Jump to content


Saving the world from Ordinary


anubisgrau

Recommended Posts

13 minutes ago, neskor said:

Magma

Pa da, to je sa 250TH. Sa tim sto je ova mala cev ulazna cev, Unutra je tranziztorski driver za ogromne struje resetke i napajanje je isto solid state. Inace bi bilo jos vece... Mada je to ogromna cev.

(Pogledaj kako je anoda non stop uzarena, ali mislim da samnegde procitao da je to normalno za tu vrstu cevi?)

Link to comment
Share on other sites

Od skora u mom gradu jedna sprava koja  bez blama spada u ovu temu: Vaic Reference 52B monosi.

Uskoro slike ako zelite ali svi detalji su dostupni na ovom linku; https://jacmusic.com/Vaic/62B-NOS/index.htm

Single ended 50W po kanalu, sa lampama koje su u produkciji i danas (jesu skupe ali se bar mogu kupiti nove), DHT driver, DHT izlazne lampe, PSE konstrukcija u cilju dobijanja vece snage. Monosi provereno teraju bilo sta a najvece iznenadjenje za mene je bilo kako se jedna navodno teska za teranje kutija (WA Watt Puppy 5) savrseno uklopila. 

Dilema : kvalitetan SE amp sa dovoljno watta + tzv ''hifi'' kutije ranga osetljivosti 90 db/W ili Hi Eff zvucnike od >100db koji ce raditi sa ampovima od cca 2W snage vise ne postoji. U jednom momentu iskljucio sam se iz ove diskusije upravo zbog nekog stava da je samo drugi put isparavan; 

LP 

S-fi

Link to comment
Share on other sites

@anubisgrau naravno...Nije mi bila namera ubedjivati nikoga i nadam se da nije zvucalo prepotentno. Ono gore se odnosilo na mene. Na kraju, i sam slusam relativno osetljive kutije sa PP DHT ampom. 

Plus, nekako se Vaic sa svojih 50 watta iz dve 52B lampe nadovezao na one snagatore par postova iznad. Htedoh reci da sa takvim ampovima klasicni zvucnici mogu bez ikakvih problema da se slusaju. Nema potrebe za nenabavljivim drajverima i super egzoticnim konceptima kutija. Pritom, ti ampovi nisu preskupi. Pun ih je SH market a cene su od 2k5 pa na gore.

Uskoro idem da poslusam Ocelie, najjacu verziju 12''' sa piezo visokim. Zvucnik koji je takodje less ordinary :D Slusao sam ga pre par meseci sa malim PP ampovima izvadjenim iz dzuboxa. Sjajno iskustvo...

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ocelije su sjajan zvučnik ali jedan od onih koji je vrlo selektivan prema muzičkom materijalu. Meni je to granično iskustvo, barem do sada, jer ne volim kada mi se zvučnik meša u moj ukus. Na manjim orkestrima, klasika, jazz i slično, perverzno zavodljivo ali problem nastaje sa modernijom produkcijom ili kompleksnim aranžmanima. Znam da su neki pokušavali da Fertinove drajvere koriste za kritični deo spektra ali u višestaznim zvučnicima, slično kao neki Lowther. Ne znam da li je to rešenje.

Svejedno moćni SET-ovi jesu jedno od rešenja, NAT je to odavno dokazao.

Link to comment
Share on other sites

13 hours ago, SuperFi said:

Od skora u mom gradu jedna sprava koja  bez blama spada u ovu temu:

Pa u tvom gradu ima sprava po sistemima, koje su na top svetskom nivou? Ne pricam napamet ngo na osnovu slusanja a bogami i gledanja... :) 

Hvala na podsetniku. A znam i da je ostatak ekipe bio prijatno iznenadjen.

Link to comment
Share on other sites

22 hours ago, Majda said:

Pa da, to je sa 250TH. Sa tim sto je ova mala cev ulazna cev, Unutra je tranziztorski driver za ogromne struje resetke i napajanje je isto solid state. Inace bi bilo jos vece... Mada je to ogromna cev.

(Pogledaj kako je anoda non stop uzarena, ali mislim da samnegde procitao da je to normalno za tu vrstu cevi?)

Da ispravim svoj post -  na fotografiji je GM100 trioda "New Magma". Model "Magma" je sa 250TH.

Link to comment
Share on other sites

Dobra je. :thumbsup2

Vise mi se dopada ova umetnica. Produktivna i talentovana. slusao sam par njenih albuma. Bend joj je izuzetno dobar. Svirka neposredna, direktna. Odlicna pevcica i autorka...

https://en.wikipedia.org/wiki/Veronika_Harcsa

Meni se dopada ovaj album Harcsa Veronika: Lámpafény (2011)

https://www.allmusic.com/album/lámpafény-mw0002164625

 

 

Discography[edit]

