Jump to content


Saving the world from Ordinary


anubisgrau

Recommended Posts

@Majdako je odredio temu samo za velike horne, pratim temu u umetničko/tehničkom delu kao i u edukativne svrhe bez javljanja, sada se javljam jer moram da kažem da ne želim da se priča samo o hornama. Uostalom, tema nije krenula da se razvija tom tematikom, pogledaj početak.

Inače, svaka čast članovima koji obogaćuju ovu temu raznovrsnošću, tako da zaista ova tema ne sme biti samo o hornama.

Zahvaljujem se svima.

Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, hifista said:

Kvalitet zvuka nije faktor koji gura dsp skretnice u profesionalnom audiju. Prva stvar je konfigurabilnost, tj odraditi posao brze, krace a samim tim i jeftinije. Prilagoditi ozvucenje prostoru bilo da je studio ili koncertna arena prema ukusu inzenjera zvuka (ne podrazumeva uvek verodostojnu reprodukciju) mnogo je jednostavnije sa dsp. Laksi je razvoj proizvoda, uzmes oem dsp od jednog proizvodjaca, oem class D pojacala od drugog, oem drajvere od treceg, sklepas kutiju sto jeftinije i onda softverom postavis default setup. Sa pasivnom skretnicom mora da se projektuje skretnica za odredjen set drajvera i kutiju, sto je mukotrpan razvojni proces, bez copy-paste. 

Da to je u potpunosti tacno. Mislim da to ljudima neverovatno olaksava rad. Svima koji su ukljuceni u taj proces od prevoza i postavke pa do izvodjaca i publike. Cak postoje i preseti za odredjene hale i prostore sigurno za slicne tipove opreme... Delay, razne korekcije nivoi itd... Mislim ako je signal vec u digitalnom domenu, nema razloga ne intervenisati prvo bas u tom polju?

(Takodje i za projekcije je zgodno tu su vec upisani preseti za sale, verovatno cak rade i automatske korekcije u odnosu na popounjenost sedista... Nisam siguran ali mislim da se slicna standardizacija primenjuje i u digitalnom broadcastingu ako se tako zove?)

Link to comment
Share on other sites

21 minutes ago, ab said:

@Majdako je odredio temu samo za velike horne, pratim temu u umetničko/tehničkom delu kao i u edukativne svrhe bez javljanja, sada se javljam jer moram da kažem da ne želim da se priča samo o hornama. Uostalom, tema nije krenula da se razvija tom tematikom, pogledaj početak.

Inače, svaka čast članovima koji obogaćuju ovu temu raznovrsnošću, tako da zaista ova tema ne sme biti samo o hornama.

Zahvaljujem se svima.

2 hours ago, Majda said:

Tema nije iskljucivo o hornama.

 

Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, Silento said:

Pasivna skretnica je dinosaurus, fino našminkan leš koji polako ali sigurno treba da ode u istoriju i da ostane praktikovan od strane određene grupe hipstera - kao što je danas recimo ručno kovanje noževa, ručno heklanje ili izrada opanaka. 

Ili rucno brusenje dijamanata...

(Kada smo vec kod handy job-a)

Link to comment
Share on other sites

i dalje kabasto rešenje ali veoma interesantno. Sećam se kuknjave kako su svi tvrdili da je AMT drajver Oscar Heil-a nenadjebive brzine i da tu brzinu ne podržava ništa od ordinarnih rešenja.

sad kada je Watt pojeftinio možda ne bi bilo van pameti ponovo se poigrati sa ovim konceptom pucanja u tesan slepi sokak sa basevima.

Link to comment
Share on other sites

52 minutes ago, zflazar said:

da li je neko u SRB pravio slot-loaded open baffle? http://www.firstwatt.com/pdf/art_slob.pdf

Pravio sam nesto slicno. Mislim da je Linkwitz prvi krenuo sa OB konceptima tog tipa? Ja sam uradio za probu Phoenix verziju 4 x 12in po kanalu. 2 kutijice svak sa po 2 drivera. vrlo dobro je radilo. A ne zauzima puno prostora.

Ovo je dobar sistem zato sto mogu da modularno slazu kockice jedna na drugu. Mogu misliti kao dobro rade 4 kutijice po kanalu. A moze da se doda i tabla oko kutijica kao kod Pass-a

linkovi za phoenix

http://www.linkwitzlab.com/woofer.htm

http://www.linkwitzlab.com/woofer2.htm

http://www.linkwitzlab.com/woofer3.htm

(btw, obratiti paznju na povezivanje drivera zbog toga sto su kutijice u suprotnoj fazi... pogledati tokove linija u odnosu na + i - hod membrane)

stk-woof.gif

Moze i solidno da izgleda, a i da se olaksa montaza drivera.

http://jazzman-esl-page.blogspot.com/2011/01/ripole-subs-are-underway.html

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, ab said:

Da, sada vidim da je to rekao @nkrgovic, oprosti.

