cekam na odgovore, vec da dam optimistican predlog u slucaju da volis i smes ozbiljno da "grmis"... :)

U tom slucaju su mocni bass reflex sub-ovi ono sto ti treba.

Ako se ide na jedan - SVS PB4000 (2500€). Zverka. Ako se ide na dva za slicnu, tacnije manju cifru - 2x SVS PB2000 (2x 1000€ uz manji popust za kupovinu para). I dalje jako dobar subwoofer, ali ipak nije klasa PB4000. Najbolje 2x PB4000 :D

 

Ulaganje u neke skupe zadnje surround zvucnike nema smisla, cak i za koncerte. Ali ti treba i nesto bolje od tih malih Bose. Najbitniji su glavni stereo zvucnici, ali je bitan i centar jer nosi dosta "tereta" u filmovima. Moze da bude malo nize klase, ali mora po boji zvuka da se uklopi uz front-ove.

 

p.s. Pomenuti MA Silver W12 je igrackica u poredjenju sa SVS-om. Zaboravi ga. Ozbiljno.

Link to comment
Share on other sites

Hvala ti puno na detaljnom odgovoru, a evo da ja redom odgovorim na tvoja pitanja i da postavim par dodatnih:

1. Upravo tako, najviše filmovi, koncerte relativno retko gledam. Muziku pustim često, ali samo kao background uz razgovor, veoma retko u toj sobi fokusirano slušam... dakle uglavnom gledam filmove i TV generalno.

2. U pitanju je kuća, nemam komšije u blizini što je dobro, mada imam suprugu koja se često buni kada je film glasan :wacko: ... a ja volim da odvrnem da se eksplozije i tutnjava motora (automobilskih, raketnih, i onih na "Imperijalnim krstaricama") ne samo čuju, nego i osete... :D 

3. Bitan mi je ceo kauč, nažalost... 

4. Ako sam te dobro razumeo, mogao bih da dokupim recimo taj centralni Majik 112, koji se uparuje sa 109 koje imam, a da kao zadnje stavim neke manje... u tom slučaju Bose mogu i da prodam.

5. Koji AVR bi mi preporučio? Zašto si ti izabrao baš Anthem? Ja sam u nedostatku drugih informacija poslušao What Hi-Fi i kupio Denon, koji je među slabijima. Prijatelji su me nagovarali na Yamahu, ali se meni dopalo to što preko Denona može svašta da se sluša... mada eto sad ispade da Tidal na njemu ne radi :wacko: Gledao sam i NAD, ali mi se takođe učinilo da nije dovoljno "opremljen" gedžetima.

6. Koja je razlika u učinku između PB4000 - koji je bass reflex i SB4000 - koji je rekao bih kompresioni? SB je niži, meni bi on više odgovarao, jer bi mogao da mi stane ispod police za TV. Da li misliš da su oba bolja od onog Martin Logana, iako ML ima 15'' driver ? 

Još jednom hvala na strpljenju i pozdrav, NL.

Link to comment
Share on other sites

Kompresija daje vise kontrole, preciznosti, detaljnosti, ali po cenu SPL-a na najnizim frekvencijama. Tebe muzika ne zanima na ovom sistemu, a bass reflex varijanta ce ti dati osetno vise SPL-a na ~20 Hz iliti "drmanja" za istu cifru. Posto si u kuci, limit je samo u velicini sub-ova i cifri koju si spreman da platis. U stanu ima smisla ici na malo veci kvalitet uz manji SPL, posto je i taj manji SPL prevelik :)

SB-4000 ce pojesti tog ML-a, ali nije ono sto tebi treba. Sa 2 komada bi vec bila druga prica, ali i dalje bi imao dosta manji SPL na ~20 Hz od 2x PB-2000 koji je duplo jeftiniji. Postoje i kompresione varijante koje fino "drmaju" (ali i sviraju!) za pristojniju cifru od SB16-Ultra, ali ih nema kod nas - recimo PSA ima u UK, a Rythmik Audio nema uopste u Evropi. I jedan i drugi (pogotovo drugi) dok dodju do Srbije ode cena u offside. USA je raj za ljubitelje sub-ova :(

 

Sto se AVR-a tice, zeleo sam AVR koji moze da radi kao kvalitetan preamp za stereo sistem i koji ima ozbiljan room correction. 