  • Harcsa Veronika: Speak Low (2005 self release HU and 2007 Nature Bliss, Japan)
  • Harcsa Veronika: You Don't Know It's You (2008 self release HU and Nature Bliss, Japan)
  • Harcsa Veronika: Red Baggage (2009 self release HU and Nature Bliss, Japan)
  • Bin-Jip: Enter (2010 LAB6 Records HU and Whereabouts Records, Japan)
  • Harcsa Veronika: Lámpafény (2011 self release HU and Whereabouts Records, Japan)
  • Harcsa Veronika - Gyémánt Bálint: Lifelover (2014 Traumton Records)
  • Bin-Jip: Live at the Planetarium (DVD and Blu-ray, 2014 self release HU)
  • Bin-Jip: Heavy (2014 LAB6 Records HU and Whereabouts Records, Japan)
  • Harcsa/Keszég/Márkos/Benkő/Pándi: Kassák (2015 self release HU)
  • Harcsa Veronika - Gyémánt Bálint: Tell Her (2017 Traumton Records)

Harcsa Veronika.jpg

Link to comment
Share on other sites

Back on railway. Ova GMI-30 je stvarno zanimljva cev. Jeste velika. Ali ima normalno jumbo 4pin podnozje (kao i za 211), ne mora se koristiti u zoni pozitivnih prednapona, nisu velike struje u pitanju, vrlo linearna, nije joj potrebno mnogo pobudnog signala. Mislim da ni struje resetke nisu prevelike pa driver ne mora biti mosusno govece...

Jedino je veci anodni napon... :( I... Nesto veci Ri :( i velika jeeeeee

na brzinu nesto proverio i oko 35W sa vrlo malim izoblicenjima

GMI-30 settings 01.jpg

 

crvena linija - maksimalna dozvoljena anodna snaga = 350W :blink:

Ali normalno radi na oko 270W ili manje. Ustvari to je kopija Eimac 6C21 (redja i skuplja) triode a 1000T trioda se razlikuje u vrednstima grajanja.

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, anubisgrau said:

ne vidim najbolje, sta je ovo 2000V u karakteristikama?

Anodni napon. Moze biti i manji. I sa ovim radnim tackama cev radi sa oko 77% snage

Cev moze da podnese i vece. Ali nema potrebe. A i nema izmerenih karakteristika na strani vecih negativnih napona od ovih. I ovo je pravo cudo da je neko izmerio neku od tih predajnih cevi. Oni podaci koji su za njih dati od strane proizvodjaca su neupotrebljivi za nase svrhe. A izmeriti ove cevi skoro je ravno pravljenju pojacala. Jedan veliki ispravljac sa potom za promenu anodnih napona, drugi negativan za promenu -Ug, grejanje normalno. To su visoki naponi i ti ispravljaci moraju biti super stabilni.

Opet pitanje je da li su ove izmerene karakteristike tacne?

(Ja sam ranije sa prijateljem merio neke cevi. Dok smo merili ove manje cevi do 15W-20W sve je bilo kao OK. Ali kada smo kao uzeli da proverimo ove vece, sa vecim strujama, crkla su nam 2 HV prirucna ispravljaca... A ja se gadno opekao na 13E1 cev. Ustanovili da su karakteristike novih i neupotrebljavanih cevi skoro identicne kao i u njihovim podacima. Jedini dobitak je bio sto smo izmerili i neke cevi u triodnom spoju za koje nije bili podataka. U sustini dzaba smo krecili.)

Link to comment
Share on other sites

Vrlo zanimljiva karakteristika ove cevi u odnosu ne druge tog tioa je veci faktor pojacanja. Oko 36-37 puta. Pobudni napon je svega oko 70V p-p za punu snagu. (Ali jos uvek nisam proverio da li postoje vrednosti za capacitivnosti i struje resetke). Jedno je sigurno cev je pravljena za izuzetno visoke napone i ima sigurno odlican vakuum.

Ako struje resetke nisu velike onda nije potreban jak driver, samo odgovarajuci, i pojacalo moze da se dizajnira sa svega 2 stepana pojacanja sa mnogo vecim izborom ulaznih cevi.

Jos jedna stvar je povoljna, manje anodne struje i manji prednaponi impliciraju na mogucnos koriscenja katodnog biasinga sa bajpas condenzatorom. I tu bi bilo "svega" oko 5W disipacije a sa 20W otpornikom i nekim manjim hladjenjem taj Rk bi bio samo topao. I naravno manje cene i veceg izbora te komponente...

Ostaje pitanje izlaznog trafoa koji je na granici izvodljivosti. Ali nisam jos uvek to razmatrao.

Link to comment
Share on other sites

9 minutes ago, anubisgrau said:

ja mislio da mi od 211 idemo ka predajnickim cevima sa manjim HV

Pa skoro sve te velike predajne su na tim vecim naponima.

Izuzev onih u A2 klasi kojie rade na pozitivnim prednaponima ALI su tu ogromne struje i jake struje resetke. Iz iste ili vece probleme sa izlaznim trafoom i probleme sa jakim ispravljacama (koriste se iz tog razloga diode uglavnom). I normalno tesko je ili nemoguce izvesti iz 2 stepena uglavnom idu iz 3 stepena od kojih je onaj ispred izlazne cevi buffer...

 

Link to comment
Share on other sites

30 minuta ranije, Majda said:

Tradicija vrhunskih muzicara i kompozitira iz Madjarske nema dovoljnu pozornost publike. Kada bi covek krenuo da nabraja... Mozda je jedino u domenu klasicne muzike nesto bolje? Steta.

Da. Tako je na žalost bilo u BG i sedamdesetih. A gostovala baš velika imena! U Vojvodini tek nešto bolje, na severu.............

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...