Jump to content


Saving the world from Ordinary


anubisgrau

Recommended Posts

ovo nije ni malo ordinary

a34568d1fc7d71aefa0f9c659882b763.jpg

19c2251aeeee003324eac25f6d0d05cc.jpg

00f0e81766a4712c7db2f09aba052342.jpg

b008cad6f011c2475fe1bd10e8a2370b.jpg

a537ca49a0b663e3188317b67aaafc6e.jpg

64607b37d37a5061ace44c273ba23e50.jpg

moram, za dnevnik, da kažem da ove Ecijeve (Ferenc Lazar dipl ing iz Zrenjanina) još uvek bezimene horne odlično sviraju.. Summa je bila polazna osnova, ali od nje je malo šta ostalo, sad je to D'appolito like dizajn, sa centralno postavljenim TAD 2001 u horni..

amplifikacija beše amp iz Aiwa mini linije dakle kutije su samo iskazale potencijal.. međutim to što sam čuo je bio najbolji zvuk horni koji sam imao priliku da čujem.. a čuo sam i Avantgarde..

Eci je imao čak 7 modifikacija skretnice, i naposletku je došao do zvuka koji je dovoljno detaljan, precizan, ali i muzikalan, neopterećujuć.. sweet spot veoma širok, separacija uočljiva ali bez rupa u slici.. bas precizan, dubok, definisan i bez artefakata uslovljenig BR dizajnom..

izvedba kabineta sjajna.. veliki su naravno, ali footprint im nije ogroman.. naravno je da traže veliku prostoriju, a Eci je ima..

osetljivost im je iznad 100 dB, mislim da je Aiwa radila na 1 - 2 watta.. izdržale su test sa sopran saxom uz potpunu kontrolu..

sa boljom ampiflikacijom će biti još bolje, a i sada je odlično..

čestitam

Link to comment
Share on other sites

ja u gornjem slučaju ne mogu biti objektivan pošto sam jedan od onih koji su sa ušima učestvovali u nazovimo to dizajniranju zvuka ovih zvučnika.

Moje mišljenje nije naravno bilo presuđujuće niti svojatam takve epitete.

Front loaded horne su čudne sprave i treba puno-puno strpljenja, multidisciplinarnog znanja i iskustva da se uklope u jedinstvenu zvučnu celinu pri tom da ta celina liči na nešto. Recimo to i ovako: ova celina mi se sad veoma dopada :)

Link to comment
Share on other sites

Respect za kabinete, odlicnu prezentaciju juce kod Ecija u Zr.

Dodao bih samo i Garrard 401 koji je u zavrsnoj fazi radova sa 12" SME vintage rucicom i jos starijom, ali komplet repariranom Ortofon MC zvucnicom. 

Naravno, ponovo sam slusao The Singing Frog ultimativni cevni phono by Eci. 

Sve pohvale za posvecenost, planiranje u pripremi, radove koji su trajali preko godinu dana i mozda najveci izazov u tjunovanju pasivne skretnice za 2 x TAD 2001 i 4 x BD-Design drajvere. :cheers

 

g1.jpg

Link to comment
Share on other sites

On June 16, 2019 at 10:53 AM, Woland said:

amplifikacija beše amp iz Aiwa mini linije emoji3.png dakle kutije su samo iskazale potencijal.. međutim to što sam čuo je bio najbolji zvuk horni koji sam imao priliku da čujem.. a čuo sam i Avantgarde..

Meni nije smetao taj Aiwa amp? Mislim da je kvalitetan. Daje nekako, kao sto smo ranije znali da kazemo, "zdrav" zvuk? I to na tim kriticnim niskim polozajima, potenciometra na malim nivoima signala i na maloj snazi.

Mislim da je frekvencija susreta izmedju jedinica i horn drivera visoka? Mozda i veca od 2KHz. Nisam bas tacno zapamtio. U tom smislu to nije "skroz" horn dizajn. Kao na primer sto jeste Oris sistem gde Horne rade vec od oko 300Hz, i mnogo veci deo opsega. Kao i kod Avantgarde sistema gde horn sistem pokriva i srednji i donji mid region.

Medjutim to je 1in TAD HF jedinica, i na osnovu toga je i odabran region u ko ce raditi. U ovom slucaju je to region koji pokrivaju tweeteri pa se dizajn moze okarakterisati kao, dvosistemski diapolito (kako si i rakao) sa tweeterom kao kompresionim driverom u horni.

