Jump to content


Saving the world from Ordinary


anubisgrau

Recommended Posts

Naprotiv, u slučaju o kom govorim DSP nije korišćen za rešavanje problema na relaciji zvučnik-soba. To je rešavano pravilnim izborom koncepcije sa odgovarajućim paternom u bas segmentu. Tu se DSP koristi posredno, za usaglašavanje rada tih bas zvučničkih jedinica a ne za peglanje odziva. Problem koji sam uočio je  druge prirode, vezan za istinski timbar i volumen instrumenata kao i ujednačavanje po zvučnosti, što je suprotno od istinske rezolucije. 

Kod pasivnog zvučnika o kojem sam govorio to je takođe rađeno na taj način, pravilnim odabirom koncepcije i paterna ali koristeći zakonitosti u akustici a kroz mehaničke i električne korekcije. Apsolutno je indiferentan na veličinu prostorije u kojoj je smešten. Tonalno mnogo ispravniji, bolja rezolucija i veća fleksibilnost.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, prophet said:

To je pravljeno za produkciju, tačnije mid-field monitoring. 

Mastering je nešto drugo.

Kakve veze ima da li je za mastering ili ne ? Dao sam primer vrhunskog aktivnog  zvučnika za pristojan novac, ne za desetine niti stotine hiljada eura. Razlikuju li se traženi ciljevi (osim u ukupnom ostvarivom spl-u) midfield od mastering monitora ?

 Ne znam koliko bi se novaca moralo baciti ispred ovih zvučnika kako bi neki zvučnici sa pasivnim skretnicama, dac-om i nekim monoblokovima imali takve performanse. 

Sa sajta proizvođača: "The KH 420 is designed for midfield applications and as main monitor in project, music, broadcast and post-production studios for recording, mixing and mastering."

Link to comment
Share on other sites

Naravno da ima veze i da se razlikuju.

Dao si dobar primer. Ne govorim sa aspekta cene ali ako hoćete mislim da ovaj svakako vredi tog novca.

Sve je tačno što je napisano. Ono što nije napisano a što se podrazumeva je da za namenu masteringa ima i boljih i naravno skupljih zvučnika.

Merenja su odlična ali nekompletna.

Fazu konveksnih mid-range drajvera koji ipak ne pokrivaju ceo mid opseg a koji zbog fizike imaju dosta visoku reznu frekvenciju sa donje strane svako treba da iskusi u životu. Ipak, dosta je tu pažnje posvećeno. Dopada mi se detalj da su kalota i dust cap istih dimenzija.

Po svemu napisanom, izmerenom, po koncepciji jasno je koja je primarna namena tih zvučnika. To je jasno istaknuto i za to su sasvim sigurno odlični.

Link to comment
Share on other sites

9 sati ranije, Silento said:

@prophetPoenta ozbiljnih studijskih komponenti jeste da su napravljene dovoljno kvalitetno (inžinjerski i izvedbeno) da različiti kablovi mogu tek zvučati različito ali ne i jedan bolje od drugog. Za zvučnik koji je pravljen kako treba i po standardu ne mora se ići ni na desetine ni na stotine hiljada evra. Neumann KH420 koštaju oko 7000€ par novih. Bas, horn loaded srednjetonac i visokotonac. Merenja data u prilogu njihovog sajta:

https://en-de.neumann.com/kh-420

Pri tom prilično fleksibilan u pogledu podešavanja u zavisnosti od pozicije u prostoriji, što me dovodi do sledećeg... Ne treba stigmatizovati sve koji zvučnike postave uza zid. Dutch&Dutch 8c je napravljen baš tako da može da se postavi do zida bez detrimentalnih efekata. U nekim slučajevima širina baffle-a omogućava da baffle step efekat bude jako nisko (za 60cm oko 200Hz) gde je talasna dužina tolika da se zvučnik postavljanjem blizu zida ponaša maltene kao in wall pa se ne kora uvoditi baffle step kompenzacija koja ugrubo znači gubljenje osetljivosti na višim frekvencijama. Sve može ako se prilikom projektovanja o tome razmišljalo :)

https://fr.m.audiofanzine.com/enceinte-active/klein-hummel/O-410/

bilo mi poznato nešto kod tog Neumann-a pa još i ime modela "kh" pa sam se opsetio da sam to već video. E sad, sami izvucite zaključak?

