Jump to content


Saving the world from Ordinary


anubisgrau

Recommended Posts

11 sati ranije, prophet said:

Daleko od toga da sam isključiv. @SuperFi i ja se ne poznajemo pa možda zbog toga postoji mala distanca. Od svega što je pravio, a pravio je dosta toga lepog,  samo je Amity okupirao celu moju pažnju. Zaista vredan i besprekoran uradak, @simplicisius je to bolesno dobro sastavio. Lepo je videti da se nešto pametno radi. 

Voleo bih da u temi zadržimo preglednost te stoga pravim razliku gde mislim da je potrebno (aktiva, pasiva, SET, PP itd). Lako se čovek pogubi u tome, pogotovo mlađi naraštaji.

Sorry @prophet ali sam ono rekao uopsteno, nisam zaista mislio na tebe. 

2 sati ranije, anubisgrau said:

Da dodam jos jednu stvar u vezi Tannoya - vrlo često sa kolegom neskorom ponovimo jedno veliko "naravoučenije" da su zvučnici bazirani na vintage Tannoy driverima najjeftiniji put u vrhunski zvuk. Iako su njihove cene dosta podivljale, čak i sa 2000e za jedan dobar Berkley, za te se pare ne može kupiti ništa približno, ni polovno.

:thumbsup2

 

12 sati ranije, anubisgrau said:

u Srbiji ipak ima vrhunskih SE koji mogu da odgovore, kao što je NAT Audio SE1 Mk2 amp koji poseduje neskor ili radovi Ferenca Lazara iz Zrenjanina. Sve je to potvrđeno u praksi i u raznim referentnim sistemima za poređenje.

Sistem @zflazar koji je ovde spomenut me je oduvao...Neverovatno iskustvo. Ne kazem da sam cuo previse Tannoya ali zaista su najjeftiniji i najlaksi put u vrhunski zvuk, kako je @anubisgrau gore napisao. 

Inace, spominjao se i Tibor Sindric; uskoro mu izlazi integralac sa 4xEL84/kanalu. Moram da budem zamorce i da ga medju prvima testiram. 

Edited by SuperFi
Link to comment
Share on other sites

Samo jos da dodam jednu celu grupu pojacala koja su mi jako prirasla srcu. OTL konstrukcija Ralpha Carlsena iz firme Atma-sphere. 

Zero feedback, triode i jos bez izlaznih trafoa. Slusam cesto kod prijatelja pravljene mrcine od 16 lampi po kanalu i sa ogromnim staticima to radi fenomenalno. Cisto, jasno, glasno, skoro kao punokrvni tranzistorac? :D

Navodim ih ovde samo kao tube resenje za klasicne zvucnike srednje do niske efikasnosti, kao pandan raznim push pull pentodama i tetrodama (KT88-150 serije, EL34,...) Izvinjavam se ako sam nabacao gomilu svega u temu. Ipak, Atma sphere uredjaji su jednistveni i sonicno izvrsni, mislim da zasluzuju da se spomenu.

http://www.atma-sphere.com/Products/#M-60

Ovaj sa linka gore je skoro bio u oglasima za manje od 2500 ojra, doduse u UK

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, anubisgrau said:

Da dodam jos jednu stvar u vezi Tannoya - vrlo često sa kolegom neskorom ponovimo jedno veliko "naravoučenije" da su zvučnici bazirani na vintage Tannoy driverima najjeftiniji put u vrhunski zvuk. Iako su njihove cene dosta podivljale, čak i sa 2000e za jedan dobar Berkley, za te se pare ne može kupiti ništa približno, ni polovno.

 Cisto me zanima, kako se ti zvucnici porede sa sadasnjim Tannoy Prestige? Osim cene, naravno, sta jos cini da je novi Westminster los zvucnik? Ili je dobar? :)

Link to comment
Share on other sites

16 minuta ranije, nkrgovic said:

 Cisto me zanima, kako se ti zvucnici porede sa sadasnjim Tannoy Prestige? Osim cene, naravno, sta jos cini da je novi Westminster los zvucnik? Ili je dobar? :)

 

7 minuta ranije, Paulo said:

Zanima i mene  poređenje vintage HPD sa Legacy- novom kolekcijom, ako ima neko iskustva, informacije?

