Jump to content


Špajz sistem


Delija

Recommended Posts

3 sati ranije, Chieftec said:

Zanima me, na koliko % snage otprilike rade svs-ovi da bi se uklopili sa tih 2x400w koje dobija dynaudio? Imaš volume na njima i u avr-u, pa to kombinovano. 

Npr ja imam snagaš koji na 8 oma koliko su zvučnici daje 2x200w, uz 89dB osetljivost i vufer koji ima 500w rms mi je negde na '10 sati' (samo volume na njemu imam) da bi se, bez merenja, 'na uvo' uklopio sam main zvučnicima. 

Znam da to ne znači da mi nije potrreban tako 'jak' vufer, sa boljim modelom dolazi i bolja ekstenzija na dole, rezerva snage itd, nego eto zanima me, pošto si sve podešavao merenjem, šta ispadne na kraju u toj kombinaciji koju si sklopio :)

Odmah za pocetak - kod subwoofera informacija "500W RMS" bez da se zna o kojem je tacno modelu rec (i bez merenja) ne znaci skoro nista - kao sto si i sam napisao. Nije isto 500W na nekom ogromnom BR subwoofer-u i na nekom malom kompresionom. Na 80 Hz mozda i jeste vrlo slicno (zavisno i od driver-a, naravno), ali subwoofer se ne uzima zbog 80 Hz.

Isto tako i tih "10 sati" ne znaci mnogo - to zavisi direktno od napona ulaznog signala.

 

Nemam nacin da izmerim konkretnu snagu koju koriste ni sub-ovi, a ni pojacalo u odredjenom trenutku, a ni podesavanja na sub-ovima i na risiveru nisu korisna informacija. Front-ovi su na +7 dB, a subwooferi (kao jedna grupa) na +1 dB na risiveru. Na sub-ovima je volume/gain na -13 dB. Na sve to je primenjen i ARC room correction i PEQ-ovi sa negativnim gain-om. Ukratko - te informacije ti nista ne znace :)

 

Mozda je jednostavnije krenuti sa druge strane. Pogledati koliko max dB moze da "izbaci" subwoofer, a koliko zvucnici.

Merenja SB16-Ultra - https://www.audioholics.com/subwoofer-reviews/svs-sb16-ultra/measurements

SPL na rastojanju od 2m / 1m (+9dB):

10 Hz          |             83.9 dB      /     92.9 dB
12.5 Hz       |             88.8 dB      /     97.8 dB
16 Hz          |             94.7 dB      /     103.7 dB
20 Hz          |           100.1 dB      /     109.1 dB
25 Hz          |           106.4 dB      /     115.4 dB
31.5 Hz       |           113.1 dB      /     122.1 dB
40 Hz          |           115.2 dB      /     124.2 dB
50 Hz          |           116.2 dB      /     125.2 dB
63 Hz          |           116.5 dB      /     125.5 dB
80 Hz          |           116.0 dB      /     125.0 dB
100 Hz         |           116.3 dB      /     125.3 dB
125 Hz         |           116.8 dB      /     125.8 dB

 

C60 su po specifikaciji 88 dB, a Stereo im je izmerio 89 dB. Neka bude 88 dB. Za svakih +3 dB je potrebno duplirati snagu.

    1W - 88 dB
    2W - 91 dB
    4W - 94 dB
    8W - 97 dB
  16W - 100 dB
  32W - 103 dB
  64W - 106 dB
128W - 109 dB
256W - 112 dB
400W - 114 dB

 

Sve su ovo vrednosti za jedan subwoofer i jedan zvucnik na rastojanju od 1m. Za par se u oba slucaja SPL povecava do maksimalnih +6 dB (3 dB za dupliranje snage + 3 dB za dupliranje driver-a). U praksi je nesto manje zbog medjusobnog cancel-ovanja izmedju njih. 

