Jump to content


Da li zvucnici mogu da reprodukuju sve detalje kao slusalice


omni

Recommended Posts

10 sati ranije, beatgoeson said:

 

Ne iznenađuje me da je za tebe pisanje sa zaključkom da " јачи магнети, у крајњој линији, заправо праве већи проблем" tačno i pametno, čim sam mu se ja suprotstavio. Uostalom, nisi ni razumeo šta je napisano, jer tvrdiš da ja njemu objašnjavam isto.

E, pa nije tačno da motor ne kontroliše inerciju membrane. Ja to nisam napisao. Napisao sam da će pogurati i jaču suspenziju, što je tačno, i ništa drugo. Šta bi, u stvari, značilo da motor ne kontroliše inerciju membrane? Kada se promeni struja, da kalem uopšte ne reaguje, nego ga vraća suspenzija? To mi izgleda baš sumanuto.

Ono što me je i do sada rukovodilo da kupujem drajvere sa jakim magnetima (obratite pažnju na reč "tight"):

"if you were to make a listening comparison between a high BL driver with a low BL driver, you would find the high BL driver will sound much tighter and more accurate."

Evo, čak sam našao da kod veoma jakih motora suspenzija postaje gotovo nebitna:

"High BL drivers make it possible to use smaller sealed boxes in some designs, because the motor strength is so high, the restoring force of the air in the box, and the suspension of the driver, are small in comparison, making them relatively insignificant."

https://speakerwizard.co.uk/driver-ts-parameters-bl-motor-strength/

Patasone, poješće te zloba.

Zasto ce me pojesti zloba?

zato sto mislim da neko pametno,precizno,ispravno,koncizno pise o hi fiju......ili zato sto to nisi ti?

Link to comment
Share on other sites

@Patason

Tvoj komentar je, jednostavno, uobičajeno tendenciozan, zloban i uvredljiv, i to nema veze sa tim ko je od komentatora pametan ili glup.

Novopridošli kolega nesumnjivo ima znanja, ali je preterano sklon simplifikacijama, pa čak i izmišljanju. Do te mere da može nekog neupućenog zavesti na pogrešan put. Pritom mislim isključivo na "objašnjenja" u vezi rada drajvera, slušalice me ne zanimaju.

Link to comment
Share on other sites

@patason

Nemoj da menjas nista u nastupu. Svaka ti je na mestu. Kao i u objasnjenjima novog clana - FinalMaster-a, na pitanje o slusalicama. Ostalo u temi jeste neko mrsomudjenje. Lalelala je jos mlad i ocigledno pod uticajem S.Karlovackog 'ucenja' o proizvodnji zvucnih jedinica. Nigde nema besplatan rucak. Motor (magnet) mozda moze da bude beskonacno jak al' ce zato za izmestanje kretnog sistema trebati kilovati snage. Kolika je efikasnost takvog zvucnika, tezina ukupnog kretnog sistema (former, kalem, membrana, spajderi, vesanje...)? Milion pitanja i milion kompromisa u proizvodnji bilo kog drajvera, dan danas.

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, dj.nik said:

 

... Lalelala je jos mlad i ocigledno pod uticajem S.Karlovackog 'ucenja' o proizvodnji zvucnih jedinica...

nemoj da se vredjamo @dj.nik-če ... ja sam svoje hodočašće odradio i lično salušao dobre sisteme i dobre slušalice sa dobrim DAC/preampima .... i to istog dana  u pola sata vremena u Čikagu ove godine na AXPONA sajmu . 

Mog kolegu i prijatelja Acu, Karlovačkog učitelja izuzetno cenim jer je pre svega dobar čovek i drugar ...hoće uvek da pomogne i ne mrzi ga i da dodje lično čak iz Karlovaca u NS :D i donese pivo da ne bude dosadno ....cenim ga i kao audio konstruktora mada ga zasada stavljam u kategoriju ekstravagancije ali možda i promenim mišljenje ...... Na kraju , verujem samo sebi i svom slušalačkom iskustvu .

@dj.nik Nema potrebe da mi sa visine soliš pamet, ovo je hedonistički hobi gde svako ugadja sebi . Ja sam svoje utiske preneo  i glasam za zvučnike ..