Link to comment
Share on other sites

Racuna li se ovo pod "Saving the world from ordinary"? AudioNec nova modularna serija - premijera sledece nedelje...dobih slike od Fikusa posto izlazu zajedno u Minhenu. Po njemu nesto najbolje sto je cuo do sada - tko ce ga znati...ko ide neka "baci uvo" pa neka napise po koju.

AudioNec.jpg

Link to comment
Share on other sites

da tacno je da se aktivni zvucnici prave vec zilion godina ali da se ova rasprava vodi pre 5 godina, pre DSP, pre D klase i pre novih generacija opampova, ovo bi sve drugacije izgledalo. bio sam jedno vreme vlasnik aktivnog ATC 20A zvucnika koji je industrijski etalon. pored stvari koje su jasna prednost, odgovarajuce pojacalo po drajveru u neposrednoj blizini sto sjajno utice na dinamicki potencijal, ono sto se bolno cuje je dominantni zvucni pecat opampova u aktivnoj skretnici koje nosi tvrdocu u gornjem spektru koja se neprijatno poveceva sa rastom glasnoce. tako da je ova prica postala realna tek sa novom generacijom aktive, kada se umesao bruno putzay.

Link to comment
Share on other sites

17 minuta ranije, Silento said:

Ja ne mogu nikakav zaključak da izvučem. Može pojašnjenje ?

Ditto. Sennheiser je vlasnik oba brenda, pri čemu je Neuman preuzet još davne 1991. godine, a K+H 2005. Od 2009. K+H više ne postoji pod tim imenom, ali se njihova linija studijskih monitora prodaje pod imenom Neumann, a ostali proizvodi pod imenom Sennheiser.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, golum said:

AudioNec nova modularna serija

Rubanoide visoki, e to bih zaista voleo da čujem. Mislim da niko nije pominjao tu veoma zanimljivu konstrukciju ovde u temi. Svakako je sve samo ne ordinary. Visoka efikasnost, a nema horne, direct radiator i još je dipol, milina.

http://www.audio-consulting.ch/?Products:Speaker:Rubanoide

http://www.audio-consulting.ch/?Products:Speaker:Rubanoide_3-way_Speaker

Link to comment
Share on other sites

52 minuta ranije, Zexx said:

Ditto. Sennheiser je vlasnik oba brenda, pri čemu je Neuman preuzet još davne 1991. godine, a K+H 2005. Od 2009. K+H više ne postoji pod tim imenom, ali se njihova linija studijskih monitora prodaje pod imenom Neumann, a ostali proizvodi pod imenom Sennheiser.

eto pojašnjenja ^

plus, psihološki kad neko nešto-a-isto prezentuje audiofilima pod imenom Neumann onda je to više ovenčano audiofilskim atributima nego Klein + Humnel koji je manje poznat laicima a da ne pričam o imenu Sennheiser za kog prosečni konzument zna da prave slušalice.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, anubisgrau said:

da tacno je da se aktivni zvucnici prave vec zilion godina ali da se ova rasprava vodi pre 5 godina, pre DSP, pre D klase i pre novih generacija opampova, ovo bi sve drugacije izgledalo. .......

Boldovano je po mom mišljenju presudno za boljitak u analog active poslednjih godina. Ti ultra brzi operacioni su se preselili u aktivne zvučnike svih cenovnih rangova. Prošle godine u tour de active išao sam po predstavništvima i slušao aktivne monitore te između ostalog i Focal Shape 50 studio monitore - čisto analogna aktivna skretnica. Preporučio sam ih Bujodragu da ode da posluša kao upgrade postojećih Rogers-a u nekoj od tema. U tom trenutku na nekoj akciji u Plejeru za oko 1K evra. Za neverovati koliko prijatan mali zvučnik - uz prethodno podešavanje visokotonca pozadi jer je na 0dB atenuacije ipak bilo malo previše visokih, čak i za mene. Ako se prihvati da imaju LF ograničenja zbog veličine, vrlo razuman zvučnik za prostorije do 15-16kvm. Shape 65, koji je za broj veći, se kretao oko 1300 evra za par. Opasno sam se zamislio kako bi se proveli klasični sistemi, zvučnici plus pojačalo, u direktnom dvoboju sa ovim. Vrlo muzikalan je bio i Adam A7x, uz opet nedostatak donjih registara, ovaj put neopravdano imo, jer je u pitanju 7" midwoofer.