Inicijalno sam hteo AVR sa Dirac-om, ali su i NAD i Arcam jednostavno previse bug-oviti. Domaci distributer bez preterivanja skoro da potpuno odbija da proda NAD T758 v3 i T777 v3 zbog hardverskih problema (bukvalno svaki drugi ima neki zez - pisano je bas dosta o tome na stranim forumima), a sa druge strane Arcam ima “obogaljen” bass management - svi zvucnici (osim Atmos) moraju da koriste istu reznu frekvenciju (crossover) sto ne valja kada su glavni zvucnici veliki, a surround-i mali, a takodje je skretnica izmedju zvucnika i subwoofer-a sa Butterworth 12dB/oct filterom umesto 24dB/oct Linkwitz-Riley, koja em pravi “breg” na frekvenciji na kojoj se pravi rez i to mora da se kompenzuje kroz target krivu, sto nije dobro, em pusta subwoofer da previse brljavi na visim frekvencijama jer je "nagib" filtera previse blag. Takodje i previse muci zvucnike da sviraju nize nego sto treba. Nijedno ni drugo nikako ne valja, s tim da ovo prvo moze i da se manje-vise resi kaskadnim filterom na subwoofer-u, ali je onda LFE zakinut za frekvencije iznad tog filtera.

Elem, ARC je prvi sledeci room correction posle Dirac-a u komercijalnoj klasi (Trinnov je recimo neka druga kategorija), a pored vrhunskog room correction-a Anthem je vec godinama na samom vrhu kada je kvalitet zvuka u pitanju - i u stereo i u surround varijanti. Jednostavno, to je neka liga iznad u odnosu na japansku komercijalu kada je kvalitet zvuka u pitanju. Nedostaje po neki gadget i estetika nije na nekom visokom nivou - ali zvuk je uvek tu. Cak i streaming nije los, jedino sto mora preko mobilnog telefona ili tableta kroz DTS Play-Fi aplikaciju. Podrzava i Tidal.

 

Ne znam sta bih ti predlozio u nekoj srednjoj klasi AVR-a... Da ima nesto sto me zadovoljava - pazario bih to :)

Marantz i Denon imaju Audyssey room correction koji je dobar za subwoofer, ali ozbiljno ubija dinamiku zvuka u ostatku spektra. Na skupljim modelima moze da se podesi max frekvencija do koje room eq radi ako se za kalibraciju koristi mobilna aplikacija - ali je ona vrlo bug-ovita. S druge strane Yamaha ima bolji zvuk generalno i YPAO room correction ne ubija toliko dinamiku zvuka, ali je zato los za ekvilizaciju subwoofer-a koja je vrlo bitna. Polako se popravljaju, ali i dalje nije to to. Ljudi to resavaju time sto pazare odvojen eq za sub-ove - najcesce DSPeaker Anti-Mode ili miniDSP 2x4. Onkyo takodje nije los. Novi modeli nemaju vise problema sa HDMI board-om, a i AccuEQ koji su na novijim modelima zamenili Audyssey je sve bolji. Ni Pioneer nije los, ali MCACC nije bas sjajan.

Mozda je Marantz neki kompromis uz malo mucenja uz mobilnu aplikaciju :) Ne bih isao ispod serije 7. Mozda da probas sa nekim ozbiljnijim popustom na proslogodisnji SR7012.

Za slicnu cifru se prodaje NAD T758 v3, ali nisam siguran da bih rizikovao.

A mooooozda ipak i Yamaha i Antimode ili miniDSP 2x4. Jedino i Antimode i miniDSP 2x4 moraju da se dovuku sa druge strane grane. Jeste komplikovanija varijanta, ali vise volim zvuk Yamaha-e u filmovima. I Marantz i Denon imaju "topliji" zvuk i jos ih i Audyssey "otupi".

Definitivno ti za AVR nisam od neke koristi :)

Link to comment
Share on other sites

Mogu da preporucim Roon, moj drugar ga koristi vise od godinu dana, radi izvrsno. Doduse, kosta prilicno, softver je oko 500 usd. Sa foruma znam da ga je Lale korstio par nedelja (trial version), verovatno moze da kaze nesto. 

