Jump to content

Recommended Posts

Posted

Ja podešavam glasnoću za svaku pesmu posebno, subjektivno procenjujući odnos dimenzije glasa ili instrumenata u sceni sa nekom referencom dimenzije u realnosti. Takođe uzimam u obzir i poziciju instrumenata po dubini u prostoru (udaljenost) koju je reprodukcija sistema rekreirala, pa na osnovu tih par parametara i opet kažem subjektivne reference poznavanja zvuka raznih instrumenata određujem referentnu glasnoću. Kod akustički odsviranih albuma naravno.

Kod veštački proizvedene muzike ili studijski snimljenih albuma bez ambicije ambijentalne komponente i zadržavanja realnih dimenzija od strane snimatelja, nivo glasnoće određujem preferencom loženja u tom momentu, kao npr kada slušam Yello.

• 4 months later...
Posted

Sistem i dalje radi u nepromenjenom sastavu, ali je malo prekonfigurisan i sada vec pristojno "zagrejan" :)

Anthem ARC room correction je ispao iz stereo price jer bez obzira na limitiranu gornju frekvenciju delovanja (300 Hz u ovom slucaju) unosi izvesne "artefakte" u kompletan frekventni opseg i "krade" ultimativne finese od sistema.

Njegov najbitniji zadatak, a to je "peglanje" uticaja sobe i sredjivanje room mode-ova su preuzeli manuelni parametarski ekvilajzeri (PEQ) na subwoofer-ima - svaki od njih ima po 3 band-a koji su vise nego dovoljni.

Rezultat je i dalje odlican - subwoofer-i su savrseno integrisani u 2.1 sistem. Rezna frekvencija je podignuta sa 60 Hz na 80 Hz jer za manuelnu integraciju (bez ekvilizacije stereo zvucnika) nudi vise fleksibilnosti. Merenja su vrlo slicna u obe varijante (kada se odradi optimizacija), a subjektivan osecaj je da 80 Hz bolje zvuci.

DSP sada u stereo modu (2.1) sluzi samo za bass management, odnosno high-pass filter za stereo zvucnike i low-pass filter za subwoofer. Ima i high-pass filter uticaj na stereo zvuk, ali je on mnogo manje "destruktivan" od room correction-a, cak i kad je limitiran na samo 300 Hz.

Dynaudio-5x-2x-SB16-Parasound-80-Hz-phas

Moram da napomenem da je za surround deo price (i filmovi i koncerti) ARC nezamenljiv. Gore opisan negativan efekat je daleko manji kada se uporedi sa svim benefitima koje ARC donosi u tom modu. Radi ozbiljan posao i sa samo 5 diskretnih zvucnika kreira savrsenu neprekidnu 360° zvucnu sliku, bez ikakvih "rupa".

U odnosu na originalnu postavku Contour 60 su dodatno udaljeni od zida na nekih ~80 cm mereno od zadnje strane zvucnika, odnosno ~120 cm mereno od prednje strane / ose driver-a, tako da su potpuno "izvuceni" u odnosu na TV komodu i subwoofer-e i slobodni su sa obe strane. Nagnuti su dodatno ka slusaocu (podesavanjem spajkova), a toe-in je povecan. Trosed je pomeren unazad nekih 30-ak cm, televizor je pomeren unapred ka zidu 10-ak cm. Podesavanja / pomeranja su radjena iz vise puta, naravno.

Iako izmene ne zvuce uopste radikalno, uticaj na zvuk je iznenadjujuc (ili mozda nekom i nije :) ) - zvucna slika je i dalje ostala velika, ali uz povecanu dinamiku, fokus, kao i dubinu (3D) scene. 

Sad to vec zvuci prilicno ozbiljno... :listen

IMG-20190315-1954188.jpg

Posted
5 sati ranije, Delija said:

Anthem ARC room correction je ispao iz stereo price jer bez obzira na limitiranu gornju frekvenciju delovanja (300 Hz u ovom slucaju) unosi izvesne "artefakte" u kompletan frekventni opseg i "krade" ultimativne finese od sistema.