Link to comment
Share on other sites

9 minutes ago, zflazar said:

eto pojašnjenja ^

plus, psihološki kad neko nešto-a-isto prezentuje audiofilima pod imenom Neumann onda je to više ovenčano audiofilskim atributima nego Klein + Humnel koji je manje poznat laicima a da ne pričam o imenu Sennheiser za kog prosečni konzument zna da prave slušalice.

Mislim da Neumann ne pokušava da proda svoje zvučnike audiofilima već da je ciljna grupa PRO svet. Audiofili u ogromnoj većini i dalje ne razmatraju studio monitore za kućne zvučnike - suviše su im "sterilni". Neko bi rekao neutralni, a još poneko da to i nije tako loše za visoku vernost reprodukcije - barem ukoliko je potonje predmet interesovanja :) 

Link to comment
Share on other sites

12 hours ago, nkrgovic said:

Poenta je da li je glavna prednost ovih "out of the ordinary" sistema samo taj purizam sa sto manje aktivnih elemenata (obavezno ili ne lampi) u putu signala, ili je ta prednost ipak prilagodjavanje celog prostora sistemu?

Na osnovu konkretnih eksperimenata i neposrednog iskustva stekao sam utisak da su aktivni elementi, oni koji vrse ulogu pojacanja, problematicni. Sto je vece pojacanje to je izrazeniji sound signature. Barem meni karakter zvuka se polako odvaja od prirodnog? Narocito kod signala jako male amplitude phono, itd. Naveo sam minimum izvodljivog sistema u tehnickom smislu. Medjutim ti aktivni elementi cevi, imaju enormono pojacanje i nema ih puno. I to bi se moglo smatrati nasilnim i po svaku cenu skracivanjem elektricnog sistema. A najverovatnije bi se pojavio efekat "velikog pojacanja" sekcija...

Tako da purizam shvacen kao ideologija a ne kao iskustvo i eksperiment, ne donosi solidne rezultate. 

Ima jos jedna stvar stekao sam utisak da sa smanjenjem dimenzija aktivnih elemenata dolazi do promene karaktera zvucnog rezultata. Kako se dimenzije izmedju unutrasnjih elemenata aktivne jedinice smanjuju i kako se povecava broj aktivnih jedinica koje se pakuju jedna do druge u integralana kola i sto se vise modularno usloznjavaju ti izuzetno mali a enormno kompleksni fizicki klasteri - kao da je sve gore i gore... Sto se tice zvuka.  Jedno od neposrednih iskustava je bilo da je DSD diskreti 32bitni dac, sa "velikim" digitalnim logickim IC, radio u identicnom okruzenju znacajno bolje od savremenog DSD intefrisanog u chip manjih dimenzija. Ima i drugih iskustava.

Medjutim ova minijaturizacija je dovela do neslucenih odlicnih rezultata u drugim oblastima, recimo medicine, masovnih medija, Aeronautika, svemirska istrazivanja, pa i u vojnoj indutriji. Namerno ne spominjem racunare zbog toga sto su omni-prisutni u svim oblastima...

 

Link to comment
Share on other sites

Kada se vec govori o legendarnim firmama. Naravno da svaka nova korporacija zeli da ima neki istorijski logo i da prisvoji istorijsko nasledje firme koja je u njenom vlasnistvu. To je jedan od osnovnih razloga zbog cega je i kupljena bas ta firma. Upravo iz istih razloga i buduci kupci ce kupiti proizvod bas te nove firme... Potpuno isti proizvod te nove firme a bez informacija o tim starim proverenim i dokazanim kompanijama kupci ne bi kupovali. Ili bi bilo potrebno uloziti mnogo vise marketing energije, novca a ponajvise vremena, da bi novi proizvod stekao kredibilitet, koje je kljucno u tim slucajevima. Ovako ako se upotrebi logotip i sve ono sto on nosi sa sobom kupci to shvataju kao nastavak dobre prakse, pouzdanosti i kvaliteta. A marketinski materijal vec postoji na internetu o straim proizvodima.

Vreme je kljucno zbog toga sto su sve te nove firme koje su otkupile stare najverovatnije zaduzene kreditima i moraju sto pre poceti da ih otplacuju. Zbog toga je cilj take money and run.