Nego reci ti nama šta ti misliš o temi ...sluške ili zvučnici uprkos svim kompromisima koje navodi novi/stari koleza Stanislav alias @FinalMaster ?

U zdravlje 

 

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, dj.nik said:

Lalelala je jos mlad i ocigledno pod uticajem S.Karlovackog 'ucenja' o proizvodnji zvucnih jedinica. Nigde nema besplatan rucak. Motor (magnet) mozda moze da bude beskonacno jak al' ce zato za izmestanje kretnog sistema trebati kilovati snage.

O čemu ti pričaš? Kakva proizvodnja zvučničkih jedinica? Ja o tome znam koliko i prosečni forumaš. Niti imam nameru da ih pravim, niti imam nameru da držim predavanje o tome. Pokupio sam nekoliko elementarnih informacija sa pravog mesta i poklopio očiglednu dezinformaciju vašeg novog idola. Nemam ništa protiv njega, niko ga ne sprečava da brani svoje teze, s tim da bude jasniji i da ukaže na neku referencu. 

Tvoj komentar o "beskonačno jakom" motoru je takođe primer spinovanja i iskrivljavanja tuđih komentara koji se tiču isključivo principa rada. Ista škola...

Sinoć mi je neko doturio ovu sliku, s tvrdnjom da je to društvo koje već dugi niz godina sedi na grbači nekih forumaša:

babe-klupa-990x649.jpg.f15b2ea0639348f3ff5b79a50e08a4c6.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

Piitanje je i definicije detalja. Ako se misli na uočljivost sitnica, može da se radi i o informacionoj varci. Generalna realističnost još kako zavisi od kvaliteta reprodukcije i percepcije detalja koji uopšte ne moraju biti koordinatno, vremenski, dinamički ili tonski nametljivi.

Kvalitet zvuka zavisi i od kvaliteta emisije i od kvaliteta percepcije, a po pitanju drugog, zvučnik je u potencijalnoj prednosti. Ponoviću po enti put, savršeno emitovanje ne znači i savršenu percepciju. Zvučnik radi u prirodnijem okruženju i uz neophodan trud daje prirodniji rezultat. Možda je uz pomoć slušalica lakše identifikovati muvu u studiju, ali je manje verovatno da će ona zvučati prirodnije.

Ako neko nije razumeo, drajver u slušalicama može i bolje da uradi svoj deo posla od onog u zvučniku, ali to uopšte nije garancija kvalitetnijeg zvuka koji je, takođe da podsetim, kreacija centra za sluh.

Link to comment
Share on other sites

@lalelala

Ja sam nizak 168 centima tako da ne mogu da solim sa visine, samo nisko zasoljavanje :)

Znas sta, kad neko napise 'bass koji trese pantalone' - meni je odmah sve jasno. Gde ima takav bass sem na rock/punk/trash itd. koncertu. A To nije bass, to je nekih 110-115 Hz koji se nekad (danas veoma cesto) i u snimcima namerno izdizu, upravo iz tog efekta 'pomera stomak'. Nisam bio na Acinim casovima muzike al' ne verujem da ni iz jednog zivog instrumenta moze da izvuce otresanje i peglanje pantalona. Ja hifi sajmove obilazim (i ucestvujem) od valjda prvog domaceg u Domu omladine pa Hyatt pa Excelsior hoteli i skoro sve Holiday Inn-ovske. Naslusao se zvucnika i koncepata onoliko. Sta sam zapamtio od zvucnika jeste Verity Audio Parsifal (ako memoril dobro sluzi) te Rockport Atria (mislim, pocetni model, negde $20K) na Boskovoj elektronici (BFA). Ostalo se uglavnom culo i zaboravilo.

Sto se slusalica / zvucnika tice, nema slusalica koje ce rekreirati 3D prostor i atmosferu ambijenta kako to moze da uradi dobar set zvucnika. Detalje snimka lakse je ispratiti na slusalicama ali vernost (koliko je moguce) reprodukcije ipak imamo sa zvucnika. Pa makar i tresenje stomaka/pantalona - nema toga iz slusalica. Dobro, ima i imitacija - kad ugradis bass-shakere u fotelju :)

 

@beatgoeson

Da dobro, sad treba da ti svaku stavku i rec iz mog posta  pojasnim, objasnim, naucno dokazem. Tako je to vec 8-9 godina koliko te poznajem po forumima. No, ti si uskocio u vagon proizvodjaca zvucnika (skupih, dodao bih) pa bi valjda ti trebao vise teorije da objasnis, pojasnis. Sam si poceo pricu o motorima i sta kolega FinalMaster 'gresi'. Tol'ko za tebe. Idem da cavrljam s babama, od njih se nesto da i nauciti.

