Jump to content


Pioneer RT-909 servis i kalibracija


Willi Studer

Recommended Posts

8a3a3a8e-f775-11e5-9911-fa4d0153ff1c.jpg

Pioneer RT-909 (1978-1984) je bio deo poznate Spec serije ove firme. Pamtim svoj utisak kada sam ga prvi put video, valjda u nekom katalogu a kasnije i u izlogu “Komisiona”. Tada nisam bio ni blizu u magnetofonima ali sam ostao u čudu, verovatno kao i mnogi od vas. Mislim da je RT-909 bio prvi trakaš koji nije bio dizajniran kao magnetofon: bez drvene kutije, točkova i kazaljki, sa modernim FL metrima i brojačem, od brušenog aluminijuma, krajnje modernog izgleda i niskog ali dubokog profila jer je bio namenjen ugradnji.

RT-909 ima tri jednosmerna motora, jedan omanji koji preko kaiša pokreće dva kapstana sa zamajcima i dva na koturovima. Četiri glave su, redom s leva na desno, brisanje, reprodukcija u kontra smeru, snimanje i reprodukcija u glavnom smeru. RT-909 je postojao samo u varijanti sa 4 traga i brzinama 9,5 i 19cm/s, dakle kao kućna sprava. Svim komandama upravlja logika koja, na primer, vodi računa da se traka potpuno zaustavila a tonski motor promenio smer i postigao stabilnu brzinu pre nego što uključi reprodukciju u kontra smeru.
Unutrašnjost otkriva da je Pioneer od raznih firmi pozajmio po nešto: DC motore, dobrih performansi ali kraćeg veka od naizmeničnih, od Technicsa; koaksijalne vage verovatno od Akaija ili Sonyja; kočnice, livenu kavez konstrukciju i delimično elektroniku od Revoxa i drugih evropskih firmi. Inženjerski je bio dobro osmišljen: jednostavan, nekvarljiv, ali sa očiglednim uštedama, na šasiji od štancovanog pleha i na tonskom motoru.

Usput, RT-707 (701) nije tek manja verzija 909-ke za male trake. To je drugačija mašina: 701 nije autoreversni i ima samo jedan kapstan. Pošto nema koaksijalnih vaga za zatezanje trake, levi roler i vođica obavljaju funkciju umirivanja trake pa se traka drugačije šnira.

NAJČEŠĆI NEDOSTACI
PRENOSNI KAIŠ. Zbog konstrukcije pogona, RT-909 ima srazmerno visoko zavijanje i podrhtavanje - oko 0,12% a u praksi i više. Prvo što treba preduzeti je da se zameni vremenom istegnuti kaiš kako bi se ova karakteristika svela na minimum. Najbolje je ne čekati da sam crkne nego ga zameniti u toku servisa, jer zamena zahteva skidanje dobrog dela elektronike a bogami i mehanike.  
GUMIROLERI. Za očekivati je da roleri ne budu kao novi. Međutim, dok su kod mnogih magnetofona oni i dalje upotrebljivi, izgleda da je Pioneer koristio drugačiju smešu gume zbog koje je zamena rolera praktično neizostavni deo osvežavanja.
MIKROPREKIDAČI NA VAGAMA. Njihova uloga je da isključe reprodukciju ili premotavanje kada traka iscuri. Međutim, elektronika je tako projektovana da kroz redno vezani levi i desni mikroprekidač neposredno ide napajanje sva tri motora, tako da oni često vide po nekoliko ampera struje, što vremenom slabi njihove kontakte. Oni su često uzrok toga da mašina neće da prihvati nijednu komandu pa je to prvo mesto koje treba proveriti ako se pojavi ovaj problem i zameniti ih. To zahteva malo strpljenja i rada da se kompletno rastave vage, pa nije retkost ovde zateći da je neki ljakse premostio prekidače.
GLAVE. Za razliku od nekih drugih magnetofona, Pioneer po pravilu ima prilično potrošene glave, što znači da su ih u prošlosti posedovali ljudi koji su ih zaista koristili. Širina potrošenog traga do 4 mm znači da se reprodukcija i snimanje još uvek mogu zadovoljavajuće kalibrisati, uključujući i 9,5cm/s.

