Jump to content


Saving the world from Ordinary


anubisgrau

Recommended Posts

15 minuta ranije, Majda said:

Mislim da je moguce u oba slucaja. Ali potrazicu patent imam to sigurno negde na HDu. Cudi me kako to ne postoji na sajtu medju dokumentacijom? To je velika inovacija, i onda pre 50godina, i danas. Stvarno.

Trebalo bi da je to ovaj dokument. Sa jednim pojačavačem:

 

http://www.freepatentsonline.com/2612558.pdf

Link to comment
Share on other sites

On 6.12.2018. at 14:26, hifista said:

Ova WE 17A horna sigurno dobrano zalazi ispod 100Hz i nije rezana gore ili se reze visoko 6-7khz. Takva dinamika i homogenost u tolikom opsegu sigurno oduzima dah. Trade off je horn koloracija koja je neizbezna na tolikom frekventnom opsegu i profilu horne. 

blob.png.8f3535099e13d7dbacb0b182e4ca4677.png

 

Majda, gde bi ti postavio bas drajver u odnosu na ovaj drajver sa hornom gore da bi poravnao vertikalnu akusticnu osu? O tome pisem.

Yamaha 6680 je drajver koji je koriscen u Meyer Audio pro sistemima i zapravo se sa te strane dosta lakse nalazi. Povremeno se rashoduju citavi magacini pa to zavrsi na Ebayu.

Link to comment
Share on other sites

Mozes misliti koliko su izakani ti iz pro ozvucenja. Ja nisam do sada video te kompresione yamahe?

Sto se tice postavljana zavisi koji tip kabineta je koriscen i koji driver je u njemu. I naravno koje je skretanje. Ja tu ne bih ni razmisljao o manje od 2 basa. A i prevelika je ta 17ica jednostvano. Jako tesko je naci driver za nju. Mnogo bolja je 22jka. Manja je znatno a i dalje je komotna za veci broj drivera. I isto ima obelezenu liniju zvuka. Mozda bih probao sa 2 x 18in sa strane? U 2 karson horne nemam pojma. Moralo bi se nesto sigurno barem orijentaciono i izmeriti? Mislim tu je osnovni problem nivoa. Ta horna je exponencijalno hyperbolicna, i ona pojacava uzasno uz ogromnu kolicinu jeta. Potrebno je mnogo energije prvenstveno uloziti u ono sto ide frekventno ispod nje.

Link to comment
Share on other sites

mikro line array, why not?

majda, jesu iz razglasa ali sta mislis odakle stizu svi tadovi i jblovi koji se prodaju naokolo, iz juvelirnice? nece biti. pa i vitavox, moj S3 je bio iz razglasa pa je bio savrsen, i fizicki i na merenju. meyer je svakako ozbiljnija firma od bilo koje audiofilske, i ne verujem da bi terali drajvere dok se fizicki ne raspadnu. u krajnjoj liniji, zameni se dijafragma i idemo dalje.

vlazni san mnogih hornaša, JBL 2482 zato što može da se spusti navodno do 300hz u kućnom sistemu NIKADA nije ugrađivan ni u kućnu ni u studijsku liniju JBL. samo u razglase. ti ovo možda ne bi uzeo a ljudi kupe, repariraju, prelakiraju i ... zabole ih.

s-l300.jpg

images?q=tbn:ANd9GcRzg-sZkdxRSqo035gez0L

 

Link to comment
Share on other sites

Ma znam Ali JA kompresioni su deklarisani cini mi se na 15W? To je jako malo za razglas. Spalili bi ih cak i sa brick-wall skretnicom za 5min...

Video sam ove Meyer ne lice na JA ima 2 alnico modela jedan za vece grlo drugi je manjeg otvora. Na ovom vecem stoji natpis na nalepnici da nije moguce da user zameni pokretni deo nego mora da se salje Mayeru... Na ovoj manjoj nema tog note-a.

manja MS-75J

https://www.ebay.com/itm/Brand-New-Meyer-Sound-MS-75J-16-Ohm-Compression-Driver-Serial-No-17445783/382625832866?hash=item591646dfa2:g:ED8AAOSwrGVb5l~X

veca MS-2010A

https://www.ebay.com/itm/Meyer-Sound-MS-2010A-High-Frequency-Driver-Tested-Working-Nice/332893668489?_trkparms=aid%3D888007%26algo%3DDISC.MBE%26ao%3D1%26asc%3D20131227121020%26meid%3Debbf9338f0444e21bf75ade0ccf40563%26pid%3D100009%26rk%3D1%26rkt%3D1%26sd%3D332882062069%26itm%3D332893668489&_trksid=p2047675.c100009.m1982

U vreme Vitavoxa S3 razglasi su bili 50W snage max A Meyerovi su par stotina...

Hajde da pogledam ako nadjem podatke za ove Meyer-ice

Link to comment
Share on other sites

anubisgrau

pics or didn't happen

a što jebeš ale i zagađujemo čoveku teme, pređi na neordinary audio temu

i meni se sviđa to mali ali tehničar

 

 

zvučnik je razvijen za potrebe jedne francuske firme koja radi rasvetu od stakla sa Murana , Venezia . Ceo štos je u tome  što taj mali zvučnik radi kao veliki i sam za sebe reprodukuje trodimenzionalnu sliku . Mislim da bi mnogi bili zadovoljni i sa tim jednim jedinim zvučnikom . Naravno kao i svi mali zvučnici , pa i on ima svoja ograničenja .

