Jump to content


nekoliko utisaka o KEF R300


maxa78

Recommended Posts

Posle 2 godine srecnog zivota sa Marantz PM6005 i Dali Zensor 3 doslo je vreme za promene.

Iako nisu bili prvi pik (konkurencija je bila MA Silver 2, Wharfedale jade 3, Revel Concerta2 m16 i Dali Rubicon 2), na kraju su pobedili KEF R300 jer sam ih nabavio po skoro duplo nizoj ceni nego sto je regularna. Posle njih, naravno, moralo je i pojacalo da se menja i izbor je pao Yamaha AS-801, kao neko privremeno resenje. Kompjuter – optika – pojacalo – zvucnici, najprostije moguce.

Sto se tice zvucnika, prvo i osnovno je da KEF traze puno prostora oko sebe. Kod mene u sobi od 20ak kvadrata, mereno od sredine drajvera, razmaknuti su 230cm i udaljeni 50cm od zidova sa strane (i ovo je nedovoljno, trebalo bi barem 70-80, ali to je to) i 90cm od zadnjeg zida. I pored ovoga, morao sam delimicno da zatvorim portove sundjerima. Mislim da je ovo minimum koji mora da se ispostuje, ko nema dovoljno prostora nemoj ni da razmislja o njima.

Razlika izmedju KEF i Dali je ogromna u svakom pogledu. Najveca razlika je u basu, koji je mnooogo dublji i definisaniji kod KEFa (i cuje se i oseca u grudima i bubrezima :) ), kao i u zvucnoj slici koja je ogromna za kutije tih dimenzija (da ne znam koliki su, kladio bih se da su podni zvucnici srednje velicine). Ima mnogo vise detalja, sto se posebno cuje kod vokala. Zvuk je po mom ukusu odlican, pre bih rekao neutralan nego tamniji. Sto se mene tice, razlika u ceni je apsolutno opravdana jer su 2 klase iznad Zensora. Naravno, nisu 4 puta bolji (kolika je razlika u ceni), ali valjda vec svi znamo da to ne ide tako :) 

Probao sam ih sa Marantzom i to je bila katastrofa. Muljavo, mutno, bez dinamike, detalja…uzas zivi. Mnogo bolje je zvucala kominacija Marantz + Dali, gde je sve bilo balansirano i na svom mestu.

Yamaha tonalno odgovara, mada ni njom nisam previse zadovoljan. Zvuk mi je nekako ostar i suv u srednjim i visokim, nema mekoce i topline. Prvom prilikom ce je zameniti nesto bolje, nadam se neke lampe :) 

Link to comment
Share on other sites

Prvo, hvala na utiscima. Drugo, ne pipaj zvučnike, slušao sam R seriju par puta i to je po meni jedan od najprijatnijih zvučnika u klasi. Meni se baš i svidela punoća zvuka i to što ne pršte visoki. Ta suvoća možda dolazi od Yamahe koja je zapravo poznata kao svetlije pojačalo. Ja sam onu jeftiniju S 501 slušao i meni taj karakter ne leži.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Karakter zvuka aktuelnih Yamaha pojacala se razlikuje znacajno u odnosu na matore Yamaha-e.

Nema previse smisla ocenu davati na osnovu najslabijeg i najjeftinijeg modela. A-S801 nisam slusao, ali jesam A-S1000 i A-S2000. Nikako ih ne odlikuje svetao i/ili ostar zvuk. Naprotiv. Meni su cak i previse "mekani". Nisam bas siguran da je Yamaha kriva za takav zvuk kakav je opisao.

Link to comment
Share on other sites

Ovih dana cu ih zakaciti na hibridni Vincent da vidimo sta ce biti. Iskreno, polazem velike nade u tu kombinaciju, ali videcemo. Ako mi legne, brak ce mi uci u krizu :)

Nisam napomenuo da kablove, takoreci, nemam :( Koristim neki najobicniji audio kabl od 200 din/metar. Ispraznio se novcanik dok su stigli na red. Sad su oni prvi na spisku, pa polica. Ne znam da li bi oni mogli u toj meri da promene zvuk.