Jedan od primera su i Telefunken America. Imaju i vrlo dobru (pripremite prostora za oko 5Gb memorije) bazu audio materijala snimljenog mikrofonima koje oni proizvode. U muzickom smislu nije nesto ne znam sta (barem meni) ali nije ni lose. edit> https://www.telefunken-elektroakustik.com/ proverio sam link kao da su menjali sajt. Ima nesto materijala ali mnogo manje i tesko se nalazi... https://www.telefunken-elektroakustik.com/immersive-studio

Sto se tice ovih da ih nazovem ultrakompakt sitema all-in-one. Pa sasvim je normalno i ocekivano da vece i poznatije firme pocnu to da proizvode i nude na trzistu? To je jednostavno u tom kontekstu na nivou refleksa. Ako ne bi bilo sta ponudili u toj kategoriji, to bi automatski znacilo a) da nisu sposobni to da izrade, b)da iz ideoloskih razloga odbijaju time da se bave i na taj nacin posredno vrse diskriminaciju kupaca... Sa a) pucaju u levu a sa b) u desnu nogu...

Oni jednostavno moraju to urade i da se ukljuce na tu novu liniju. Bez obzira na to sta misle o svemu tome i koliko je to stvarno "dobro"... Recimo benefit u unutrasnjoj strukturi medju zaposlenima je isto znacajan. Ako se ne bi ukljucili zaposleni bi se pitali zasto i mi nemamo tako nesto? Da li mi nismo sposobni za to? Da li manje vredimo? A ako se prikljuce osoblje se trudi da se takmici i da budu bolji od konkurencije. Drugo, mediji posvecuju mnogo paznje toj relativno novoj kategoriji, tako da bi isljucivanje iz tog segmenta izazvalo i efekat nevidljivosti i nedostatka paznje...

Tipican primer unutrasnje konkurencije su departmenti recimo Apple i Mac odseci u istoj firmi, pogledati isorijat... Tih primera ima mnogo.

Link to comment
Share on other sites

4 sati ranije, golum said:

Racuna li se ovo pod "Saving the world from ordinary"? AudioNec

Dopada mi se koncepcija modela Diva XL, mislim da je samo on vredan pomena. I naravno mesta u temi. Nisam bio u prilici da čujem.  Tu su basovi najverovatnije u aktivi.

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, golum said:

Racuna li se ovo pod "Saving the world from ordinary"? AudioNec nova modularna serija - premijera sledece nedelje...dobih slike od Fikusa posto izlazu zajedno u Minhenu. Po njemu nesto najbolje sto je cuo do sada - tko ce ga znati...ko ide neka "baci uvo" pa neka napise po koju.

AudioNec.jpg

Da li je taj driver vljakastog oblika koncept koji radi francuz koji sve pravi od drveta, veliki gramofon, fenomenalno rucno napravljen itd... Izvinjavam se ne secam se kako se zove ali veoma dugo se time bavi, gledao sam na internetu njegov sajt pre X godina, a mislim da je bilo skoro nesto o njemu ovde na forumu? NJegovi rucno pravljeni driveri su bas tog oblika? Ovi su veoma slicni samo imaju i svetlosni efekat :)

sa sajta> All our speakers have in common the same main driver acting as a wideband driver from 200 Hz to 20 kHz, all our Signature speakers share the same DSPV2 processor. The DSPV2 processor  not only brings the drivers and their integration close to perfection, it also provides the ability to include one of the most sophisticated room acoustic correction system you could imagine.

medium-augu-bleu-small2.jpg?crc=39096993

Link to comment
Share on other sites

14 hours ago, Silento said:

@prophetPoenta ozbiljnih studijskih komponenti jeste da su napravljene dovoljno kvalitetno (inžinjerski i izvedbeno) da različiti kablovi mogu tek zvučati različito ali ne i jedan bolje od drugog. Za zvučnik koji je pravljen kako treba i po standardu ne mora se ići ni na desetine ni na stotine hiljada evra. Neumann KH420 koštaju oko 7000€ par novih. Bas, horn loaded srednjetonac i visokotonac. Merenja data u prilogu njihovog sajta:

https://en-de.neumann.com/kh-420

Pri tom prilično fleksibilan u pogledu podešavanja u zavisnosti od pozicije u prostoriji, što me dovodi do sledećeg... Ne treba stigmatizovati sve koji zvučnike postave uza zid. Dutch&Dutch 8c je napravljen baš tako da može da se postavi do zida bez detrimentalnih efekata. U nekim slučajevima širina baffle-a omogućava da baffle step efekat bude jako nisko (za 60cm oko 200Hz) gde je talasna dužina tolika da se zvučnik postavljanjem blizu zida ponaša maltene kao in wall pa se ne kora uvoditi baffle step kompenzacija koja ugrubo znači gubljenje osetljivosti na višim frekvencijama. Sve može ako se prilikom projektovanja o tome razmišljalo :)