 

Na sve to treba ukalkulisati cinjenicu da se ne trazi ravan FR, vec da je primenjena target kriva kod koje je razlika glasnoce izmedju subwoofer-a i zvucnika nekih 8 dB - posmatrano na 60 Hz, na koliko je primenjen crossover, i na 20 Hz na koliko je subwoofer najglasniji. Nije to bas najpreciznije zbog room gain-a, ali tu je negde.

To na kraju dovodi do toga da ako zvucnici mogu da sviraju maksimalnom glasnocom 114 dB, to znaci da subwoofer treba da moze da svira maksimalnom glasnocom 122 dB.

Ako bi se merenje vrsilo na otvorenom prostoru, subwoofer po gornjoj tabeli tek od 31.5 Hz to zadovoljava i sa ovih 1500W RMS. Ako se gleda u sobi uz uobicajeni room gain, onda je to zadovoljeno na celom opsegu 20 Hz - 20 kHz.

Bitno je napomenuti da primena EQ-a za "peglanje" dipova jos dodatno smanjuje headroom, pa i tome treba voditi racuna. Mada, dipovi su manje izrazeni ukoliko se koriste dva ili vise sub-ova.

 

Konacan zakljucak...

 

Ukoliko se sistem slusa bash glasno - da, potrebni su vrlo potentni sub-ovi :)

Ako bi se sistem slusao na maksimalnoj glasnoci, mogli bi da budu i jos jaci - treba im ostaviti i headroom-a za tranzijente.

Za najnize frekvencije em je potrebna velika snaga da bi se "ispeglala" i podigla kriva koja prirodno pocinje da pada (pogotovo kod kompresionih sub-ova, ma koliko veliki i mocni bili), em je jos potrebna dodatna snaga jer je za te najnize frekvencije zbog nesavrsenosti ljudskog sluha potrebna veca glasnoca. "Peglanje" dip-ova da i ne pominjemo.

Vrlo je jednostavno na osnovu svega ovoga zakljuciti zasto klasican pasivan sistem jednostavno ne moze ni teoretski da pruzi pravi full range zvuk.

Link to comment
Share on other sites

"Drajvercici" su ipak 9.5", a ne 8" :)

Maksimalan pozitivan gain koji ARC primenjuje je +6 dB, sto ce reci da teoretski moze maksimalno 4 puta da "smanji snagu".

Dirac je tu zeznutiji - on primenjuje maksimalno +10 dB i pokusava da "pegla" i dip-ove koje realno ne treba dirati. To "smanjuje snagu" momackih 10 puta. Treba biti pazljiv sa njim.

 

Sto se konkretno moje konfiguracije tice, PEQ-ovi na subwoofer-ima su iskljucivo sa negativnim gain-om (iliti oni ne "kradu" snagu), a ARC na sub-ove primenjuje max pozitivan gain oko +3 dB i to iznad 60 Hz - iznad crossover frekvencije.

Na sve ostale zvucnike ukljucujuci i C60 ARC primenjuje i punih +6 dB na nekim frekvencijama primarno zbog pracenja target krive koja krece da "raste" od nekih 250 Hz. Usput i "ispegla" sta treba.

Link to comment
Share on other sites

Kasno sam se uključio, ali želim da pohvalim Delijin sistem!

Naročito 2 sub-a od po 16" deluju autoritativno, a verujem da tako i zvuče :)

Njihovu snagu podjednako registruju i uši i dijafragma slušalaca :) 

Mogu samo da zamislim kakav je ugođaj pogledati neku dobru SF akciju, sigurno bolje zvuči nego u bioskopu.

Što bi ljudi rekli - čestitam situaciju! :cheers

Link to comment
Share on other sites

6 sati ranije, Delija said:

Sto se konkretno moje konfiguracije tice, PEQ-ovi na subwoofer-ima su iskljucivo sa negativnim gain-om (iliti oni ne "kradu" snagu)

Ja ovako gledam na tu stvar: smanjenje pikova, naravno, ne zahteva dodatnu snagu, ali ono,  objektivno, spušta nivo basova. Drugim rečima, aproksimativna središnja linija je znatno niže nego pre utišavanja pikova. Ona postaje ravnija, ali je niže. Postaješ "tanak" sa basom. Normalno, dodaćeš "gasa",  i to je ono što će, ipak, da "ukrade" koliko je potrebno.