Cetvorocifrene Yamahe su znacajno bolje od trocifrenih, ali i znacajno skuplje :(

 

Link to comment
Share on other sites

10 sati ranije, patason said:

trebao si zensore da probas na boljoj oporemi pa da nam preneses ipak malo realnije poredjenje.

mozda bi te prijatno iznenadio stari zvucnik.

palo mi je na pamet, ali sam odustao jer mislim nisu dobra kombinacija. verovatno bi prstalo na sve strane.

mada bih mogao da ih zakacim dok ih ne prodam, cisto iz zezanja. javicu kako je ispalo :)

Link to comment
Share on other sites

da javim kako je ispalo :)

bilo je lose, ali ne toliko kao KEF + Marantz. Zvuk je previse svetao, a niski tonovi razulareni. Zvucna slika je mnooogo manja, tacno se cuje da su bookshelf zvucnici. Interesantno je da ima dosta detalja i tu je najmanja razlika izmedju ova dva zvucnika (ima je, ali je veca u drugim karakteristikama). 

Posle svega, definitivno je Marantz + Dali odlicna kombinacija u svojoj kategoriji i za te pare svira fenomenalno. Zvuk je fino izbalansiran, niceg nema previse, nista ne fali.

S druge strane, Yamaha + KEF nije tako dobar par. Kao sto rekoh, zvuk je previse suv i ostar, a sad vidim da mozda zvucnici i ne traze toliko prostora koliko Yamaha nema kontrolu niskih tonova.  Trebalo bi ovih dana da ih probam sa Vincent SV-237MK, pa javljam  utiske. Bilo to dobro ili lose, Yamaha ce otici prvom prilikom.

 

Link to comment
Share on other sites

Ja sam slušao Kef r300 i poredio sa Focal aria 906 u Plejeru.

Kod Kefa je jedino bas bio bolji/dublji, Fokal ih je pobedio po svim ostalim pitanjima; neutralnost, otvorenost, detalji. 

Ne znam za ostale zvučnike iz R serije ali r300 dosta nezgrapno zvuči, barem u odnosu na direktno poređenje sa gorepomenutim Focalom.

Link to comment
Share on other sites

3 sati ranije, Delija said:

Ascent ili Base?

Palladian sigurno nije :)

base je u pitanju

 

2 sati ranije, violent femmes said:

Sta mislis da ti probas te Kefice sa recimo Exposure 3010s2 ili sa Naimom.Ja imam Kef iQ7 sa Naim 5i i to je jako lepa sinergija.

vrlo rado :) ali nemam gde :(

Link to comment
Share on other sites

On 11/27/2018 at 12:11 PM, Silento said:

Ja sam slušao Kef r300 i poredio sa Focal aria 906 u Plejeru.

Kod Kefa je jedino bas bio bolji/dublji, Fokal ih je pobedio po svim ostalim pitanjima; neutralnost, otvorenost, detalji. 

Ne znam za ostale zvučnike iz R serije ali r300 dosta nezgrapno zvuči, barem u odnosu na direktno poređenje sa gorepomenutim Focalom.

Pozdrav svima, pisem prvi put ovdje.

Ne mogu se sloziti sa gore napisanim. Jer sam bas ariu 906 menjao za r300.

Aria ima prejake vokale i visoke tonove. Pravo naporno za slusati glasnije.

Kef ima to dosta bolje izjednaceno i bolji bas. Kod focala kao da vokal cujes posebno a muziku posebno. A kod kefa je to harmonija. Pojacalo imam Cambridge audio cxa60.

To je moje misljenje, jer su me stvarno nervirali visoki tonovi kod arie. Ali za svoju cijenu nudi puno aria 906.

Ipak je kef puno skuplji.

Pozdrav iz Slovenije ;)

Link to comment
Share on other sites

Ne znam kako zvuči na CA CXA60, ja sam ih slušao na Naim supernait 2. Slušano sa mojom muzikom koja je produkcijski dobro urađena. Kod Kefa muzika ide normalno i samo odjednom zvučnik zakrešti. Aria mi je zvučala kao mleko posle R300.

Eto, dijametralno različiti ustisci za iste zvučnike :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...