IME , svaki ARC zvuci losije od pazljivo uradjenog manuelnog podesavanja. Predpostavljam da je stvar u prevelikoj upotrebi procesiranja. Kod mene su 4 suba te je stvar dosta komplikovanija. Na tri su primenjeni po jedan PEQ a cetvrti sam uspeo da uklopim cak bez njega. Low pass filteri su nesto nizi, 60, 50, 40 i 64Hz, svi 24LR, pri cemu sam koristio samu akustiku prostorije.

Grafik izgleda prilicno dobro, vrlo je slican situaciji kod mene.

Posted

@damic

Pretpostavljam da ni ti na Apogee ne primenjujes PEQ-ove, vec samo na sub-ove.

Zaboravih - jel koristis high-pass filter za Apogee?

@lalelala

Nesimetricna soba - nesimetricno postavljen tepih radi balansiranja :)

Posted

PEQ-ovi su uglavnom na subovima. Kako imam  mogucnost od 10 razlicitih setinga, prisutne su razne varijante. 

Kad su Apogee u fulu,  naravno, drugi je seting za subove. Jako je lepo za slusanje na nizem i srednjem levelu jer planarni bas Duette, nema premca. Ogranicenje je pojacalo koje gura bas panele, ja im dajem oko 200W/6Ohms po bas membrani koja je 3,4Ohm, odokativno, bas paneli dobiju do 300W sto je malo za veliki spl. Kod prethodnog vlasnika imali su 800 ili 900W/4Ohm i to je radilo vrhunski.

Drugi setinzi se mahom razlikuju po xo freq izmedju bas ribona i mrt-a (midrange-tweeter ribbon) koje variraju od 250 do 450Hz 24LR, mada negde imam i kombinacije 12LR i 24LR. Duette u odnosu na subove secem na 100Hz 24LR, subovi su kao u prethodnom postu, sto mozda izgleda cudno, ima kao "rupu". Tu koristim akustiku sobe koja pravi u tom podrucju modove a koje nije potrebno korigovati. Mozda je malo komplikovano za razumevanje onima koji nisu u materiji. 

Na nekim setinzima koristim na srednje-visokom ribonu BBC dip (2300Hz, Q=0,4 gain=-3dB) sto je jako blaga korekcija ali daje onaj britanski smek. 

Posted
30 minuta ranije, damic said:

Duette u odnosu na subove secem na 100Hz 24LR, subovi su kao u prethodnom postu, sto mozda izgleda cudno, ima kao "rupu". Tu koristim akustiku sobe koja pravi u tom podrucju modove a koje nije potrebno korigovati. Mozda je malo komplikovano za razumevanje onima koji nisu u materiji. 

I varijanta sa kaskadnom skretnicom moze da bude zanimljiva - low-pass filter na AVR-u/procesoru + low-pass filter na sub-ovima. Mogu oba da budu na istoj frekvenciji, a ne moraju - zavisno od konkretne konfiguracije.

Imam jedan takav preset za bash glasno slusanje. Ocekivalo bi se da 48 db/oct (24 + 24) napravi ozbiljan dip, ali zbog uticaja sobe do toga ne dolazi - mid-bass podrucje zvuci "cistije". Za tise slusanje zvuci pomalo "tanko", iako odziv takodje prati Harman / house krivu.

BTW, optimizacija moja dva sub-a je sigurno daleko laksa nego tvojih cetiri, posto ih em ima manje ("samo" dva), em su ekvidistantni.

Posted
15 sati ranije, Delija said:

Iako izmene ne zvuce uopste radikalno, uticaj na zvuk je iznenadjujuc (ili mozda nekom i nije :) ) - zvucna slika je i dalje ostala velika, ali uz povecanu dinamiku, fokus, kao i dubinu (3D) scene. 

Deluje da se štošta desilo u međuvremenu.

Hoćemo li slušati uskoro?