 Nisam rekao da je ISKLJUCIVO o hornama, vec o "out of the ordinary" sistemima, gde su velike horne samo ekstreman primer. Moj rezon je bio "neuobicajeno", pa su mi se aktivne skretnice uklopile u to.

@Majda : Razumem logiku da ima sto manje elemenata na putu signala. Mislim da razumem i to "sto manje aktivnih elemenata", mada, opet, ja bi pre video aktivne nego pasivne.... Doduse ja sam na svoju ruku. :)Meni ta prica koju ste spomenuli sa SET pojacalima za svaki kanal, plus aktivnom skretnicom koja ima bilo lampe bilo JFET-ove zvuci zapravo jako zanimljivo... Ja nemam uslova da se ovako necim bavim, pre svega vremena, ali i zbog nekih drugih problema - ali meni bi to mnogo vise obecavalo nego sistem sa samo 5 aktivnih elemenata. Pri tom, tri monobloka po kanalu ne dodaju nista u put signala, jer stoje paralelno, samo se dodaje skretnica - a dodavanje par aktivnih elemenata, bar meni, nije nesto nepozeljno.

Link to comment
Share on other sites

Sada već čuveni inžinjer Andrew Jones, koji je radio u Infinity, Kef, Pioneer TAD, nekoliko godina radi za nemačku firmu Elac. On je jedini ozbiljno, pored Meridian-a, odlučio da uvede multiamping i aktivnu analognu skretnicu u svet zvuka visoke vernosti, a time i u naše domove. Elac-ova serija Argo Navis radi baš to. Ostavlja taj tip fleksibilnosti da se mogu menjati izvori i pretpojačala, sa svim prednostima pojačavačkih modula projektovanih samo za ulogu koje će drajveri koje pogone imati u gotovom zvučniku. Poređenje pasivnog UB5 i aktivnog ARB51:

Na 12:30 je meni najzanimljiviji komentar. Vredi poslušati i šta sam Andrew ima da kaže na temu:

 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Silento said:

Sada već čuveni inžinjer Andrew Jones, koji je radio u Infinity, Kef, Pioneer TAD, nekoliko godina radi za nemačku firmu Elac. On je jedini ozbiljno, pored Meridian-a, odlučio da uvede multiamping i aktivnu analognu skretnicu u svet zvuka visoke vernosti, a time i u naše domove.

Mnogo je bilo aktivnih zvucnika u istoriji hi-fi. Recimo B&W Nautilus radi samo na aktivnoj skretnici i to jeste unordinary koncept. Nautilus kabinet je sjajan spoj estetike i funkcionalnosti, unutrasnje refleksije su izuzetno dampovane oblikom kabineta, tako da se malo toga vraca kroz drajver, spolja imamo minimalnu difrakciju i time alignment drajvera. Mozda je neko slusao i video taj zvucnik uzivo pa da prenese impresije.

Ni DSP koncept nije nov i uveliko se u hi-fi-ju koristi od 80tih. Vecina CD playera ima u sebi digitalni filter, Wadia koristi od 90tih programabilan DSP procesor za realizaciju digitalnog filtra. Digitalni filteri kao i analogni imaju svoju problematiku i u praksi svaki kreira nezeljene artifakte. Glavna prednost digitalnog filtra je laksa realizacija kompleksnih filterskih funkcija. U industriji lakse je prioritetnije od bolje, da citiram Shigeo Shingo-a

quote-there-are-four-purposes-of-improvement-easier-better-faster-and-cheaper-these-four-goals-shigeo-shingo-73-13-28.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, hifista said:

Evo ga i BW Nautilus sa aktivnom skretnicom.

Slažem se. Ali, kako Žeks kaže, 4 para u Beogradu. Ja nisam znao ni da postoje aktivni Nautilusi. Cena im je verovatno bila ekskluzivna. Imajući u vidu da je Nautilus dizajnirao Laurence Dickie koji je sada technical director u Vivid Audio to jednostavno ne može da bude loše. Ali Elac ARB51... 2000€ za par ? To je u rangu cene sa Kef R3, Usher BE718 itd. Koncept koji je očigledno jako dobro izveden, postaje dostupan širim narodnim masama. 4000€ za podnostojeći sa 3x5.5" basa, to je ekvivalent recimo 10" basu po površini membrane ali tri motora deli taj load Mms-a pa su intermodulaciona i harmonijska izobličenja po svoj prilici jako niska. Usko i visoko - waf through the roof. Meni deluje kao pun pogodak ali to će tek vreme da pokaže.