SVS je jedno od boljih resenja, nije jeftino. Inace, ja sam za bar tri suba,  dva jaaako retko uspesno zadovoljavalu popunjenost niskih freq.

Link to comment
Share on other sites

Sta ce mu Roon pored Tidal-a? Koliko ja pratim Roon, ranije verzije su jednostavno izoblicavale zvuk. Najnoviju se nisam ni potrudio da poslusam, nema pravih razloga za to. Bilo je govorkanja da ce Tidal mozda puci. Ako i pukne, prava zamena je Qobuz.

@NL.

Sto se sub-woofera tice, pogledaj ponudu B.K. Electronics, sub-woofer specijaliste vec 20 godina. Cene dosta pristupacne, od £225 do £640. Transport do SRB i nije previsok a mozda se napravi i drugacija schema. Preporuka 2 sub-a i to blizu (sa strana) troseda, za finu masazu bubrega.

 

 

Link to comment
Share on other sites

@damic

Cek prvo da ga nagovorimo na dva komada :)

 

 

@dj.nik

Plasim se da ce mu i par najjacih BK Elec (Monolith Plus) biti preslab za tu prostoriju od 50 m2. On ima performanse jednake ili vrlo malo jace od mog bivseg SVS PB10-NSD iliti sadasnjeg PB-1000 (600€). PB-2000 je mnogo jaci. BK Elec jednostavno cilja britanske stanove sa malim sobama gde su te performanse dovoljne. A i Britanci su cicije :D

Uvoz ima smisla samo "ispod zita" jer na cenu transporta treba da dodas i carinu i porez i onda cena ode u offside.

 

Inace, lepo sto si pomenuo BK Elec. Imaju oni finu tradiciju - nekada davno su bili manufaktura REL-a, dok se REL nije prodao. I danas su mnogo bolji pazar od komercijale poput Monitor Audio u nekoj nizoj srednjoj klasi i steta je sto ne napadnu i onaj gornji segment. Takodje im je i izrada odlicna. PB-1000 i PB-2000 deluju prilicno "jeftino" u odnosu na furnirani Monolith. Nekad bi rekli i da su pojacala stara dobra AB klasa, ali ne bih rekao da je D klasa u subwoofer-ima danas mana.

Mogli bi malo i na sadasnjoj gami da porade - na najjacim modelima nisu nista update-ovali preko 10 godina, a USA konkurencija je odmakla. Nedavno su izbacili samo par novih malih modela.
 

Link to comment
Share on other sites

@Delija

Sa odnosom phunte - jura u danasnje vreme nama se isplati kupovina u UK: 1:1,13 svega. Najskuplji 640 + 74 = 714 phunte * 1,13 = ~807 ojra i na to cca 32% domace dazbine >> 1.050 ojra najskuplji model dok je SVS (veci, PB4000) sam 2,5K ojra.

 NL. ne sastavlja top hi-fi sistem vec pristojan AVR pa zato predlog B.K. Elec. U suprotnom bi obavezno bila firma koju si naveo, amerikaner Rhythmic Audio sa svojim A370PEQ sub-vuferskim pojacalima (2 komata naravno) i ne njihove gotove kutije i alu membrane vec GR-Research 12" papirne, servo kontrolisane bass jedinice, 2 ili 3 komata po kanalu u H-frame OB drvenariji. Neprevazidjen bass na svim sajmovima (Rocky Mountain pre svega). 

OB_2x.jpg.3100cc1e6a6315351196428e216543fb.jpg  OB_3x.jpg.b5d503a7a4238bbea79c9bddd58aa869.jpg

SW-12-16.jpg.9114a5fea684f583f4ba8bb32d6828be.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

U suprotnom bi obavezno bila firma koju si naveo, amerikaner Rhythmic Audio sa svojim A370PEQ sub-vuferskim pojacalima (2 komata naravno) i ne njihove gotove kutije i alu membrane vec GR-Research 12" papirne, servo kontrolisane bass jedinice, 2 ili 3 komata po kanalu u H-frame OB drvenariji. Neprevazidjen bass na svim sajmovima (Rocky Mountain pre svega). 