Posted
On 20.3.2019. at 1:33, Delija said:

Sistem i dalje radi u nepromenjenom sastavu, ali je malo prekonfigurisan i sada vec pristojno "zagrejan" :)

Njegov najbitniji zadatak, a to je "peglanje" uticaja sobe i sredjivanje room mode-ova su preuzeli manuelni parametarski ekvilajzeri (PEQ) na subwoofer-ima - svaki od njih ima po 3 band-a koji su vise nego dovoljni.

Rezultat je i dalje odlican - subwoofer-i su savrseno integrisani u 2.1 sistem. Rezna frekvencija je podignuta sa 60 Hz na 80 Hz jer za manuelnu integraciju (bez ekvilizacije stereo zvucnika) nudi vise fleksibilnosti. Merenja su vrlo slicna u obe varijante (kada se odradi optimizacija), a subjektivan osecaj je da 80 Hz bolje zvuci.

DSP sada u stereo modu (2.1) sluzi samo za bass management, odnosno high-pass filter za stereo zvucnike i low-pass filter za subwoofer. Moguce je da cak i high-pass filter ima neki uticaj na stereo zvuk, ali je on ocigledno mnogo manje "destruktivan" od room correction-a, cak i kad je limitiran na samo 300 Hz.

Dynaudio-5x-2x-SB16-Parasound-80-Hz-phas

Moram da napomenem da je za surround deo price (i filmovi i koncerti) ARC nezamenljiv. Gore opisan negativan efekat je daleko manji kada se uporedi sa svim benefitima koje ARC donosi u tom modu. Radi ozbiljan posao i sa samo 5 diskretnih zvucnika kreira savrsenu neprekidnu 360° zvucnu sliku, bez ikakvih "rupa".

U odnosu na originalnu postavku Contour 60 su dodatno udaljeni od zida na nekih ~80 cm mereno od zadnje strane zvucnika, odnosno ~120 cm mereno od prednje strane / ose driver-a, tako da su potpuno "izvuceni" u odnosu na TV komodu i subwoofer-e i slobodni su sa obe strane. Nagnuti su dodatno ka slusaocu (podesavanjem spajkova), a toe-in je povecan. Trosed je pomeren unazad nekih 30-ak cm, televizor je pomeren unapred ka zidu 10-ak cm. Podesavanja / pomeranja su radjena iz vise puta, naravno.

IMG-20190315-1954188.jpg

Delija, bravo za promene, a pre svega za izbacivanje Anthema iz stereo price!! :)

U zivotu ne bih pomislio da korigovanje jedog dela spektra (80Hz nanize) moze toliko da pokvari/poremeti i zvuk "tamo negde gore".

Uzivaj u "novom" sistemu!

P.S. Kad stignes probaj da preko TV-a stavis kombinaciju debelog duksa, pidzame i flanelske kosulje.. kod mene napravilo lepu promenu, jedino sto ne smem da postavim fotku :D

Posted
8 minuta ranije, Филип said:

U zivotu ne bih pomislio da korigovanje jedog dela spektra (80Hz nanize) moze toliko da pokvari/poremeti i zvuk "tamo negde gore".

Stvar je u harmonicima, kojih moze biti i preko 20-tak, recimo, ako je osnovni ton na 50Hz, deseti harmonik je na 500Hz sto uveliko zalazi u srednje.

Posted

Delija, čestitam na promenama! Zanimljiva ova naša bolest :D.

26 minuta ranije, Филип said:

P.S. Kad stignes probaj da preko TV-a stavis kombinaciju debelog duksa, pidzame i flanelske kosulje.. kod mene napravilo lepu promenu, jedino sto ne smem da postavim fotku :D

Kako si došao do ove kombinacije materijala? Trial and error?  :D 

Posted
18 minuta ranije, Filipescu said:

Kako si došao do ove kombinacije materijala? Trial and error?  :D 

Sto bi onaj rek'o hiljade sklekova bato. :D

Posted
43 minuta ranije, Филип said:

Treba probati, svakako.

Svojevremeno sam prebacio tanko popodnevno ćebence koje se koristi u dnevnim sobama preko TV-a i nije mi se dopalo. Ipak davno je to bilo i mogao bih ponoviti ovu probu. Ako se dobro sećam zamutilo mi je glasove pevača i sveukupno smanjilo ambijentalnu transparentnost. Možda lepo može da primiri  situaciju ako je negde nešto dominantnija sredina ili visina.

