Jump to content


Father Alignment Tool 215


Father

Recommended Posts

Father Alignment Tool 215

215mm + 17.5mm = 232.5mm

 

Nakon vrlo posvećenog istraživanja u cilju razvijanja konstrukcije custimzovanog protraktora za svaki garmofon posebno, zaobilazeći univerzalnost postojećih rešenja i fokusirajući se na osnovne geometrijske odrednice svakog modela gramofona, izneo sam do jednog momenta svoja istraživanja u temi “Idealan Custom Protraktor - Kako ga konstruisati?“ U nekoliko iteracija sam paralelno sa otkrivanjem boljih rešenja iznosio tehničke pojedinosti i prezentovao usvojene ideje. Sva istraživanja sam radio za svoj gramofon sa ulaznim podacima za taj gramofon. Ima već neko vreme od prestanka aktivnog izveštavanja u temi, kako sam dodatno unapredio protraktor i došao do usvojene konstrukcijske procedure čiste geometrije bez ikakve obračunske matematike i zaokruživanja. Korišćen je AutoCad kao precizan crtački alat za izradu maksimalno tačnog geometriskog oblika sa mogućnošću uvida u uglovnu gršku na bilo kojoj tački lučnog hoda.

Obzirom da mi je najviše protraktora poručeno za Technics 1200, došao sam na ideju da se prihvatim još većeg izazova. Technics 1200 poseduje u naslovu pomenutu geomeriju 215mm spindle to pivot mounting distance  +  17.5mm overhanging, kao postupkom ustanovljena najoptimalniju daljina, koja obezbeđuje najnižu uglovnu grešku duž celog lučnog hoda ručke/glave/vrha, što u konačnom zbiru daje efektivnu dužinu od 232.5mm šestarskog luka koji opisuje vrh dijamnta okolo centra ručke. Dakle, ne samo za Technics, već i za sve gramofone ili ručke kojima je preporučena montažna daljina od ose tanjira do ose ručke 215mm mogu da koriste ovu geometriju protraktora.

 

5aa27550d18eb_ProtaktorFather_vs_Stevenson_vs_Baerwald.thumb.png.ed47b23ba720e1bbe53de84f6a8a912b.png 

 

Proveru protraktora je najstudioznije i nepristrasno izveo naš dragi kolega @ZoSo koga citiram u sledećem pasusu:

“Uzeo sam zahtevnu plocu koja ima oko neces verovati 23 min po strani ima muzike do etikete! Namestio otiginalnu geometriju i snimio na magnetofon zatim baerwald i tvoju geometriju. Ja sam se odusevio kako se cuje. Na ova dva protraktora sam na odredjenim delovima ploce imao blagi pad u visokim, a sa tvojim mi je cela strana zvucala linearno.”

Verujem da će dodatno dopuniti iskustvima koja je naknadno stekao. Veliko hvala kolegi na pažljivom i studioznom pristupu otvorenog uma prema novim idejama.

Obzirom da je postupak štelovanja protraktorom vrlo pipav i pedantan posao, koji iziskuje veliku koncentraciju i pažnju došao sam na ideju da po uzoru na već postojeće rešenje u vidu Technics Overhang Gauge tool-a konstruišem 3D model sa implementiranom sopstvenom geometrijom, koja se na testovima koisnika i analizi uglovne greške pokazala kao superiornija i bolje zvučeća od obe dogo prihvaćene i ustaljene geometrije po Stevenson-u i Bearwald-u.

Nakon transformacije daljina i offset ugla koji preporučuje moja geometrija i uzimajući u obzir korišćenje headshella kao nosača glave koji se bajonet tipom postavlja u previđeno mesto na Father Alignment Tool 215 šablonu, pristupio sam 3D modelovanju samog prostornog modela šablona u okviru AutoCad programa. Rezultat je bio mrežni model u 3 dimenzije koji je trebalo nekako materijalizovati. Za taj korak sam se obratio nekome sa vrhunskim 3D štampačem poslednje generacije i kertidžom sa plastičnom žicom, ne bi li ostvario potrebnu tvrdoću, postojanost i kvalitet ivica. Rezolucija je bila svakako podešena na najviši nivo preciznosti.

Po dobijanu prototipa ostala je i konačna provera poklapanja modela na realnom uzorku headshell-a, zvučnice, gramofona Technics 1200 i odštampanog papirnog protraktora postavljenog na gramofon. U ovome me je nesebično podržao i izašao u susret moj dragi drug sa foruma @Krca44 kome se zahvaljujem na učešću i pokroviteljstvu konačnog testa poklapanja geometrije prenešene na 3D model i one odštampane na papiru.