OB_2x.jpg.3100cc1e6a6315351196428e216543fb.jpg 

 

 

 

Odlicno.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

23 hours ago, NL. said:

Zanima me mišljenje kolega o ova dva suba:

https://shop.4audio.rs/shop/zvucnici/monitor-audio-silver-w12/

https://shop.4audio.rs/shop/zvucnici/martin-logan-dynamo-1500x/

 

Ostatak AV sistema:  Denon avr-x3300w , Bose Accoustimass 10, Linn Majik 109 kao prednji, prostor 50m2

Nisam zadovoljan Bose zvučnicima, pa razmišljam da dodam sub.

Možda bi trebalo da zamenim Bose u celini... još uvek razmišljam.

MA Silver deluje povoljno i dobro, a Martin Logan je moćniji i skuplji, a pri tome i glomazniji...

Drugačije ideje bih takođe voleo da čujem

Pozdrav svima i hvala unapred na odgovorima, NL.

 

 

Mislim da ti je sasvim dovoljno monitor audio mada po meni i to je mnogo za takav tip zvučnika

 

Link to comment
Share on other sites

Hvala svima puno na odgovorima, razumeo sam poruku :)

@Delija da probam da rezimiram tvoj (i @damic -ev)savetako ne kupujem 2 velika suba, bolje je uvek da kupim 2 manja, nego samo 1 veći, a tvoja preporuka ide ovim redom:

1. Idealno 2x SVS ultra 16" , kao što ti imaš... ali to je i najskuplja opcija.

2. Sledeće 2x PB4000, što mi je takođe skupo,

3. Zatim 2xPB2000, cca 2000EUR za oba, što mi je prihvatljivije,

4. Najzad 1xPB4000, cca 2500EUR za taj jedan, takođe mi je u budžetu, ali je skuplje.

Što se tiče AVR-a, predlažeš Yamahu ili Marantz, a cene odgovrajućih modela su od cca 1500EUR, pa naviše.

@dj.nik, ti predlažeš BK Elec, recimo Monolith Plus, takođe 2kom,

 @Body misli da mi je MA Silver w12, od cca 800EUR dovoljan, imajući u vidu ostatak zvučnika, tj. ako ne menjam Bose Acoustimas i 2 mala Majik 109.

Link to comment
Share on other sites

@NL.

Za tvoju konkretnu potrebu i okolnosti (kuca u kojoj mozes da drmas koliko hoces + upotreba iskljucivo za filmove) verovatno je 2x PB-4000 bolje resenje od 2x SB16-Ultra. 

U svakom slucaju je room eq jako bitan, jer nista ne dobijas nekontrolisanim brundanjem najnizih frekvencija.

SB16-Ultra ima prednost kada je bitna i Hi-Fi primena, ali postoji ogranicenje na maksimalni SPL na najnizim frekvencijama - iznad 30 Hz imaju skoro identican max SPL. Ja ne prilazim ni blizu maksimuma kod mene, a recimo uz Blade Runner 2049 intro ako se zanesem zadrmam vrata komsiji ciji je stan na vise od 50m od mog :) Ali, da nemam ogranicenje ne bih imao problem da jos vise pojacam u pojedinim filmovima. Pitanje je da li bih dosao do limita sub-ova.

Kod mene postoji jos jedna stvar - iako imam prostoriju povrsine ~40 m2 (uz otvorene hodnike sa obe strane) imam ne mali room gain na frekvencijama ~20-25 Hz, koji ne samo da nadoknadjuje pad odziva koji tu krece (i zavrsava se) za kompresiju, vec moram i dobrano dodatno da "peglam" taj opseg (~ 7-8 dB). U ovakvoj konstelaciji bi bass reflex sub tipa PB-4000 ili PB16-Ultra i za filmove verovatno bio overkill - morao bi ozbiljno da se "pegla", a ni to nije bas dobro ako je preterano.

Bez merenja ne znamo kakva je tvoja soba i tvoj FR na kaucu, kao i da li su ti bash neophodna dva subwoofer-a ili mozes da se provuces sa jednim.