Vidi se da ne pratite na casu :D

od pre dve nedelje imam Kensington GR, najnoviji model 10ke Dual Concentric (alniko magnet, pepper pot). Meni licno se vise svidja stari zvuk. Ovaj novi je nekako vise hifi (audiofilski kako kaze moj prijatelj). Daleko vise detalja, bolja mikrodinamika...Izgubio sam onaj prelepi raslojeni bas jedne 15ke u optimalno dizajniranom kabinetu. Novi GR je tezi za pozicioniranje u sobi od 15ke. Opet, taj Kensington GR je u Zagrebu radio fenomenalno sa Luxmanom. Vecini drugara se vise svidja nov zvuk (Kgton). Meni jos uvek ne; igram se pomalo sa onim setovanjem hornice, uglavnom smanjujem visoke. Uz malu ogradu: ja nisam ni imao one prave vintage modele MG, HPD,...Moja 15ka je bila relativno savremen drajver (tulip waveguide, barium ferit magneti posebno za bas i visoke,...).

Nema greske sa starima a novi su svakako preskupi :D

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Da li mogu zvučnici napravljeni pre nego je cd ( da ne pominjem high res) izmišljen da sviraju adekvatno? 
Pa makar bili i vrhunski? Tadašnji.
Šta je sa novim materijalima, berilijumima, keramikama, malim masama( inercijama),...?
Sve je to bez veze?


Mogu naravno. I uglavnom sviraju bolje. Govorim o vrhunskim drajverima, ne o zvucnim kutijama koje su uglavnom lose. Odabir dobrog drajvera samo po sebi je samo baza. Sledi merenje, odabir koncepta i izrada kabineta. I na kraju ono sto je najvaznije, mozak zvucnika - skretnice. Dobra skretnica je najvazniji deo zvucnika.
Link to comment
Share on other sites

Pitanje Altec vs Tannoy. Mislim da na temu najbolje može da piše Majda, dugo godina je štelovao svoj rad na bazi 420 bi-cone drajvera vrlo zanimljive konstrukcije membrane - akustički 2-way koji je praktično singl drajver.

Mi iz Srbije imamo dosta hendikepa da pišemo o ovom odnosu i poredimo. Tanoja je ovde od 70-tih naovamo ušlo na desetine pari, Alteca na prste jedne ruke bukvalno. Umesto Alteca (kojih je bilo mnogo više u SSSR nego kod nas) samoupravni trudbenik ovde je dobio Iskrinu kopiju Altec koncepta za bioskopske namene sa njihovom 811 hornom, Goodmans kompresionim drajverom i Iskra 14" (?) basom - šta god da je, niko to nije čuo u optimizovanom stanju i većina kutija (da ne kažem sve do jedne) su kanibalizovane. Nedavno je prostrujala vest da je u Bosni u nekom magacinu nađena veća količina sačuvanih Altec drajvera u dobrom stanju, sklonjenih iz bioskopa na vreme, ne znam da li je tačno - ako jeste to je već završilo na najbližem tržištu koje će platiti realnu cenu a to nismo mi. Danke Dojčland.

Najviše VOTT varijabli i klonova je bilo po diskotekama ili u sastavu vašarskih razglasa. U beogradskom Sava Centru je u bašti krajem 70-tih radio disko koji je imao VOTT sistem, sivi kabineti sa oslikanim Voice of The Theatre logotipom. Nažalost to je propalo zajedno sa diskom, sve je to ostavljeno napolju nekoliko sezona na kiši snegu i mrazu i raspalo se. Tada se nije znala vrednost toga pa je pretpostavljam za nekog imalo isti značaj kao prosečni vašarski RCF razglas. Ne znam da je išta od toga stiglo do audiofila, osamdesetih se ovde fokusiralo na engleski zvuk na čelu sa Viktorom Bradačom. Ovde me sećanje veže za jedan 14, jedan 19 i za ovaj recentni 604 koji nisam slušao ali eto postoji.

Tannoy vs Altec: ukratko, po onome što sam čuo, lakše se od Tannoya dobija vrhunski rezultat bez iritantih elemenata. Altec ima bolju dinamiku u svakom segmentu, od makro do mikro, i fantastičan mid bass koji Tannoy nema. Ko nije čuo doboš ili čupanje žica bas gitare ili prelazak prstima preko žica kontrabasa, verovatno ne zna sve dimenzije tog doživljaja. Ne postoji zvučnik na kome Led Zeppelin zvuci tako mocno, svaki udar Bonza o doboš i svaki riff Pagea te diže 20cm od fotelje u vis. 

