nkrgovic Posted July 13 Report Posted July 13 16 sati ranije, Delija said: p.s. @nkrgovic ce me se odreci preko novina Nekad, kad budem imao vremena (znaci, na zalost ne skoro) cu da uzmem mali beli Cisco 3560 i da vidim da nadjemo neko vreme za probu. To je 10+ godina mator switch, ali enterprise class, napravljen kako treba. Nista posebno - samo radi. Ima i PoE :). Cisto da vidim sta ces da kazes za njega. Quote
Zexx Posted July 13 Report Posted July 13 Nađi Cisco Meraki MS220, to bi već bilo interesantno. Quote
Delija Posted July 13 Author Report Posted July 13 2 hours ago, nkrgovic said: Nekad, kad budem imao vremena (znaci, na zalost ne skoro) cu da uzmem mali beli Cisco 3560 i da vidim da nadjemo neko vreme za probu. To je 10+ godina mator switch, ali enterprise class, napravljen kako treba. Nista posebno - samo radi. Ima i PoE :). Cisto da vidim sta ces da kazes za njega. Nisam probao 3560 - jesam 2960, koji se pominje na dosta hi-fi tema o switch-evima kao pocetna tacka - mali upgrade u odnosu na cist router. Budi spreman da budes vrlo iznenadjen - ako se do sada nisi zanimao temom u praksi, vec samo u teoriji koja prilicno jednostavno kaze da je to sve teska magla, i to vrlo gusta 🙃 Znam dobro sve oko D-Link ultra-low-budget osnove koju koristi Ansuz, oko bullshit marketing price, etc. Nisam slucajno bas tebe "ping-ovao" 🙃 - bili smo u diskusiji na ovu temu uglavnom sa "iste strane". I mene je vrlo tesko u bilo sta ubediti. Nikako ne ocekujem da mi ti - ili bilo ko drugi - veruje na rec, pogotovo oko ovakvih "mutnih" tema. Vise sam napisao o glupom switch-u, nego o Moon-u i Perlisten-u - iako je, naravno, Moon doneo daleko vece razliku u zvuku. Isto vazi i za Perlisten. Ali je to i sasvim ocekivano. Ovde pricamo o finesama, ali finesama koje nisu ni malo zanemarive. Elem, krenucemo od mnogo nize klase - igrackica od Netgear GS105E u low power modu sa iFi Power X / Elite napajanjem. Onda, ako zelis da idemo dalje - LHY Audio, pa na kraju Ansuz. Pre toga mozemo da se poigramo sa Telegartner vs Supra vs WireWorld ethernet kablovima. Najlakse se cuje razlika na ulazu u Moon 891. Malo mi je zeznuto cupanje kablova, ali snacicemo se. Mnogo je lakse bilo testiranje Melco vs NUC vs Qobuz. Nek @Zexx, @Филип i @srdjan_cvetkovic napisu ono sto su culi - i koliko je bilo potrebno da se "napregnu" da bi culi. Namerno je glavna numera bila nesto prilicno daleko od klasicnih test track-ova - Alice In Chains: Would?, sa MTV Unplugged albuma. Quote
Delija Posted July 13 Author Report Posted July 13 2 hours ago, Zexx said: Nađi Cisco Meraki MS220, to bi već bilo interesantno. Da, pogotovo uz optiku 👍 Da nisam uleteo u Ansuz pricu, sledeci korak na LHY bi bio jos jedan LHY i optika izmedju. Quote
Delija Posted July 13 Author Report Posted July 13 18 hours ago, Delija said: Za sada, PowerSwitch D3 je iz Ansuz programa dobio samo A2 strujni kabl. Sto se tice ethernet kablova - tu ostajem na proverenom WireWorld-u, s tim da sam jedan komad Platinum Starlight 8 zamenio sa 2 komada Platinum Starlight 10. Taj WireWorld je jedan od retkih WW kablova koji mi je bas "legao" - recimo, Platinum Starlight 8 USB mi bas i ne lezi. Ostatak LAN kablova je Telegärtner CAT7 uz jednu Supru CAT8 - izmedju D3 i SW-6. Router je ASUS ROG Rapture GT-AX11000 PRO. BTW, @zoranzu mi je za sada spasio novcanik - maznuo covek od Maze Ansuz D2/D3 ethernet kablove da se "trenira" Al moracu jednom prilikom da ih "ukrstim" sa WW Platinum, da vidimo sta kaze Ansuz sinergija protiv sjajnog kabla druge kompanije. A mozda da probamo i FTA ethernet - da im proverimo stepen utreniranosti 🙃 Quote