Ja sam uvek za probe i neka rešenja su nekada vrlo adekvatna, a nekada umeju i da odmognu, bar kada je reč o mekanim podlogama, filcanom dampiranju, oblicama u uglovima ...

Hoću reći da ponekada neka odbačena ili prevaziđena rešenja umeju da se dožive na novi način u novim okolnostima.

Posted
1 minut ranije, Filipescu said:

Već vidim proizvod koji bih mogao da patentiram, pa da vam ga skupo uvaljujem...

Laki difuzor-navlaka za vaš tv :D

Od recikliranih trenerki! :bounce

Posted

Delija, 

Imam par pitanja:
Kako ti kameni zid iza zvučnika utiče na zvučnu sliku?
Levi sub se nalazi u uglu - ima li nekih anomalija zbog toga?

P.S. Zaista lep i dobar sistem. Pohvale pre svega za Dynaudio.

Pokušaj zaista da nečim prekriješ TV. Kod mene više ni jedno ozbiljnije slušanje ne prolazi bez pokrivanja TV-a.

Posted

Samo sam bacio pogled i vidim da je digitalna ekvalizacija nimalo naivno procesiranje (očekivano) bazirano na pretpostavkama, procenama ili retrospekciji. Kako svaki bajt (tačka krive) nosi informaciju koja se odnosi na kompletan zvučni spektar u datoj tački (trenutku), jasno je da se i svaka intervencija, koliko god ciljana, u najmanju ruku potencijalno, odražava i na neciljane zvučne aspekte. Zato, oprezno i s merom!

@Delija, pred tobom je budućnost. Šta je sledeće, puštaš kosu?

Posted
17 minuta ranije, nackom said:

Delija, 

Imam par pitanja:

Takođe sam hteo da pitam isto? Koja je funkcija ove pretpostavljam gipsane ploče ispred kamena? 

19 minuta ranije, TurboMaximus said:

Izbacuje mermerne ploče :D 

Posted

Jasno mi je, naravno, da je TV tu ozbiljna smetnja, pogotovo te velicine.

Probacu malo da se poigram pokrivanjem (kad nadjem nesto odgovarajuce velicine / oblika), a mozda jednom i probam da ga na kratko sklonim - da vidim (tacnije cujem) koliki tacno problem pravi.

OLED je vrlo tanak (savija se lagano pod prstima), tako da bas i ne bih da ga previse cimam.

A to je dnevna soba, tako da da bi me lepsa polovina trpela, ne smem bas da preterujem. Dovoljno je sto sam dovukao skoro 300 kg zvucnika i sprava :)

4 sati ranije, Филип said:

Delija, bravo za promene, a pre svega za izbacivanje Anthema iz stereo price!! :)

Uzivaj u "novom" sistemu!

Anthem je i dalje ostao (treba mi bass management, odnosno high-pass filter), ali je njegov room correction izbacen iz stereo price za sva vremena. Opirao se (pre)dugo :)

Svaka izmena na nizim frekvencijama ima "rep" u visim harmonicima. Mnogo veci nego sto bi mi zeleli :(

Ono sto si slusao je imalo limit za korekcije na 300 Hz, ali je na tom opsegu imalo dosta korekcija (do + 6dB). Rezultat je evidentan. @Nomimasen bi zakonom zabranio DSP :D

Sada je aktivno "hibridno" resenje" - 2.1 sistem, kod kog je na stereo zvucnike primenjen samo high-pass filter, a sub je optimizovan nezavisno.

Mislim da bi bio zadovoljan rezultatima, pogotovo uz promene u pozicioniranju koje su stvarno dobrano popravile stvar.

p.s. Davaj fotku! :P :D

2 sati ranije, nackom said:

Delija, 

Imam par pitanja:
Levi sub se nalazi u uglu - ima li nekih anomalija zbog toga?

P.S. Zaista lep i dobar sistem. Pohvale pre svega za Dynaudio.