Mnogo veca verovatnoca je da ce ti bass reflex vise odgovarati od kompresije, a cak i da imas slican slucaj kao moj - room eq ce to "ispeglati", samo ce se malo izgubiti prednost BR sub-a u odnosu na kompresiju, ali "mane" koje ostaju nemaju uticaj na filmove, tako da nista ne gubis.

BTW, PB-2000 nije nimalo mali, samo ima i vecih od njega :)

Evo ti uporedo max SPL za SB16-Ultra, PB-2000 i PB-4000 (sa 2 razlicita BR tjuninga i kompresiona varijanta sa zatvorenim BR otvorima) mereno na 2m od subwoofer-a - CEA-2010. U idealnom slucaju sa dva subwoofer-a dobijas +6 dB, ali u praksi to bude malo manje zbog cancel-ovanja (nije isto na svim frekvencijama). Mnogo bitnije je to sto se dobije daleko uravnotezeniji FR u celoj sobi.

Merenja su vrsena na otvorenom - bez ikakvog uticaja prostorije.

Moze se iz aviona videti koliku prednost ispod 25 Hz ima bass reflex u odnosu na kompresiju. U sobi to malo drugacije izgleda, ali prednost je i dalje vrlo ocigledna - ako je potreban max SPL.

 

                  |     PB-4000    20Hz        15Hz                   Sealed          |        PB-2000        |       SB16-Ultra
----------------|-----------------------------------------------------------------------------------|----------------------------|------------------------------
16 Hz       |         99.1 dB                107.1 dB                 88.8 dB        |         95.4 dB        |           94.7 dB        
20 Hz       |        112.3 dB               109.2 dB                 94.7 dB        |       103.8 dB        |         100.1 dB        
25 Hz       |        113.3 dB               110.4 dB               100.8 dB        |       107.6 dB        |         106.4 dB    
31.5 Hz    |        114.8 dB               113.6 dB               109.2 dB        |       109.6 dB        |         113.1 dB    
40 Hz       |        116.8 dB               116.3 dB               113.4 dB        |       110.1 dB        |          115.2 dB    
50 Hz       |        118.7 dB               118.0 dB               114.7 dB        |       110.5 dB        |          116.2 dB    
63 Hz       |        117.7 dB               115.4 dB               114.3 dB        |       111.5 dB        |          116.5 dB    
80 Hz       |        116.2 dB               114.2 dB               113.3 dB        |       111.6 dB        |          116.0 dB    

 

Ovde su ti iste te vrednosti za Monitor Audio RXW12 (SIlver 12 je isti djavo) iz kojih se lagano vidi da bukvalno nema sta da trazi u ovoj prici, pa sve i da ih pazaris 5 komada :) Tek na 40 Hz krece da svira, a tu je prica u filmovima vec davno zavrsena... :rolleyes:

https://www.soundandvision.com/content/test-report-monitor-audio-shadow-wall-speakers-and-rxw12-subwoofer-page-4

20 Hz:       85.9 dB
25 Hz:       89.0 dB
31.5 Hz:    94.9 dB
40 Hz:     108.5 dB
50 Hz:     111.9 dB
63 Hz:     113.3 dB

Napomena: u tekstu su date CEA-2010 vrednosti za 1m - za konverziju na 2m treba oduzeti 9 dB.

Link to comment
Share on other sites

Delijo, sad kad je NL.- ponovio koji su glavni zvucnici (Bose Acoustimass) - svi ovi predlozi sub-ova su tezak overkil :) 

Tu treba dodati jos dva Bose sub-a (kao sto rekoh ranije sa strana troseda = blizu mesta slusanja) makar kupio jos 2 cela 5.1 Acoustimass sistema a ostatak para sacuvao za dobro isplanirani novi AV sistem. Kod pojacala bih krenuo od 'Emotiva' ponude a od zvucnika, mora da promuckam jos. Na prvu loptu bih isao sa Q-Acoustics 3050 ili sta je vec aktuelna ponuda kod njih. I taka natamo.