Link to comment
Share on other sites

Svi Linn i Naim sistemi su napravljeni da u startu krenu kao pasivni i da se pasivna skretnica moze skinuti i zamenuti vremenom aktivnom koju nude u ponudi i da svaki drajver ima svoj amp..."ordinarni sistemi" od pre skoro 50g pa do danas

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, hifista said:

Dugi niz godina unazad, a vezano za aktivu ne treba izostaviti ATC monitore. Recimo ATC SCM50. Kalotni srednjotonac je cuveni ATC dizajn.

yes

 

Te ATC zvučnike koristi ona smešna pišteća Kate Bush. Šta ona kao zna o zvuku? 

 

ATC zvučnici nikad neće preći moj prag!!!

 

 

 

 

Mis'im, kad niko neće da mi ih donese  :dry:

Link to comment
Share on other sites

39 minutes ago, hifista said:

BW Nautilus je izvorno aktivni dizajn, ne postoji pasivna skretnica za njega.

Istina. Bio sam ubeđen, očigledno pogrešno, da sam negde video fotografiju unutrašnjosti "kutije" sa pasivnom skretnicom. Hvala na ispravci.

Link to comment
Share on other sites

11 sati ranije, Silento said:

Jedino hifisti misle da produkcija i reprodukcija treba da se posmatraju odvojeno što je ravno odsecanju sopstvene noge.

Pogledajmo to sa sledećeg aspekta,

- prilikom produkcije u zavisnosti od toga o kojoj fazi procesa govorimo, operiše se  sa live snimcima, prvim kopijama, masterima... 

- prilikom reprodukcije operišemo sa, odnosno koristimo zapise sa nosača zvuka...

Nije ni najmanje lak zadatak dobiti reprodukciju sa nosača zvuka jednakog ili veoma približnog kvaliteta onoj u masteringu. Zbog toga to ceđenje suve drenovine kod hi-fista, koje se ogleda u pojednostavljenju puta signala a ne dodatnom komplikovanju. 

Kada ide sirov signal prilikom snimanja, bitno je na prvom mestu da sve bude tehnički ispravno. Otuda i ono iščuđavanje vezano za kablove, kao šta će ti bolji kabl kad prilikom snimanja koriste najobičniji XYZ.

Zatim, u različitim fazama snimanja/produkcije koriste se različiti monitori. Ako hi-fisti već hoće da se povode za tim neka kupe monitore na kojima je rađen mastering jer je jedino to relevantno. Ali to neće da može za par hiljada eur. Te brojke su više desetina ili čak stotina hiljada eur.

I ono možda najvažnije. Ne mogu da prihvatim mišljenje nekoga kome su komponente i zvučnici smetnja u kući i ko gleda da ih nekako nagura uz zadnji zid.  Ili neodgovarajuće koncepcije za taj prostor. Pritom ne vodeći računa o tome da to tako jednostavno ne može da radi. Onda kreće peglanje kablovima, DSP-om i slične akrobacije. Ovo se ne odnosi lično na tebe, već je masovna pojava.

Slušao sam i veoma kvalitetno urađene aktivne sisteme sa pravilno adresiranim i rešenim problematikama kroz DSP. I to svira zaista dobro.I nije uopšte jeftino. Ali nije bilo bolje od kvalitetno urađene pasive, pogotovo pogonjene cevima.

Koliko god da su inženjeri odradili odličan posao sa tim aktivnim DSP sistemima, moraće malo više da porade na slušanju. 

 

Link to comment
Share on other sites

@prophetPoenta ozbiljnih studijskih komponenti jeste da su napravljene dovoljno kvalitetno (inžinjerski i izvedbeno) da različiti kablovi mogu tek zvučati različito ali ne i jedan bolje od drugog. Za zvučnik koji je pravljen kako treba i po standardu ne mora se ići ni na desetine ni na stotine hiljada evra. Neumann KH420 koštaju oko 7000€ par novih. Bas, horn loaded srednjetonac i visokotonac. Merenja data u prilogu njihovog sajta:

https://en-de.neumann.com/kh-420

Pri tom prilično fleksibilan u pogledu podešavanja u zavisnosti od pozicije u prostoriji, što me dovodi do sledećeg... Ne treba stigmatizovati sve koji zvučnike postave uza zid. Dutch&Dutch 8c je napravljen baš tako da može da se postavi do zida bez detrimentalnih efekata. U nekim slučajevima širina baffle-a omogućava da baffle step efekat bude jako nisko (za 60cm oko 200Hz) gde je talasna dužina tolika da se zvučnik postavljanjem blizu zida ponaša maltene kao in wall pa se ne kora uvoditi baffle step kompenzacija koja ugrubo znači gubljenje osetljivosti na višim frekvencijama. Sve može ako se prilikom projektovanja o tome razmišljalo :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...