Link to comment
Share on other sites

@dj.nik eto vidiš da možemo i lepo !

nisi me dobro razumeo , Acin bas može da sruši kuću ali ozbiljno ...pomerio je mene zajedno sa krevetom ....trešenje pantalona je samo mala šala . Dajte Aci malo vremena , napraviće on i suptilnije zvučnike ...važno je da je krenuo i ne vidim razloga da ga ne podržimo .

Ali sad ozbiljno,  dobar sistem treba da može da prenese i vibracije jer ih na koncertu zaista ima ... nije to must have opcija ali barem naznake svega toga ponekad dobro dodju . Tu su sluške nemoćne ... možda je lista nedostataka slušalica kratka ali kad tu nastane ta zbrka sa prostorom meni to nije slatko i sve ostalo pada u vodu ... kad ih čujem kako mi svi sviraju u glavi a ne oko mene imam utisak kako da sam popio lošu rakiju daskovaču . 

@TurboMaximus složio bih se sa tobom u potpunosti ...

Link to comment
Share on other sites

45 minutes ago, dj.nik said:

@lalelala

Ja sam nizak 168 centima tako da ne mogu da solim sa visine, samo nisko zasoljavanje :)

Znas sta, kad neko napise 'bass koji trese pantalone' - meni je odmah sve jasno. Gde ima takav bass sem na rock/punk/trash itd. koncertu. A To nije bass, to je nekih 110-115 Hz koji se nekad (danas veoma cesto) i u snimcima namerno izdizu, upravo iz tog efekta 'pomera stomak'.

Ozbiljnog basa itekako ima kod simfonijskog orkestra. Osjete se i niske nečujne frekfencije. Sad neko to voli da začini dramaturgijom, pa nabavi one Delijine vufere...

Meni kod ne-hifi sistema najviše smeta nepostojanje dubine, pozornice. Čak slušalice toliko i ne zaostaju koliko razni surroundi. U automobilu imam sasvim solidan audio sistem (hitachi) ali sistem od 6 zvučnika na koji se reprodukuje stereo zvuk je ubica za pozornicu. Recimo Žarov Oxygen5 koji je školski primjer igranja sa pravcem zvuka, a u automobilu zvuči kao mono.

Link to comment
Share on other sites

43 minuta ranije, dj.nik said:

Da dobro, sad treba da ti svaku stavku i rec iz mog posta  pojasnim, objasnim, naucno dokazem.

Ne treba ništa da dokazuješ, sve si tačno napisao, ali si izvrnuo moje reči i pričao nešto što ja nisam rekao. To se zove spinovanje. Tako je to već 8-9 godina kako se poznajemo po forumima.

Kada sam spomenuo zvučnike sa jakim motorima bio je to samo primer da je motor važan za obuzdavanje inercije membrane, barem koliko i suspenzija. A ti se odmah dohvatio megalomanije, ovo-ono... pokušaj nekad da čitaš s razumevanjem.

Link to comment
Share on other sites

Just now, beatgoeson said:

Ja sam već pozvao na poređenje mojih zvučnika sa bilo kojom širokopojasnom hornom ili već takvog nekog "suptilnijeg" sistema. Da puštamo tamburaše, klasiku, bilo šta. Niko se ne javlja.

Kad mogu da naletim ? Ja sam mislio da ih još sredjuješ ...

Link to comment
Share on other sites

7 minuta ranije, beatgoeson said:

Ne treba ništa da dokazuješ, sve si tačno napisao, ali si izvrnuo moje reči i pričao nešto što ja nisam rekao. To se zove spinovanje. Tako je to već 8-9 godina kako se poznajemo po forumima.

Kada sam spomenuo zvučnike sa jakim motorima bio je to samo primer da je motor važan za obuzdavanje inercije membrane, barem koliko i suspenzija. A ti se odmah dohvatio megalomanije, ovo-ono... pokušaj nekad da čitaš s razumevanjem.