Ali fabričke opcije bez mnogo intervencija koje nisu potrebne kod Tannoya imaju more problema, shout, honk, rupe u frekventnom odzivu naročito na ukrštanju drajvera, skraćenost FR sa obe strane. Alteci nemaju dubok bas koji se očekuje od kutije tih gabarita, tu je Tannoy u ogromnoj prednosti: A7 je najveći mini monitor na planeti, sad kome odgovara da mu šifonjeri zauzmu trećinu sobe, srećno sa VOTT kod kuće. Hiraga je dual concentric 604 stavljao u transmisiju i radio kompenzaciju da ga spusti što niže bez gubitaka tamo gde takođe zvuči izvanredno - u gornjem srednjem spektru, na gudačima, drvenim duvačima i slično. Barem se tako piše naokolo, voleo bih da to čujem - mislim da je o tome pisao forumski kolega iz Beča, zaboravih ime.

Slušao sam fabrički 604A u Tokiju u potpuno neregularnim uslovima (otvoreni deo malecnog shopping malla u Akihabari) i bukvalno bio hipnotisan sat vremena - takvu magiju na laganom materijalu manjeg jazz comboa sam možda čuo samo kod Bore Kvantasa kada je prešao sa Avantgarde na Sabe. Amp je bio replika WE91, isto vintage 300b, stari japanski trafoi, izvor skromni CD plejer obične kućne klase. Ne znam šta je tu bilo rađeno, kutija je bio školski bas refleks kabinet 620, kao ovaj na oglasu kod nas. Bio sam jednako omađijan kao kada sam kao školarac ušao u Tanbergovu radnju pored Doma Omladine i čuo njihov Studio Monitor na TR2075 risiveru, što mi je, kao što se sada vidi, uništilo život. Šteta što je taj primerak na KP oglasu u Novom Sadu dosta skup tako da je cena ograničavajući faktor za probu i zezanje, ili što barem nema pisani trag da je drajver bio na remagnetizaciji i osvežavanju u Great Plains Audio u Oklahomi.

Bio je nedavno na prodaju jedan Onken za 2000e bez transporta i carine dovde, 416 bas i 288 CD u 811 horni, jedna od hajpovanih skretnica sa Ebaya, lepa drvenarija od debelog špera. Vlasnik prešao je u manji prostor, veliki mu Onken šifonjer, kupio Tannoye upola manje zapremine - kaže da je srećan, da mu Gold Monitor bolje svira i da je zvuk Tannoya finiji. Jbga, zvonila mu livena horna koju nije izdampirao pa je odradio osnovni problem koji ljude odbija - Altec zvuči moćno i potentno ali jako neupeglano, livena horna ima gadan shout, posebno na vokalu, kao i rupa u integracija basa i horne - za mnoge je to ozbiljan razlog da se od toga odustane.

To je negde esencija ove priče, kako je ja razumem - Altec je veći potencijal ali deluje kao igranka bez kraja, Tannoy mnogo lakši put do nirvane u velikim i dovoljnim količinama. To negde kaže i kolega neskor koji ima Urei varijaciju 604 za studio, sa modifikovanom Mantarey hornom u DC drajveru. Markus Krug iz Nemačke (Klughoerner.de, trenutno u izradi nova verzija) je jedan od ljudi koji je ceo život posvetio Altecima i na kraju završio sa svojim drvenim verzijama bukvalno svake Altec horne, uključujući i mikro multićelijsku hornu čak i za 604 drajver (ono malo govance na dual concentricu). Moguće je da je njegov pristup jedno od mogućih rešenja da se prevaziđu problemi sa starim hornama od lošeg, rezonantnog materijala i da se napravi finalni proizvod - prefinjena muzička mašina. A to sigurno jeste, samo do toga treba doći.

Link to comment
Share on other sites

3 sati ranije, prophet said:

 


Mogu naravno. I uglavnom sviraju bolje. Govorim o vrhunskim drajverima, ne o zvucnim kutijama koje su uglavnom lose. Odabir dobrog drajvera samo po sebi je samo baza. Sledi merenje, odabir koncepta i izrada kabineta. I na kraju ono sto je najvaznije, mozak zvucnika - skretnice. Dobra skretnica je najvazniji deo zvucnika.