2026817749_FatherAligmentTool215.jpg.58026b3685d1a44eb9c82d8dabea8a04.jpg

Glava je namontirana na headshell i blago popuštena na šrafovima. Ubačena bajonetom u previđeno mesto na šablonu. Zatim se pristupilo izvlačenju glave u maksimalni položaj podešavajući na taj način potrebnu overhanging daljinu. Sam vrh je doveden do same ivice šablona. Nakon toga se pristupa štelovanju offset ugla kantilivera da bude paralelan, odnosno u osi između leve i desne ivice procepa gledano sa donje strane šablona. Sve vreme pazeći da vrh igle ne izađe van ili u okvir šablona. Kada se došlo do željene pozicije šrafovi su blago pritegnuti i dodatno je proveren položaj kantilivera i vrha dijamanta te minimalno korigovan pa dodatno stegnut da osigure dalje ne pomeranje glave u headhellu.

Headshell sa podešenom glavom je montiran na ručku i doveden na luk protraktora odštampanog na papiru. Provereno je praćenje luka spuštanjem vrha na luk šestara ručke na početku sredini i kraju luka. U sva tri slučaja vrh je idealno silazio na tanku liniju luka. Poslednji test je bio postavljanje vrha igle na referentu tačku (koja se takođe nalazi na liniji luka) i provera paralelnosti pravca kantilivera sa paralelama definisanog offset ugla konstruisane geometrije. Vizuelni pregled sa prednje strane zvučnice je potvrdio da kantiliver u potpunosti prati i pokriva centralnu liniju na protraktoru u referentnoj tački, a paralelan je sa ostalim paralelama levo i desno od referentne tačke.

Ovim je potvrđen uspešan prenos geometrije iz dvodimenzionalne ravni u trodimenzionalni prostorni model i dokazano da je moguće vrl lako i izuzetno precizno podesiti zvučnicu za naj idealniji mogući tracking, koji takva jedna geometrija gramfona i ručke može da pruži.

 1087444139_FatherAligmentTool215_primer.thumb.jpg.f3af25a4599183c5feb564069f266189.jpg

Bok.thumb.jpg.02097ebbfe5632ee96a92e1d2e86993c.jpg

Slike ilustruju prototip šablona sa headshellom i glavom koja je podešena za moj gramofon (kao manekenom). Nažalost headshell nema mogućnost zbog kratkih kanala da dohvati overhanging od 17.5mm koji se predviđa ovom geometrijom, pa iz tog razloga slike ne ilustruju idealno podešen vrh i kantiliver prema šablonu, ali prezentuju jednostavnost i pristupačnost korišćenja Father Alignment Tool-a. Od uzbuđenja uspešno završenog testa poklapanja geometrija, zaboravio sam da slikam podešenu glavu tokom boravka kod Krce, a slika koju sam napravio sa telefonom nije dovoljno ortogonalna i malo je zakošena pa se ne dobija pravi utisak. Dopuniću nekom drugom prilikom sa kvalitetnim slikama podešene glave.

Sledeći koraci vode u izradu kalupa za serijsku proizvodnju plastičnog šablona i plasiranju proizvoda na Ebay-u i Amazon-u. 

 

Svima se zahvaljujem na pažnji i želim svako dobro i sreću.

Father

:thumbsup2

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 104
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Brzina kretanja vrha igle u brazdi je veca na obodu ploce nego u sredini. Po tome ako uvek slusam celu plocu zbog zakrivljenja igle u brazdi vise ce mi se habati igla pod pozitivnim uglom nego pod negativnim. Mislim da bi trebalo matematicki integraliti povrsine pozitivnog i negativnog ugla uzimajuci u obzir brzine kretanja, kako bi se dobilo jednako trosenje igle tokom preslusavanja cele ploce i tada prilagoditi protraktor da bude i malo veca greska ali sa duzim vekom vrha igle

Link to comment
Share on other sites

Prvenstveno mi je cilj bio poboljšanje trackovanja i najoptimalniji najniži mogući raspored uglovne greške. Potrošnja igle je u mom slučaju teško dokaziva i ne nemoguće merljiva pojava i o tome se može samo teoretisati. Hoću reći da to nisam mogao proveravati.

Ako smanjim uglovnu grešku na početku ploče gde se ne čuje odstupanje sve do 2.2 stepena ugla onda se dramatično povećava uglovna greška na osamdesetom i devedesetom milimetru od centra kao i pri kraju ploče. Ovako sam postigao da zapravo sve posle 1/3 ploče  poseduje manje više ujednačene maksimalne greške, sa još jednim mestom apsolutne tangente u 62 mm npr. (vidi se na dijagramu)  gde menja smer iz negativnog ugla u pozitivan. Dakle imam dve pozicije apsolitne tangente i ispeglanu sinusoidu maksimalnih grešaka, osim na samom početku gde sam svesno podigao nivo odstupanja od tangente jer i taj ugao vrlo naglo opada kako odmiče prva pesma pa se već na njenoj polovini izjednačava sa najvećom maksimalnom greškom. Pratite crvenu liniju.

