Jump to content


Sony TC-765 servis i kalibracija


Willi Studer

Recommended Posts

bbf704076065c233896b59de33eeb01e.jpg

Mislim da nijedna firma nije izbacila toliko modela magnetofona kao Sony. TC-765 (kraj 1976-1982) je krenuo iz Japana gde je nosio oznaku TC-R6 i bio je iz vrha ponude serije 7xx iznad koje je bila samo serija 8xx. Po ukupnoj prodaji nije nadmašio TC-755 ali je bio tiražan i redovno se pojavljuje na “svetskom buvljaku”.
TC-765 je trakaš sa tri glave, tri motora, 4 traga i brzinama 9,5/19 (model 766 je bio 2-tračni sa brzinama 19/38. AC motor sa obrtnom fazom, generatorom frekvencije i flip-flop kolima pokreće preko kaiša solidne širine i debljine dva kapstana sa zamajcima, montirana na masivnom bloku zajedno sa glavama i vođicama trake. Reel motori su jednosmerni, sa dinamičkim i mehaničkim kočnicama sa kočionim trakama. Svi mehanički sklopovim su montirani na šasiju od štancovane čelične ploče debljine 2mm. Težak je čak 26kg, sa jakom i glasnom mehanikom. Opremljen je feritnim glavama, poslednjom reči tadašnje tehnologije koja se sastojala u poliranju površina dijamantskim prahom i sprejevima.
Neka zanimljiva rešenja uključuju varijabilni izlaz koji reguliše samo nivo sa trake dok jačina izvora zavisi od kontrole snimanja; ili, kada se uključe prekidači za snimanje, lampica na dugmetu treće kao upozorenje, dok je za vreme snimanja stalno uključena.
Kao i svaki Sony, i ovaj uređaj jednostavno ima harizmu.

Screen Shot 2018-10-21 at 23.16.45.png
Komande i instrumenti TC-765

POZNATI NEDOSTACI
GLAVE. Iako su veoma trajne, feritne glave se vremenom troše, kao uostalom i GX glave. Problem je što uvek izgledaju kao nove, pa se neiskusan kupac prerano obraduje. Potrošenost se na njima ne vidi kao zaravnatost na sredini kao na metalnim glavama već kao abrazija duž procepa, što se često može videti samo lupom ili mikroskopom a najbolje se utvrdi merenjem frekventnog opsega.
ROLERI. Po pravilu su tvrđi nego što je prihvatljivo a pritom i blago ekscentrični pa blago njišu gore-dole. Ako se čuje ili izmeri zavijanje, treba ih zameniti.
MEHANIKA. Osim kočnica koje se mogu podesiti da daju zadovoljavajuću kočionu silu, mehanika uglavnom zahteva detaljnije čišćenje i podmazivanje zbog slabije pokretljivosti.
ELEKTROLITI. Sony je ovde ugrađivao Nippon Chemicon elektrolite koji su po pravilu nabubreli, naročito manje vrednosti (<100uF) i potrebno ih je redom zameniti.
Mehanika je pametno projektovana i kvalitetna je tako da pokretni delovi ne pokazuju znake trošenja. Isto važi i za elektroniku koja je jednostavna i svedena na dve štampane ploče.

Link to comment
Share on other sites

Primerak koji je došao na servisiranje je u vrlo solidnom stanju i imao je samo par manjih nedostataka:
- slabije premotavanje u levo, "zamor" motora
- kada se zaustavi reprodukcija, traka sa levog kotura iscuri
- slabije pokretan sklop za privlačenje trake i rolera
- grejanje pri dužem radu

IMG_1390.jpg
Sony TC-765 sa skinutim prednjim limom.

IMG_1365.jpg
Mehaničke kočnice

Mehaničke kočnice na unutrašnoj strani imaju filc koji naleže na bakelitni tanjir. Od trenja i toplote, vremenom se filc pretvoti u ovaj žasu:
IMG_1367.jpg

Rešenje koje najčešće daje rezultate jeste da se zamene mesta levoj i desnoj kočnici. Kod nekih proizvođača se filc potpuno potroši i ostane ogoljeni metal na koji je onda moguće zalepiti drugi materijal, na primer flaster traku. Kočione trake su očišćene četkom a doboši oprani alkoholom. Čitav kočioni sistem je malo bio zapekao od maziva pa je opran i podmazan. To je bio razlog što levi kotur nije kočio na vreme. Na kraju je sistem kočnica podešen u toleranciju.

Koaksijalne vage, za koje verujem da su izum Sony-ja koji su kasnije preuzele i druge firme, su baš kod ovog proizvođača lošije izvedene: prsten na kome je pin za umirivanje trake je od veoma tankog lima i može se nepažnjom iskriviti.
IMG_1366.jpg
Koaksijalna vaga

Rasklapanje mehanike za privlačenje rolera i trake zahteva malo posla. I ovde je bio slučaj da je sklop zapekao pa je usledilo pranje i podmazivanje, sa zadovoljavajućom pokretljivošću. Osovine kapstana su takođe rasklopljene, sve je prenoćilo u benzinu i zatim je podmazano.

