Jump to content


Saving the world from Ordinary


anubisgrau

Recommended Posts

U svakom slucaju, dobar stolar zlata vredi.
Raduje me kada vidim sa koliko strasti Igor pise kao i cinjenica da postoji sada vec znacajna grupa entuzijasta koji isprobavaju razlicite koncepte. Lep je to uzitak i za svaku je pohvalu. Ako mozemo ovako remote da ukazemo na nesto nije na odmet. Sto kazu tri put meri jednom seci.

Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, SuperFi said:

sjajno Zoki! Tvoj kabinet sa RCA LC1 drajverima mi je etalon za bas! Ako se ne varam i ono je TQWT? Ne vidim skicu kabineta?

IMHO, treba iscediti sve sto se moze u bas opsegu. Inace se veoma brzo balans pomeri ka srednjem spektru i vecina FR zvuce tanko.

Serbona je takodje veoma interesantna. Mislim da je DC u startu u prednosti u odnosu na FR u visokom spektru. Cube ima taj specifican visoki spektar ne toliko razlicit od drugih top FR drajvera. Moram da priznam da meni to prija vise nego piskutavi visoki dijamantskog drajvera u B&W zvucnicima (na primer). Ipak, daleko je to od ultimativnog. Mislim da je horna u Serboni bolje resenje. Za drajver (Bose visokotonac) vec nisam siguran. Naravno, mana je skretnica...najbolja je ona u Nenupharu: nema je. Na kraju ipak sve zavisi od implementacije. Serbone nisam slusao, Nenuphar jesam. 

Zna li se cena za Serbone? Ima li kakav clash papir vs balza? 

I na kraju da se vratim na Cube: Zoki, apslutno se slazem sa odabirom drajvera. Za 99% performansi i 50% cene birao F10 (non-Neo)

Jeste. Moj sa RCA LC1 su u istom tom tipu kabineta. Medjutim nisu svi tipovi drivera pofgodni za tu konstrukciju zavisi prvenstveno i iskljucivo od TS parametara drivera.

Iz ovih Cube drivera veoma je lako iscediti donji opseg. :)Vidi se iz povrsnih simulacija. Jednostavno tako su "ispali" TS parametri. TS parametri se pri projektovamnju driveara mogu predvdeti donekle i kasnije donekle korigovatirazlicitim metodama bilo elektricnim ili mehanickim. Ali ne moze se 100% predvideti ponasanje TS parametra. Potrebno je uz znanje i iskustvo pomalo imati i srece :).

Da to je i po mom nekom osecanju isto za F10 vs F10NEO. Jedino sto je F10NEO plici, nema onu budzu od motora pozadi...

 

Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, SuperFi said:

http://www.phy-hp.com/h30coaxialsag.html

Zoki, moze li ovaj drajver da se uklopi u TQWT?

ø voice coil = 35 mm
h = 8 mm 2 layer cu
M = 10,5 gr
dB = 97
G = 1,2T alnico 3SC
Power = 50 W rms
fs = 36 Hz
re = 13,8 Ohm

Qes = 0,62
Qms = 6,60
Qts = 0,59
Vas = 224 litre
Z = 16 Ohm
Zmin = 14,9 Ohm
Zmax = 125 Ohm
D = 230 mm

Hajde pogledacu. Mozda vec i imam nesto za PHY.

razlikuje se parametas Fs uzecu ove sa linka od 32Hz? I pokretna masa je drugacija. Nisu dali bitan parametar Force factor. Pokusacu da ga generisem na osnovu ovih dostupnih?

