Jump to content


HDD i SSD za muziku


anubisgrau

Recommended Posts

  • Replies 118
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

20 sati ranije, pollux said:

Tek sad videh ovu temu. Ogromna razlika je izmedju obicnog HDD i ssd diska. Običan HDD pristupa podacima randomly a tako ih I zapisuje tj nema kontinuirani zapis. Tako ako na primer snimite ceo album nevažno od formata, može da se desi da izmedju fajla prve (ali i sam single file jedne pesme može da bude podeljen na različitim mestima na disku) i druge pesme bude ogromna razlika u upisu i preko 180 stepeni u prostoru, koliko mora da se pomeri ruka na kojoj se na vrhu nalazi mala magnetna igla. E sad na sve to i tanjir diska se vrti oko 10000 obrtaja na jeftinijim (do 50.000 obrtaja na na brzim wide differential av diskovima - najčešće se koriste za video pre svega za velike avid video edit masine retko za audio). Plus disk ima više tanjira pa moze deo da bude na nekom tamo 5om tanjiru. Takvo skupljanje podataka po disku da bi se reprodukovalo je pogubno za audio. Uz to ne pomaže ni sata protokol koji je posle usb najveće "djubre" računarskog sveta. Ssd disk nije idealan naročito ako se koristi isti "prilično glupi" sata kontroler ali je upis drastično da se rogobatno izrazim kontinuiraniji sa manjkom pokretnih delova. Ozbiljni HDD diskovi imaju veliki keš, neko pravilo je 20GB opet specifične memorije najslicnije integrisanom ssd-u na svakih 1TB pa se gomila podataka nalazi u kesu a i kace se na mnogo pametnije kontrolere. A i to ne menja mnogo jer većina ljudi koristi flacove sumnjivog porekla bez kontrolnih cue sheetova tako da kod reprodukcije tog već groznog sadržaja HDD utiče malo.

 

Sve je ovo apsolutno tačno, samo nije jasno kakve to veze ima sa reprodukcijom muzike, na npr. nekom naprednom network audio player-y?!? Ili na bilo kom sviraču muzike koji podatke vuče sa HDD?

Ovo, k'o kada bi objašnjavali koliko je menjač sa duplim kvačilom na spominjanom Nissan GT-R superiorniji u odnosu na ručni menjač na Iveco Daily (što je tačno), i da je zbog toga bolje korisiti Nissan-a za selidbu (što je nonsens).

:P:D

Link to comment
Share on other sites

Kvotovani post sadrzi par sheetova, pocev cue tipa pa nadalje. Al' da ne ponavljamo hepening iz jedne slicne teme. Nista ne hFali HDD-u, pre ce biti da je u blagoj prednosti nad SSD-om. A sto se kompujterske reprodukcije muzike tice, ona je napredovala kada je osmisljen tzv. 'memorijski plejer' - fajlovi se ucitavaju i obradjuju u memoriji racunara a ne na bilo kakvom disku, ma koje sorte.

Poslednjih par godine je i citav operativni sistem sa sve audio plejerom ucitan i radi iz memorije a tvrdo skladiste se izbacuje (fizicki) sve dok se ne pojavi potreba snimanja nekih promenjenih parametara audio plejera, sto bas i nije cesto. Audio zapisi se skaldiste na posebnoj makini, bilo u vidu NAS, WAS, savremenih audio servera/strimera ili najobicnijih starih racunara.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Ja bih ti preporučio ovu varijantu koju sam ti naveo jer posle taj SSD možeš iskoristiti i kao interni ili u rack ubaciti neki veći SSD ili HDD, ako se odlučiš. Ja imam dobro iskustvo sa ovim USB rack-om: https://gigatron.rs/eksterna-kucista-i-prikljucne-stanice/lcpower-hdd-rack-25"-usb-30-sata-crni-lc-25u3-7b-alu-83771

A kao što vidiš, cena je poprilično niska a fleksibilnost koju dobijaš ogromna.

Od prenosnih HDD-a, Trancend i Toshiba su se meni pokazali ok (WD i Samsung su mi crkli, kod oba kontroleri i upravljačka PCB, HDD je bio ok ali kod Samsunga nije bio priključen preko SATA priključka nego je imao komplet namensku ploču na HDD-u sa USB priključkom, pa je taj HDD postao neupotrebljiv, zato ti i savetujem USB rack sa redovnim SATA HDD/SSD-om).

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Dragan Penev said:

Ovo sa NAS je ok, ali za sada bih se orijentisao ipak samo na externi USB disk

Možda nešto previše jednostavno ovoga tipa?

https://novi.kupujemprodajem.com/pretraga?keywords=usb 3.0 sata

 

Konkretno ovo

https://novi.kupujemprodajem.com/kompjuteri-desktop/kablovi-i-adapteri/usb-3-0-sata-kabl-za-konverziju-5gbps-adapter/oglas/121605810?filterId=2025885085

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Delija said:

Ako je samo muzika u pitanju i muzicki server - UPnP/DLNA i/ili Roon - po meni je NUC u pasivno hladjenom kucistu + SSD bolje resenje od NAS-a. Mnogo je jaci fleksibilniji hardver - za tu konkretnu namenu.

Hvala na konkretnoj sugestiji. Piju li vodu ovi jeftiniji NUC sto se prodaju u rasponu 100-200eur kao novi na KP? 

Link to comment
Share on other sites

Ako je Roon Rock u pitanju, treba proveriti kompatibilnost:

https://help.roonlabs.com/portal/en/kb/articles/roon-optimized-core-kit#More_about_ROCKs_hardware_support

 

Za UPnP, neki ne bas previse mator i5 sa 8 Gb RAM-a ce sigurno dobro raditi posao.

 

Ako se zeli i kuciste sa pasivnim hladjenjem - za starije NUC-ove ce se to malo teze naci.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...