Jump to content


Saving the world from Ordinary


anubisgrau

Recommended Posts

8 sati ranije, prophet said:

Prvo, nije oduvek bilo tako. Ogroman deo vrhunske muzike je snimljen starom tehnologijom. Rekao bih subjektivno i najznačajniji i najkvalitetniji deo muzičkog stvaralaštva.

Drugo, ne manje važno, produkcija i reprodukcija su dve totalno različite stvari. Da banalizujem zbog pojašnjenja: kod produkcije dovođenjem vakuumskih cevi u određen režim stvaraju se različiti efekti, distorzija na primer. Kod reprodukcije to ne dolazi u obzir, Koriste se vakuumske cevi u pravilno odabranom režimu veoma visoke linearnosti.

Nije ista stvar utiskivanje informacije na nosač i čupanje informacije sa nosača. Da dodam a odnosi se na taj period o kojem pričam, nije baš svako mogao da bude snimatelj a bogami ni pevač.

Kada bi to bilo tako, onda bi neko pametan već napravio standarizaciju opreme......međutim i u međuvremenu, dolazi se do jedne interesantne činjenice da su svi sistemi, nezavisno od nivoa, ni manje ni više nego proizvod ličnih afiniteta a ne nekog standarda ili na nauci zasnovanog argumenta.

 Uglavnom sve na svetu je zasnovano na ličnim afinitetima a ne na nekim standardima ili naučnim dostignućima.

  Hrana, vrhunski restorani, bakina kuhinja, automobili, slikarstvo kao vid umetnosti , oblačenje ili moda.

Što bi rekao vlasnik jedne renomirane firme za proizvodnju ajenda i hifija.....na pitanje novinara zbog čega se odlučio da uće u taj biznis DOSLOVNO je rekao.....pa meni se nije svideo ni jedan zvuk postojećih uređaja i odlučio sam da SVETU PONUDIM moj pogled na to. Dakle nije rekao, moje žene, švalerke, babe ili da je naveo nekog stručnjaka iz elektronike ili akustike....ne nikoga od njih, nego ni manje ni više nego sebe.

  U međuvremenu svi ostali to isto rade 🤑

 

 

Link to comment
Share on other sites





  U međuvremenu svi ostali to isto rade
 
 



Hajde ovako.
Prvo, ne rade svi isto. Postoji razlika.
Poenta je da ne mogu svi da rade svaki posao jednakim kvalitetom, sto na dovodi do drugog:
Drugo, osim talenta potrebno je i obrazovanje i iskustvo.
Upravo zbog toga isticem razliku izmedju nekadasnjeg pristupa, koji je bio meritokratican i ovog danasnjeg, koji je demokratican. Sve ovo odnosi se na produkciju.
Link to comment
Share on other sites

Ти велики звучници и те мале рупе за бас рефлекс, то је, како сада да напишем а да се нико не увреди. Боље да не пишем ништа....мада сам већ  превише написао.

Мада сам размишљао 3 дана да ли да ставим или не ставим, да ли да ставим или не ставим и тако 3 дана. Хтео сам да ставим слику  велике кутије са малим звучником и великим отвором......и онда сам се сетио да ће неко да пита а шта то овде ради и онда бих морао 3 дана безуспешно  објашњавам и због тога сам одустао.

  Онда сам мислио да поставим дијаграм од пре 50 година па сам и од тога одустао. Оно правогаоник који има неке бројеве са леве и доње стране и неке чудне равне линије који га пресецају. Реко ко ће то тек после објашњавати.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Није то пизза па да се има страх ако је рупа велика. И да има зубе па да уједа. Ништа од тога, то је једноставно теорија која каже да се велики део енергије звучника са задње стране може корисно употребити.

 Ако каже да се може употребити велики део енергије, како онда мала рупа?

Link to comment
Share on other sites

4 minuta ranije, Zexx said:

Neka brate, slobodno objasni ovim dunsterima iz Westlake Audio da se tako ne projektuje jedan od najboljih studijskih monitora ikad...:rolleyes:

да су то једини дунстери са те стране , што се каже, где би им био крај.

Link to comment
Share on other sites

Сваки па и онај најобичнији инструменат за акустична мерења ће показати ниво изобличења на излазу тунела. Све остало је наука и не спада у домен размене мишљења.

 

Осим ако се ово користи само када главни мајстор спава па је онда утишано на минимум а преко кутија иде песма Славуј пиле не пој рано... ето, то су за мене озбиљни и оправдани разлози.

 

Link to comment
Share on other sites

I da ne zaboravim, ja stalno insistiram na edukativnoj komponenti poruka. To znači da poruke koje se pišu, osim što trebaju da budu zanimljive, treba da budu po malo i edukativne.

  To znači neka opšta kultura. Neko zna jedno , neko zna više o nečem drugom i to je to, a ne odmah, ako se neko oseti, ne glup, nego nemaocem nepotrebnog znanja da se reaguje bez neke logike.

  Osim toga, ja imam kao potporu nauku i naučne radove priznatih u svetu po pitanju akustike. Osim toga svako može da proveri nivo izobličenja kod malih otvora, malih u odnosu na veličinu zvučnika. Šta više, ne mora da ima ni opremu za merenje, dovoljno je da ima običan simulator. Običan simulator zna da brzina vazduha kroz određeni otvor pri određenom pritisku ide određenom brzinom......drugari, to su obične stvari a ne kvantna mehanika....dobro, za neke običene a za neke kvantna....ne kvantaš, kvantna mehanika.