Link to comment
Share on other sites

IMG_1285.jpg

Iako pripada Pioneerovoj seriji Spec, došao je kod mene vizuelno, mehanički i elektronski "out of spec”. Spoljašnjost je bila prekrivena patinom nalik na duvansku, koju sa nosača glava nije uopšte bilo moguće skinuti, dok je donja štampa u unutrašnjosti bila prekrivena nekom masnom prašinom, kao sa dna kanala. Od ostalih nedostataka, beležimo:
tragovi pokušaja nekog dunđera da se kleštima (i verovatno čekićem) skine spoljna desna vođica trake da bi se okrenula, e da se ne bi videlo koliko je potrošena
teško zapekla mehanika: roleri gotovo blokirani, kao i sklop za podizanje rolera i primicanje trake
stvrdnuti roleri od kojih jedan čujno žvaće a drugi izbacuje traku sa putanje
mehaničke kočnice su izgubile silu kočenja
nejednaka reprodukcija na kanalima
glave potrošene 4 mm

IMG_1281.jpg
Pogled sa zadnje strane: solidan trafo, zelena štampa za napajanje transporta. Desno stoji uspravno modul za reprodukciju.

IMG_1278.jpg

Sa gornje strane se vide motori, u sredini su trimeri za podešavanje transporta a dole desno je naknadno ugrađeni modul za daljinski komandu. Solidno organizovana mašina, naizgled ima prostora za rad, ali rad otežava to što žice idu sa svih strana na sve strane a vezuju se na štampane ploče namotavanjem. Takve veze se najlakše razvezuju odlemljivanjem stubića ali je prethodno potrebno numerisati kablove. Zdravo je gajiti nepoverenje prema servisnim uputstvima pa tako ni ovde nisma poklonio poverenje bojama vodova koje navodi, naročito nakon što sam utvrdio da jednog tranzistora sa matične ploče uopšte nema na šemi.

IMG_1282.jpg

IMG_1283.jpg
Tonski motor

 

Link to comment
Share on other sites

Redosled koji obično primenjujem je da izmerim frekventnu karakteristiku glava i da prema tome odredim koliko ulaganja u magnetofon se isplati. Ovde to nisam mogao jer je prethodno trebalo osposobiti praktično nepokretnu mehaniku da bi mogao da reprodukuje traku.

IMG_1299.jpg
Kada se skinu svi šareni bells and whistles, dešava se desakralizacija uređaja u očima vlasnika. 

Na slici se vidi relativno jednostavna mehanika. Uspravna šina pomoću solenoida privlači ramena sa rolerima (skinuti) na kapstane. Ovaj sklop je razmontiran i prvo temeljno ispran u benzinu a zatim vraćen, sastavljen i podmazan. Savet: gde god vidite mesinganu ili bronzanu biksnu, ne nadajte se da će vata natopljena rastvaračem isprati staro ulje; umesto toga, smestite sve delove u kutiju što manjih dimenzija i ostavite da prenoći u rastvaraču. Tako ćete izbeći da novo ulje koje stavite isvuče staro i sve ponovo bude crne boje. Za ispiranje uvek koristim apotekarski benzin a za podmazivanje ulje za menjače, uz izuzetak bronzanih biksni, za koje koristim Isoflex PDP-65. Ranije se za tu namenu moglo nabaviti koštano časovničarsko ulje ali njega nema već nekoliko godina jer Evropska Unija.

IMG_1279.jpg
Tonski motor sa kontrolnom elektronikom, kapstani sa zamajcima i kaiš koji naizgled ima brazdu na sredini a zapravo su u pitanju dva kaiša koji se naslanjaju jedan na drugi. Kaiš je zamenjen, osovine i ležajevi oprani i podmazani. Tonski motor nje pravio nikakve šumove pa ga nisam ni otvarao.

IMG_1280.jpg
Motori na koturovima su jednosmerni i koriste obrnutu struju za dinamičko kočenje, kao kod Technicsa. Mehaničke kočnice, stoga po pravilu nisu mnogo istrošene.

IMG_1310.jpg

Mehaničke kočnice primenjuju isti princip trake koja naleže na doboš, ali se kod Pioneera frikciona površina - filc - nalazi na kočionoj traci. Filc je po pravilu trajan i ovde je bilo dovoljno samo očistiti bakelitni doboš i podesiti distancu traka. Ako to ne pomogne, rešenje je da se preko filca se zalepi flaster traka i opseče duž ivica. Na slici se vide IC kapije za brojač i logičke komande.