Osnovna razlika izmedju vecine studija danas i onih koji su se nekada upotrebljavali je to da se nekada studio setovao malte ne kompletno. Zvucnici su se montrali direktno u zidove a ceo prostor je fizicki bio tretiran po tadasnjim standardima. Ostal oprema podesena... Bio sam u nekim studijima gde su cak zidovi, pod i plafon kao neki stealth sve pod nekim uglovima, a kompletna prostorija antivibraciono izolovana spolja posto je unapred sve to arhitekta osmislio... Jedino sto se malo cudno kraces u tom prostoru... Danas je to modularno. Razvoj racunara je omogucio da se sve desava na mnogo manjem prostoru. Prostorije se adaptiraju za rad i nisu neophodne velike miksete, i ostala cuda tehnike. Tako da je povecan broj ljudi koji rade kod kuce. Povecana je i mobilnost pa je profesionalcima cesto potreban set opreme koju lako mogu poneti sa sobom.

(Recimo moj prijatelj sa studija zivi u LA i druzi se sa nekim poznatim kompozitorom za filmsku muziku. I sam je muzicar i to odlican kao i njegova zena koja je isto muzicarka, kaze da covek ima bukvalno projekcionu bioslopsku salu sa deset petnaest redova stolica, sa ekranom i tipicnim bioskopskim ozvucenjem i tu radi. On je maksimalno priblizio uslove onim u kojima ce se i slusati to sto on komponuje i snima. Ali to je dostupno verovatno manjem broju profesionalaca i ne mora direktno biti u vez sa umetnickim kvalitetom materijala...)

Link to comment
Share on other sites

Ja sam postavio link pre par nedelja jer smo bili u poseti kod Serga iz Audio Consultinga da cujemo ceo njegov sistem. AudioNec je Francuska kompanija koja je do sada koristila takoje rubanoid jedinice ali sa nekim prilicno "ludim" cenama. Ovo sto sada predstavljaju svetu je nova modularna serija gde postoji zaista mnogo varijacija sa razlicitim cenama...

Link to comment
Share on other sites

Ima li neko neko iskustvo sa ovim Rubanoide drajverima koje koristi i pomenuti AudioNec? Dosta ljudi se bavi diy izradom ovog tipa drajvera.

Obecavaju veliku osetljivsot (blisko 100db) u velikom frekventom opsegu poput full range ribon panela ali sa vecom osetljivoscu i benignijom impedansom.

 1.jpg17.jpg

Link to comment
Share on other sites

25 minuta ranije, hifista said:

Ima li neko neko iskustvo sa ovim Rubanoide drajverima koje koristi i pomenuti AudioNec? Dosta ljudi se bavi diy izradom ovog tipa drajvera.

Obecavaju veliku osetljivsot (blisko 100db) u velikom frekventom opsegu poput full range ribon panela ali sa vecom osetljivoscu i benignijom impedansom.

 1.jpg17.jpg

sumnjam, mada po znanju, iskustvu i posvećenosti zvučnicima mislim da je jedini koji bi mogao izvući dobar rubanoide na ovim prostorima bio RAAL.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, hifista said:

Dosta ljudi se bavi diy izradom ovog tipa drajvera.

Mislim da je prespan pair koriscen za membrane. Izuzetno je jak i ima ga u razlicitim deblinama. On je vec prepariran pa nije toliko osetljiv na vlagu poput ostalih tipova papira. To je onaj boje zlatnog okera.

Koncept je ovaj666JGHfig1.jpg.e39978468741cdd4ddda74066577443b.jpg

U kutijici koja stoji na nekim fotografijama je najverovatnije step down transformator. To bi moglo da implicira na mogucnost, da su umesto ovih namotaja na fotografiji ustvari na prespan nalepljene alu trake...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...