Jump to content


Zvučnički kablovi.


Engine

Recommended Posts

Mislio san da sam bio dovoljno jasan. Očito da sam pogrešno zaključio.

1. Kada nešto čujem ja to i kažem. Ako zaključim da sam pogrešio ja to takođe kažem. Ne pripadam grupi savrsenih koji ne greše, jedino sto, očito mojom greškom, pogrešno sam shvaćen.

2. To sto sam čuo može da bude i problem: mog sluha i problem zvučnika (i to ne ESL nego npr. Harbeth, pogledajte review Stereophile) i problem pojačavača .... pri čemu su svi uređaji tehnicki ispravni (možete da mi verujete ili ne) jer naravno elektricne karakteristike kabla (kapacitivnost, induktivnost, poduzni otpor) utiču različito na komponente u sistemu prvenstveno na pojacavač i skretnicu.

3. Lepo sam naglasio da se to odnosi uglavnom na materijal našminkan u expanderima (loudnes war) pa bih rekao da i to može da bude uzrok, da ne dodajem u tu jednačinu i poziciju zvučnika (OSNOVNO) koja zbog razlicitih dimenzija i oblika ne može biti ista.

4. Svoj stav nisam promenio no čim ste Vi i g. ab to shvatili drugačije očito da nisam precizno objasnio svoj stav u postovima. Dakle naravno da i dalje verujem iskljucivo u merenja i nauku i za ovo postoji siguran sam fizičko objasnjenje samo sto ga ja ne znam.

5. Nisam naravno svetac i donosio sam odluke i donosiću ih i ubuduce koje nisu racionalne i plod su kompromisa. Kada je u pitanju HiFi ti kompromisi nekada nemaju nažalost veze sa racionalnošću pa niti i tehnikom.

 

Nadam se da mi je konačno uspelo da pojasnim svoj stav, mada ne znam zašto je on bitan za ovu temu.

 

To sto ja nešto ne znam da objasnim ne znaci da to nauka ne zna da objasni već da ja nisam išao dovoljno dugo u školu ili bar ne u “pravu školu” da bih to znao i mogao da objasnim.

 

Kada se nađem u takvoj situaciji onda naravno nema mi druge nego da uvažim svako različito mišljenje kao i sopstveno što sam činio i činim, bar ja tako mislim.

Ako je neko drugi moje postove razumeo drugačije izvinjavam mu se. Nažalost ne znam i ne mogu bolje od ovoga.

Link to comment
Share on other sites

Pravda za agnostike... btw, hiljadu puta korisnije bi bilo, umesto sto se recikliraju rasprave, da se kaze koja (sa slikom) o pravilnoj terminaciji... da bar to (mi) utvrdimo.

 

Nažalost skinuo sam konektore sa drugog kraja kabla Linn LK20 (bili su ovi u kutiji, kabl Linn K20 je sivi kabl sa Naim konektorima na kraju ka pojačavaču).

Naim konektorima je kabl terminisan po slikama kako Naim predlaze (ima ih na net-u) a terminaciju je uradio moj prijatelj iz VTI-elektro inženjer sa 30 godina staža, naravno sa normalnim kalajom.

1b260bc32a16e52fa213a2d1a8f72ec6.jpg

8b52216eb41ed31b42aec4dfb145ecfd.jpg

1bc3c4372a4f9e72707a7c89af07e5b5.jpg

 

WBT viljuške su na šraf, ja sam ih stavljao, i ne vidim da sam mogao nešto da pogrešim da bi terminacija bila loša.

Ostalo na slici su kablovi (interkonekti, napojni, .....) koji nisu u sistemima trenutno.

Kablove i konektore biram (pogrešno znam) prvenstveno po manuverabilnisti (volim npr. savitljive napojne kablove) čak i po izgledu jer rekoh razliku i ako je uocim ona je naprosto za moje uživanje nedovoljan razlog da se odreknem zadovoljstava koja MENE čine srećnim.

Zamolio bih da kao sto neko reče diskusija bude principijelna a ne da se svede na kritiku pojedinca (mene) jer to su moji izbori-nisu za diskusiju i oni nemaju veze sa suštinom.

Link to comment
Share on other sites

8 minuta ranije, Srecko said:

Pa zar sada ne kažu da je krimpovanje bolji način veze od lemljenja?

Калај је одувек био нужно зло. Проблем код кримповања је што тражи или (1) скупљу опрему или (2) скупље конекторе, а најчесто (3) оба.

