Jump to content


Recap


dadoo

Recommended Posts

  • Replies 103
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Ма оно све може, 1060 је из тамо неке '75  а то је 43 +замишљених 45 то је скоро 100 година.

Машала.  :thumbsup2

Интересантан је тај амп јер има једноструко напајање и са не захтевним звучницима даје баш интересантан звук који траје форевер.  :wub:

Link to comment
Share on other sites

20 hours ago, dadoo said:

Dobro vece kolege,

da li neko moze da mi preporuci iz iskustva nekog dobrog i pouzdanog audio servisera koji se bavi izmedju ostalog osvezavanjem (recap) vintage uredjaja?
Imam jednom Matantza 1060 kog bi sredio za sledecih 45 godina..

Hvala!

Ima da te košta prilično evo ti stranica gde je čovek uradio to sto ti hoces

http://electricblog.justinis.com/2015/01/marantz-1060-restoration.html

Link to comment
Share on other sites

Možda je u mint stanju spolja, ali su za početak verovatno svi kondenzatori za zamenu.Plus novi trimeri i vrlo moguće poneki otpornik ili nešto drugo.Za početak nađi spisak vrednosti svih kondenzatora i potraži kvalitetnije.Na KP imaš kod KLIK ili eventualno kod Klik Klik .Saberi sve to, i pitaj majstora za cenu rada i rok.

Link to comment
Share on other sites

Ovo je lepo za restauraciju. Ja bi ovo stavio u ves masinu na 95 stepeni (dodao i sodu bikarbonu) sa predpranjem - program za PAMUK sa vise vode -  ali bih iskljucio centrifugu (ima ona opcija da pumpa samo izbaci vodu). Posle bih za svaki slucaj isprskao sa Axel-om i Cilit-om, pa udri sa onom babinom drvenom cetkom za pranje podova. Onda bih to fino osusio, pa uzeo smirglu granulacije 320, pa udri po limu (bez prednje maske, dabome) dok mu dusu ne izvadim. Potom, ide 600, 1000, 1500, 2000 i na kraju 2500, pa onda pasta za poliranje. Na kraju, nikakvo eloksiranje i ove gluposti sa savremenim postupcima za zastitu metala i sl. Uzmi slaninu sapunjaru i dobro utrljaj taj metal i stampanu plocu (valjda je slanina dielektrik?). Posle uzmes dedine vunene carape (ako nemas, poslacu ti ja moje - 47 br., da imas za jos 10-ak projekata) i trljaj. Da vidis, kume, kako ce onda da izgleda, mmmhhhmmm!

Tek bih ondaK napravio plan za zamenu elemenata - ne volim da radim sa prljavstinom i kraj price! 8-)

Sto se tice tih kondenzatora u napajanju... Tacno, neces danas naci iste vrednosti tih dimenzija (osim ako nisu NOS), pa onda lepo uzmi kondenzatore iste kapacitivnost a viseg napona (izmeri precnik postojecih, pa nadji iste - nove kond.), ili popuni prostor izmedju drzaca i kondenzatora sa nekom gumom (eto ti i malo dampiranja, haaa!).

Izmenjaj ove sitne elektrolite i poliestere. Ocisti pot-ove, proveri trimer-e, i zameni ako treba i njih. Mozda i neki kablic dobar na putu signala, ako imas vremena... 

Bas bih voleo da ima vise ovakvih tema na Forumu. Kako sam se vratio, i video sta se pise, pozeleo sam da opet odem, al' zaNAvek. :-o

Srecan rad, majstore, i posalji neku sliku i apdejt o toku radova... 

P.S. nema potrebe da govorim da sam se sailo za sve ono u prvom pasusu, pa nek' mi oproste svi koji imaju snage za to. :ph34r:

Link to comment
Share on other sites

On 12.11.2018. at 18:31, Gox co. said:

Ima malo nezgodne vrednosti kondenzatora, 4700/80V i 3000/55V, ovi sitni nisu problem... Nezgodno je sto bi valjalo da su istog promera da bi lepo legli u stezac a danas su kondenzatori manjeg promera, generalno.

To i nije neki problem, uzme se veća vrednost i po kapacitetu i po naponu (samo bez preterivanja), zazor se popuni gumom i stegne. Meni kao veći problem deluju prekidači, potenciometri, kleme i slični mehanički delovi.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, generalna_skupstina said:

P.S. nema potrebe da govorim da sam se sailo za sve ono u prvom pasusu

Opusteno.. nadam se da shvatas da je ova slika samo ilustracija sa interneta, a ne moje pojacalo?
 

1 sat ranije, generalna_skupstina said:

Srecan rad, majstore, i posalji neku sliku i apdejt o toku radova... 