ø voice coil = 35 mm
h = 8 mm 2 layer silver-silk
M = 9,5 gr
dB = 97
G = 1,2T alnico 3SC
Power = 30 W rms
fs = 32 Hz
re = 13,8 Ohm

Qes = 0,62
Qms = 6,60
Qts = 0,59
Vas = 224 litre
Z = 16 Ohm
Zmin = 14,9 Ohm
Zmax = 125 Ohm
D = 230 mm

Trebalo bi mozda ozbiljnije razmatrati i ovu novu seriju drivera: Supravox Heritage

https://www.supravox.fr/en/produit/245-heritage-extended-bass-midrange-driver-50-w-1015db-8-ohms/

ALI pored drugih osobina trabalo bi imati u vidu da Cube F10 driveri imaju efikasnost oko 91-92db. Dok skoro svi ovi drugi imaju efikasnost oko 97-99db. To su ogromne razlike i potpuno opredeljuju dale koriscenje. CubeF10 driveri su u tom smislu pogodniji za koriscenje sa drugim driverima. Dok su svi ovi drugi manje pogodni i potrebno ih ne neki nacin atenuirati ili dodati minimum 4 jedinice po kanalu za donji spektar da bi se to koliko toliko doteralo na neku neormalu. Ali je zato manja atenuacija eventalnog prosirenja u super visokom delu nego kod F10. Za koji je BTW receno da i nije potrebno dodavanje ST-a.

 

Link to comment
Share on other sites

10 sati ranije, hifista said:

Mislim da wide-range treba graditi sa drajverom minimum 10" ili veci. Prednost je bolja reprodukcija mid-basa, sto daje sveukupno bolju tonalnost.   PHY sledi tu logiku, kao i Bastanis, oba rade na open baffle.

Bastanis ima aktivne subove bez kojih bi to bio cist srednjotonac.

Jos jedna zanimljiva kutija, http://www.musicalaffairs.com/grand-crescendo/

EMS (veze sa Fertinom) field coil 12'' drajver

Field coil 2.jpeg

Field coil.jpg

Link to comment
Share on other sites

EMS je naslednik Fertina. Mislim da Fertinova cerka sada vodi taj posao?

Cene su prstpacnije od ostalih proizvodjaca rekao bih? Narocito za Field Coil-e koji su inace veoma skupi.

https://www.acoustic-cros.com/wp-content/uploads/2018/02/EMS_Retail_Prices-Prix_Public_TTC.pdf

Medjutim dok je kod fertina ranije bilo TS parametra, merenja i drugih recimo podataka o mehanici, sada kod cerke nema skoro nista od toga?

Ne razumem kako misle da prodaju robu iskljucivo na osnovu "svedocanstava" onih koji su radili sa tim driverima? Ako su radili zasto nema podata na njihovim sajtovima? Kako misle da ljudi projetuju kabinete? Otprilike i po sistemu "A sto ne bi moglo"?

Malo mi je to bezveze. Bez obzira ns ocigledno solidnu izradu. I fotografije su lose, male. Razumem skormnost i nenametljivost kao protiv tezu ovim novim izuzetno agresivnim i "utegnutim" a ustvari losim dizajnerskim i marketinskim trikovima. Ali jednostavno ovo je neka druga krajnost.

(Fertin je ranije davao za njegove modele i promenu TS parametra u odnosu na promenu napona FC-a i to za nekoliko vrednosti napajanja FC-a... Imam to negde cak i snimljeno na HD-u...)

Link to comment
Share on other sites

On 12/24/2020 at 10:41 AM, hifista said:

PHY sledi tu logiku, kao i Bastanis, oba rade na open baffle.

Kod OB-a se upravo gubi mnogo na niskim Fo. A i driver mora da se uklopi u neke preporucene i logicne TS parametre za taj tip kabneta? I naravno ogromna povrsina ploce ili pregrade... Dok srednji spektar ostaje u slicnom nivou u db... Pogledaj standarnu IEC plocu (drvenu tablu) koja je sluzila za snimanje karakteristika zvucnika. Kao neki standard da vecina drivera bude izmerena u istim uslovima.

I uporedi recimo Philips FR drivere koji su mereni BEZ bilo kakve pregrade, ploce - "goli", sa daljine od pola metra. To ima je bio neki standard na osnovu podataka iz njihovih prodajnih kataloga.

ovo su neke standarde velicine IEC ploca - to je ogromno, mnogo vece od 99% OB kabineta koji se marketiraju kao odlicni.