I meni se dopalo kako je izveden taj spoj LF jedinica i Horn sistema. Nekako "tečno"

 

Link to comment
Share on other sites

5 minuta ranije, Majda said:

Meni nije smetao taj Aiwa amp? Mislim da je kvalitetan. Daje nekako, kao sto smo ranije znali da kazemo, "zdrav" zvuk? I to na tim kriticnim niskim polozajima, potenciometra na malim nivoima signala i na maloj snazi.

nije smetao, ali realno - dometi mu nisu vrhunski, jedva čekam da ih čujem na nekoj krštenoj amplifikaciji, mislim da će tada da zasijaju..

da, uklapanje horne i basova je sjajno urađeno, nisam pitao kako je urađeno, sečeno, dovoljan mi je bio broj modifikacija na skretnici: mnogo truda, rada i znanja je uloženo u te kutije

Link to comment
Share on other sites

KOd klasicnih zvucnica (kao i kod standardnih zvucnika) postoji permanentno magnetno polje. Elektromagnetni materijal jezgra magneta je prethodno namagnetisan u nekom jakom magnetnom polju velikog "magneta". to su veoma postojani magneti i ne menjaju znacajno jacinu magnetnog polja u toku recimo decenija.

 

 

Istorijski pregled permanentnih magneta:

 

 

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:http://www.extra.research.philips.com/hera/people/aarts/_Philips%2520Bound%2520Archive/PTechReview/PTechReview-18-1956_57-358.pdf

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Na temu WG i horni.

Po konvenciji: svaka horna je wavegude ali nije svaki waveguide horna. U principu ako ima pojačanje onda je horna. Waveguide je bez pojačanja, istorijski i semantički  gledano WG je predstavljao deo između drajvera i samog flare-a horne. Talasovod bez pojačanja. 

Link to comment
Share on other sites

16 sati ranije, prophet said:

Na temu WG i horni.

Po konvenciji: svaka horna je wavegude ali nije svaki waveguide horna. U principu ako ima pojačanje onda je horna. Waveguide je bez pojačanja, istorijski i semantički  gledano WG je predstavljao deo između drajvera i samog flare-a horne. Talasovod bez pojačanja. 

On  sve  ovo zove waveguide, ali vidi se sa dijagrama da ima pojačanje, onda je to ipak horna?

http://www.troelsgravesen.dk/ScanSpeak-waveguides.htm

Link to comment
Share on other sites

WaveGude je trostepaeni horn sistem. Pocinje jednim manjim, kratkim delom koji ima blaze savijanje, onda ide ravna konicna horna i treci deo je kruzni savijeni deo. (Taj zavrsetak koji se nastavlja na konicnu hornu moze biti i Lecleatch oblika.) WG jeste horna, zbog toga sto sadrzi kao element sistema konusnu hornu i ima pojacanje. Manje i drugacijeg tipa pojacanje nego klasicna Exp. ili Trac. ali ipak transformise vazdusni pritisak u zvucni. Cak i Karlson coupler ima pojacanje i opterecuje driver, sto se vidi i na merenjima impedanse. To mi je bilo veoma cudno Ali se jasno vidi na merenjima...

Razlika izmedju WG, Karlson couplera i ostalih horni je u tome sto WG i KC imaju mnogo manju direktivnost. (Karlson je to opisao kao "No-Jet", uporedjuci klasicne horne sa izduvom reaktivnh jet motora...) :) I veci ugao rasprskavanja. Najverovatnije je to razlog zbog koga na manjim distancama "blendiraju" zvuk sa drugim izvorima.

Na osnovu manjeg pojacanja i atenuacije tih HF sistema su znacajno manje, a iz istog razloga potrban je manji broj LF jedinica da bi se priblizilo zvicnom pritisku HFa, kod pasivnih sistema.

Link to comment
Share on other sites

Ovde ima vise informacija za WG

dvostepeni WG za visokotonac (izostavljen ulazni deo, najverovatnije zbog toga st odriver vec ima mali zakrivleni deo oko kalote?) Vide se ostala 2 stepena, jedan konicni i kruzni zavrsetak. 

http://sound.whsites.net/articles/waveguides1.htm (ima 3 stranice)

Na ovom linku je dugacka tema u kojoj se razmatra Earl Gaddes-ov i drugi tipovi WGa.

So the design procedure is simple. Pick your Comp driver, and then your coverage pattern then the contour becomes:
y(x) = sqrt(throat radius^2 + x^2 Tan(coverage_angle)^2)
x is the distance along the axis. Note that at x = 0 the angle is zero and the radius is "throat_radius".

https://www.diyaudio.com/forums/multi-way/103872-geddes-waveguides.html

To su neki klasicni WG primeri.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Majda said:

uporedjuci klasicne horne sa izduvom reaktivnh jet motora.