Inerciju ne obuzdava jak motor vec signal sa pojacala. A kad tom signalu dodas i korektivni, servo signal membranu zaustavljas tamo gde treba, u nulti polozaj, u pravo vreme. Svaki koncept gradnje zvucnih jedinica ima svoje prednosti i mane. Hoces dugohodni i visoko efikasan bass (sub-bass)? To nema. Sem za automobile, gde ionako sve zveci i brunda.

Btw, a sta bih ja uporedjivao sa mojih 4x12" drajvera efikasnosti 99dB i tvojim bassicima? koliko prasine pomeramo? Kod mene jako malo, ne vidi se kretanje membrane uopste :D

 

Link to comment
Share on other sites

36 minuta ranije, Engine said:

Ozbiljnog basa itekako ima kod simfonijskog orkestra. Osjete se i niske nečujne frekfencije. Sad neko to voli da začini dramaturgijom, pa nabavi one Delijine vufere...

Meni kod ne-hifi sistema najviše smeta nepostojanje dubine, pozornice. Čak slušalice toliko i ne zaostaju koliko razni surroundi. U automobilu imam sasvim solidan audio sistem (hitachi) ali sistem od 6 zvučnika na koji se reprodukuje stereo zvuk je ubica za pozornicu. Recimo Žarov Oxygen5 koji je školski primjer igranja sa pravcem zvuka, a u automobilu zvuči kao mono.

Naravno da ima ozbiljnog bass-a i to Mora da se ima u sistemu. Ali ne sa prcvoljkom od bass jedinice. Niske frekvencije i ne mozes zaustaviti, nicim. Primer iz davniha dana, Lola Audio je radio ozvucenje za Narodno pozoriste Bgd. Na testu je bila 18" jedinica u nekoj kutijetini. Baja pumpa snagu i snizava frekvenciju.signala. U trenutku pocinju da se tresu prozorska stakla a nista se ne cuje, samo vidim membranu kako djipa gore-dole. Utrcava portir i sav unezveren pita sta se desava jer ljudi iz okolnih zgrada istrcavaju na ulicu misleci da je zemljotres. E to su prave niske frekvencije.

Da bi dobio dobru stereo i 3D sliku biraj zvucnik sto uze siluete prednje ploce. Zaobljene ivice sa razlicitim radijusima zaobljenja su kutije uradjene uz veoma dobro razmisljanje konstruktora. Odvajanje od zida (izvlacenje u prostor sobe) takodje pomaze.

 

Link to comment
Share on other sites

2 minuta ranije, beatgoeson said:

Ni automobil ne pokreće motor nego benzin... da li je neko rekao "spin"?:nerd

Evo upravo vidjeno u gornjoj recenici. Sad si peMzioner pa ces jos nesto i nauciti o zvucnicima. Pa i o IcePower modulima. Znas da su se momci odvojili od B&O i prave svoje module, sa sve napajanjem na istoj plocici, 1200W za ispod $300.

Link to comment
Share on other sites

3 minuta ranije, dj.nik said:

Sad si peMzioner pa ces jos nesto i nauciti o zvucnicima.

Možda još nije kasno da iznajmiš sobu do naše, pa da poredimo šta je ko naučio o zvučnicima?

Vidi... ja sam praktičan čovek. Bio je onomad period kada su me terali da učim svašta nešto što ne volim, sada učim samo ono što volim i što mi može biti od koristi. Taman je toliko moje znanje o zvučnicima, koliko treba da se napravi nešto što izaziva pažnju. Kada postaneš jedini konstruktor u zemlji koji je spomenut u negativnom kontekstu u bilo kojoj od Šćepanovih šezdesetak emisija, to znači da si uspeo.

Link to comment
Share on other sites

Iz mog skromnog iskustva svaki put kad sam poredio slušalice iz slične cenovne kategorije kao zvučnici na pojačalima priblizne vrednosti, sa identičnim izvorom, slucalice su zvučale za klasu bolje.... Pretposlednji put je bio Contour c 20 vs. audeze lcd-4 (čak je Contour bio za nijansu skuplji). 