Na jednoj od fotografija je Saba driver mislim da je 8in?

 

IEC baffle.jpg

IEC.jpg

Screen Shot 2020-12-25 at 11.28.34 AM.png

Link to comment
Share on other sites

Zoki, hvala puno na doprinosu i angazovanju. TQWT je verovatno idealan kompromis (ako je to uopste ikakav kompromis?) kako bi se odziv na LF drzao u balansu sa srednjima.

Siguran sam da za EMS drajvere firma ima kompletne podatke. Mozda se samo to dodatno naplacuje, kao muzika i usluga u Caffe Florian :D

Ocigledno da ima par varijanti koje su interesantne za lampaska pojacala male snage (namerno ne pisem samo SET)

Link to comment
Share on other sites

TQWT  je kompromis kao i bas reflex. Za 30Hz treba pogolema kutija.

Sto se tice Fertin, EMS, PHY sve je to ista skola stim sto je PHY bio najfanaticniji po kvalitetu izrade. Phy je sam lio korpe od bronze, a kabinete pravio od gitarskog spera sa peskom izmedju ploca, tako je dobijao inertan i tonalno prihvatljiv kabinet.  

Meni licno se ne dopadaju visoki na wide range drajverima jer bimuju iz centra drajvera sto je neprirodna prezentacija visokih.  

image.png

Link to comment
Share on other sites

On 12/23/2020 at 11:13 PM, SuperFi said:

sjajno Zoki! Tvoj kabinet sa RCA LC1 drajverima mi je etalon za bas! Ako se ne varam i ono je TQWT? Ne vidim skicu kabineta?

Jeste dao sam nacrte mojih kabineta ovde. KOnceptualno ovi koje sam simulirao su isti ALI naravno razlikuju se u dimenzijama

blueprint.jpg

Link to comment
Share on other sites

On 12/25/2020 at 3:02 PM, hifista said:

Za 30Hz treba pogolema kutija.

Rezonanatna frekvencija sam po sebi ne igra odlucujucu ulogu u formiranju kabineta za TQWT. U jakoj je sprezi sa ostalim parametrima. I cesto skoro uvek se ne dobija previse pukim povecavanjem duzine pajapa odnosno visine kabineta. Ali za neke drivere i

Nije previse velika (ova za F10 Cube) sto sam propustio krpz program. Visina je oko145cm. Tu bi zvuk dolazio pod istim uglom kao i kod nizeg kabineta ALI odozgo u odnosu na poziciju slusanja. Sto mislim da je bolje nego kada dolazi ispod linije slusanja. Napravicu za isti driver i za kraci kabinet pa se moze uporediti.

Za originalni kabinet Neuphar se razlikuje od predlozenog na sajtu Cube-a u PDF-u. Neuphar je skoro potpuno otvoren "dole" kod usta i blizu je poda. Tu u sadejsvu sa podom odredjuje ponasanje u niskom delu spektra. Nema standardni port, nego "vraca" deo pritiska od poda ponovo u otvoreni deo horne. Na taj nacin emulira prisustvo porta. To se vec radilo na taj nacin i u drugim konstrukcijama tog tipa...

Skica u PDFu sa sajta ima port i to na poledjini kabineta. Mada to nije dovoljno jasno precizirano mozda je i otvor za terminale a pod kabineta je otvoren? Losa je skica. Probacu da simuliram ovaj kabinet. I pomerene su dimenzije "precke" koja delii kabinet. Nema povrsinu grla St posto odmah krece od nule od fronta kabineta dole. Pregrada unutar kabineta iza drivera nema nikakvu funkciju a mogla bi dobro da posluzi kao Helholtzova komora. Za deo spektra koji izlazi is otvorenog dela kabineta a koji se vidi na simulacijma. Potrebno je izracunati i potom ekserimentalno proveriti samo dimenziju porta za tu Helmholtzovu komoru.