Ako je sve ovo bilo upuceno meni kao pokretacu teme, ja se ne bavim restauracijom audio uredjaja, a nemam mnogo ni pojma o elektronici. Ja samo trazim proverenog servisera koji se time bavi..

Pozdrav

Link to comment
Share on other sites

JA se bavim elektronikom , bas bih to voleo da radim , nije mi bitno da zaradim trenutno , posto mi ljudi ne salju da radim, krenuo sam svoje da restauriram , 
Mogu da ponudim i testiranje zvuka ,  kao sto sam radio ovde na temi Cevi VS Tranzistori VS Simulacija 
PA eto da se javim, nisam najbolji elektronicar na svetu , daleko od toga ,
Ali sta je potrebno umem .
Problematika je i meni naci kondenzatore tog kvaliteta, evo bas sam izvadio jedan iz Osciloskopa da ga popravim, i ne znam gde da nadjem takav, sa istim vrednostima lako, cak sam i zamenio , pa sad radi bolje ali , nije isti , 
Evo okacicu slike , to je bas isto kao sto ovde treba .
Pa ako neko zna, nevezano , moze i meni da pomogne , gledao sam po KP dok nisam pobeleo , takav isti nisam nasao .

Link to comment
Share on other sites

Evo kondenzator, kvalitet se vidi naspram ovog Minolta objektiva(stoji uspravno ocu reci   , a ovaj drugi je ono sa cim sam morao da zamenim, drugi nisam imao pri ruci . ( nakrivio se )
Gde naci takve kondenzatore , takvi bi trebali i za ovu restauraciju ( koliko to kosta).
Kad kazem kvalitet, ne mislim kako radi  , ovaj crni radi bolje od ovog metalnog Simens-a , ali bi radije zadrzao originalnost a siguran sam ispravan Simens bi radio isto dobro ..
A testiranje zvuka kzem radim .na drugoj slici primer , odziv na 1Khz izlaza pojacala , nivo suma, oprema radi do -90dB,  vise je nego sto ja cujem ,  taj opseg od 0dB do -90dB kad se pretvori u napon , u pitanju su  milivolti, mV, ako ne i mikrovolti (uV) ,  dovoljno , bar za mene .
Mogu da merim osciloskopom i drugom opremom i manje ali nije potrebno po meni , radim sa zvukom   kao producent , verujem da ono sto ja ne cujem ili ne marim za to ,  ne bi trebalo biti problematika . Da se tako izrazim.
Da skratim, volim Vintage, znam zvuk , mogu da merim , umem da promenim . Ali sto se tice Vitnage delova , rekao bih da su UNOBTAINIUM, tj nemoguce naci , ali mozda gresim, mozda i moze , ako  drugari znaju gde moze jedan i za doktora :) OVaj Simens od 4700

kondenzatori (1 of 1).jpg

Pioneer A604R spectrogram output.jpg

Link to comment
Share on other sites

On 11/12/2018 at 4:17 PM, Body said:

Ima da te košta prilično evo ti stranica gde je čovek uradio to sto ti hoces

http://electricblog.justinis.com/2015/01/marantz-1060-restoration.html

Eh da, taman sam pomislio vidi stvarno neko nasao chestite CAPove , kad ono isti vrag sto sam i ja morao, sta ces , danas je tako ,
Padne mi na pamet da motam svoje , par komada sam napravio , ali ne motane ,  nego ploce radi testa . Tu naucio da su kondenzatori motani pod visokom tenzijom, kako tacno ne znam ali specijalan dielektrik, tenzija , itd ... sto mi u kucnoj radinosti tesko i da probam, mozda probam kad nabavim bakarne trake . pa bar da vidim dokle mogu, dosao sam do 100-1000 nano , i to je nesto , pa verujem mogu doci do 1-10 mikro,  kad bi mogao bar 200mikroF, to vec moze da se koristi, moze i 100nano kao izolacioni , ali filterski , ne bu moglo .

Link to comment
Share on other sites

18 minuta ranije, Audio Doktor said:

Padne mi na pamet da motam svoje , par komada sam napravio , ali ne motane ,  nego ploce radi testa .

Скидам капу докторе, крени да правиш имаш моју подршку и немој да се појављујеш док не направиш.

Link to comment
Share on other sites

Doktore, sa duznim postovanjem, radije bih upisao ETF i naucio da ga servisiram sam nego sto bi ga dao pod lemilicu nekome toliko neiskusnom kao sto ste vi.
I sami ste rekli da se time ne bavite, vec muzickom produkcijom tako da se nadam da ovu moju izjavu necete shvatiti zlonamerno. Ja se bavim IT-jem i projektovanjem IT sistema, ali se mnogo lozim na borbene avione, posebno iz II svetskog rata. Mogu samo da zamislim sta bi se desilo da sednem i podignem jedan mint Messerschmitt :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...