Link to comment
Share on other sites

12 sati ranije, TurboMaximus said:

Piitanje je i definicije detalja. Ako se misli na uočljivost sitnica, može da se radi i o informacionoj varci. Generalna realističnost još kako zavisi od kvaliteta reprodukcije i percepcije detalja koji uopšte ne moraju biti koordinatno, vremenski, dinamički ili tonski nametljivi.

Kvalitet zvuka zavisi i od kvaliteta emisije i od kvaliteta percepcije, a po pitanju drugog, zvučnik je u potencijalnoj prednosti. Ponoviću po enti put, savršeno emitovanje ne znači i savršenu percepciju. Zvučnik radi u prirodnijem okruženju i uz neophodan trud daje prirodniji rezultat. Možda je uz pomoć slušalica lakše identifikovati muvu u studiju, ali je manje verovatno da će ona zvučati prirodnije.

Ako neko nije razumeo, drajver u slušalicama može i bolje da uradi svoj deo posla od onog u zvučniku, ali to uopšte nije garancija kvalitetnijeg zvuka koji je, takođe da podsetim, kreacija centra za sluh.

Upravo tako ! . Slušalice mogu reproducirati detalje na snimci -produciranoj , ali ne mogu stvoriti virtuelni doživljaj  širine dubine i visine scene na kojoj se glazbeni događaj dešava ? . Zvučnici su nešto bliže "live" snimci . Ak kad suma sumaru - pogledamo - poslušamo ;) na bilo kojem koncertu u živo ? , imamo osječaj da je  PRIREDBA ispred nas ? ( to jedino nedostaje slušalicama ) . Ko  Bog  tamo čuje svilene  visoke i  timpane  koji pomeraju  bubrege ? ^_^. El na kraju smisao visoke vijernosti nije  da bi bilo čim vjernije ili kak bi "NAMA"  pasalo ? Kao i u svaku priču di ima  konzumenata - potencijala za uzet pare uključili su se paraziti ( ne nužno u negativnom smislu ) . Tu se radi u nofcima  !  Evo  ? koja je razlika između  auta , kompjutora  , tužibaba i  inih  proizvoda ?  al nema veze  . Volem hi fi   i uvijek ću  mlatit praznu  slamu :banana

Link to comment
Share on other sites

15 sati ranije, pollux said:

Iz mog skromnog iskustva svaki put kad sam poredio slušalice iz slične cenovne kategorije kao zvučnici na pojačalima priblizne vrednosti, sa identičnim izvorom, slucalice su zvučale za klasu bolje.... Pretposlednji put je bio Contour c 20 vs. audeze lcd-4 (čak je Contour bio za nijansu skuplji). 

 

Ovo je kao da si napisao da si poredio auto i avion iste cene i da ti je auto bio bolji od aviona :D

 

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, Delija said:

 

Ovo je kao da si napisao da si poredio auto i avion iste cene i da ti je auto bio bolji od aviona :D

 

Nije baš tako, ali glupo je porediti slušalice od 400 eur sa zvučnikom od 4000eur I izvlaciti zaključke. Ovako približna cenovna kategorija pa se vidi. Pritom ljudi često koriste i inferiorna pojačala za slušalice uz sve to. Ne favorizujem slušalice, pobornik sam zvucnika, a i kod sebe u sistemu koristim 20x jeftinije slusalice. 

Link to comment
Share on other sites

Da doktor nesto kaze , na ovu temu , 
nije isti princip rada , to je kao Varenje Elektrodom i sa CO2 ili sa aluminijumom,
Sta najdetaljnije vari ,  ko ce ga znati , sve ima svoje primene .
 RAzlog sto ce mnogi cuti vise detalja na slusalicama je sto nema Reverba iz sobe koji krije detalje .
 
E , a i koji detalji , ova nova muzika je smejurija , to krlja na sve strane , nije da sa Beatles lik, gotivim ja Dubstem i Grime , tacnije medju prvima koji je slusao Malu , Digital Mystics , Deep Medi Dub.
Ali tu nema detalja , zadnji detalji iz moderne muzike koje sam cuo su Pepersi i Prodigy . 
Tu sam cuo na zvucnicima vise detalja .
Ako imate losu sobu , evo vam jedan savet .
Otvorite vrata od Terase , ili povece sobe, te stavite zvucnike sa strana , da su otvorena vrata izmedju zvucnika , to ce vam dati detalje u stereo slici , ako ih ima .

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...