S druge strane, jes' da treba biti oprezan s pojačanjima, ali nekad umeju baš da budu korisna.

Link to comment
Share on other sites

@beatgoeson

Jok :)

Ako seces samo pikove, ali ne tako da poravnavas i dip-ove time sto seces vise nego sto treba - ne gubis bash nista.

Samo sa jednim sub-om je to tesko postici cak i ako optimizujes samo za sweet spot.

Dva i vise sub-ova koji su dobro pozicionirani "potiru" medjusobno dobrim delom i pikove i dip-ove bez ikakvog EQ-a.

Pogledaj merenja pojedinacnih sub-ova:

SB16-Left-and-Right-separate.jpg

 

I oba zajedno:

SB16-Left-and-Right-together.jpg

 

U oba slucaju je u pitanju FR bez ARC-a i bez ikakvih PEQ-ova.

 

Kao sto vidis, nema bukvalno nijednog dip-a -  uklapaju se kao Tetris elementi / Lego kocke :)

Preostalo je "samo" da se "ispegla" odziv ispod 50 Hz.

Napominjem da merenje nije kalibrisano, tako da SPL prilikom merenja nije uporediv sa odzivom "ispeglanog" sistema koji sam kacio.

Link to comment
Share on other sites

49 minuta ranije, Delija said:

Ako seces samo pikove, ali ne tako da poravnavas i dip-ove time sto seces vise nego sto treba - ne gubis bash nista.

Ako nečega imaš više nego što treba a nečega manje, u proseku imaš svega dovoljno.

Ako nečega imaš dovoljno a nečega manje od toga, u proseku svega imaš manje nego što treba.B)

53 minuta ranije, Delija said:

Dva i vise sub-ova koji su dobro pozicionirani "potiru" medjusobno dobrim delom i pikove i dip-ove bez ikakvog EQ-a.

Ovo je OK, videli smo kod Damica da to fercera, mada si ti zaista imao sreću da se dva suba tako dobro uklope međusobno.

Link to comment
Share on other sites

Nego nešto mi nije jasno od početka - zašto kriva odziva ne treba da bude ravna već da ide u plus za niže frekvencije? Pominješ neke Harman i druge krive. Ok mi je da staviš tako zato što voliš (možda bi i ja, nije ovo napad ni na tebe ni na tvoj sistem), ali ne kapiram objašnjenje da je uvo tu slabije osetljivo pa se zato pojačava. Ako uši slabije čuju niske frekvencije onda ih tako slabije čuju i kad slušaš takav zvuk uživo i to je ono što i očekujemo. Ni jače ni slabije. Zašto bi to sad samo taj deo spektra trebao da bude jači kad se snimi i reprodukuje?

Evo misaoni eksperiment. Dovedeš lava u stan i on rikne 110db. Snimiš idealnim mikrofonom. Pustiš preko idealnih zvučnika sa ravnom karakteristikom. Dobiješ isti zvuk. Promeniš DSP da se niže frekvencije dignu. Rika je sad impresivnija, 115db, sve se trese, ali nije više onaj zvuk što si ga čuo sa pravim lavom.

Možda je fora da toliko niske frekvencije veoma retko i čujemo uživo, pa je to pojačanje način da dobijemo jači doživljaj efekata, a ionako ne gledamo vernost jer ni nemamo pravu referencu iz stvarnog života. Ili negde grešim?

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, beatgoeson said:

Ako nečega imaš više nego što treba a nečega manje, u proseku imaš svega dovoljno.

Ako nečega imaš dovoljno a nečega manje od toga, u proseku svega imaš manje nego što treba.B)

Ovo je OK, videli smo kod Damica da to fercera, mada si ti zaista imao sreću da se dva suba tako dobro uklope međusobno.