 

Link to comment
Share on other sites

Ako je Father Alignment Tool predviđen za 17.5 mm overhang-a (što je malo manje od Baerwald-ovih 17.817 mm koje ja koristim), a zvučnica nije zakošena u odnosu na ivice headshell-a, zar tada prosečna greška u "čitanju" brazde po celoj strani longplejke (tzv. tracking error) neće biti mnogo veća, nego kada se zvučnica zakosi?

2039793715_Zakoenje.thumb.jpg.a71ea2d46a1a85ae3b5aa32ce6ed12f2.jpg

Koliko se sećam, da bi zvučnica bila paralelna ivicama headshell-a (kao na slici iz 1. posta ove teme), Technics preporučuje overhang od 15 mm, a za sve preko toga potrebno je zvučnicu zakositi u odnosu na ivice headshell-a...

Link to comment
Share on other sites

6 minuta ranije, Froggy said:

Ako je Father Alignment Tool predviđen za 17.5 mm overhang-a (što je malo manje od Baerwald-ovih 17.817 mm koje ja koristim), a zvučnica nije zakošena u odnosu na ivice headshell-a, zar tada prosečna greška u "čitanju" brazde po celoj strani longplejke (tzv. tracking error) neće biti mnogo veća, nego kada se zvučnica zakosi?

2039793715_Zakoenje.thumb.jpg.a71ea2d46a1a85ae3b5aa32ce6ed12f2.jpg

Koliko se sećam, da bi zvučnica bila paralelna ivicama headshell-a (kao na slici iz 1. posta ove teme), Technics preporučuje overhang od 15 mm, a za sve preko toga potrebno je zvučnicu zakositi u odnosu na ivice headshell-a...

Zvučnica jeste zakošena i nije paralelna sa headshellom. Upravo za to podešavanje i imam procep u šablonu sa donje strane.

Link to comment
Share on other sites

Inače, testirao sam overhanging i na većoj daljini 18mm i nije se pokazao kao bolji. Niti se pokazao manji od 17.5mm. Iz diagrama se vidi za koliko je moja geometrija sa manjom uglovnom greškom u odnosu na Bearwalda u kritičnijem delu trackinga na ploči.

Link to comment
Share on other sites

1 minut ranije, Father said:

Inače, testirao sam overhanging ...

Kada kažem "testirao" mislim simulirao u AutoCad-u konstrucijom tangenti, uglova, projekcija, radijalnom rotacijom .... i analizom dobijenih uglovnih odstupanja od tangente na nekoliko odabranih prečnika u preseku sa odabranim radijuson efektivne dužine dobijene za ispitivani overhanging.

Link to comment
Share on other sites

5 minuta ranije, Father said:

Zvučnica jeste zakošena i nije paralelna sa headshellom. Upravo za to podešavanje i imam procep u šablonu sa donje strane.

Onda(k) se izvinjavam - to nisam uspeo na osnovu Vaših slika da primetim pa sam zato pitao.

2 minuta ranije, Father said:

Inače, testirao sam overhanging i na većoj daljini 18mm i nije se pokazao kao bolji. Niti se pokazao manji od 17.5mm. Iz diagrama se vidi za koliko je moja geometrija sa manjom uglovnom greškom u odnosu na Bearwalda u kritičnijem delu trackinga na ploči.

Ja ću ipak ostati na meni pouzdanom Technics Baerwald Arc Protractor-u.

Preciznije mi je podesiti kantilever prema mrežici dve nulte tačke nego prema gauge-u.

NHF...

Link to comment
Share on other sites

1 minut ranije, Froggy said:

Ja ću ipak ostati na meni pouzdanom Technics Baerwald Arc Protractor-u.

Preciznije mi je podesiti kantilever prema mrežici dve nulte tačke nego prema gauge-u.

Razlika kako ja tvrdim u moju korist je mala u poređenju sa čikom Bearwaldom, ali će nekome biti dovoljno velika da se odluči za moju konstrukciju.

Ne bih se ni preterano oslanjao na one PDF primerke koji se masovno štampaju i koriste sa VE sajta, jer se u praksi pokazalo kao vrlo upitno po pitanju preciznosti odštampanih mera.

Ako se ima original onda ok.

Link to comment
Share on other sites

1 minut ranije, Father said:

Ne bih se ni preterano oslanjao na one PDF primerke koji se masovno štampaju i koriste sa VE sajta, jer se u praksi pokazalo kao vrlo upitno po pitanju preciznosti odštampanih mera.

Ako se ima original onda ok.

Ko taj protraktor ume da odštampa kako treba, taj neće imati problema sa korišćenjem.

Još ako ga posle toga plastificira, joj sreće...

Link to comment
Share on other sites

3 sati ranije, Father said:

Father Alignment Tool 215

Korišćen je AutoCad kao precizan crtački alat za izradu maksimalno tačnog geometriskog oblika sa mogućnošću uvida u uglovnu gršku na bilo kojoj tački lučnog hoda.

Kako da ti verujem?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...