Jump to content


Akai GX-636DB servis i kalibracija


Willi Studer

Recommended Posts

akai_gx_636_db_black_inst-1.jpg

Akai GX-636D (kraj 1978-1981) je jedna od legendi magnetofonske trake i to s pravom. Tri motora i direktan pogon sa brzinama 9,5 i 19 cm/s sa centralno postavljenim kasptanom i rolerom; ispod V poklopca krije se šest staklenih GX glava za snimanje i reprodukciju u oba smera, malih dimenzija da mogu stati u kasetofon;  miran i dampiran transport na čeličnoj šasiji; minimalna elektronika i čiste putanje signala. Kao i kod drugih Japanaca, koaksijalne vage za zatezanje trake potpuno iste konstrukcije ali na Akaiju malo glasnije kada se otpuste. Za korisnika nudi nekoliko zgodnih opcija: programiranje reversne funkcije - jedan smer, oba smera i beskonačna petlja, VU metre sa rasponom do +9dB, varijabilni izlaz i varijabilnu brzinu, kao i real-time brojač trake.
Nasuprot, recimo, Pioneeru RT-909 koji je više bio izgled i harizma nego zaista kvalitetna mašina, Akai je kvalitetno i svedeno projektovan, kvalitetno izrađen, sa divnim zvukom. To je i jedan od najfinijih magnetofona sa kojima sam se sreo: meke komande (“feather touch control”, sećate se?), meko ali odlučno i kontrolisano kočenje, start i promena smera, tonski vrlo živ i detaljan. I, naravno, impozantnog izgleda.

akai_gx_636_db-2.jpg
Komande

POZNATI NEDOSTACI
TRANZISTORI. Akai je u tonskoj elektronici koristio 2SC458 koji često crkavaju i najčešći su uzrok kada nema tona u reprodukciji ili snimanju, na jednom ili oba kanala. U slučaju ovakvih problema, preporučuje se zamena svih tranzistora tipom 2SC2240. Ima ih ukupno 16.
BELA MAST. Akai je za podmazivanje mehanike koristio litijumsku i belu mast. Vremenom su obe postale lepljive kao med i usporavaju i koče mehaniku, pa je potrebno ispiranje i ponovno podmazivanje.
TONSKI MOTOR. Motor vremenom ostane bez maziva. Ako ima veći aksijalni luft, nije strašno, ali ako razvije čangrljajući zvuk, to je ili potrošena biksna ili osovina.

Link to comment
Share on other sites

  • Willi Studer changed the title to Akai GX-636DB servis i kalibracija

Magnetofon koji mi je stigao na osvežavanje i kalibraciju sa oznakom 635-DB (B=black) je bio u vrlo dobrom vizuelnom i funkcionalnom stanju, doduše sa dva problema koje vlasnik nije primetio:
- slabije pokretna mehanika za privlačenje trake i rolera
- čangrljajući zvuk na tonskom motoru i veći aksijalni luft
Mašina, inače, nikada nije otvarana, servisirana niti kalibrisana pa je vremenom izašla iz podešavanja. Unutrašnjost vrlo čista, ako se izuzme prašina.

IMG_E1404.jpg
Mehanika za PLAY, PAUSE i STOP i sklop kočnica

Prvo sam podigao nosač glava i rastavio sklop za privlačenje trake i rolera. Mast je bila zapekla na svim mestima gde su je stavljali. Svi delovi su oprani benzinom i podmazani. Kada sam na kraju pustio magnetofon u rad, ispostavilo se da mu je mehanika nešto glasnija nego na početku, a zapravo je ostarela mast dodatno dampirala.

IMG_E1408.jpg

Još jedan problem na koji sam naišao je bilo slabo i lenjo funkcionisanje pauze. Plavi solenoid na slici dole ima zadatak da privuče sklop do pola, a odatle ga za PLAY funkciju vuče veliki solenoid preko ruke levo.

