Jump to content


Saving the world from Ordinary


anubisgrau

Recommended Posts

18 hours ago, anubisgrau said:

ah mislio sam da je cevni ulaz a ne izlaz, to je tek čudno

što znači da je ovaj podatak za damping faktor realno mirakul i glavni adut za prodaju

Nije - sve su to visoko transkonduktivne cevi sa malim unutrasjim otporima... Inace koriste se i za OTL. Potpuno druga klasa pojacala od klasicnih SE.

Link to comment
Share on other sites

BTW pogledao mnogo primera sa 833A cevima u izlazu i prosto neverovatno koliko ljudi ne shvataju ozbiljno te vrlo male ulazne osetljivosti i koliko napucavaju snagu koja je sve samo ne korisnaa audio snaga i upotrebljiva za slusanje. Kao da je to aparat za varenje ili vec sta pa da je to najbitnije...

833A ima 35X pojacanje u kolu mozda malo manje ali idalje mnogo vece od standardnih izlaznih cevi

Ustvari postoji sweet spot za ovu cev :) i optimizacija za rad u cistoj A1 klasi na ne prevelikim naponima (ali i dalje visokim) i za nekih 30-35W veoma malo izoblicene snage, upotrebljive snage za audio. A za snage za kucno slusanje prakticno nema bitnih izoblicenja sadrzaja.

Samo sa 2 stepena. I sa ulaznom osetlivosti ne vecom od 2Vrms (oko5.6Vp-p) za tu snagu, sto je ujedno i nivo vecine izvora (bez pretpojacavaca...

God made 211 triode, sa oko 12X pojacanjem :)

Saljem shemu.

 

Link to comment
Share on other sites

Kada bih birao all DHT, odlučio bih se za balansiranu verziju sa 2x211 transformatorski spregnute sa 10y. Zapravo baš koncept koji prodaje Audio Note.  Kome treba više od 2x211, nek batali lampe i predje na SS. Ako bih pravio, angažovao bih domaće konstruktore, jer struja ne voli seljaka naročito visokonaponska.

Treba reći da se u popularnima all dht pojačalima uglavnom koriste power lampe, što odgovara Sakuma filozofiji da ih treba koristiti u svakom stepenu. Moze se reci da se u popularnim all dht realizacijama cesto kombinuju 3 "začina":

- all power tubes  (drajverke imaju veliki headroom, obično rezultuje lakoćom i veličinom prezentacije)

- all transformer coupled (ceo rezultat mnogo zavisi od kvaliteta ovih delova)

- all dht 

Link to comment
Share on other sites

4 minuta ranije, anubisgrau said:

nema ovde ko da ti napravi all DHT. oni koji bi realno uz malo cima mogli neće jer su zadrto na pozicijama da to ne treba tako, a oni koji ne bi mogli.... jbga.

 

pokušavao i odustao od ideje, imam i 10Y i 211 pa ne baš zalihe ali za jedno 5-10 godina bezbrižne eksploatacije ali ne mere.

No jel imas neke 845 posto sam ja sav u DHT :-)...od pocetka pa do kraja - valja se🤪

Link to comment
Share on other sites

mislim, prilično sam siguran da će se ovde naći neko ko će se pre ili kasnije pozabaviti all-DHT ili bliskom (4P1L) tematikom.

 

iskreno ne vidim po čemu bi 845 bio prvi izbor ispred GM70 ali možda sam samo to ja... čak štaviše GM70 ima očigledne prednosti ispred 845 1 na 1 (niži radni napon, veća disipacija tj snaga, no audiophile bullshit prices), mada sve zavisi kako i ko radi sa lampom

Link to comment
Share on other sites

17 minuta ranije, anubisgrau said:

nemam, ugrabih nekoliko pari 211 dok se još moglo pa se nisam pomerao odatle, no ta su vremena prošla

845 ima da se pazari ovih novih ili sam ja nešto pogrešno skontao

Imam novih 2 quad (a) ali to nije gust kao United/Cetron i ekipa :-) 

Link to comment
Share on other sites

GM70 je safer bet ako hoćeš da iz jednačine isključiš audiofilsku bolest zvanu tube rolling. nemamo ti mi ovde u srbiji para za tu zajebavanciju. GM 70 te odmah baci u ruske ralje gde nema izbora, isto kao i 6C33C (babuška). to ti je što ti je, radi pa sredi pojačalo ako misliš da može bolje, nemoj da se ložiš da ćeš ako strovališ 1000EUR u tube rolling bunar nešto da središ.

mislim možda neko i sa GM70 nađe osnove za tube rolling ali ja za to nisam čuo, ovako se predaš da je lampa zadata konstanta i fokusiraš se na suštinu - kakav ti je amp.

ne znam kod koga je sada amp koji je radio đoka kenjalo koji je miro petrović prepravljao sa 211 na GM70, ali to bi mogla biti početna tačka za kontemplaciju. navodno je originalni amp uspeo da samo-sprži izlazne trafoe ali pošto mi sećanje popušta, ne bih išao dalje od ovoga.