Vrhunski drajveri od pre 50-60 godina su pravljeni za ...šta?

Monster risivere (FM do 15KHz-a)? Eventualno gramofon? (Sad će me vinilaši izedu  :D)

Dinamika 70ak dB, separacija da ne pominjemo, sve ispod 200 Hz-a snimljeno mono, izobličeno RIAAom, maksimalna linearna brzina ( na početku ploče) prilično odredjuje kvalitet...

Vrhunski tadašnji drajveri(zvučnici) su pravljeni da reprodukuju to .  A na njih sad neki pušćaju Yello i Dead can dance.

Da li novosnimljena high res muzika ( pa i CD)  zahteva drajvere sposobne da reprodukuju njene detalje i dinamiku ?

 

6 sati ranije, anubisgrau said:

Berilijum je izmišljen u audio primeni dobrano pre digitalije, po sećanju mislim 1976. Yamaha NS-1000. Ne znam šta misliš kada kažeš male mase? Saba Green Cones :)?

 

Pričao si o Tanojima. Kajne berilijumi. aluminijumi,  titanijumi,... Pa i Yamaha NS je jedan partikularan slučaj.

Pod mala masa mislim da 15" debelog kartona ne može da se smatra malom masom. Uporedjeno sa savremenim Al, Be Ti membranama koje su pa bez inercije u odnosu na vintage.

Link to comment
Share on other sites

18 hours ago, SuperFi said:

Zasto je bitno da li su zvucnici delom aktivni? To sto je Majda napravio je neponovljivo i nedostizno bilo kome drugom. Ako pricamo o nekim realnim zvucnicima, izbor za SET je jako suzen. Orisi (tj aktivan bas) pa i Bastanis su verovatno najbolje resenje za SET entuzijaste. Ne zelim da komentarise Lowthere, kome je to OK onda super. 

Macondo je spomenut u sirem kontekstu, kao jedan od primera pravilne primene SET amplifikacije. Imam utisam da se namece prica kako je npr SET sa GM70 i klasicnim trosistemcima neko univerzalno resenje? Ja mislim da je daleko od toga...

Zoki, top kablovi (OCC bakar ili srebro) su veruj mi visestruko jeftiniji od osrednjeg brendiranog kabela. Govorimo o 50ak eura extra...Naravno da je u 99% izlazni trafo pozadi i da su izvodi direktno leljeni na terminale. Zasto je to manje ergonomski?

Svakom svoje, meni licno je mnogo lepse kad se kablovi ne vide. Tih 50cm mi nece poremetiti miran san :D

 

Kod tebe je mnogo manje duzine unutrasnje ozicenje. Izvedeno odlicno i od dobrog materijala. Ti nemas problema sa tim. Kazem za masu drugih ampova i prempova cevnog tipa... Tako da ti je san miran. :)

Ima tu jos nekoliko stvari. Recimo prigusnice za napajanje bi trebalo da budi dalje od mreznog trafoa. A opet i udljene od ulaza.

Tesko je proektovati cevni amp da zadovolji bas sve kriterijume i ergonomske i ostale. Uglavnom se ergonomski zanemaruju. Recimo cevni urednaji narocito ampovi nisu predvidjeni da se iznad njih stavlja drugi uredjaj. Ranije je to bio slucaj, bilo je vise amova koji su komplet u kutiji nego onih kojima vire cevi. Ili su isli u rack..

Jednostavno postoje i neke ciljne grupe koje obuhvata uglavnom visoka cena cevnih ampova. recimo velicina prostora itd. Uglavnom se cevne sprave vidjaju po horizontali. A to podrazumeva vece prostorije za slusanje.

Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, siroma said:

Vrhunski drajveri od pre 50-60 godina su pravljeni za ...šta?

Monster risivere (FM do 15KHz-a)? Eventualno gramofon? (Sad će me vinilaši izedu  :D)

Dinamika 70ak dB, separacija da ne pominjemo, sve ispod 200 Hz-a snimljeno mono, izobličeno RIAAom, maksimalna linearna brzina ( na početku ploče) prilično odredjuje kvalitet...

Vrhunski tadašnji drajveri(zvučnici) su pravljeni da reprodukuju to .  A na njih sad neki pušćaju Yello i Dead can dance.

Da li novosnimljena high res muzika ( pa i CD)  zahteva drajvere sposobne da reprodukuju njene detalje i dinamiku ?