Nazalost, ovde nema "proseka" - mozes da budes ultra jak na 95% opsega, a da si na 5% vrlo slab. Jak si koliko ti je jaka najslabija karika iliti headroom odredjuje iskljucivo najdublji dip koji se "pegla". EQ iskljucivo pikova ne utice na headroom.

 

Sreca prati hrabre :)

(ipak uz malo eksperimentisanja sa pozicioniranjem)

 

 

@Gruja

Hondash :) :cheers , naravno da nisi prvi koji postavljas ta pitanja, ali ako te to vec zanima - moras malo i da se potrudis i prelistas literaturu.

Vec sam ostavio jedan sjajan link na tu temu - nemoj da te mrzi da procitas :P

https://www.stereophile.com/content/basso-profundo-page-2

Onda mozes da nastavis sa ovim:

https://www.hometheatershack.com/forums/rew-forum/96-house-curve-what-why-you-need-how-do.html

https://www.hometheatershack.com/forums/rew-forum/19206-system-calibration-vs-program-compensation-will-house-curve-deliver-sonic-bliss.html#post170095

https://www.hometheatershack.com/forums/rew-forum/6818-minimal-eq-target-levels-hard-knee-house-curve-long.html

https://www.hometheatershack.com/forums/rew-forum/19187-film-industry-s-x-curve-suitable-home-theater.html

https://www.bksv.com/media/doc/17-197.pdf

Na navedenim hometheatershack linkovima imas linkove ka temama koje dalje razvijaju diskusiju.

Ima bas dosta online literature na ovu temu. Sa dobrim razlogom.

 

Link to comment
Share on other sites

Pročitao sam ovaj prvi članak, sad idem dalje. Evo mog tldr: tu se radi o loudnes efektu kad se sluša nižim glasnoćama.

Evo šta kažu: "there is only one correct volume level for any particular piece of music". Ako se sluša tiše, niže frekvencije još slabije čujemo i tada im treba dodatno pojačanje da bi nama zvučalo isto kao i prilikom glasnijeg slušanja. Na mom primeru, lav je riknuo 110db, ali pošto se komšije žale mi snimak smanjimo i slušamo ga na 90db. U tom slučaju postoji potreba da se pojača bas područje. Ali ako slušamo na originalnoj jačini - ništa ne bi trebali da pipamo.

Da li tvoj DSP uzima u obzir loudness efekat? Da li je kriva drugačija za tiše i za glasnije slušanje? Kao da sam naletao u reklamnim materijalima nekih jeftinijih risivera da rade tu korekciju, pa cenim da i tvoj ima tako nešto. Idem sad da čitam ostale članke.

Link to comment
Share on other sites

Тако ради нпр Audyssey Dynamic EQ у односу на референтни звук од 0дБ па колико утишаш он појачава и смањује шта треба д аби имао утисак да слушаш на референтној јачини.

Link to comment
Share on other sites

@Gruja

Vecina risivera ima tu opciju, pa i Anthem. Kod njega je konkretno implementiran Dolby Volume. Ne koristim ga. Imas 4 ARC profila, pa mozes da podesis svaki kako ti odgovara - recimo za tiho, srednje i glasno slusanje, ali ni to ne koristim na taj nacin.

 

Sta je "originalna" jacina za rock koncert ili simfonijski orkestar?

Sta je "originalna" jacina za film? Baci pogled na ovu temu https://www.avsforum.com/forum/113-subwoofers-bass-transducers/2995212-bass-eq-filtered-movies.html

Sta je "originalna" jacina za studijski master?

Sigurno si primetio da je na nekom snimku bas napanjen, a na nekom je tanak, nikakav. Onda uzmes neki drugi (re)master istog albuma i balans na njemu je sasvim drugaciji, pri tom ne mislim samo na nesrecni digitalni gain.

 

BTW, nije bitna "originalna" jacina, vec "referentna" jacina. Da li je ona standardizovana i zasto bash i nije? :)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...