 

nisam čitao ceo thread ali ova topologija je i meni pala napamet, 4P1L -> GM70

https://www.diyaudio.com/community/threads/dht-amp-4p1l-driving-gm70.312836/

Link to comment
Share on other sites

Zdravo svima

mislim da bi bilo dobro da kazem 2-3 reci na ovu temu u vezi izbora cevi sa kvalietan DHT pojacicvac . Tacno je sto Anubis kaze da sam prepravljao (vise moj dobri Djordje nego ja ) pojacivac koji je u originalu bio Djokin/Vojkanov Ongaku.Radeci vise puta sa 211 cevi znao sam da je ista i skupa i nezgodna za rad pogotovo sto je snaga koja se dobija sa 1150 volti negde oko 12 vati MERENO ! Moj drug Mile (na forumima poznat kao Djunta) je kupio Ongaku povoljno i smarao me je sa pricama , RCA211 to je prava stvar itd... 211  cev ima vrlo visoku impedancu i zahteva visoki napon i monogo namotaja tj. induktivnosti. AN Ongaku napaja sa 1600 Volti i 16 Kohm izlaznim transformatorima koji kostaju 18 000 Funti par . 

Licno ne volim 211 iz gore navedenih razloga a snaga koju lampa pruza je neodgovarajuca prema zrtvi koju graditelj pravi.

Ongaku je naovodno izvukao 28 W  sto je teorijski nemoguce bez prelaska u klasu A2 (pozitivan prednapon resetke)

jer je stepen iskoriscenja za klasu A1 reda 20-25%  , Pomnozimo 75 Watt maksimalne andodne disipacije (sto uopste nije preporuceno) dobicemo da je korisna snaga  oko 15W. Mislim da nije prakticno imati u kuci pojacalo sa 1200 Volti anodnog napona i 12 watt snage.  Djunta je sa istim napajanjem i prepravkama oko grejanja dobio preko 26 WATT snage sto je 2,5x snage sto je imao da ne pomijem cifre od 800-1000 evra za par  RCA 211.  GM70 kosta 30 evra a daje bolji zvuk provereno. 

Po mom skromnom misljenju 845 i GM70 su voma srodne cevi samo sto GM70 ima vece pojacanje i bolje visoke. Mislim da zvuci malo grublje od 845  ali to moze da se pegla izborom ulazne cevi. Nadam se da ce ovo pomoci nekome oko odluke.

Miro Petrovic

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, anubisgrau said:

iskreno ne vidim po čemu bi 845 bio prvi izbor ispred GM70 ali možda sam samo to ja... čak štaviše GM70 ima očigledne prednosti ispred 845 1 na 1 (niži radni napon, veća disipacija tj snaga, no audiophile bullshit prices), mada sve zavisi kako i ko radi sa lampom

Ja sam, kao što sam pisao u svojoj temi,negde pri kraju sa 845 SE (6sn7/2a3/845) koji mi pravi pomenuti Miroslav Petrovic. Nadam se da ću vrlo brzo postovati slike. Sve mi je spremno i za ovde pominjani all DHT 833  ali teško da cu nagovoriti nekog da mi to ovde napravi. 

Link to comment
Share on other sites

imao pojacalo koje prima i 845 i 211, i imho 211 je mnogo bolja cev

jedina mana sto je potreban napon preko 1000V i izlazni trafo koji se tesko pravi a da valja

ako nije potrebna tolika snaga onda bolje ici na 45 ili 10Y koja je jakoooo dobra cev

trenutno bas sam zavrsio all DHT preamp u topologiji: ulazni trafo LL7903 na 10Y pa na Tango izlazne a onda na Slagle AVC

 

Link to comment
Share on other sites

Verovatno vam ime Anton Straka nista ne govori. U poslednjoj fazi svog zivota on je imao firmu koja se zvala Austrian Analogue Audio i bavio se proizvodnjom pre svega lampaskih pojacala i predpojacala. Bio je strastveni zaljubljenik u lampe i nacin, sa koliko odusevljenja je o njima pricao, je na mene ostavio nezaboravan utisak. Imao sam cast da budem njegov gost, davne 2008. godine i postovacu vam par slika koje sam tada napravio.