 

Pričao si o Tanojima. Kajne berilijumi. aluminijumi,  titanijumi,... Pa i Yamaha NS je jedan partikularan slučaj.

Pod mala masa mislim da 15" debelog kartona ne može da se smatra malom masom. Uporedjeno sa savremenim Al, Be Ti membranama koje su pa bez inercije u odnosu na vintage.

Ja bih uvek izabrao orignalnu vintage membranu. Sve su bile odlicne i Goodmansove, i Electro Voice, o ovim starijim da ne govorim... Nisu velike mase. Naprotiv skoro svi raniji driveri imali su mnogo manje mase membrane od sabremenih. Pa i ukupne pokretne mase. Jedino sto su snage bile neuporedivo manje... A to je bitna razlika koja je odredila sudbinu tih odlicnih jedinica. Te razlike idu od 25W vintage do 1000W recentnih recimo 15in...

Link to comment
Share on other sites

16 minuta ranije, siroma said:

Vrhunski drajveri od pre 50-60 godina su pravljeni za ...šta?

Monster risivere (FM do 15KHz-a)? Eventualno gramofon? (Sad će me vinilaši izedu  :D)

Dinamika 70ak dB, separacija da ne pominjemo, sve ispod 200 Hz-a snimljeno mono, izobličeno RIAAom, maksimalna linearna brzina ( na početku ploče) prilično odredjuje kvalitet...

Vrhunski tadašnji drajveri(zvučnici) su pravljeni da reprodukuju to .  A na njih sad neki pušćaju Yello i Dead can dance.

Da li novosnimljena high res muzika ( pa i CD)  zahteva drajvere sposobne da reprodukuju njene detalje i dinamiku ?

Pravljeni su za studijski rad, za bioskope itd.

Edukuj se malo, pogledaj kolika je glasnoća potrebna za kućno slušanje, kolika je efikasnost tih drajvera i koliki headroom ostaje za dinamiku. Mnogo više nego kod modernih drajvera. I da, novosnimljena muzika zvuči bolje na njima, imaju veću dinamiku. Naravno u pravilno posloženom konceptu.

Link to comment
Share on other sites

39 minuta ranije, anubisgrau said:

Pitanje Altec vs Tannoy.

Ne mora biti jedno protiv drugog. Ono što je zajedničko za koaksijalce kod oba tipa je veliki disbalans između kompresionog drajvera i 15-ice. Kada se to dobro istretira stvar je ukusa šta odabrati. Ja više volim Altec. Imam ih 8 komada i praviću nešto interesantno za svoju dušu. Za SET pogon naravno.

Link to comment
Share on other sites

42 minuta ranije, anubisgrau said:

Umesto Alteca (kojih je bilo mnogo više u SSSR nego kod nas) samoupravni trudbenik ovde je dobio Iskrinu kopiju Altec koncepta za bioskopske namene sa njihovom 811 hornom, Goodmans kompresionim drajverom i Iskra 14" (?) basom - šta god da je, niko to nije čuo u optimizovanom stanju i većina kutija (da ne kažem sve do jedne) su kanibalizovane.

Ta Iskra nije bas po nameni i taj koncept je bio loš sa gledišta HiFi. Svirao sam dugo vremena na tim kabinetima, kao i na onim sa Tesla 15-icama davno pre nego što su nahajpovani.  Imam 3 para Iskri. Teško da ćeš naći bolji centralni drajver od te Iskre. Taj udarac pomera iz mesta, širi i skuplja prostor.  Uz fantastičnu rezoluciju.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Majda said:
Ja bih uvek izabrao orignalnu vintage membranu. Sve su bile odlicne i Goodmansove, i Electro Voice, o ovim starijim da ne govorim... Nisu velike mase. Naprotiv skoro svi raniji driveri imali su mnogo manje mase membrane od sabremenih. Pa i ukupne pokretne mase. Jedino sto su snage bile neuporedivo manje... A to je bitna razlika koja je odredila sudbinu tih odlicnih jedinica. Te razlike idu od 25W vintage do 1000W recentnih recimo 15in...

Ima, znaš i sam i recentne produkcije urađene na tom nivou, možda čak i bolje. Cene su obeshrabrujuće:

https://www.decoaudio.com/deco_audio_drive_units.html

http://www.gt-sound.com/english/gt_products_e.html

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...