Pa to mu i dođe slično, visok pritisak u motoru treba svesti na pritisak atmosfere kako bi se iskoristila energija mlaza, znači transformacija impedanse. Što je niži okolni pritisak mlaznik treba da je duži, u vakuumu bi bio beskonačan, posledica je širenje mlaza, vidi se kad lete raketle i avijoni, kad se podignu visoko mlaz postane jako širok, dok su nisko uzgleda ko let lampa.

Slično nešto rade i horne, transformišu visok pritisak u nizak čime se više energije sa membrane drivera prenosi na vazduh. Oblikom i dužinom kontroliše se direktivnost, posledica je pojačanje nižih frekvencija na račun polarne karakteristike, što verovatno i nije tako loše jer je bolje usklađeno sa driverom koji radi srednje/niske frekvencije i koji je puno većeg prečnika membrane od visokotonca.

Link to comment
Share on other sites

Slažem se sa svim do sada napisanim o ovim za sada neimenovanim zvučnicima, slušali pre neki dan drugar i ja  ali smo poneli  Trafomatic 2A3 i AVC ( od Ferenca ali kod mene u gostima, poredim ga sa TVC). TEO je u poslednjih par godina terao Geddes Summae i BLH sa fostexima i svira odlično ali za rok ili simfonijski orkestar jednostavno nema dovoljno snage i ovo je bilo prvi put da to nije bio problem, ne znam koliko su osetljivi, slušali smo tiho, glasno do vrlo glasno i nijednog trenutka pojačalo nije bilo u problemu, zvučnici rade sa takvom lakoćom, nepretenciozno, prirodno da su jednostavno klasa za sebe. Nema smisla da ih poredim sa fostexima, dramatično bolji i kompletniji od  summa, komparacija sa tannoy burićima u slučaju 2A3 nemoguća jer ovo pojačalo tannoy-e ne može ni da pokrene. Ne volim što nisu moji ali za utehu na samo par kilometara su i biće prilika za slušanje, npr kada Garrard 401 bude završen.

horna 20.06..jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
On 2.5.2019. at 7:38, anubisgrau said:

da tacno je da se aktivni zvucnici prave vec zilion godina ali da se ova rasprava vodi pre 5 godina, pre DSP, pre D klase i pre novih generacija opampova, ovo bi sve drugacije izgledalo. bio sam jedno vreme vlasnik aktivnog ATC 20A zvucnika koji je industrijski etalon. pored stvari koje su jasna prednost, odgovarajuce pojacalo po drajveru u neposrednoj blizini sto sjajno utice na dinamicki potencijal, ono sto se bolno cuje je dominantni zvucni pecat opampova u aktivnoj skretnici koje nosi tvrdocu u gornjem spektru koja se neprijatno poveceva sa rastom glasnoce. tako da je ova prica postala realna tek sa novom generacijom aktive, kada se umesao bruno putzay.

па пробајте са транзисторским филтерима, велика је разлика у односу на чипове B)

Link to comment
Share on other sites

"My name is Shinichi-Kamijo"

odlican dizajn Super-triode connection, sa KT90. copyright=1997 godina. Zanimljivo je sto je postavio i logotip EI nis. :thumbsup2

(Drugar je pravio drugu ali konceptualno istu topologiju i rekao je, secam se, da radi odlicno.) :)

http://www.ne.jp/asahi/evo/amp/kt90/report.htm

http://www.ne.jp/asahi/evo/amp/guide.htm

google Super Triode Connection

FL2.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
On July 31, 2019 at 8:59 PM, zflazar said:

Jel to neko slušao?

Nazalost nisam poslusao to Super triode pojacalo. Nije bilo ovo sa fotografije sa domacim KT90 vec prvi model sa ECL84 ili sa ECL86 ne secam se. Prijatelj je rekao da je napravio cisto da vidi sta se desava i da je bio prijatno iznenadjen zvukom. U odnosu na uobicajenu verziju SE ampa sa istom izlaznom cevi... Ovaj STC koncept je nepravedno zapostavljen.

Na osnovu simulacija moze se upotrebiti i kao superioran sistem za I-V modul kod dac-ova koji imaju strujni izlaz.

Link to comment
Share on other sites

Neces verovati, bas sam juce slusao (na desetak minuta doduse) K15. Stereo. Neki Gauss 15in driveri unutra... K15 pravljen, najverovatnije dobro? Posto ima dovoljno informacija o merama i unutrasnjosti. Za driver nemam pojma u kakvom je stanju.

Sa SE ampom od par W neverovatno efikasno radi. Definitivno ima potencijal ovaj kabinet koji je potpuno nepravedno zapostavljen. :(

Tip>

2xKarlson-a za 18in po kanalu + ona BMS koaksijalna HF jedinica = bez atenuacije. Karlson inace idu skroz do zida...

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...