   Meni je jako žao, ali to je tako. Džabe se potežu argumenti, najbolji na svetu i slično.....taj najbolji na svetu monitor ima velikih problema kod reprodukcije niskih frekfencija.....i to je to.

  Vaš je problem što mislite da sam ja to izmislio.....e pa nisam.😂

  

Link to comment
Share on other sites

Ja bih vam vrlo rado postavio fotografije radova sličnih dunstera sa one strane okeana ali se bojim da ne shvatite pogrešno.

 Recimo, upotrebljen je jedan od najboljih visokotonaca na svetu i to je OK

  Onda su stavili srednjetonac koji reklamiran kao spej šatl ili tome slično. I šta fali pa fali bas....e da, tu su oni stavili neki bas ali iz ko zna kojeg motiva.......jel znate one dve žice što idu od sredine zvučnika sa bobine  na kleme od istog.....svi znaju za te dve žice......e onda dunsteri iz ko zna kojeg motiva i razloga skrate jednu žicu i tako prodaju za velike pare.

 To znači da kada krene prema dole on ode, krene prema gore pa neće.....i tako on radi.

  Jel ima neko normalan među vama ko može da poveruje u ovu priču?😂 

 

  PS i da, da ne zaboravim, te kutije imaju  veliki zvučnik, veliku kutiju sa dve male rupe......verovatno ste već negde imali priliku da vidite slično  😂

Link to comment
Share on other sites

 Pravo da kažem i ja sam sa nevericom u očima slušao i posmatrao čoveka, za kojeg mislim da je ozbiljan, kada mi je objašnjavao to sa skraćenom žicom.

  Ja sam sve vreme mislio saće da kaže kako se samo zeza. Međutim, kao što rekoh, čovek ozbiljan i ne zeza se sa ozbiljnim stvarima.

  I onda mi pokazao zvučnik......reko kada to budem pričao onima mojim na forumu neće mi niko verovati.....reće ovaj opet lupa....poznajem svet.

Link to comment
Share on other sites

E sada se dolazi do onog najinteresantnijeg dela...znači priča o skraćenoj jednoj žici nije interesantna.....šta bi to moglo da bude interesantnije od toga. Ja verujem da niko ne da nije video, nego nije nigde ni pročitao da postoje dunsteri koji skraćuju žice na zvučnicima i uvaljuju ih  " stručnjacima za zvuk" takoreći skoro pa inženjerima zvuka.

   Šta bi to moglo da bude?

Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, ab said:

Још баљезгарија нигде прочитаних?

Steta sto nema lajka na forumu, dobio bi odmah po jedan za svako slovo. 

Da budem iskren, ne ocekujem od ovoga nista manje nego kao i prosli put, mesece ubedjivanja da su ruzicasti slonovi tu, i  cudjenja kako ih ne vidimo. 

Link to comment
Share on other sites

Inače po dijagramima lika iz BBC-ja se može zaključiti da je za nekih 95dB ...pričamo o decibelima bez izobličenja  i 40 Hz potreban otvor od 10cm.

 Za iste herce i pritisak od nekih 100 i nešto dB potreban je otvor od 14 cm.......kada ulete  neki instrumenti orkestra na maksimumu onda treba kao što svi znaju još nekih desetak decibela......prevedeno u cm to znači preko 20 cm.

  Ako se radi o 38 cm zvučnicima sa fotografije  nije teško zaključiti dve stvari.....prvu ću da preskočim a druga je.....pa i nju ću da preskočim.

If you can't fit a large enough diameter port, you need to either live with port noise.

 

Uglavnom to bi bilo sve po tom pitanju.

 

Link to comment
Share on other sites

Hmmm...čovek se usudio da iznese svoj stav. Vi umesto da polemišete o iznetom stavu, komentarišete čoveka.

Čisto da skrenem pažnju, pravilan pravac diskusije bi trebao da bude:

- koriste se te i te zvučne jedinice

- ovo su TS parametri istih

- zapremina kabineta je tolika

- drajveri su vezani serijski ili paralelno

- prečnik bas refleks otvora je toliki

- dužina bas refleks cevi tolika

- simulacijom na osnovu poznatih parametara dobija se to i to....

Link to comment
Share on other sites

Westlake je moderna reinkarnacija starih JBL 4335 plavih monitora. Za gore pomenuti BBSM15 postoji mogucnost da se poruci sa jbl 2235h basovcima koriscenim u JBL 4335 ili sa TAD basovcima. To je poprilicno visok standard za bas reprodukciju, uporediv  sa top modelima znamenitijih proizvodjaca hifi zvucnika poput Wilson Audio WAMM, Focal Grande Utopia i sl.

Koristim jbl 2235h u svom sistemu u različitoj konfiguraciji bass reflex i u kompresiji. Kompresija daje bolji ton i koherentniju sredinu (npr nema problema sa rasplinutim vokalima), ali  fali slam faktora u nižem basu u odnosu na bas reflex. Postavlja se pitanje moze li se portovan zvucnik napraviti da ima kvalitete kompresionog plus slam. Rekao bih da je bas reflex Onken tipa blizi tom idealu od klasicnih cevnih bas refleksa, logika je da se koristi više malih portova čija je ukupna površina reda veličine površine drajvera. To ima svoju cenu, portovi su prilično dugački a kabinet pogolem i teži za realizaciju. Stari majstori poput Hirage i Shindo-a koristili su Onken kabinete.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...