Рецимо, када се раде каблови за аутомобилску индустрију (они велики свежњови) конектори се повезују кримповањем пута великих (и веома скупих) преса (неки процес типа "cold welding"). Како се ради о кабловима који, поред осталог, преносе електричне сигнале за контролу аутомобила, изванредан контакт и спроводљивост су кључна ствар, тако да није уопште чудно шта користе...

...свакако, те пресе су прилично скупа опрема за мање произвођаче каблова, па се онда величи тип калаја који се користи.

Link to comment
Share on other sites

 Ovo me malo podstaklo na razmisljanje....

 Nekako, cini mi se, da kod vecina kabl-vernika, iako je razlika jevtin-skup ocigledna, razlika pravljen-skup i nije. Dosta se cesto desava da pazljivo napravljen DIY kabl bude u rangu skupljih, bar na testovima.... Ovo mi ima smisla, ako razmislimo o tome i ako predpostavimo da vecina jevtinih konfekcijskih kablova potice iz neke masovne proizvodnje, bez kontrole kvaliteta, dok vecina DIY kablova predstavlja necije vreme i trud...

 Ovo podrzava i kad se pogledaju male manufakture koje prave kablove, njihovi uradci cesto nadsviraju visestruko skuplje "brand name" kablove.... Da li je zapravo terminacija ono sto ne valja kod "konfekcije" - a ne zica? Terminacija, sklona promenama karakteristika u radu bi se, u svakom trenutku merila isto - ali bi vremenom to merenje bilo razlicito. Ovo staticka merenja ne mogu da pokazu....

 Dodatno, retko, ali bas retko, sam video konektore sa bakrom na spoju sa kablom - a jesam sa srebrom. Da li je glavna prednost srebrnih kablova nedostatak elektrohemijske spone koja bi degradirala zvuk? Ovo bi se primetilo i sa posrebrenim bakarnim zicama....

 Cisto razmisljam, mada ne znam kako bi ovo, zapravo, merili. Jedino da se meri RLC kroz vreme, tj. kroz period upotrebe...

Link to comment
Share on other sites

20 minuta ranije, nkrgovic said:

Ovo mi ima smisla, ako razmislimo o tome i ako predpostavimo da vecina jevtinih konfekcijskih kablova potice iz neke masovne proizvodnje, bez kontrole kvaliteta, dok vecina DIY kablova predstavlja necije vreme i trud...

Pre bih rekao namerna slojevitost i klasiranje proizvoda, kako bi postojao razlog da se kupi skuplji proizvod.

Link to comment
Share on other sites

3 sati ranije, somilenko said:

Pa kako svira - materijal = pamet

Ovde kod nas, se pamet ne računa kada se procenjuje neki kabl.

Retko kada se pamet uopšte stavlja u jednačinu. Uglavnom se uzima / pretpostavlja neizmenjiva konstanta "PLAGIJAT" što se donekle izjednačava sa pamet = nula u opštem zbiru.

Link to comment
Share on other sites



 
 Dodatno, retko, ali bas retko, sam video konektore sa bakrom na spoju sa kablom - a jesam sa srebrom. Da li je glavna prednost srebrnih kablova nedostatak elektrohemijske spone koja bi degradirala zvuk? Ovo bi se primetilo i sa posrebrenim bakarnim zicama....
 


Odgovor je jednostavan. Oksid srebra je odlican provodnik, oksid bakra nije.
Link to comment
Share on other sites

15 sati ranije, prophet said:

Odgovor je jednostavan. Oksid srebra je odlican provodnik, oksid bakra nije.

 Da, znamo to svi... Nesto sam drugo hteo da kazem. :) Imas bakarni provodnik, moze on da bude zasticen u kablu (izolacijom), ali spoj je pitanje. I zbog toga, ali i zbog spoja vise metala. Nebitno da li je u pitanju bakar plus posrebren konektor, bakar plus neki lem (kalaj, stagod...)....

 Zelim da skrenem paznju na to da je zbog tih spojeva terminacija verovatno bitnija od provodnika po duzini kabla.

Link to comment
Share on other sites

17 sati ranije, Aibo said:

I nepo*izdeo čovek kad ga proziva neko ko očigledno nema ni sluha, ni znanja, ni kulture. :rolleyes:

 Nema kulture? :) Gledaj, mozemo da pricamo da li ima sluha, znanja nekog ima - ali kulture? Po meni, nema nista "nekulturno" reci nekome da prodaje djubre.... Sta, kvari mu posao? :)

 Ne tvrdim da je u pravu, mada jeste zanimljivo, analiza nije losa sama po sebi, covek je korektno merio neke stvari. Ako se neko ne slaze, super, treba da pokaze zasto nije u pravu.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...