Pokušaj zaista da nečim prekriješ TV. Kod mene više ni jedno ozbiljnije slušanje ne prolazi bez pokrivanja TV-a.

Nisam nikad probao bez kamenog zida (postavio sam ga jos u "sivoj" fazi izgradnje stana), tako da nisam poslusao sistem bez njega. Trebalo bi da se ponasa kao difuzor, ali prilicno slab, jer dubina "reljefa" nije velika.

Gde god da stavis sub-ove ima nekih "anomalija" jer je na niskim frekvencijama uticaj sobe i pozicioniranja ogroman. Oni vrlo tesko mogu da se uklope bez optimizacije "elektronikom". Inace, vise mora da se radi na desnom, nego na levom sub-u i to najvise u okolini 22 Hz, sto doduse za muziku i nije toliko bitno.

Imao sam malo srece da se relativno solidno uklapaju levi i desni sub na tim pozicijama, odnosno tamo gde jedan ima peak-ove, drugi ima dip-ove i obrnuto. A kumulativno je ocigledan room gain koji utice na oba, kao i na stereo zvucnike, naravno. Bilo bi mi zeznuto da ih rasporedjujem po sobi - recimo dijagonalna konfiguracija koja je teoretski najbolja je kod mene nemoguca.

2 sati ranije, TurboMaximus said:

Samo sam bacio pogled i vidim da je digitalna ekvalizacija nimalo naivno procesiranje (očekivano) bazirano na pretpostavkama, procenama ili retrospekciji. Kako svaki bit (tačka krive) nosi informaciju koja se odnosi na kompletan zvučni spektar u datoj tački (trenutku), jasno je da se i svaka intervencija, koliko god ciljana, u najmanju ruku potencijalno, odražava i na neciljane zvučne aspekte. Zato, oprezno i s merom!

O da. Kao sto napisah iznad Filipu - najgore je to sto cackanje na (naj)nizim frekvencijama ima ozbiljan uticaj preko visih harmonika na kompletnu zvucnu sliku. Cak i kod sub-ova ne sme nikako previse radikalno da se "pegla" jer se izgubi sustina zvuka. I to je jedna od (pre)cestih gresaka.

Verujem da ce buducnost doneti napretke u oblasti digitalne obrade signala.

Da se razumemo, @Nomimasen ce 99.99% opet reci da fullrange Dynaudio bolje zvuci :)

Ali sada i samo Dynaudio, po meni, osetno bolje zvuci od njegove prethodne posete.

p.s. Kasno je za mene da postanem (pravi) metalac :)

3 sati ranije, Filipescu said:

O da :)

Hvala! :thumbsup2

2 sati ranije, Filipescu said:

Takođe sam hteo da pitam isto? Koja je funkcija ove pretpostavljam gipsane ploče ispred kamena? 

Izbacuje mermerne ploče :D 

To je granit :P

(iliti jos gore od mermera jer je homogenije)

Gipsana ploca je predvidjena kao kombinacija dekoracije i nosaca TV-a. Planirano je da jednom tu dodje zmaj od cirka 90-100" :) Za sada je samo 65".

Inace, ispunjena je kamenom vunom i ima drvena ojacanja sa unutrasnje strane spremna za nosac TV-a.

3 sati ranije, Father said:

Ja sam uvek za probe i neka rešenja su nekada vrlo adekvatna, a nekada umeju i da odmognu, bar kada je reč o mekanim podlogama, filcanom dampiranju, oblicama u uglovima ...

Hoću reći da ponekada neka odbačena ili prevaziđena rešenja umeju da se dožive na novi način u novim okolnostima.

Slazem se. Jos kad neko ima iskustva, pa zna sta sve ima smisla probati.

Problem je sto si u dnevnoj sobi prilicno ogranicen sa time sta uopste moze da se odradi.

Posted

Kad ste vec zapeli, rad sam da probam razliku u uticaju na zvuk izmedju 88" i 65" OLED-a.

Primam ponude vlasnika na PM. Prvih 5 ce biti pozvani.

hnoKdaDPVMj4bkiLjzrVEZ-1200-80.jpg

:D