Delija Posted July 13 Author Report Posted July 13 46 minutes ago, Delija said: Ovde pricamo o finesama, ali finesama koje nisu ni malo zanemarive. Bez ikakvog ulazenja u bilo kakve detalje oko toga sta su tacno promene / poboljsanja... Vrlo bitna razlika koja je uocljiva bukvalno iz aviona - sve zelim da slusam bar 2-3 dB glasnije. Mnoge numere sam ranije malo utisavao jer zvuce prijatnije tako. Ali, isto vazi i za slusanje tiho - kada je bilo potrebno malo pojacati da bi "to bilo to". Za prvi deo bi neko rekao - ošišana dinamika, smoothing zvuka. Al' nije. Za pocetak - onda ovo drugo navedeno oko tihog slusanja ne bi bilo zadovoljeno. Quote
srdjan_cvetkovic Posted July 13 Report Posted July 13 43 minuta ranije, Delija said: Mnogo je lakse bilo testiranje Melco vs NUC vs Qobuz. Nek @Zexx, @Филип i @srdjan_cvetkovic napisu ono sto su culi - i koliko je bilo potrebno da se "napregnu" da bi culi. Namerno je glavna numera bila nesto prilicno daleko od klasicnih test track-ova - Alice In Chains: Would?, sa MTV Unplugged albuma. Na prvu loptu se čuje razlika, a ispostaviće se da je glavni koji pravi razliku Melco. Kad ide sa njega i kroz njega, tj. kad on glumi neku vrstu switch-a, zvuk je bolji, čak i sa NUC-a, tako da je NUC kao server u celoj priči čist višak, dovoljan je Melco. Da budem do kraja objektivan, dobili smo smernice na šta da obratimo pažnju i sva trojca smo nepogrešivo doneli isti zaključak šta je bolje, a ispostaviće se da je razliku pravio Melco. E sad, sistem je dovoljno "visoko", pa je svaki eksperiment dobrodošao, po mogućstvu da to bude neki "ginipig" koji nikad nije čuo sistem i nema pojma o čemu se radi, da bi test bio krajnje objektivan. Quote
Father Posted July 14 Report Posted July 14 Vidim ja da je došao kraj sveta kada Delija opslušava kablove i to one koji "nisu na putu signala" WW neki ozbiljniji primerak je u dva sistema na Blind testu zvučno nadigrao DIGITUS SFTP Cat 6. Nabavite i neki iz "radnje u soliteru" za kontrolni primerak, nikad se ne zna. Quote
Delija Posted July 14 Author Report Posted July 14 4 hours ago, Relco Mantis said: Pozajmi od @gidjga na probu. Fino izgelda - kao uostalom i sve druge AI sprave. Malo lici na moj LHY-Audio Quote
sondek Posted July 14 Report Posted July 14 Mogu da zamolim da ponese pod mišku kad se budemo videli. Nisam siguran da je to nešto sto se komercijalno radi ili je možda napravljeno za lične potrebe... Quote
Delija Posted July 14 Author Report Posted July 14 3 hours ago, Father said: Vidim ja da je došao kraj sveta kada Delija opslušava kablove i to one koji "nisu na putu signala" WW neki ozbiljniji primerak je u dva sistema na Blind testu zvučno nadigrao DIGITUS SFTP Cat 6. Nabavite i neki iz "radnje u soliteru" za kontrolni primerak, nikad se ne zna. Pa ponestalo mi je drugih tema za zanimaciju - ostale samo gluposti Tehnicki, ethernet jeste na "putu signala", ali ne "zvucnog", vec je i dalje u pitanju vid file/data transfera. Ne "brani" se koristan signal, jitter i ostale zezancije koje su bitne na putanji "zvucnog" signala kod S/PDIF, AES/EBU, vec je sustina iskljucivo parazitni EMI. Igrao sam se i kablovima i cupanjem kablova i kojecime... Nazalost, ne mogu da slusam sa iscupanim kablovima Imam par drugara "avanturista" (tu su na forumu, samo se slabo oglasavaju), pa se izmenjalo bukvalno na desetine razlicitih ethernet kablova - jeftinih, skupih, od Cat 5e do Cat 8, sa i bez shield-ova (sa jedne i sa obe strane), fabrickih i "pravisa". Bilo je i prilicno jeftinih kablova koji na prvu deluju OK, ali se brzo uspostavi da to bas i nije to - da nesto fali. Neki unose razlike koje definitivno ne