Jump to content


Kako se određuje tracking force u slučaju zamenske igle ?


Borko

Recommended Posts

Imam zvučnicu Audio Technica AT 125LC kojoj je odavno polomljena igla, tj. cantilever. Bila je to Linear Contact igla otud "LC" u nazivu. E sad na tu glavu pasuju igle od mnogih Audio Technica glava. Na primer: AT120E, AT130E, AT450E, AT440Mla.... Pitanje je kako podesiti vertical tracking force, prema onome koji je bio preporučen za AT125LC ili onako kako se preporučuje za igle u ovim drugim glavama ? Od čega najviše zavisi preporučeni tracking force ? Od cantilievera, complijanse...?

Link to comment
Share on other sites

Tracking force zavisi iskljucivo od polozaja tega :D Pogledas u uputstvu za iglu i podesis na pravu vrednost,ako malo omasis nije strasno iovako uvek postoji neki opseg..mslm stvarno malo 0.1-0.2g .Svakako je bitnije pravilno podesiti VTA,od toga zvuk mnogo vise zavisi.

Link to comment
Share on other sites

Pa u pravu je Borko sto pita.

Iglu nosi elastomer i on u saradnji sa generatorom odredjuje VTF ili je svakako jedan bitan parametar ( za komplijansu, materijal kantilevera takodje ).

Vidi sta je bila preporuka za originalnu AT 125 LC, koji je to profil vrha i vidi koje su preporuke za nosac/cantilever/vrh koji zelis staviti tj. ako stavljas iglu sa AT 440 Mla vidi koja je tu bila preporuka za VTF i koji je profil vrha....... pa ako se ne razlikuju znacajno ( one osnovne preporuke )... kombinacija je u okviru tolerancije.

Probaj pa slusaj sta se desava.

Mislim da ovo nije tako veliki problem, naime veci je kad se Hi Fi igla stavlja na DJ glavu... koji VTF onda odabrati ( 1,5 gr ili 2 ili 3gr kao za DJ iglu ??? ... probao sa Concorde DJ bez definitivnih rezultata ).

...........

Zavisi od same igle ( nosac sa elastomerom, kantilevrom, vrhom ),  na Shure V15/3 originalna igla ide od 0,75 do 1,5gr a pravi se verzija koja krece od 1,5gr pa do 2,5/3gr..... u ovom slucaju navrne se veci VTF ako je ta druga igla u pitanju  ( ovo je koliko znam za Shure ).

Znaci imas tu glavu AT 125 LC a hoces da stavis iglu koja je isla na AT 440 Mla... ja bih pogledao koja je preporuka za AT 440 i to bih probao prvo pa eventualno usaglasio manje ili vise ako smatram da je potrebno,  tipa 0,1 ili 0,2 plus minus.

Link to comment
Share on other sites

9 sati ranije, Borko said:

Pitanje je kako podesiti vertical tracking force, prema onome koji je bio preporučen za AT125LC ili onako kako se preporučuje za igle u ovim drugim glavama ? Od čega najviše zavisi preporučeni tracking force ? Od cantilievera, complijanse...?

Meni je najmerodavniji signal od 1kHz na Test Ploči RTB ili nekoj drugoj koju imaš.

Podrazumeva se da ti je prethodno vrh idealno vertikalan (gledano sa prednje strane glave) i idealno podešen pravac cantilivera protraktorom. Tada, podesiš težinu pritiska na najnižu VTF preporučenu za tu iglu (ili glavu sa koje je preuzeta igla i nalaziš preporuku). Pustiš track sa 1kHz (Stereo). Ako čuješ neka izobličenja dodaješ po jedan podeok na tegu ili po 0.1g, sve dok ne nestanu sve čujne anomalije u tonalnom smislu i dobiješ relativno ujednačen pištavi ton na oba zvučnika.

Kada si to podesio, pustiš neku ploču koju smatraš referencom u zvučnom smislu i proveriš da li je reprodukcija presvetla, ako činele zvuče malo prskavo dodati još malo na tegu za VTF. Proveri koja je to težina na vagici ili na skali i zabeleži za kasnije, jer pametan piše a ....

Meni ovo radi posao vrlo efikasno i kvalitetno, jer nikada ne znaš kakvo je neko vešanje odnosno ceo sistem suspenzije izveden ili kako legao u datom slučaju. Igra ulogu i toplo / hladno, sobna temperatura koja nije u svačijem stanu ista ... da ne odlazimo u sitna crevca.

Mislim da ćeš ovakvim pristupom osigurati bezbedno i dugotrajnije korišćenje nove igle i vinila sve skupa.

:thumbsup2

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...