Prva je njegov sistem na kom je on slusao muziku:

AAA System.jpg

Link to comment
Share on other sites

Anton Straka je dugo godina radio za Thorens, bas na razvoju nihovih gramofona. Narocito je bio ponosan na Reference model, koji je takodje bio delom i produkt njegovog rada. Sa puno tuge, secam se dobro, mi je govorio kako Thorens nije vise ono sto je nekada bio ... Jedan primerak tog Thorence Referenca je imao kod sebe i to za njega nije bio samo gramofon, nego neka vrsta licne ikone. Bilo je ocigledno da mu je taj gramofon puno znacio i da je u njemu budio neka veoma vazna secanja.

Thorens Reference TT.jpg

Link to comment
Share on other sites

Odavno sam izgubio kontakt sa gospodinom Strakom. Ne znam ni da li je jos uvek ziv, jer je i tada bio u vec u poodmaklim godinama. Sto bi rekli: desio se zivot, obaveze, deca, ... i bilo je perioda kada jednostavno nisam mogao da se bavim HiFi-jem. I tako je to dragoceno poznanstvo otislo u proslost. Inace Anton je ziveo na periferiji Beca u jednoj dosta skromnoj kuci. Nije se obogatio od svog rada ali to njemu i nije bila namera. Kada biste mogli da cujete sa kakvom ljubavlju je govorio o HiFiu i muzici, bilo bi vam odmah jasno da je njegovo bogatstvo bilo mnogo vece i znacajnije od onog koje se izrazava novcem.

Te sprave koje sam slusao kod njega su svirale izvanredno. Osim toga on je imao sjajnu kolekciju vintage analognih uredjaja, koju vam ovde sada necu prezentovati jer izlazi van okvira teme.

I tako ... kada neko pomene 211, ja se uvek setim njega ...

Na slici je njegov SET sa Telefunken RS237:

AAA SET Telefunken RS237.jpg

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, DejanM said:

Puno je radio sa 211 i ovo je njegova varijanta paralelnog SETa sa 211:

AAA PSE 211.jpg

a bre sa 211-kama radi skoro 30 godina i Dénes Péter odavde...pod svakojakim "nickname"ovima mu se prodaju proizvodi od raznoraznih "preprodavaca"(alias @tubeguru,DPA ) ima stereo variajnta,monoblok varijatna,i monoblok varijanta sa dupliranim 211-kama,po kanalu...

DPA.jpeg

DP211 2.jpg

Link to comment
Share on other sites

Zadnja varijanta AudioNote UK najjačeg monoblok pojačaja Gaku-On je 10y transformatorski spregnut sa duplom 211.

Nažalost, kako je nekolicina već istakla realizacija kvalitetnog 211 pojačala je skupa i teška, daleko od mogućnosti domaćeg audiofila. Domaćim ljubitljima DHT ostaje da se igramo sa ruskim i kineskim lampama i po kojom nos lampom manje snage. 

 

87a0a4e96608e20eec6bc3c5d4e48a61.jpg

Link to comment
Share on other sites

31 minuta ranije, hifista said:

Zadnja varijanta AudioNote UK najjačeg monoblok pojačaja Gaku-On je 10y transformatorski spregnut sa duplom 211.

Nažalost, kako je nekolicina već istakla realizacija kvalitetnog 211 pojačala je skupa i teška, daleko od mogućnosti domaćeg audiofila. Domaćim ljubitljima DHT ostaje da se igramo sa ruskim i kineskim lampama i po kojom nos lampom manje snage. 

 

87a0a4e96608e20eec6bc3c5d4e48a61.jpg

Interesantan komentar na internetu za Gaku-On:

"At $185,000/pair, the price per watt comes to $2056, which is almost double the result of the same calculation for the Wavac SH-833 ($350,000 for two channels of 150W each, or $1167 per watt)."

Nikad mi nije palo na pamet da racunam cenu watta koju amp moze da isporuci ... :D

Link to comment
Share on other sites

5 sati ranije, neskor said:

imao pojacalo koje prima i 845 i 211, i imho 211 je mnogo bolja cev

jedina mana sto je potreban napon preko 1000V i izlazni trafo koji se tesko pravi a da valja

ako nije potrebna tolika snaga onda bolje ici na 45 ili 10Y koja je jakoooo dobra cev

10Y je fenomenalna DHT cev za nekoga kome treba 1W SE snage, npr za slusalice. Za izlaznu cev je iluzorno koristiti.

Za 10Kohm anodne impendanse treba napraviti ozbiljan trafo od 100h induktivnosti.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...