umem da objasnim - za glupi ethernet kabl. Iz te cele price mi je i ostala Supra CAT8 kao ulaz u Ansuz - iz LHY. Ostaak (IT) mreze je Telegartner/Draka. Supra je recimo prilicno "grub" kabl, ali je vrlo dinamican, brz - i kao takav je dobar za ulaz u Ansuz. Bar mi trenutno tako deluje. Ista prica je i oko switch-eva. Dobija se i sa Cisco pro opremom - ja bih licno kao neko ko se IT-jem bavi ceo zivot najvise voleo da je to kraj price. Nazalost, nije. Radi (neki) posao i ultra jeftini Netgear managed switch sa dobrim napajanjem - bolji posao nego D-Link unmanaged koji mnogi koriste sa linearnim napajanjem kao "ulaz" u ovaj blesavi svet swith-eva u Hi-Fi-ju. LHY je ozbiljnija prica (LHY je inace druga firma vlasnika Jay's Audio - iliti ima ozbiljan pedigre) - i recimo meni bolje radi od Ansuz X-TC3. Neutralniji je. Ne pravi toliku razliku ali sve sto radi je pozitivno. X-TC3 se na pvu cuje - ali on radi upravo ono sto sam napisao iznad da (meni) ne valja - osisa dinamiku, odradi smoothing, usput obogati i "romantizuje" zvuk, ali (mid)bas je prenaglasen i neprecizan - izgubi teksturu, i time "uprlja" kompletnu zvucnu sliku. Kako to radi - ne znam. Znam da kad sam svojevremeno slusao A2, nisam primetio da mi je nesto smetalo - naprotiv. Vodjen time - sad sam uzeo D3. Quote
Father Posted July 14 Report Posted July 14 Imao sam skromna slušna iskustva sa tim u vezi i čuo sam i na svom TP-link-u (Archer AX73 - AX5400) razlike između LAN kablova. Isto tako i na ANSUZ switch-u u tuđem sistemu, što zamenom samog ANSUZA što zamenom strujnih na njemu i LAN kablova. Treba to pretresti u nekom momentu i to je svakako preporuka. Nekako Digitus ostao kao preferirani u domenu kabla. Quote
zoranzu Posted July 14 Report Posted July 14 14 sati ranije, Delija said: BTW, @zoranzu mi je za sada spasio novcanik - maznuo covek od Maze Ansuz D2/D3 ethernet kablove da se "trenira" Al moracu jednom prilikom da ih "ukrstim" sa WW Platinum, da vidimo sta kaze Ansuz sinergija protiv sjajnog kabla druge kompanije. A mozda da probamo i FTA ethernet - da im proverimo stepen utreniranosti 🙃 Oba su samo u prolazu ilti gostovanju kod mene. Najbolje od lan kablova sto sam cuo su D2/D3. Po pisanijama na forumima,zablistaju kada im stomacic dobije napajanje iz switch-a Quote
Delija Posted July 14 Author Report Posted July 14 8 minutes ago, Father said: Imao sam skromna slušna iskustva sa tim u vezi i čuo sam i na svom TP-link-u (Archer AX73 - AX5400) razlike između LAN kablova. Isto tako i na ANSUZ switch-u u tuđem sistemu, što zamenom samog ANSUZA što zamenom strujnih na njemu i LAN kablova. Treba to pretresti u nekom momentu i to je svakako preporuka. Nekako Digitus ostao kao preferirani u domenu kabla. Za cirka 150 evra imas Netgear GS105E i iFI Power X (40 + 110). Samo obavezno prebaci Netgear u low power mod. Cuces sigurno razliku u odnosu na direktnu vezu sa router-om. Quote
Father Posted July 14 Report Posted July 14 Već imam neki mali D-Link Switch GO-SW-5E/E ali na drugoj strani korisnika. Oppo mi je direktno vezan na Archer Rooter. Mogao bih da probam, trenurno su mi svi portovi zauzeti na rooteru, pa zašto da ne. Quote
Delija Posted July 14 Author Report Posted July 14 18 minutes ago, zoranzu said: Oba su samo u prolazu ilti gostovanju kod mene. Najbolje od etheherneta sto sam cuo D2/D3. Po pisanijama na forumima,zablistaju kada im stomacic dobije napajanje iz switch-a A dripci i za taj kablic za "stomacic" imaju D-TC (supreme/gold) upgrade za tricavih 500/1000 evrica Megacarevi. Quote
zoranzu Posted July 14 Report Posted July 14 Ako ne znas sta je dobro,pitas sta je skupo. Nemaju oni vremena da seju žito,mese brasno I prave hleb. Lepo kupe baget I uživaju Quote