IMG_E1406.jpg
Pored pranja i podmazivanja celog sklopa, čišćenje solenoida i jezgra od prašine je vratilo funkciju.

 

Link to comment
Share on other sites

IMG_E1407.jpg
Stanje svih mehaničkih sklopova je vrlo dobro, bez znakova istrošenosti. Bela materija je taj mast o kome vam pričam

IMG_E1418.jpg
Pranje i podmazivanje šine za šaltovanje elektronskih sklopova kod promene smera trake

IMG_E1410.jpg
Sklop kočnica sa solenoidom i žutim mikroprekidačem za logičku komandu

Kočnice na Akaiju su klasične konstrukcije, sa trakom i frikcionim materijalom na dobošu. Inovacija je u materijalima: doboš koristi sintetičku keper traku, dok je kočiona traka od PVC-a, trajna i otporna na trošenje i deformacije. Doboši su očišćeni suvom četkom a trake obrisane alkoholom.

IMG_E1413.jpg

Koaksijalne vage, kao što sam naveo na početku, su iste kao kod drugih japanskih magnetofona, čak na nivou mašinskih crteža. Vage kod Akaija su obložene matiranom gumom, što obezbeđuje dodatno prianjanje i smirivanje trake i tih rad. Ali ima i jedan Bin Zajeb: vaga ne može da se rasklopi sa gornje strane kao kod SOnyja ili Pioneera, već mora da se skine sa šasije. Međutim, sve one po pravilo odlično rade i još uvek su dobro dampiranje uprkos godinama, tako da su na ovom magnetofonu samo očišćene spolja.

IMG_E1424.jpg

Link to comment
Share on other sites

Nakon što je mehanika servisirana i podešena, prešao sam na tonski motor i njegove simptome: aksijalni luft i čangrljanje:

IMG_E1419.jpg

U pitanju je AC motor sa integrisanim generatorom frekvencije, poluotvorenog tipa, sa prednjim ležajem i čeličnom kuglicom na zadnjem kraju koju potiskuje zaravnata i ispolirana glava zavrtnja koji se vidi na slici. Nasuprot drugim motorima koji su fabrički zatvoreni tako da ih je moguće rasklopiti ali sa neizvesnim ishodom, na Akaiju se i po spoljašnjosti i po tehničkom crtežu vidi da se može otvoriti. Žao mi je što nisam napravio nijednu fotografiju rasklopljenog motora jer sam zaboravio. Uglavnom, motor je bio suv, ali su biksna i osovina u dobrom stanju, bez radijalnog lufta niti oštećenja. Usledilo je pranje i podmazivanje Isoflex uljem. Filc koji napaja ležaj je takođe bio suv, tako da je sve popilo podosta ulja. Nisam uspeo da otkrijem koji deo se potrošio usled okretanja, stvarajući tako povećani aksijalni luft. U horizontalnom položaju, šumovi u motoru nestaju. To je bilo lako korigovati pomoću zadnjeg zavrtnja. Preporučeni luft 0,1-0,2mm koji je na ovaj način ostao se praktično ne vidi ali se oseti pod prstima i čuje kada se osovina pritiska napred-nazad. Prostor za podešavanje između prevelikog lufta kada lupkanje ponovo počinje i bez lufta kada polako počinje da bruji elektromagnetno polje, je svega nekoliko stepeni okretaja zavrtnja.

IMG_E1414.jpg

Originalni roler i danas mek i rapav. Na slici je posle čišćenja gume i pranja biksne, spreman da se vrati na osovinu.

Time je praktično završen rad na mehanizmu. GX-636 nema nikakva električna podešavanja zatezanja trake, sila kočenja i sl. osim podešavanja samih brzina trake. Kako vam radi, tako vam je, mada radi i to odlično.