 

Edited by dj.nik
'Bose' umesto 'B-O'
Link to comment
Share on other sites

Linn Majik 109 su mu front-ovi, a najavio je i upgrade centralnog.

Mada, mozda bi mu i 2x PB-1000 bili sasvim ok. To je "samo" 1200€. Meni je pristojno drmao i jedan PB10-NSD, ali uz pomenuti room gain.

 

Emotiva XPA Gen3 zvuci primamljivo cak i nakon porasta cena - samo me malo brinu merenja. E sad, da li se to cuje i koliko...

https://www.stereophile.com/content/emotiva-xpa-gen3-two-channel-power-amplifier-measurements

I pored toga - ne znam da li za slicnu cifru ima nesto bolje od visekanalnih pojacala.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 5 months later...

@Delija sad je na redu AV receiver... :D

Najbliži sam Marantzu SR 7013, ali mi je interesantan i Arcam AVR 390, mada je poprilično skuplji od Marantza...

Tu je i Yamaha RX-A2080 ...

Raspitivao sam se i za Linn 5.1 sistem, ali sam odustao kad sam video cenu - najjeftiniji je Select DSM sa 5.1 modulom i ugrađenih 5 pojačala D klase ... košta skoro kao novi LP12 u najskupljoj izvedbi... :heat 

Da li su tvoja razmišljanja drugačija sada, u odnosu na pre 6meseci, kada sam te prošli put pitao za savet?

Poz, NL.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Evo apdejta nakon slušanja sledećih AV receivera:

1. Marantz SR 8012

2. Denon AVR-X8500h

3. Arcam AVR 390

4. Arcam AVR 550

5. Yamaha rx-a2080

6. Yamaha rx-a3080

Nosio sam svoje zvučnike Linn Majik 109 u Player i 4Audio i navedene receivere slušao u stereo modu. Inače, kod kuće još uvek imam Denon AVR-X3300w. Slede moje impresije nakon slušanja.

1. Zvuk Arcama 550 mi se najviše dopada, bez dileme. Veoma je detaljan i analitičan, ali nije izgubio na toplini ni malo. Basa ima taman koliko treba. Sve što sam slušao zvuči muzikalno i prija mojim ušima najviše. Za razliku od toga, Arcam AVR 390 deluje više analitično, fali mu topline i bas zvuči tanje. Zbog te analitičnosti je malo manje prijatan za slušanje, ali daleko od toga da je loš. Naravno, moram da stavim ogradu da bi kod kuće i manji Arcam radio sa sub-om i dobio bi na toplini sigurno. Na ovom mestu želim da se zahvalim Maksi iz Pleyera, koji je bio veoma predusretljiv i strpljiv, proveo sam 5-6 sati sigurno sa njim u salonu, slušali smo zajedno i diskutovali -nije mu bilo tešto da 10 puta povezuje, razvezuje, donosi, odnosi i podešava...

2. Drugo mesto dele Yamaha rx-a3080 i Denon AVR-X8500h, s tim što ipak blagu prednost dajem Yamahi. Denon ima topliji zvuk, što je u kombinaciji sa mojim kutijama koje i same imaju nešto topliji zvuk, možda previše. Ali nije to glavni razlog, već bih voleo da probam nešto drugo, pošto Denona koristim već par godina kod kuće. Denon daje mnogo detalja, baš se oseća da je Hi Res zvuk, ali nije preterano analitičan (što je dobro), već je samo detaljniji - što se meni dopada, jer zvuči prirodno. Yamaha je oštrija, pa mi se to malo više dopalo, takođe je detaljna - možda malo manje od Denona, ali je sasvim ok. Veoma me je iznenadilo recimo koliko moje male kutije bolje sviraju sa većom Yamahom a3080, u poređenju sa a2080. Bas je dosta dublji i utegnutiji, razlika je čujna. Sa druge strane, visoki su na maloj Yamahi svetliji i agresivniji, a na većoj tamniji i diskretniji, što mi je takođe mnogo više prijalo.

