Jump to content


Samsung 8K TV


DejanM

Recommended Posts

  • Replies 177
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

On 29.1.2019. at 16:00, Delija said:

Imam jedan 1.3 matori no name kabl sa kojim radi 4K HDR + DTS-HD MA/Dolby TrueHD  bez problema. Doduse, kratak. 1m. Imam i jedan fancy flat kabl duzine 2m sa kojim ne radi 4K - nece ni da mrdne.

Ne kazem da za 2.1 nece trebati novi kabl, ali da li se secas mozda pre 20-25 godina koliki je maksimalni protok bio deklarisan za obican koaksijalni antenski kabl? :)

 Iskreno ne, ali se secam 10Base-2. :D

 Ali pazi, ovo nije coax, ovo je parica. Ne znam da li se neko seca digitalne i tih zezalica, ali za signal na toliko GHz mislim da se korak upredanja menja. Nije nemoguce da imas bolji kabl od standarda, sa boljim upredanjem, ali to je tezak izuzetak... plus, i dalje ne nzam da li ima takvih.

 Pricamo od 12GHz signalu. Cak i da ti prodje handshake, da li zelis kabl koji unosi jitter zbog preslusavanja? Jedno je "radi" a drugo je BER. Skok sa 1.3 je bio oko duplo, ovde je skok skoro 10x za frekvenciju, plus se prelazi sa 8/10 na 16/18 kodiranje, pa su greske "skuplje".

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, DejanM said:

Sta ce ti 88” ? Sem ako ne zelis pazljivo da pregledas Salmu Hayek u prirodnoj velicini ... 

Kakvo pitanje?!? :huh:

Veličina televizora se bira po sledećim kriterijumima...

Najveći za koji imaš para.

Najveći koji može da prođe kroz vrata.

Najveći koji može nekako da se stavi na zid.

:D:lol:

Link to comment
Share on other sites

Danas sam gledao u radnji sta moze da se nabavi od 4K Blue Ray-eva ... U principu, postoji vec dosta naslova u 4K HDR formatu (znaci staticki HDR). To je ono sto je trenutno najvise moguce gledati sa Blue Ray-a i to po ceni od 25 do 35 eura (u Austriji) po filmu (doduse obicno se dobiju 2 diska: 1 je 4K a drugi obicni BR). Taj format podrzavaju i postojeci HDMI 2.0 kablovi. I to je to ...

Po nekim najavama HDMi 2.1 bi trebao da se pojavi do kraja godine i onda ce verovatno poceti sve malo da se menja.

Link to comment
Share on other sites

Evo jednog dobrog clanka na temu HDMI 2.1:

https://www.digitaltrends.com/home-theater/hdmi-explained-everything-you-need-to-know-news-specs/

Obeshrabrujuca vest je da postojeci uredjaji, koji podrzavaju HDMI 2.0, verovatno nece moci biti software-ski upgrade-ovani na novu specifikaciju. Znaci, ako se zeli gledati 4K sa dinamickim HDRom bice potrebni i uredjaji i kablovi koji podrzavaju HDMI 2.1. Dobra vest je da se HDMI konektor izgleda nece menjati. To sve naravno vazi u jos vecoj meri i za 8K.

Kao uteha ostaje da ce takvim sadzajima biti moguce pristupiti preko interneta (Netflix npr.), koji vec sada podrzava 4K sa HDR10.

Ali i tu ima jedna interesantna primedba, koja dolazi od Panasonic-a:

https://www.flatpanelshd.com/news.php?subaction=showfull&id=1504871066

" One important detail that we learned is that HDR10+ can be supported over HDMI 2.0b. HDMI 2.1 is not a requirement, said Paul Williams. This opens the door to firmware updates for existing products. "

Ova izjava je u suprotnosti sa konstatacijama iznetim u prethodnim clancima, pa ostaje da se vidi da li je to stvarno moguce ... Inace, pojavili su se HDMI 2.0 kablovi koji podrzavaju 4K i HDR10+ (!) i imaju deklarisani throughput od 21 Gbs (!?). Cena im se krece oko 15 eura (!) - bar onih koje sam ja video u radnji ...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 4 months later...