IMG_1371.jpg

IMG_1373.jpg

Mehanički problemi su time bili rešeni.

Link to comment
Share on other sites

IMG_1369.jpg
Glave ispod zaštitnog poklopca sa regularnom konfiguracijom

Kao što sam naveo na početku, feritne glave po pravilu izgledaju besprekorno. Na oko, iz prve bih kupio mašinu s ovakvim glavama:
IMG_1368.jpg

Kako je frekventni odziv repro glave sa test trake bio dobar, znači da se isplatilo dalje ulagati u magnetofon.

Azimuti svih glava provereni i blago korigovani.

Link to comment
Share on other sites

Rad na elektronici je dalje nastavljen zamenom elektrolita i trimera. Preskočeni su signalni tantali jer vlasnik nije hteo da menja tonski karakter magnetofona ali, s obzirom da su na putanji signala, nema opasnosti od njihovog naprezanja i probijanja.

IMG_1377.jpg
TC-765 sa zadnje strane

Kao i svaki japanski uređaj, ni ovaj nije napravljen za servisiranje, ali je mila majka u odnosu na onaj Technics RS-1500. Uspravna ploča je logička i pogonska elektronika a u dnu je tonska elektronika. Obe ploče se otvaraju vodoravno kao vitrine i omogućavaju pristup i rad.

IMG_1378.jpg
Šuma Striborova br.1

Kondenzatori su većinom bili nabubreli. To je razlog što su trafo i diode bili malo više napregnuti pa se ceo uređaj više grejao, što se može videti po bruniranom delu ploče desno od četiri velika rezervoara. Na ploči su zamenjeni svi elektroliti:
IMG_1379.jpg
Stavljeni su military grade JNA, kao što možete pročitati na velikom kondenzatoru desno

Isto je urađeno na tonskoj ploči, samo uz mnogo više patnje i psovanja jer je daleko manje pristupačna.

IMG_1389.jpg
Šuma Striborova br.2

IMG_1391.jpg

Link to comment
Share on other sites

Na kraju je ugrađena daljinska komanda, povezana direktno na žičnu daljinsku kontrolu na zadnjoj strani:IMG_1392.jpg

Sada dolazimo do kalibracije.

BRZINA
- obe brzine podešene uz pomoć tona sa test trake i brojača frekvencije

REPRODUKCIJA
- mašina je prebačena sa 185nWb na 257nWb, izlazni nivo 0dB=0,775V
- frekventni opseg ravan od 400Hz do 12KHz, uz padove od 1,5dB na 60Hz i 15kHz

SNIMANJE
Ovde sam našiao na problem. Prateći servisnu knjigu, okretao sam bias do maksimuma da bih izazvao pad od 0,5dB. Međutim, na maksimumu biasa varijabilni kondenzatori na oba kanala su bili gotovo maksimalno otvoreni. Zato sam morao da se vratim na tonsku elektroniku i proverim sve merne tačke, napon i frekvenciju oscilatora. Sve je bilo u granicama. Traka BASF LPR-35 nije zahtevna što se tiče biasa. Zato sam primenio drugi princip podešavanja biasa, a to je ujednačenje odziva na 400Hz i 10kHz. Na ovaj način sam bio i dalje s leve strane krive biasa (a treba sa desne), čime sam dobio frekventni odziv ali i nešto jači šum nego što sam hteo - verovatno i distorziju koju, doduše, nisam čuo, ali ne mogu ni da izmerim. Podešavanje ekvializacije visokih je tek bilo čudno: okretanje varijabilnih progušnica nije dalo nikakvu promenu u visokom spektru. Okretao sam ih sve dok jezgra nisu ispala iz prigušnica ali nikakve promene nije bilo. Pritom, korektno snimanje se jedino dobija sa prednjim kontrolama BIAS i EQ na najnižem, levom, položaju. Sve u svemu, snimanje je zadovoljavajuće ali nisu ispunjeni kriterijumi do kojih se dolazi merenjem. Nisam do kraja zadovoljan i ne znam šta bi mogao da bude razlog.

U sledećem nastavku: Akai GX-636D

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...
1 sat ranije, Miroslavmixx said:

А колико је паметно купити TC630?

Боље питање је за колико новца купити иначе добар је то маг. Јесте да је из тамо неке '69 ал' вреди.

Link to comment
Share on other sites

Kakve su mu glave? U to vreme Sony još nije ugrađivao dugotrajne FF glave nego obične sendust. Taj Sony verovatno radi ali sigurno nije u radnom stanju: sigurno je potrebno zameniti gumiroler, izmeriti frekventni odziv, wow i flutter, uraditi makar mali ako ne i veliki servis.

Doduše, ako ne nameravaš da se baviš kućnim snimanjem i reprodukcijom nego samo želiš da poseduješ magnetofon, onda zašto ne, samo i u tom slučaju nije izvesno koliko dugo će još raditi bez kvarova.

Link to comment
Share on other sites

Хвала вам људи на овим драгоценим саветима...

Свашта имам од носача звука,и дат Panasonic SV 3700 купио и сам сервисирао,у те новотарије ми није проблем да сам све поправим ал са тракашима баш нисам имао додира а желим га цео живот...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...