3. Na trećem (odnosno čevrtom) mestu je Arcam AVR 390. Gore sam već naveo svoje glavne impresije.

4. Sledi Marantz SR 8012, koji me je najviše iznenadio. Pre slušanja sam mislio da ću da se dvoumim najviše između njega i velikog Arcama 550. Najviše mi je smetao nedostatak detalja i nešto tamniji zvuk, nekako suvlji, a bez dovoljno topline. Možda bi se to nekome baš i dopalo, možda nije dobar u kombinaciji sa mojim kutijama, možda je i nešto treće u pitanju... đavo će ga znati, ali jednostavno mi nije legao taj zvuk. Možda bi sa nekim drugim kutijama bio najbolji, nije isključeno, ali sa mojim kutijama mi je, u poređenju sa konkurenciojom, bio iza. Inače, u pitanju je Marantz-ov top AV receiver. 

5. Yamaha rx-a2080. Srednji i visoki su zvučali fino, veoma slično kao na a3080, ali basa nije bilo dovoljno. Bio sam ubeđen da nešto nije bilo podešeno kako valja, odnosno da je bio podešen crossover na recimo 100Hz. Iako su me veoma ljubazni ljudi iz 4Audia ubeđivali da nije, ja sam ih na kraju zamolio da ipak i ja proverim u setupu i da se lično uverim. Takođe bih da se zahvalim Buci i ostalima iz 4Audia na strpljenju i pomoći, takođe sam proveo nekoliko sati u salonu slušajući sa njim dve Yamahe sa svojim kutijama. E sada, kao što sam gore napisao za Arcam 390 - moguće je da bi se ova manja Yamaha odlično snašla sa priključenim sub-om, jer ipak nije reč o stereo pojačalu, već AV receiveru koji je predviđen da radi sa sub-om. To su mi i demonstrirali na licu mesta - kada je sub aktivan, on apsolutno popunjava taj frekvencijski opseg koji je nedostajao, pa je to tada potpuno druga priča. Nije uopšte isključeno da bih i ja kod kuće podesio crossover na a3080, tako da ona reprodujuke opseg kao ova manja a2080, a da sve ispod preuzima sub... što relativizuje korisnost mojih zaključaka i primedbi naravno... Ali ako poredimo rad u stereo modu (pure direct, da budem do kraja precizan), velika Yamaha ima sve što je potrebno i bolje se čuje.

***

Ostaje naravno nerasvetljen veoma bitni segment, a to je room correction. To nisam uspeo da čujem, a mislim da nije ni moguće nažalost, osim da uređaj donesem kući i podesim u svom prostoru. Ako je suditi na osnovu iskustava drugih, većina kolega Dirac Live (koji koristi Arcam) stavlja na prvo mesto, i daje mu značajnu predlost u odnosu sa Audyssey koji koriste Denon i Marantz i sistem koji koristi Yamaha (zaboravio sam naziv). Ako bih uzeo zdravo za gotovo da stvari tako stoje, onda to sve Arcam dodatno učvršćuje na 1.mestu.

Međutim, postoji jedan aspekt koji me je razočarao kod Arcama i zbog kojeg i dalje razmišljam da li da ipak kupim Yamahu - a to je reprodukcija (streaming) muzičkih fajlova, koji je kod Arcama ograničen na 48kHz/24bit. Ništa preko toga Arcam ne može da reprodukuje. Da li je to zbog Dirac-a, ili zbog nečeg drugog, ne znam... ali mi je to ozbiljan limitirajući faktor, jer imam QNAP NAS server, sa velikom količinom muzike, koja je dobrim delom kvalitetnija od 48/24. Naravno, sve je moguće prevazići, pa i ovo... ali mi je pokvarilo opšti utisak i otežava mi da donesem odluku da zvodim značajno više novca za Arcam.

Jedna opcija bi bila da kupim dodatno i streamer, koji bih priključio na Arcam. Druga opcija bi bila da na MinimServer-u (koji je instaliran na NAS-u) uključim transcoding, koji će samplerate i bitdepth na svim fajlovima koji su preko 48/24 da spusti na 48/24.  Ni jedna ni druga opcija mi nisu idealne, pa me to sada muči. U prvoj opciji ulazim u dodatne troškove... a u drugoj opciji ostaje i dalje problematična reprodukcija sa USB-a.

Pozdrav svima,

NL.

 

 

 

   

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...