 

Link to comment
Share on other sites

Ono sto sam primetio je neverovatno mala vrednost Le voice coila kod Cube drivera.

F10

Fs  = 30 Hz  Re  = 6.3 Ohm Le  = 0.011 mH Qt  = 0.42 Qes = 0.43 Qms = 16.2 Cms = 0.76 mm/N Vas = 127 liters Sd= 346 cm^2
Bl  = 9.7 T*m
Xmax = +- 3 mm*
Xdamage = +- 6 mm Sensitivity = 91 dB
Impedance = 8 Ohm

F10NEO

Fs  = 30 Hz  Re  = 5.5 ohms Le  = 0.006 mH Qt  = 0.43 Qes = 0.44 Qms = 17.8 Cms = 0.76 mm/N Vas = 127 liters Sd= 346 cm^2
Bl  = 9.7 Tm
Xmax = +- 3 mm*
Xdamage = +- 6 mm Sensitivity = 92 dB
Impedance = 6 Ohms

Nisam siguran da je ovo moguce uopste? Logicnije bi delovalo da je 1.1mH i 0.6mH. Ovako ispada da je to namotaj od nekoliko namota zice. Ako je mali broj namotaja onda ne bi mogla Re dc otpornost kalema da bude oko 7oma? A ako je tanja zica u pitanju onda bi mozda i bilo moguce da Rdc bude oko 7oma  ALI bi zato snaga driver bila mnogo manja jer bi bila ogranicena manjom strujom koja ne bi istopila tanku zicu?

Force faktor izrazen kao Tesla x metra gde je ovo metar duzina zice voice coila...

Bilo kako bilo, ovaj TS parametar nema presudan znacaj za ponasanje u niskom delu spektra ali ima u visokom delu spektra. Promene postoje ali su minimalne.

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, Majda said:

Ono sto sam primetio je neverovatno mala vrednost Le voice coila kod Cube drivera.

 

Nisam siguran da je ovo moguce uopste? Logicnije bi delovalo da je 1.1mH i 0.6mH.

Bilo kako bilo, ovaj TS parametar nema presudan znacaj za ponasanje u niskom delu spektra ali ima u visokom delu spektra. Promene postoje ali su minimalne.

Standard za Hi Tech mid-bas drivere danas je oko 0.1-0.2mH. Ovo je zaista veoma niska vrednost deklarisana za Cube (odlicno, sto nizi Le to bolje)

 

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, SuperFi said:

Standard za Hi Tech mid-bas drivere danas je oko 0.1-0.2mH. Ovo je zaista veoma niska vrednost deklarisana za Cube (odlicno, sto nizi Le to bolje)

 

Uoravo tako, medjutim navedena je 100X nmanja vrednost? zbog toga sam (nadam se argumentovano) priupitao da li je to uopste moguce? Medjutim Le vrednost znacajno varira u funkciji frekvencije, a posto nije navedeno na kojoj je Fo dati podak za Le ostaje da se nagadja. Uobicajeno je cak da se da i vise do 3 podatka za Le na razlicitim Fo. Tu je svakako 1KHz kao neka baza? Ali Le vrednost nema bitnog uticaja na ponasanje drivera u kabinetu na niskim i donjim mid frekvencijama a to je ujedno ono sto i moze da se "predvidi" softverom... :)

Jednostavno za zvucnik te cene nije neuobicajeno postaviti bilo koje pitanje. Da je to neki driver za pro namene a da ima tu cenu, dali bi third party kompletne podatke i vise od toga. Ne kazem nista lose za Cube audio, dali su standardne podatke kao i nacrte kabineta. Sto je neki standard za ovu vrstu, ciljnu grupu i namenu proizvoda.

Kod mnogo drugih firmi ni ti osnovni podaci nisu dostupni.

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, hifista said:

@Majda  visina tvog kabineta * 2 (jer je savijen) odprilike je negde oko 1/4 talasne duzine na 30hz. 