IMG_1311.jpg
Oštećenja na vođicama i IC senzor za daljinsku komandu koji je naknadno zamenjen i premešten u unutrašnjost uređaja tako da bude neviljiv a funkcionalan.

Kompletna mehanika je proverena i podešena. Na kraju je ostalo još samo da se zamene gumiroleri kada ih donese poštar.

 

Link to comment
Share on other sites

Elektronika RT-909 je relativno jednostavna. Napajanja nisu na jednom mestu već izvodi sa trafoa vode na svaku ploču koja ima svoj ispravljački stepen i stabilizaciju. Neko vreme sam bezuspešno po uređaju tražio kutiju sa sedam osigurača iz uputstva, da bi se na kraju ispostavilo da je verzija iz servisne knjige napuštena relativno rano posle početka proizvodnje i ustupila je mesto varijanti sa jednim osiguračem u primaru. Sa navedenom konstrukcijom uređaja koja se i vidi na slikama, 120 elektrolitskih kondenzatora je bilo previše za zamenu. Umesto kompletnog osvežavanja, zamenjeni su samo veliki rezervoarski kondenzatori i oni posle stabilizatora napona, kao i elektroliti u pretpojačivačima. Tome treba dodati i nove elektrolite na regulacii brzine tonskog motora.

IMG_1309.jpg
Elektronika tonskog motora sa novim elektrolitima i trimerima za podešavanje 9,5 i 19 cm/s.

Nakon podešavanja napona 24V i 15V, podešava se brzina. Za ovo se prosto koristi test traka i brojač frekvencije.Sledeći dolazi azimut glava za reprodukciju.

IMG_1302.jpg
Osim što su sve istrošene oko 4 mm, na repro glavi na slici nije bio dobro centriran procep. To centriranje pomoću masne olovke, trake i lupe, međutim, treba raditi samo na novim glavama.

Nakon azimuta, podešava se nivo reprodukcije sa test trake. Pioneer RT-909 je na starijem standardu 185nWb i sada je podignut na 257nWb. O razlozima i prednostima ovo podešavanja sam pisao u postu o Technicsu RS-1500. Posle nivoa reprodukcije, podešava se frekventni odziv "balansiranjem" jednim trimerom na tačkama 1kHz i 10kHz. Kako ovo podešavanje utiče na maločas podešen nivo reprodukcije, to je potrebno više puta podešavati i jedno i drugo za svaki kanal. Moram da priznam da je uvođenje Pioneera u ravnu karakteristiku bilo jednostavnije nego kod Technics-a koji koristi isti princip.

Pre snimanja, proverava se i podešava azimut glave za snimanje. Iako uputstvo navodi da je potreban osciloskop i prikazuje lepo iscrtane Lisažuove figure, u praksi one nisu ni tako jasne niti stabilne jer svaka traka ima svoj spektar šuma. Umesto toga, savršeno podešavanje azimuta je moguće uraditi uz pomoć cevnog voltmetra sa signalom od 10kHz a pre toga na 1kHz da bi se izbegle fazne greške veće od 90 stepeni.

Bias se podešava na sličan način kao kod evropskih magnetofona, ali na 1kHz, posmatranjem maksimuma na cevnom voltmetru i obaranjem za 0,2dB. Zatim sledi izjednačavanje odziva trake, pa ponovo bias jer su međuzobno zavisni. Ekvializacije - nema. Dobijeni rezultat je - odličan. Još jednom , lakša je i tačnija kalibracija Pioneer-a nego tate Technics-a. Ono što sam ranije čitao, sada sam mogao i da potvrdim: Pioneer jednostavno sjajno snima i na 9,5cm/s, čak i sa izlizanim glavama.

Kompletna kalibracija se radi sa varijabilnim izlazom na pola a referentni nivo 0dB ovde je 450mV. Japanci...

 

IMG_1312.jpg

I tako je ovaj primerak nakon servisa konačno popunio mesto koje ga je odavno čekalo u vlasnikovom racku sa Spec serijom.

U sledećem nastavku: Sony TC-766-2

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...