Link to comment
Share on other sites

IMG_E1405.jpg
 S leva na desno: FWD brisanje-snimanje-repro; REV repro-snimanje-brisanje

Ne mogu da odredim koliko je ovaj magnetofon radio ali se GX glave odlično drže. Da bi se skinuo oksid sa njih i sa celog transporta, bio je potreban aceton jer alkohol 96% nije bio dovoljno jak. Azimuti repro glava se podešavaju odvojeno, dok su glave za snimanje i reprodukciju dubleti i pokreću se zajedno.

Sada prelazimo na elektroniku:

IMG_E1425.jpg

Ovo je cela tonska elektronika na donjoj strani mašine. Svi elektroliti i trimeri su zamenjeni, prekidači, potenciometri i svičevi očišćeni suvim sprejem zbog toga što štampa nije vađena iz uređaja pa nije bilo moguće da se lepo ispere masni kontakt sprej.

Magnetofon je sada okrenut naglavačke a ovo što se vidi je pogonska elektronika:

IMG_E1423.jpg

Ova štampana ploča ne može da se izvuče niti okrene ni na jednu stranu dok se ne razleme svi stubići, a to je već kazna. Ploča je pričvršćena na ploču koja ne dozvoljava da se priđe sa strane štampe:

IMG_E1421.jpg
Pogled sa druge strane na pogonsku elektroniku sa skinutim transformatorom

Tu su promenjeni samo elektroliti za jednostruki napon za tonsku sekciju i elektrolit za solenoide. Ovaj drugi sam zamenio jer se dešavalo da VU metri "trepnu" kada se uključi solenoid za PLAY.

 

Link to comment
Share on other sites

IMG_E1428.jpg

Bilo je tu i nekih kozmetičkih detalja: sunđer oko potenciometra se raspao u prašinu prilikom pranja prednje ploče i nađena mu je prigodna zamena.

Na kraju je došla kalibracija. Evo i kojim redom:

1. BRZINA. Kao i mnogi magnetofoni, i Akai se šteluje putem test trake sa 1kHz ili drugom frekvencijom i brojačem frekvencije na izlazu. Postoji odstupanje brzine od 0,5% u kontra smeru, što je dosta čudno jer je cela geometrija magnetofona simetrična. Nisam uspeo da otkrijem razlog  jer FG na motoru daje istu frekvenciju a pri promeni smera jedino se menjaju grupe RC članova za obrtanje faze .

2. REPRODUKCIJA. GX-636 je fabrički na standardu 0dB=185nWb=775mV. Referentni nivo reprodukcije je podignut na 257nWb u oba smera (zasebni trimeri). Podešavanja ekvalizacije u reprodukciji nema, što znači da se proizvođač oslonio na dugotrajnost svojih glava čije trošenje uzrokuje promene u frekventnom odzivu. Inače, metri na Akaiju pokazuju pikove i lepo je što imaju veći opseg pa se na 6+dB ne zakucaju u desno.

3. SNIMANJE. Prvo je ujednačen odziv trake u odnosu na izovr na 1kHz. Očekivano, ekvalizacije snimanja nema, pa se biasom podešava ceo odziv u snimanju i to se ovde zove "frequency response". Servisna knjiga traži da se izbalansira odziv 1,5kHz i 15kHz i to sam prvo probao ali mislim da je bolje štelovanje ujednačenjem 400Hz i 10kHz. Zanimljivo je da se struja biasa za veću brzinu podešava jednim trimerom za sva četiri kanala (2xFWD i 2XREV). To jeste lakše ali nije i bolje. Za snimanje na maloj brzini su tu četiri varijabilna kondenzatora. Uopšte, sistem bez recording EQ, u kome jednim potezom treba podesiti bias i frekventni odziv sa minimumom distorzije mi se ne dopada. Kao rezultat postoji mala razlika u snimku između smerova koji se podešavaju jednim trimerom, i to nije do različitog položaja glava već do različitih komponenti koje vremenom više nisu uparene.

IMG_E1429.jpg

Snimak je odličan, sa malo sopstvenog šuma i šuma trake, muzikalan, slične boje kao na Akai kasetofonima samo tehnički bolji.

U sledećem nastavku: Revox PR-99.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...