Jump to content


Da li zvucnici mogu da reprodukuju sve detalje kao slusalice


omni

Recommended Posts

Zamolio bih za odgovor na jedno laicko pitanje. Imam pojacalo Teac AH500i, kutije AR 4X i slusalice Beyerdynamic DT770 PRO (250 oma). Koristeci slusalice cujem mnogo vise detalja, basova, visokih, pa me zanima da li pojacalo sve ove tonove isporucuje i na izlaze za kutije, a one ne mogu da ih reprodukuju ili je nesto  drugo u pitanju. 

Link to comment
Share on other sites

   I ja sam primetio ovaj fenomen da se na sluskama mnogo definisanije cuju stvari i bio u potrazi za takvim zvukom na zvucnicima... Prevrnuo sam mnogo kutija i rpobao i opet nije bilo to to... a u ormaru mi stajali Bose Acoustimass 5 komplet zvucnika i skupljali prasinu i nikada ih nisam kacio na neki skuplji sistem vec su uvek svirali na sistemima od par stotina evra jer sam smatrao da nemaju sta da ponude vise... Medjutim.... na sistemu od cca 1500e+ zvuk je onakav kakav sam cuo na sony ili kef sluskama... :)

Iznenadjen sam kako to radi na ozbiljnijoj opremi...

 

Link to comment
Share on other sites

Posle svega sto ste napisali resenje je ili da se pomirim sa postojecim stanjem ili da otvorim pandorinu kutiju (zamena kutija , pa zamena pojacala, pa kablovi , pa opet kutije, pa ...). Ovo drugo, pored finasija, kostace me i zivaca , pa mi se prvo resenje trenutno cini prihvatljivijim jer ipak zelim da ono malo slobodnog vremena provedem slusajuci muziku.

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, omni said:

Posle svega sto ste napisali resenje je ili da se pomirim sa postojecim stanjem ili da otvorim pandorinu kutiju (zamena kutija , pa zamena pojacala, pa kablovi , pa opet kutije, pa ...). Ovo drugo, pored finasija, kostace me i zivaca , pa mi se prvo resenje trenutno cini prihvatljivijim jer ipak zelim da ono malo slobodnog vremena provedem slusajuci muziku.

Ne mnogo gresis tebi treba cd player ili DAC novije generacije naprimer NAD ili ROTEL CAMBRIDGE I td. oni daju takve detalje sto trazis i preko zvučnika zatim probaj Monitor Audio kutije i one daju dosta detalja eto ti predlog.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Neki mogu ,  ali ako se uzmu u obzir novci , onda je slika skroz drugacija ,  dobra slusalica je oko 50-100e , i da bi dobio  jasniji  zvuk od toga na zvuchnicima  , trebaju aktivne skretnice , titanijumski visokotonac,  mono block ampovi , kratki kablovi . ali onda to kosta  500E .
Tako da za budget  Head  FI ima smisla, 
Ali opet , ja imam neke osrednje slusalice Senheizer , i ne mogu se nositi sa zvucnicima , mozda je kod tebe slusalica bolja nego zvucnici pa je bolje tako .
 

Link to comment
Share on other sites

Da li ćemo ušima "pohvatati" sve visoke frekvencije iz zvučnika mnogo zavisi da li sedimo baš idealno u osi reprodukcije, i po širini i po visini. Visoke frekvencije imaju i slabiji domet, približavanjem zvućnicima bolje ćemo ih čuti. Kod slušalica imamo prigušenje buke iz okoline, koja isto utiče na rezultat.

Međutim, najvažnije je da modovi sobe postoje i na mnogo višim frekvencijama nego što su basovi. Pustite sinusni signal od nekih hiljadu herca i sedite na mesto slušanja. Uobičajeno je da ga čujete jednim uhom, drugim ništa. Pomerajte se polako na jednu stranu - zvuk "izlazi" iz onog uha gde se čuje i polako "ulazi" u drugo. Zvuk kao da stoji u prostoru, u obliku nekakve kristalne strukture.

To se, naravno, ne čuje u slušalicama, a u sobi se može i izmeriti, pa tako uobičajeni pravi frekventni odziv izgleda ovako nekako:   

2messung_254326.jpg.9ca0c68f8e291a2ce01720a09eccc30b.jpg 

Link to comment
Share on other sites

49 minuta ranije, Audio Doktor said:

ali onda to kosta  500E

"To" će da košta mnogo više. Mislim gde ćeš naći aktivne skretnice sa gomilom monoblokova (znači minimum 4kom.), dobrim kablovima i "titanijumskim" visokotoncima za 500eur? I još da zvuči superiorno?:heat

Link to comment
Share on other sites

Možda sluške i mogu da zamene ili budu bolje od nekih zvučničkih kutija, ali od open baffle zvučnika nikada i nigde.

Ne retko zatičem zvučničke kutije koje ne uspevaju da proizvedu iluziju zvučne slike ni 1m iza sebe ili ne uspevaju da otvore zvučnu sliku dalje od svoje leve ili desne stranice. O visini slike koja prevazilazi visinu plafona da i ne govorim. Koliko mi je to loše za slušanje, toliko su mi i slušalice neubedljive sa svojom zvučnom slikom u stilu Afro frizure. Kao da stavim glavu u globus i dobijam zvuk sa svih strana bez jasne pozicije, daljine i dubinske oštrine zvučne slike.

Verovatno je i da nisam slušao vrhunsku klasu slušalica, ali većina ih ima taj meni neprihvatljivi Afro manir, pa ih nikada nisam uzimao za ozbiljno.

Što se detalja tiče to je ok, ali ima ovde gomila slušača koje detalji umaraju i ne predstavljaju zadovoljstvo, a posebno ako ih dopunjava bass koji je veštački stvoren kompresijom prstena izolacije na sluškama i samim tim nikada nije prirodno formiran u realan talas svoje talasne dužine.

Subjektivno lepše je već stvar ukusa, a tehnički ispravnije i pravilnije će uvek biti na strani zvučničkog sistema koji da bi postigao visok nivo mora da povuče daleko veća ulaganja i pažnju od para slušalica.

Link to comment
Share on other sites

Svaki pristojan zvučnik, počev od najjeftinijih, će dati solidan 3D ako se pozicionira kako treba, što gotovo nikad nije slučaj. I drugi faktori značajno utiču. Uočljivost detalja je, u proseku, verovatno (mada se ne bih kladio) veća na slušalicama, što ne znači i bolji zvuk. Opšti  utisak realističnosti je svakako na strani dobro instaliranog zvučničkog sistema, dogod smo u domenu razumnih cena. Šta rade baš top sluške, ne znam.

Za zvučnike je vazduh transportni medij, za slušalice više opruga, tako da logika procesa nije identična.

Link to comment
Share on other sites

Prislonio bih samo jedan detalj iz ovog teksta, koji za temu ima nesto drugo... ali mislim da daje dosta dobru sliku koliko su slusalice mocna naprava

 

Finally, the good news

What actually works to improve the quality of the digital audio to which we're listening?

Better headphones

The easiest fix isn't digital. The most dramatic possible fidelity improvement for the cost comes from a good pair of headphones. Over-ear, in ear, open or closed, it doesn't much matter. They don't even need to be expensive, though expensive headphones can be worth the money.

Keep in mind that some headphones are expensive because they're well made, durable and sound great. Others are expensive because they're $20 headphones under a several hundred dollar layer of styling, brand name, and marketing. I won't make specfic recommendations here, but I will say you're not likely to find good headphones in a big box store, even if it specializes in electronics or music. As in all other aspects of consumer hi-fi, do your research (and caveat emptor).

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...