Izgleda da se pojavio prvi HDMI kabl koji podrzava 2.1 specifikaciju:

https://www.amazon.de/gp/product/B07GVVJPLM/ref=ox_sc_mini_detail?ie=UTF8&psc=1&smid=A3JWKAKR8XB7XF

Radi se o Belkin HDMI kablu, sa mogucnoscu prenosa 49 GB/s. Ako pogledate komentare onih koji su kupili ovaj kabl, oni su pretezno pozitivni. Medjutim, veliko je pitanje koliko njih zbilja koristi Dolby Vision ili HDR10+. Ono sto je medjutim jako dobra vest, jeste cinjenica da se konektori nisu promenili.

Link to comment
Share on other sites

Mozda je interesantno pomenuti da u Austriji nema jos ni naznaka da ce biti uvedeni 4K kanali. Jos uvek je glavna vest kada se u kablovskoj mrezi ponudi neki novi HD kanal. U Srbiji (ja imam SBB mrezu) vec postoje ponude za 4K kanale - sto je zanimljivo jer ni u Nemackoj nema slicnih ponuda. Nemci doduse pocinju preko satelita da emituju 3 kanala u UHD tehnologiji ali je to jos daleko od onoga kako bi trebalo da bude.

Zato cela ova prica sa DolbyVision ili HDR10+ nema nekog narocitog smisla ako ne kupite UHD BlueRay player. A opet: ko danas jos gleda filmove sa diska ? Ostaje streaming tipa Netflix. I to je mozda jedini pravi motiv za koriscenje ove tehnologije.

Postavlja se i pitanje: da li nam uopste trebaju vise kablovska TV ako imate Netflix, YouTube, ... ?

Link to comment
Share on other sites

Samo da iskritikujem O2 televiziju, kada već diskutujemo o kvalitetu slike na kablovskim mrežama.

Verujem da je većina gledala prenos Srbija - Hrvatska vaterpolo finale. Prosto sam bio šokiran očajnom slikom. Da li je u pitanju neprihvatljivo bedna oprema ili je zakup linka za prenos bio po ceni za amaterski prenos podataka, ali ono je bilo niže od tragičnog. Pa tupavi Youtuberi imaju bolji Live streem od onog prenosa.

Iskreno me zanima kakva je slika prenosa bila u Hrvatskoj pa čak i kod nekih drugih kablovskih TV provajdera kod nas u Srbiji. Ja sam gledao na SBB D3 platformi. Kakva su iskustva, osim rezultatski pozitivna. :bounce

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Father said:

SBB je Američka priča. Oni (Ameri) su izmislili cabel TV. Ovi 4K kanali na SBB-u, su samo preko EON platforme, ako se ne varam. D3 je max Full HD.

Pa i u Becu je do skoro kablovska mreza bila u americko-holandskim rukama. Sada su je kupili Nemci. Ali to nisu isti Amerikanci kao u slucaju SBB-a.

Da sam ja kablovski operater u nekoj zemlji, imao bih sada dilemu da li da guram 4K ili da odmah prelazim na 8K tehnologiju ? Ja razumem da je cela ta prica skopcana sa troskovima i da zbog toga ceo proces osavremenjivanja mreze ali i TV kanala trazi odredjeno vreme ... ipak, ako moze SBB zasto ne mogu i drugi ...

Link to comment
Share on other sites

2 minuta ranije, DejanM said:

... ipak, ako moze SBB zasto ne mogu i drugi ...

Nisam stručnjak za marketign tog tipa niti istražujem tržište na tu temu da bih bio siguran, ali mislim da ozbiljne kablovske kompanije pored napretka koji svakako prate i implementiraju, vode računa i o psihologiji korisnika.

Verujem da bi svake dve godine skakanje sa jednog na drugi napredniji format bio kap koja preliva čašu i unosi nervozu korisnicima, pa se, nagađam, kompanije sporije odlučuju na potpuni prelazak. Ima tu i strožijih kriterijuma smanjivanja troškova radi isceđivanja većeg profita u odnosu na implementaciju novih tec. Bilo kako bilo SBB je za naše tržište prilično presahlo od želje za napretkom procenilo da ga treba ubaciji u višu brzinu i forsirati da "srlja u progres" kako ja to volim da kažem.

U americi je taj konzumerski zamajac ozbiljno jak i brz, ali tamo je svašta nešto besplatno i uključeno u pakete i ponude. Opet TV malo malo treba kupovati nov zarad tec. napredovanja pa nije ni čudo što im je radni vek baš toliki od 2 do 4 godine. U svakom slučaju nam više nisu upotrebljivi posle tog vremena, čak ni na vikendicama. :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...