Link to comment
Share on other sites

zvučnik po konstrukciji je vrlo interesantam , kao prvo , grupa magneta je vrlo specifična , membrana od papira a vešanje i gornje i donje od Nomexa , materijala koji je poznat po tome da ima tendenciju da se uvek vrati u prvobitan položaj , što znači da osim magneta i donjeg vešanja , i gornje vešanje pokušava da vrati membranu u prvobitan položaj .

  To sve skupa nije interesantno jer zvučnik nije na prodaju , čak ni ja nisam uspeo da dobijem jedan par .

  Ono šta je ovde interesantno je dvosistemska kutija sa mid basom od 16 cm i visokotoncem od 25mm sa malom hornom ispred , korektorom frekfencija i veoma šugavog izgleda . Nažalost , to je jedini visokotonac koji može da ide uz mid bas . Probani su i neki veoma skupi visokotonci od renomiranih proizvođača , ali ovaj jedino uspeva da isprati mid bas i to samo od 5 khz do 15 khz koliko i ide ..... radi se o nekih 95 db . To je inače poznata priča o kratkom pokrivaču , fali malo gore a fali malo i dole i generalno kutije nisu za svakog zbog vrlo specifičnog zvuka . Kutije koje reprodukuju zvuk upravo onakav kakav i jeste . Taj zvuk je normalan za muzičare, i sve koji se bave tim poslom , dok mislim da bi većina audiofila rekla da je zvuk bezveze . recimo niske frekfencije  se ne čuju nego se osete kao pritisak na telu . Scena je ogromna i u neku ruku realno prikazuje veličinu izvođača . Izlazi izvan gabarita kutija , što znači ako je snimak urađen tako da glas dolazi sa leve kutije levo od nje pa sve skoz iza ,  ta pozicija se i vidi tako .

  IZNAD svega to su jedne od retkih kutija koje su u stanju da reprodukuju gitaristu sa gitarom , gde mu gitara stoji u ruci a ne na glavi . Ta izvanredna scena je i motiv zbog čega tih kutija nema po prodavnicama , jer jednostavno , kako će da prodaju one kutije od 5 i 10 kila evra kada ove kutije koštaju nešto oko 1600 evra .

 Inače jedan od bizarnih podataka je i taj da veliki broj prodavaca ima zabranu da prodaje i njegove zvučnike jer se radi o superiornoj klasi . To znači da Focal nije uslovio prodavce da ne prodaju Dynaudio nego njegove . Inače kod njega stoji jedan par skupih midbasova od poznatog proizvođača koji služe isključivo da se okače na muziku 10 sekundi i 10 sekundi njegovi i onda se pita mušterija koje hoće .

 Kutije su nekih 95 db , 4 oma i po impedancijskom piku reklo bi se da se radi o komresiji , ali nije jer ima jednu posebnu komoru sa basrefleks otvorom koji služi kao pojačivač malog dela frekfencija prema dole . Na trečinu oktave pokazuje punih 50 hz upravo zahvaljujući toj komori .

  Recimo , u jednoj melodiji postoji  veoma brza promena na niskim frekfencijama  , du, du du du du , gde se promene čuju jasno i svaka za sebe a ne kao nešto izmešano i bez veze .

  U razgovoru sam više puta naglasio da po meni fali basova , njegov odgovor je bio da ti basovi u principu i ne postoje , jer su veštački unesene u snimak .

  generalno poređujuži sa drugim zvučnicima , mogu samo da kažem da njegovi zvuče kao da su živi a ostali kao da su krepali B)

Link to comment
Share on other sites

4 sati ranije, siroma said:

slika, link?

nema linka nema slika , to je kao da ja stavim neke golišave cice i pitam , koja je od njih najtalentovanija , a onda svi skočite ,  NEMAMO POJMA , daj da ih probamo . B). Dakle nema slika i linkova . Lik inače nema neku svoju proizvodnju , nego se oslanja na druge , tj on samo razvija  prototipove pa onda drugi to rade .

 Radim na tome da se pošalje jedan par kutija koje bi mogle da poslušaju svi koji na neki drugarski način garantuju prevoz i integritet kutija . Sada pričati o tome kako rade je bespotrebno , jer mislim da je najbolje da se poslušaju . Pogotovo što zahtevaju malo više vremena za prilagođavanje .

Što se tiče malog , mali je zaštićen ugovorom , ali nešto slično bi se moglo eventualno odraditi .

 

 

Link to comment
Share on other sites

Za sledece Tip-ove ocekujem jedno cascavanje na primer velika bela vesalica...

Jedan set malih kabineta, kao kontrast ovim velikim iz prethodnih postova. Ovi kabineti sigurno solidno rade, ali su jako zanimljivi zbog toga sto sadrze kegendarne WE drivere razlicitih izvedbi... :) I jos uvek ih ima, i po pristojnim cenama. To ce trajati jos neko krace vreme dok vlasnici ne ukapiraju stvarnu vrednost tih jedinica ili dok ih ne prodaju pa ce onda ebej preprodvci to napucati i to ce otici (japancima i rusima...?)

Acoutic Reserach model AR-1. Prvi model. Unutra Altec verzija Western Electric modela 755 i divan Alnico bas driver.

Uz ovaj kabinet predvidjen je bio i suprtweeter mali cab AR-3st.

 

s-l1600-4.jpg

post-100900-1079747248.jpg

VTG_Acoustic_Research_AR_1_AR1_Speaker_with_AR_3st_Super_Tweeter_01_iry.jpg

s-l1600-14.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...