Jedan student na ocenjivanju za semestar kod profesora. Covek mu kaze (kao i svakom drugom studentu) na osnovu cega mu je dao tu ocenu, kaze kada je cuo ocenu - profesore da li se vi to salite? A covek mu dao 6 nije hteo da ga obori zbog toga sto je osnovni ispit... Jednostavno izvukao mu neke argumente na misice na stereoidima. Nije se pojavljivao skoro ceo semestar.

Drugi profesor prica - polaze student i OK je ali mu profesor kaze hej dobro ti je ovo ali hajde posto ispitni rok traje jos nedelju dve, da doradis taj rad da ti dam vecu ocenu zasto ne i 10. I ponudi se da ponovi ispit samo za njega. Student mu kaze: Veliko hvala profesore ALI ja sam veoma zadovoljan 8-icom...

Da li stvarno mislis da ne znam koja je tacna duzina putanje u tom tipu kabineta? :)

Malo sam se nasalio - ne zameri i izvini... Znam da nisi od onih paranoicnih inace ne bih ni napisao. :)

 

Link to comment
Share on other sites

@SuperFi ti si pokretljiv po evropi i po obodima evrope. Ne bi ti bio veliki problem da porucis sebi par ovih Cube-a siguran sam. Pa ni skuplju verziju ako ti je ceif. I samo ih negde pokupis usput. A ne bi ti bilo ni prvi put...

To su ipak na osnovu svih dostupnih infpormacija vanserijski driveri. Jednostavno imam utisak da su se izdvojili u toj klasi drivera.. Sve je uradjeno kvalitetno pa cak i da se firma ugasi miran si sledecih cetvrt veka. A jos plus imas i skustvo slusanja koje je veoma pozitivno.

Link to comment
Share on other sites

nisam ekonomista ali ja bih ubacio u računicu 'jeftinije prođe" i potencijalni gubitak na vrednosti Cube drajvera u odnosu na Kensington u scenariju prodaje jednog ili drugog.

Plus investicija u izradu kabineta za Cube. To što to ženama prezentujemo da to košta 50€ u praksi retko bude cela istina.

...pa onda kupovima notch filtra "da se proba" pa ožičenja... brrrrrr....

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, anubisgrau said:

vidi ga, ložiš čoveka a jedva navatao te tanoje koje je onoliko tražio....

Jedva? Pa mislim da je imao nekoliko tanoja. Od viska glava ne boli? Ja mislim da je @SuperFi oduvek imao minimum dve komponentw za istu poziciju?

Tu je sada samo ostalo pitanje Biti ili prebiti - F10 ili F10NEO :)

 

Link to comment
Share on other sites

26 minutes ago, zflazar said:

nisam ekonomista ali ja bih ubacio u računicu 'jeftinije prođe" i potencijalni gubitak na vrednosti Cube drajvera u odnosu na Kensington u scenariju prodaje jednog ili drugog.

Plus investicija u izradu kabineta za Cube. To što to ženama prezentujemo da to košta 50€ u praksi retko bude cela istina.

...pa onda kupovima notch filtra "da se proba" pa ožičenja... brrrrrr....

Da driveri jesu skupi Ali su i novi. Mislim da je na Neuphar cabovima koji su slusani ne postoji niakakvo elektronsko kolo a receno je da je biloko i vise nego OK i to na veoma razlicitim vrstama muzike i snimaka. A ozicenje u neupharu je bilo sigurno 1.5m unutra. Moze da se izvede i veoma kratko ozicenje pa i do 20cm.

Link to comment
Share on other sites

Iz sveg ovog pisanija može da se izvede zaključak da su ljudi koji su konstruisali verovatno najbolji fullrange drajver ikada i zvučnik od čijeg zvuka recenzenti i kupci širom sveta (uključujući i Srbe) redom padaju na buljson, neki čobani budale i nisu znali ni da naprave optimalni kabinet za svoj drajver, niti su znali da previše žice od drajvera do terminala može da usere zvuk. How yes no...:rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...