Filipescu Posted July 14 Report Posted July 14 Све је отишло у Хондурас, ако је Делија почео да слуша лан каблове ... Quote
nkrgovic Posted July 14 Report Posted July 14 Raspisaste se, ali kratko @Delija : Moj "mali beli" nema trenutno nijedan SFP plug, ali portovi su tu - mozemo i optikom da se igramo.... To je isto dobra stavka kod njega. E sad, da li PoE utice - ne bi trebalo, ali cinjenica da ima napajanje od 150W, a trosi nekih 13-17W kad je pun (bez da se koristi PoE) ne boli. Ima hladnjak kao da je pojacalo od 20W u AB klasi. Hvala na pozivu, apsolutno sam zainteresovan, nego trenutno sam na nekim drugim aktivnostima, ali gledacu da nadjem termin da ti se javim za par sati. Test track mi savrseno odgovara, znam ga napamet, svaki uzdah na njemu - realno, ja oduvek tvrdim, rahmetli Layne je na tom nastupu dusu svoju otpevao.... Moze i Down in a Hole, sa istog koncerta, te dve, jesu depresija, ali su kvalitetna depresija Naci cu nacina da mi Vrsac bude usput u septembru i oktobru, posto me zivo zanima kako moze da to utice.... (Ne, necu da otvaram, obecavam). Quote
Delija Posted July 14 Author Report Posted July 14 Mozemo da se druzimo i u Vrscu uz pivo, Visaton I Yamaha-u - al ovaj sistem je u Novom Sadu 🙃 14 minutes ago, nkrgovic said: posto me zivo zanima kako moze da to utice.... Apsolutno te razumem. Isti problem i ja imam - jos uvek. Ne mislim samo na Ansuz, nego kompletnu pricu oko mreze i hife. 14 minutes ago, nkrgovic said: (Ne, necu da otvaram, obecavam). Quote
Aibo Posted July 14 Report Posted July 14 Welcome to the dark side. Ja trenutno koristim samo optički izolator bez switcha: https://www.effe-i.com/product-page/effe-01-effe-isolator. Zameniš mu lan kabal koji dolazi od rutera do njega, čuje se razlika, zameniš napajanje na SBB ruteru koji je jelte pre optičke izolacija i čuje se razlika. A sada šlag na torti, u jednom trenutku korisitm WiFi vezu sa strimerom i LAN je fizički otkačen. Zamena napajanja na ruteru se jasno čuje. To znači da efekat ne ide kroz signal u tom trenutku već kroz strujnu mrežu. Šta, kako i zašto? Ne znam, digao sam ruke od želje da razumem. Ali kad me baš uhvati poriv za filozofiranjem, pomislim da mreža i napajanje ustvari jesu sastavni deo signala. Ne baš na putu, ali od toga se signal stvara. Svaki opamp, svaki buffer, sve pije iz istog sistema napajanja koji se samo razvodi kablovima do uređaja kao što kardiovaskularni sistem razvodi krv kroz čoveka. A kad sam već kod te analogije, doktori ranije nisu ni sanjali da higijena usta i zuba može kroz krvotok da utiče na rad srca i razne upale u organizmu - a sada se pokazalo istinito. Pa ako vekovima ne znamo kako neka mala bakterija koja čuči na zubima može da utiče na rad srca, zar je toliko teško poverovati da su HiFi uređaji međusobno povezani i utiču jedni na druge na načine koji nisu baš uvek logični i lako dokučivi. Jbg, mi da razumemo sve ovo savšreno bi bili Ansuz umesto Ansuza. 😄 Quote
somilenko Posted July 14 Report Posted July 14 2 sati ranije, nkrgovic said: Naci cu nacina da mi Vrsac bude usput Kontam da ste se geografski razišli... Quote
Delija Posted July 16 Author Report Posted July 16 @Aibo Juce (konacno) prebacih Ansuz i Melco sa Gigawatt PF-2 EVO (sa LC-2 EVO kablom) na Furutech e-TP609 NCF (sa DPS-4.1 kablom i FI-50 NCF konektorima) iliti prebacih ih na glavnu letvu na kojoj su Moon-ovi i sub-ovi. Sta mislis, jel ima razlike? 🙃 Quote
Aibo Posted July 16 Report Posted July 16 Mislim da je zvuk postao još prostorniji, vazdušastiji i baršunastiji. Quote
Recommended Posts